1. “Nintendo, maak van mijn Switch een Retro Switch!”

“Nintendo, maak van mijn Switch een Retro Switch!”

Nee, ik wil geen SNES Mini en zeker geen PlayStation Classic of N64 Classic. Ik wil wel retrogames spelen, maar ik wil er geen tien miniconsoles voor aanschaffen. Het Nintendo Online-abonnement neem ik nog wel een keer en de NES-controllers zie ik ook best zitten, maar waarom moet het allemaal zo moeilijk en zo dubbel?

Geld

Natuurlijk, er moet geld verdiend worden, ook door Nintendo. Tijdens de vorige generaties deed men dat door de Virtual Console en nu ziet men brood in miniconsoles. Ontzettend slim, want niet voor niets volgden Sony, Sega en Commodore op de voet, maar de consument moet er flappen voor neertellen. Flappen die ze misschien al eerder hebben neergeteld voor dezelfde games en flappen voor games die ze misschien helemaal niet willen spelen. Toch is men voor een beetje nostalgie best bereid om de portemonnee te trekken.

Als consument ben ik zeker bereid geld te betalen voor de pareltjes van vroeger, maar dat geldt vooral voor de generatie SNES/16-bit Megadrive. Die hebben mijns inziens de tand des tijds het best doorstaan. Op enkele uitzonderingen na zijn de games uit de daarop volgende generatie – ik noem het even de eerste 3D-generatie – al lang en breed overtroffen. Dat terwijl de 2D-games tijdens het SNES-tijdperk al op hun opperbest waren.
Toch zijn er best N64- of PlayStationgames die ik niet (meer) heb en nog wel eens zou willen spelen. Echter wil ik er geen honderd euro voor neertellen om ze samen met zeventien oninteressante games erbij aan te schaffen. Het zou toch ook anders kunnen?

Onderweg

Die oude vertrouwde Virtual Console was zo gek nog niet. Het kanaal bood je voor zachte prijzen fantastische titels aan, zelfs van Sega en NeoGeo. De bibliotheek was ontzettend groot en mijn Wii staat ook vol met dit soort games, maar ik wil ze liever niet meer op de Wii spelen, maar op de Switch!

Wat is er nu leuker dan deze games in handheldmode te spelen? In de trein een kwartiertje Super Mario World, of even Streets of Rage spelen tussen het eten en de sportschool. Ik ben dol op mijn Nintendo Switch juist omdat je m even snel aan kan zetten en overal lekker kan spelen. Zo’n mini is natuurlijk een mooi hebbedingetje, maar het staat ontzettend in de weg. Zeker als je ze allemaal koopt. De drempel om dan even een game te spelen is een stuk hoger als je steeds een console moet aansluiten.

Fantasie

Dus Nintendo: stop met die mini’s en breng de Virtual Console terug! Of zorg ervoor dat er ook SNES-, N64- en GC-titels aan Nintendo Online worden toegevoegd. Misschien kunnen de concullega’s van Sony en Sega ook nog even gebeld worden of ze hun titels beschikbaar stellen? Misschien willen ze de controllers ook nog wel even doormidden hakken, zodat ze ook aan de Switch bevestigd kunnen worden om het retrogevoel compleet te maken?

Voor mij is de optie zonder de halve controllers al meer dan prima, maar om de echte die hards en hebbedingfanaten ook tevreden te houden, mogen jullie er best bevestigbare halve PlayStation-, Megadrive- en N64-controllers bij uitbrengen. Al is die laatste iets minder makkelijk in twee helften te verdelen. Ik ga er in ieder geval vanuit dat ik volgend jaar in de trein Metal Gear Solid en Super Metroid kan spelen. Op mijn Nintendo Retro Switch…

Dit artikel delen

Over de auteur

Luigi1985 Houdt van typische Nintendogames als Super Mario, Metroid en Zelda en speelt ook graag spannende games als Bloodborne, The Last of Us en Resident Evil.

Reacties

 • Helemaal mee eens. Het zou voor mij zoveel interessanter worden om op de switch te spelen als er oude SNES en N64 games op de speelbaar waren. Nu gebruik ik hem bijna nooit helaas.
 • Opzich is deze mogelijkheid er al op de Switch. Zo heeft Capcom zijn Megaman collecties uitgebracht op Switch (incl. snes games). Sega brengt begin december ook zijn 16 bit collectie naar Switch (incl. streets of rage) en NeoGeo heeft al heel veel jaren '90 games op de switch gegooid.

  Het enige verschil is dat nu elke ontwikkelaar zijn eigen vorm kiest en er geen overkoepelende naam is. Dat is opzich wel jammer inderdaad.
 • Helemaal mee eens, het is zonde dat Nintendo vrij weinig doet met het Retro Catalogus. Zeker gezien het feit dat je eigenlijk op elke Smartphone de gehele NES, SNES, GB, GBC en GBA library kunt emuleren.

  Zelfs het toevoegen aan Nintendo Online zou mij niks lijken, ik wil gewoon nu de games kopen die ik wil hebben, en niet wachten tot Nintendo de games die ik wil weggeeft op Nintendo Online.
 • Een SNES/N64/GC game library (op dezelfde manier als hoe NES games nu beschikbaar zijn) mag van mij zeker toegevoegd worden.

  Ik heb altijd wel wat te spelen, maar hoe tof zou het zijn om bv. Mario Sunshine te kunnen spelen op de Switch? <-3
 • @Piet S.

  Inderdaad. Al mijn games van voorgaande generaties, op de DS-games, Wii U-games en enkele Wii-games na zijn allemaal opgeborgen in een kist. Die pak je dan toch niet zo snel. Zeker omdat je dan ook je console helemaal opnieuw moet aansluiten.
 • @Luigi1985

  Dat is voor mij ook echt een barrière + het feit dat ik het gaar om op een oude console te spelen, haha.
 • Ik denk dat de Virtual Console vooral een noodsprong is geweest van Nintendo: op de consoles waar 'ie te vinden is, is weinig 3rd party support. Er zijn voor die consoles (te) weinig games te vinden die niet van Nintendo zelf zijn.

  Met de Virtual Console kregen die consoles er in één klap een heleboel titels bij, wat ook wel broodnodig was. je moet aanbod hebben.

  Op de Switch is dat totaal niet nodig. De 3rd party support is dikke prima en er zijn een hele hoop (indie) games op te vinden.

  Die wil je als Nintendo zijnde niet in de weg zitten.

  Ik denk dat daarom ook enkel NES-games bij het online abbo zitten: die zitten nieuwe titels niet in de weg.
 • @Bert de Vries

  Zo had ik er nog niet naar gekeken. Al vond ik dat er in het Wii-tijdperk wel degelijk genoeg support was. Het enige dat jammer was is dat de 3rd party’s slechts zelden de besturing met de Wii-controllers goed wisten te implementeren.
 • @Luigi1985 maar ik zou het wel héél graag willen hebben! Paar oude SNES titels die ik nog jaarlijks speel, flink aantal Gamecube titels… Kom maar door! Maar ik denk dat het niet snel zal gebeuren.
 • @Bert de Vries

  Ik vrees ook het ergste.
 • @Bert de Vries

  Hmmm, interessante gedachte! :-)
 • Stiekem weten we allemaal wel dat er over een jaar SNES games bij zullen komen.. toch?
 • Was het hele idee van Nintendo niet dat ze juist op de Switch in eerste instantie geen tot minder oude titels wouden plaatsen op de eShop, om third party publishers aan te trekken (met succes, denk aan bijv. Stardew Valley, Binding of Isaac, Minecraft, etc etc)?
 • @Usagi

  Ik heb geen idee, maar ik denk dat als je een goede game maakt dat ie uiteindelijk toch wel verkocht gaat worden. Concurrentie is voor ons alleen maar goed. Dat houdt de boel scherp en kan er voor zorgen dat ontwikkelaars minder troep maken en beter hun best doen om een goede game te maken.

  Als ik nu in de Eshop kijk zie ik wel wat sterke titels, maar ook een heleboel troep.
 • Ik heb gevoel dat wat ze nu aan het doen zijn met online en de nes spellen die ze erbij aanbieden dat de nieuwe virtual console gaat worden dat dat ze binnenkort ook snes spellen en n64 spellen er gaan opgooien
 • @wesnslay

  Dat zou mooi zijn.
 • Weet je, dat abo die Nintendo nu aanbiedt is een prima manier om retro naar de console te brengen. Alleen doen ze nu wat dingen verkeerd ; Het aanbod is te karig en groeit te langzaam, de games voelen niet alsof ze 'van jou' zijn gezien je ze een soort van streamt (dit geniet niet mijn voorkeur, ik heb ze graag in het bezit met save-files die gekoppeld zijn aan de opslag van mijn console en niet een cloud), het bestaat enkel uit Nes-titels en daarbij geeft Nintendo ons niet echt een toekomstperspectief mee ; wat kunnen we verwachten? Wat komt er bij?.

  Het uitbuiten van het nostalgie-gevoel vind ik sowieso altijd wat goedkoop. Dus een virtual console mag van mij bestaan, maar niet langer N64 games voor 10 euro. Al zullen retro-games waarschijnlijk altijd duur blijven. Want zelfs die Neo-Geo titels kosten al 7 euro pers stuk voor de Switch.

  De Abo bibliotheek uitbreiden lijkt mij dus de meest goedkope en juiste manier voor Nintendo om van de Switch een retro-station te maken.

  Toffe tekst trouwens, ik kan met name zien dat je de Nederlandse taal/ interpunctie etc. knetter goed beheerst, knap werk man. Leest lekker weg
 • @benjaminben

  Bedankt voor de complimenten!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren