1. Nintendo Switch-games in 2020 – Zekerheden en verwachtingen

Nintendo Switch-games in 2020 – Zekerheden en verwachtingen

Wat kunnen we dit jaar op de Switch spelen?

Nintendo’s line-up voor 2020 is momenteel nog koffiedik kijken. Op een paar titels na hebben we namelijk geen flauw idee welke games er dit jaar verschijnen voor de Nintendo Switch. Hieronder zetten we daarom de belangrijkste zekerheden en onze verwachtingen op een rij.

Zekerheid:

Tokio Mirage Sessions #FE Encore – 17 januari

De eerste grote game van januari is zoals veel zekerheden dit jaar een port. Tokio Mirage Sessions #FE verscheen tegen het einde van de levenscyclus van de Wii U en verdient daarom best een tweede kans. Deze cross-over tussen Shin Migami Tensei en Fire Emblem werd in 2015 geprezen om het diepgaande en explosieve vechtsysteem dat de rpg- en strategiefranchise op knappe wijze samenvlecht. Het verhaal gaat over twee jongeren die in een dimensie worden gezogen waar nare wezens zich tegoed doen aan talenten van mensen, een typisch jrpg-verhaal dus. Hopelijk weet de Encore-versie voor de Switch, naast nieuwe muziek, een nieuw personage en een uitgebreider verhaal, ook de soms eentonige kerkers wat op te leuken.

Pokémon Mystery Dungeon: Rescue Team DX – 6 maart

Om de vijftiende verjaardag van de Pokémon Mystery Dungeon-franchise te vieren verschijnt er begin maart een remake van de eerste delen: Rescue Team DX. Dankzij een demo, die gratis te downloaden is én je savegame overzet naar de volledige versie, hebben we de game zelfs al even kunnen spelen. De basis is vrijwel onveranderd: een mens wordt plotseling wakker als pokémon en redt samen met zijn of haar team pokémon in nood in willekeurig gegenereerde kerkers, maar dan in een prachtige prentenboekstijl. Enkele verbeteringen maken de game daarnaast gestroomlijnder en toegankelijker voor nieuwkomers. Dat is geen slechte zaak gezien de game dieper gaat dan aanvankelijk lijkt. Hopelijk blijft Rescue Team DX anno 2020 overeind staan tussen al dat gamegeweld, maar de charme van het origineel is in ieder geval aanwezig.

Animal Crossing: New Horizons – 20 maart

Acht jaar na de laatste volwaardige Animal Crossing-game verschijnt eindelijk Animal Crossing: New Horizons. Ditmaal trekken spelers naar een eiland, waar ze zoals gewoonlijk een nieuw dorp bouwen en allerlei personages ontmoeten. Ongetwijfeld beïnvloed door het succes van Stardew Valley voert New Horizons een aantal interessante vernieuwingen door. De belangrijkste is het craftingsysteem, dat spelers erop uit stuurt om grondstoffen te verzamelen om gereedschappen of meubels te maken voor hun huis. In de multiplayermodus kunnen vier spelers daarnaast samen op één Switch het eiland verkennen, en online zelfs acht spelers. Gezelligheid alom dus.

Pokémon Sword en Shield: The Armor Island- en The Crown Tundra-dlc – Juni en herfst 2020

In plaats van een verbeterde derde versie van Pokémon Sword en Shield, brengt Game Freak dit jaar de uitbreidingen The Armor Island en The Crown Tundra uit. Beide uitbreidingen zijn nieuwe locaties die aan de Galar-regio worden toegevoegd. Armor Island is een tropische omgeving aan de kust waar spelers een nieuwe rivaal ontmoeten, trainen in de dojo van Mustard en een nieuwe legendarische pokémon ontmoeten die ”een sleutelrol speelt in het verhaal”. The Crown Tundra is een koud gebied waar spelers op expeditie gaan in koude tunnels, waaronder in co-op om legendarische pokémon te vangen. Beide uitbreidingen voegen tweehonderd nieuwe pokémon, meer dan honderd kledingstukken en Wild Area-achtige gebieden toe waar spelers de camera vrij kunnen besturen en andere spelers ontmoeten.

Xenoblade Chronicles Definitive Edition – 2020

Een van de interessantste ports dit jaar is Xenoblade Chronicles Definitive Edition. Monolith Soft bracht de game in 2011 uit voor de Wii en dit jaar verschijnt – na eerder al een 3DS-versie uit te hebben gebracht – de definitieve voor de Switch. De rpg is om veel redenen bijzonder, zoals de boeiende wereld die bestaat uit de lichamen van twee ooit strijdende titanen en het ontzettend diepgaande vechtsysteem. Xenoblade Chronicles X en het vervolg bouwden voort op deze ijzersterke fundering, dus het is maar de vraag is of de Definitive Edition nog meekan met de rest van de line-up dit jaar. We gaan het ergens in 2020 zien.

No More Heroes 3 - 2020

De laatste grote Switch-game die we dit jaar mogen verwachten is No More Heroes 3, een vervolg op de absurde actiegames voor de Wii. En met Suda51 aan het roer kunnen we dezelfde dosis gekkigheid en hack ’n slash-actie als voorheen verwachten. We weten helaas nog bijster weinig van de game, behalve dat het zich wederom afspeelt in Santa Destroy, waar Travis Touchdown een vliegende stad ontdekt. Ook vertelt een unieke trailer het verhaal over de vriendschap tussen een jongen en een alien, waarvan de laatste jaren later terugkeert als tiran. Tijd voor Travis om zijn Beam Katana er weer bij te pakken en buitenaards gespuis op te ruimen dus.

Waarschijnlijk:

Meer Wii U-ports

Momenteel zijn er nog weinig aanwijzingen voor andere nieuwe Switch-games, maar waarschijnlijk brengt Nintendo dit jaar een nieuwe lading Wii U-ports uit. Volgens een semi-betrouwbare ingewijde kunnen we er dit jaar twee verwachten, en de lijst met overgebleven titels wordt steeds kleiner. Onze gok is dan ook dat in ieder geval Super Mario 3D World wordt uitgebracht, en een van de HD-Zelda-games: Twilight Princess HD en The Wind Waker HD. Nintendo zou natuurlijk écht een gewaagde zet kunnen doen en Nintendo Land tot leven wekken.

Super Mario 3D World

Metroid Prime Trilogy

Er gaan al tijden hardnekkige geruchten over een Metroid Prime Trilogy voor de Nintendo Switch, maar vanwege het uitstel van Metroid Prime 4 hield Nintendo die waarschijnlijk nog even achter de hand. Dit jaar verwachten we echter dat de game eindelijk verschijnt, gezien de verzameling al af zou zijn en Metroid Prime 4 inmiddels een stukje dichterbij is. Een release in het najaar als opwarmer voor het vierde deel van de ijzersterke Metroidvania-reeks zou uitstekend zijn.

Metroid Prime

The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2

Toegegeven: de kans dat Breath of the Wild 2 dit jaar verschijnt achten we niet zo groot. De game werd afgelopen zomer aangekondigd en gezien de schaal van Zelda-games is 2021 aannemelijker. Anderzijds staat de wereld van Breath of the Wild al als een huis en kan de game zomaar een Majora’s Mask-achtig vervolg worden in een vergelijkbare wereld, maar met een hele andere toon en focus. Verder ontbreekt er nog een échte najaarsklapper om tegen de PlayStation 5 en Xbox Series X op te boksen, en Breath of the Wild 2 is in dat scenario de ultieme game.

Bayonetta 3

De ontwikkeling van Bayonetta 3 is gehuld in mysterie. De game werd eind 2017 aangekondigd met een teaser, maar sindsdien verschijnt er maar mondjesmaat informatie en is een releasedatum nog steeds niet aangekondigd. De actiegame zou een stilistische make-over krijgen, dus wellicht dat de ontwikkeling daarom langer duurt dan verwacht. Verder gaf Hideki Kamiya, regisseur van Resident Evil 2, Devil May Cry en de originele Bayonetta, recent aan dat de ontwikkeling ‘goed verloopt’ en zegt PlatinumGames dat het een belangrijk jaar wordt voor de studio. Laten we daarom hopen dat het derde deel in deze unieke actieserie spoedig verschijnt.

Pikmin 4

Een titel die al veel langer op zich laat wachten is Pikmin 4. Sinds de aankondiging in 2015 hebben we vrijwel niks meer van de game gehoord, behalve dat de game ‘progressie maakt.’ Ook die uitspraak van gamelegende Shigeru Miyamoto is alweer drie jaar geleden, dus eigenlijk is het de vraag of de game überhaupt nog verschijnt. Als de game inderdaad uitkomt, dan moet het wel dit jaar gebeuren. Kom op Miyamoto, je kunt het.

Super Mario Odyssey 2

Deze laatste is een wilde gok: Super Mario Odyssey 2. Er gingen geruchten over eventuele Super Mario Odyssey-dlc, maar veel logischer is dat Nintendo die nieuwe ideeën bewaard heeft voor een tweede deel. In lijn met Super Mario Galaxy 2 op de Wii kan het vervolg voortbouwen en het Odyssey-universum uitbreiden met allerlei toffe locaties, met ieder een eigen gimmick. Ook Cappy, de pet die mensen en dieren kan ‘overnemen’, kan in theorie op oneindige manieren toegepast worden. Het is wellicht nog wat vroeg, maar Super Mario Odyssey 2 kan zomaar de verrassing van 2020 zijn.

Super Mario Odyssey

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zou toch wat zijn als alle geruchten games dit jaar nog uitgekomen. Dan krijgen de next-gens het zwaar, héél zwaar😄
 • @Monojaxx Dat zou wat zijn. Hoop eigenlijk van niet, want ik ga dan nooit de tijd vinden om ze allemaal te spelen.
 • @Monojaxx

  Denk niet dat er kanibalisme is tussen de Switch en Next gen consoles.

  De next gen consoles worden in het begin met de 500+ pricetag alleen door de gamers opgepakt. Diekopen hem toch wel. Of de switch nou een goede line up heeft of niet. Die hebben wss al een switch of zijn toch nooit van plan er een te kopen.
 • @Newgamessuck kannibalisme is het concurreren tegen jezelf. Bijvoorbeeld Mario en Zelda tegelijk uitbrengen waardoor de markt moet kiezen ipv. deze twee te verspreiden waardoor de markt ze beiden koopt.

  Ik vermoed dat je hierin doelt op concurrentie ipv. Kannibalisme :)
 • @Monojaxx

  Nou zwaar denk ik niet.

  Niet iedereen zit te springen om Mario en Zelda he.

  Maar ik hoop zelf op een nieuwe Mario game of een nieuwe DKC! Maar al komen er 100 games. Die Ps5 komt er toch wel :)
 • Ben benieuwd naar welke games jullie gaan halen, en waar je dit jaar op hoopt!
 • @Jack O

  Even los van de Switch en dit jaar, maar wensen die ik heb ;

  1. Dungeon Keeper revival
  2. Morrowind remake/remaster (liefst het eerste).
  3. Stardew Valley 2
  4. Een 3D Pokémon die echt een stap verder durft te nemen.
  5. Planet Zoo voor consoles
  6. Nieuwe AMCgee Alice game
  7. Blauwspar simulator

  Zo das dr uur ;)
 • @benjaminben Interessante wensen, maar ben benieuwd of er eentje uit gaat komen. Ik duim voor je :)
 • De algehele exclusives line-up is zeer sterk, maar de zekere 2020 line-up mag nog wel wat uitgebreid worden. Als BotW2 echt uitkomt in 2020, dan heb ik niks gezegd.

  Ik ben wel benieuwd wanneer we iets horen over de grote missende game van dit artikel: MP4. Misschien op E3?
 • @Piet S. Ik heb me vooral gericht op de games die dit jaar zeker, waarschijnlijk of misschien uitkomen. Ik geloof niet dat Metroid Prime 4 dit jaar nog komt, aangezien de ontwikkeling eind vorig jaar opnieuw begon.
 • @Jack O

  O nee, dat snap ik hoor! :) Ik vraag me gewoon (hardop) af wanneer we iets over die game zullen horen, aangezien de ontwikkeling begin vorig jaar opnieuw is begonnen, i.s.m. Retro Studios!
 • @Piet S. Ik denk dat we eind dit jaar misschien wel een trailertje kunnen verwachten. Ik hoop het iig!
 • @Jack O

  Ik ben benieuwd! Ik hoop en denk dat we snel een nieuwe Direct zullen krijgen met een aantal nieuwe aankondigingen voor dit jaar (net zoals dat vorig jaar gebeurd is).
 • "Toegegeven: de kans dat Breath of the Wild 2 dit jaar verschijnt achten we niet zo groot."

  Ik schat de kans eerlijk gezegt op 90% dat het WEL dit jaar komt. Spel is al lang genoeg in development op de botw engine die er al is met veel hergebruikte textures. Majora's mask was ook in no time af.

  Een Pikmin 3 port/deluxe zal ook wel bijna zeker komen dit jaar.


  Oddesey 2 of 3d world komt denk ik ook wel dit jaar. Ik denk niet beide.

  Altijd leuk speculeren over wat Nintendo doet. Meestal doen ze iets totaal anders dan iedereen verwacht :P
 • @Newgamessuck

  Ik denk eerlijk gezegd ook dat BotW2 eind dit jaar uitkomt, aangezien de game al sinds maart 2017, dus nu al bijna 3 jaar (en tegen die tijd bijna 4 jaar) in ontwikkeling is.
  De situatie is inderdaad te vergelijken met OoT & MM. MM kwam zelfs 1,5 jaar na OoT al uit… Toegegeven dat game development nu (een stuk) ingewikkelder is dan toen. Ze gebruiken dezelfde engine, assets, etc. en daarom acht ik de kans op een 2020 release groot en anders zeker in 2021.

  Verder denk ik dat we (zeer) binnenkort een nieuwe Direct zullen krijgen, waarin minimaal 1 nieuwe grote game aangekondigd zal worden.
  Vorig jaar werden in februari Super Mario Maker 2, Link's Awakening, Astral Chain & Tetris 99 aangekondigd en al die games zijn in datzelfde jaar (2019) nog uitgekomen. Aankomende Direct wordt een topper, let maar op!
 • @Newgamessuck Breath Of the Willd ik denk eerder 2021. Als hij echt zover klaar is hadden we er wel meer van gezien op de afgelopen E3. Ik denk spring 2021. En dan fall 2021 Mario Odyssey 2. En dan spring 2022 Metroid Prime 4.

  Dit jaar hoop ik van het Mario Kart team. Nintendo Kart of Diddy kong racing 2 kan prima naast Mario kart 8 leven. Bayonetta 3 . Ik hoop op een nieuwe Dkc game of die al klaar was voordat Metroid Prime 4 in ontwikkeling was. Of van het 2D Mario team. En ik hoop op Metroid Prime Trilogy HD. En als ik een port moet kiezen Mario 3d World
 • @smaakmaker

  Ik vond het geen slimme zet dat Nintendo in 2017 zowel BotW & SMO als uitgebracht heeft. Beide games gooide ZEER hoge ogen (97) en 2018 had wel een game als SMO kunnen gebruiken en daarnaast had die game ook zeker kans gehad om GotY te worden in 2018, dus ik hoop dat we dan dit jaar BotW2 krijgen, volgend jaar SMO2 en in 2022 MP4. Dan heb je ieder jaar een echt grote titel. Perfecte verdeling. En dan heb je voor "tussendoor" Animal Crossing, Bayonetta 3, de Wii U ports, etc. nog.

  Verder hoop ik op een nieuwe DKC game, Mario Kart 9, een 2D Metroid game (remake of niet, idc), een 2D Zelda game (zie opmerking bij '2D Metroid game'), een nieuwe 2D Mario platformer (een keer met een nieuwe artstyle graag) & (enhanced) ports van TWW HD, TP HD & SM3DW.
  (Ik heb de 'verwachten games' als Bayo3, SMO2, etc. expres weggelaten, omdat deze al genoemd worden in dit artikel).
 • @Piet S . 2018 had Super Smash bros als grote uitsmijter. En ik zie dit jaar als grote nieuwe titel Nintendo kart of Diddy Kong racing 2. Even een jaar geen nieuwe Mario en Zelda game is ook wel goed. Zijn nog genoeg andere franchises die meer liefde verdienen.
 • @smaakmaker

  Klopt, alleen zie ik 3D Zelda games & 3D Mario games op eenzame hoogte staan, qua rang (populariteit, etc) en daaronder komen games als Smash, etc. Vandaar dat ik liever had gezien dat SMO in 2018 (bv. jan.) uitgekomen was.

  Van mij mag er ieder jaar een Zelda game uitkomen, maar dat komt omdat het mijn favoriete game franchise is, haha. Een verrassende game als DKR2 zie ik ook wel zitten hoor! :D
 • @Piet S.

  Nee vind ik niet zo had Nintendo een grote klapper bij launch. En een grootste najaars titel in launch jaar. Dat was juist slim gedaan. En heeft de Switch heel erg goed gedaan

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren