1. 'Nintendo heeft uur lang gelachen om Microsofts voorstel tot overname'

'Nintendo heeft uur lang gelachen om Microsofts voorstel tot overname'

Een terugblik op de stukgelopen onderhandelingen tussen twee gamebedrijven

Nintendo-werknemers hebben een uur lang gelachen toen Microsoft begin deze eeuw voorstelde het bedrijf over te nemen.

Dit blijkt uit een nieuw artikel van Bloomberg waar naar de geschiedenis van het Xbox-merk wordt gekeken. Het was al lang bekend dat Microsoft aan het begin van deze eeuw interesse had in het overnemen van Nintendo en dat de bedrijven zelfs met elkaar in gesprek waren, maar het artikel geeft meer details over deze onderhandelingen.

Kevin Bachus en Bob McBreen, twee leden van het oorspronkelijke Xbox-team, blikken in het artikel terug op de onderhandelingen. "Steve (Ballmer, de toenmalige Microsoft-CEO) liet ons met Nintendo meeten om te kijken of ze gekocht wilden worden", aldus Bachus. "Ze lachten zich kapot. Stel je voor dat iemand een uur lang om je moet lachen. Zo verliep de meeting min of meer."

Volgens McBreen kwamen Nintendo-werknemers in januari 2000 langs bij Microsoft om over een samenwerking te praten. "We gaven alle technische specificaties van de Xbox. Onze pitch was dat ze slechte hardware hadden, en dat was ook in vergelijking met de PlayStation. Het idee was als volgt: jullie zijn beter in het maken van games met Mario enzo. Waarom laten jullie ons niet de hardware maken? Maar het mocht niet zo zijn."

Nintendo GameCube

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ze wilden eigenlijk een soort joint venture waar Microsoft de hardware (xbox) verzorgde en Nintendo de games.
  (we hebben allemaal gezien waar dat naar toe leidde met Sony.) Dus gelukkig is het niet gelukt.
  Ze zijn ook nog bezig geweest met Square en EA.
  Het was in die tijd niet onmogelijk omdat het toen helemaal niet zo goed ging met Nintendo. En volgens mij was Nintendo toen rond de 900 miljoen waard. Nu is dat ondenkbaar, las ook ergens dat de toenmalige Nintendo ceo (Hiroshi Yaumachi) zei dat ze "nog eerder de stekker eruit zouden trekken dan dat ze een overname zouden accepteren."
  Maar tegenwoordig is er geloof ik een wet in Japan waarin staat dat grote Japanse bedrijven niet overgenomen mogen worden. Wel aandelen maar geen meerderheidsbelang.
 • @TommieNL
  Mooie toevoeging! Eigenlijk gek dat o.a. dat niet meegenomen wordt in het artikel. Het Bloomberg interview barst van informatie.
 • @Gaaiz

  Ja ik heb het helemaal zitten lezen en vond het echt een fascinerend artikel.
  Vooral dat stukje dat Bil Gates binnen kwam stormen en met zijn vuist op tafel sloeg, "Jullie maken alles wat ik heb op gebouwd kapot!"

  En als je ziet waar "Xbox" nu staat is dat best knap in 20 jaar tijd.
 • Hmm ben benieuwd hoe het had uitgepakt als het was gebeurd. Denk dat als Microsoft de Nintendotitels erbij had gehad, ze nu het probleem van het matige first party aanbod niet hadden gehad.

  Maar hadden we dan bijvoorbeeld een DS, Wii of Switch gezien?
 • @Luigi1985

  En wellicht gerushte titels die vooral de westerlijke wereld aan moesten spreken. Nee, het is beter zo.
 • Slechte hardware? En dat komt van de Red Ring of Death company? Volgens mij heeft Nintendo qua hardware toch altijd prima spul geleverd. De Cube deed destijds absoluut niet onder voor de andere 2, alleen qua software ondersteuning.
 • @benjaminben
  De GameCube was toen nog niet uit, maar was wel vol in ontwikkeling. Mijn inziens een topapparaat, net als de N64. Al blijft die controller ietwat vreemd.
 • @Gaaiz

  Ooh oke, de controller vond ik altijd wel prettig. Maar het rare gele stickie en die bijzondere paarse knop aan de bovenkant staken er wel bovenuit idd.

  Mocht je de n64 controller bedoelen : Ik snap dat hele ding niet, het design niet, hoe je hem vast hoort te houden niet. Het leek wel of ze de thumb-stick als secundair beschouwden. Gezien de bijzondere plaatsing.
 • @Gaaiz

  N64 zeker een topper. Nog altijd mij favoriete Nintendo console.

  Hoop eigenlijk dat ze een "N64 emulator" op de switch uitbrengen. Net als de (s)nes games.
 • @benjaminben

  Prima is de juiste omschrijving. Maar echt goed, nee, nooit.
 • @brushaway

  Kun je die onderbouwen?
 • @benjaminben

  Lopen (bewust) altijd achter op grafisch gebied. Degelijke machines, maar nooit top of the line. Prima voor de games die ze maken, maar het kan in mijn optiek allemaal een stuk toffer worden als ze techwise eens wat stappen maken.
 • @brushaway

  hmmm, tjah het is wel een bewust keuze gok ik. Want het zorgt ook voor een goedkope console die ook voor kinderen goed te betalen is. Stel Ninty brengt een powerhouse console uit, dan moeten ze daar weer een prijskaartje van 600 of hoger aanhangen. Wat Nintendo nu doet is ; hardware op bepaalde aspecten bewust laten achterlopen, maar consoles innoveren zodat mensen een reden hebben om deze te kopen. Waren ze na de Cube meegegaan met Sony en Microsofts strategie, dan waren ze nu ondergesneeuwd gok ik. De Wii en Switch waren beiden een meesterzet : bied de consument iets wat de andere consoles niet bieden en je verkoopt je product terwijl deze grafisch best een end achterloopt.

  Wil niet zeggen dat de hardware 'prima' is. Ze lopen alleen op bepaalde gebieden achter.
 • @brushaway

  Tot aan de Wii had Nintendo altijd krachtige hardware. Zowel de n64 als de cube waren powerwise sterker dan de concurrentie (Xbox uitgezonderd)

  Ook kan je de Switch niet vergelijken met een ps4…als je wel een vergelijking zou maken: kijk eens naar de sizefactor in verhouding met power en stroomgebruik. Dan is de Switch indrukwekkender dan de ps4.
 • @benjaminben

  Integendeel zelfs. De cube en Xbox dansten rondjes om de PS2 qua power. Bekijk de vergelijking van bijvoorbeeld resident evil 4 maar eens. Ook de Star Wars game die bij launch op de cube verscheen is qua power en tech nooit geëvenaard op de PS2.

  De PS2 is eigenlijk het schoolvoorbeeld dat power de consument weinig boeit. Het gaat puur om de juiste games. Daarin deed de PS2 echt alles goed. Er was voor iedereen wel wat. 1 van de beste consoles ooit qua software.
 • Microsoft had zeker geen slechte pitch. Nintendo is gewoon een apart bedrijf en daarom moeten ze ook gewoon Nintendo blijven. Ze doen echt iets totaal iets anders dan de rest.

  Ik vraag mij af of ze dat in het Streaming tijdperk kunnen behouden.
 • @CerandoX.nl
  Nintendo kennende wordt de volgende console een beetje meh. Die daarna wordt weer geniaal, zal vast wel goed komen.
 • Nintendo ik vind het altijd maar een raar en dom bedrijf ( mijn mening jongens rustig aan xd) ze maken altijd hardware zo verouderd die spellen zijn zo kinderachtig, ik heb heel wat neefjes en nichtjes maar als ik die Nintendo spellen laat zien zeggen ze allemaal ga heen met die zooi laat mij maar lekker GTA v spelen ofzo. Dus ik heb altijd het gevoel dat Nintendo nog leeft puur door nostalgie omdat het vroeger leuk was en dat vind in ook zo'n stom argument.
  Maar ondanks mijn domme mening vliegen die krengen de winkel uit als een gek dus ja wie ben ik xd.
  Maar ik ben wel benieuwd bijv. Breath of the wild 2 op de next gen console zou een stuk beter kunnen zijn dan wanneer je hem voor de switch maakt.
 • @rpenning

  Sterkere hardware maakt een game niets beter…BotW is volgens velen de beste game van de generatie en volgens sommigen zelfs aller tijden. En dat op zwakkere hardware dan de ps4.

  Een game kan er nog zo mooi uit zien. If it plays like crap, it’s crap.
 • @rpenning

  Ik ben zo een gekke 40’er met nostalgie. Verdien genoeg om alle consoles te kopen en meerdere games per maand. Heb ook consoles en games van meerdere merken in huis gehad. Maar……… die Nintendo games doen vaak iets met mij dat vele andere games niet doen. Ja, het ziet er kiddy uit, ja het is niet op de beste hardware, maar damn, ze maken goede games. Echt goede games. Gameplay boven alles. En dat bijna constant.

  Maar net als jouw post. Het is maar een mening en dit is hoe ik het beleef.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren