1. De Nvidia RTX 3000-kaarten zijn onthuld

De Nvidia RTX 3000-kaarten zijn onthuld

Met nieuwe trailers van Cyberpunk 2077, Watch Dogs Legion en Call of Duty: Black Ops Cold War

Nvidia heeft gisteravond de nieuwe RTX 3000-kaarten onthuld.

De nieuwe grafische kaarten stonden al een tijdje op de planning. Op 17 september komt het RTX 3080-model uit. De kaart heeft 10 GB aan gddr6x-geheugen en is twee keer zo snel als de RTX 2080, voor dezelfde prijs. Nvidia claimt dat het om de grootste generatiesprong gaat die het bedrijf ooit gemaakt heeft. De RTX 3080 gaat 719 euro kosten.

Daarnaast komt er op 24 september een topmodel uit in de vorm van de RTX 3090. Deze versie van de kaart heeft 24 GB aan gddr6x-geheugen. De prijs ligt dan ook een stuk hoger: 1549 euro. Tot slot komt ergens in oktober de RTX 3070 uit. Spelers ontvangen voor 519 euro een kaart met 8 GB aan gddr6x.

In onderstaande video worden de kaarten uit de doeken gedaan en diverse games draaiende op de kaarten getoond. De nieuwe trailers van Call of Duty: Black Ops Cold War, Cyberpunk 2077 en Watch Dogs Legion worden daaronder uitgelicht.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • 20 TFLOPS voor de 3070 (8GB) voor 519 euro - Op papier 2x PS5 performance (1,66x XSX)
  30 TFLOPS voor de 3080 (10GB) voor 719 euro - Op papier 3x PS5 performance (2,5x XSX)
  36 TFLOPS voor de 3090 (24GB) voor 1549 euro - Op papier 3.6x PS5 performance (3x XSX)

  Daarnaast nog dedicated Ray Tracing Cores en Tensor (AI) Cores, dus het verschil zou groter kunnen zijn.

  We moeten even afwachten hoe dit allemaal lopen, maar de next-gen consoles zijn gelijk niet meer zo next-gen.

  Xbox-games komen al naar PC en PS4/PS5-games gaan ook komen. :)
 • @CerandoX.nl
  Ik zit er serieus over na te denken om na jaren weer een game PC te bouwen met deze specs. Echt ziek, gewoon bijna een 70% upgrade tov de vorige.
 • @SmartTies

  Gewoon doen!

  De Xbox Series X is klein duimpje (wordt uiteindelijk als krachtpatser gepromoot) in vergelijking met PC.
  De Switch en de PlayStation (?) genieten van echte exclusiviteit, dus die aankoop kan je gerust combineren met de true power of PC.
  Al vind ik de PS5 persoonlijk tegenvallen op verschillende vlakken en de gedachte dat de games later ook op PC kunnen verschijnen, doet me als PC-gamer twijfelen.

  Als je oude games wilt spelen is de Xbox One natuurlijk nog steeds een leuk toestelletje.
 • @SmartTies
  Ik had het eigenlijk een beetje opgegeven, wacht al drie jaar op de killer-kaart van AMD voor een redelijke prijs. 1300 euro voor een 2080 Ti had ik er niet voor over, Die killer-kaart zal in november wel gaan komen, maar het is denk ik dan geen killer-kaart meer.

  Nu ben ik er wel uit dat het waarschijnlijk gewoon een PC-upgrade wordt en ik de consoles misschien wel helemaal links laat liggen.
 • @CerandoX.nl enige is wel, hoe letterlijk kan je de tf vergelijjen? NVIDIA zei: 3070 is ietsje krachtiger dan de 2080ti.
  De 2080ti heeft 14tf, de 3070 geeft er 20, dus hoezo is er maar een klein verschil?
  Daar had ik wel vragen over.
 • @Jowy
  Kun je eigenlijk niet, daarom houdt ik een slag om de arm en zeg ik "op papier". Je kunt eigenlijk ook niet direct TFLOPS vergelijken tussen twee architecturen, maar het is een ruwe indicatie van wat het verschil is, anders zou je helemaal niet kunnen vergelijken. De 2080 Ti is natuurlijk ook al bijna 1,5x zo krachtig als een PS5, op papier. Vergeleken met de rest van de GPU's maakt de 3070 het kleinste verschil tegenover de 2080 Ti, maar nog steeds een verschil.

  Het is wachten op de benchmarks van zowel deze kaarten als Big Navi.
 • Ben ook aan het overwegen om men pc te upgraden.
 • Word de 3080 voor mij mits als de echte benchmarks straks uit zijn nog steeds een 1,5 x2 winst is.. We gaan het zien!
 • Dat wordt een 3080. Mooie prijzen die lager uitvallen dan gevreesd! Hype voor 17 september.
 • Kijk, dat zijn flinke stappen. Ben benieuwd hoe ze daadwerkelijk uit de benchmarks komen straks.
  Vooralsnog ga ik mijn 1060 niet upgraden (want de bottleneck zit in de rest). Ook met straks zowel de Series X en PS5 in de woonkamer denk ik dat die drang niet groot zal zijn.
 • @Gaaiz
  Ligt er aan welke CPU je hebt. 4K-gaming vergt meer van de GPU van de CPU, hoe lager de resolutie hoe meer CPU power je nodig hebt.

  https://www.youtube.com/watch?v=jhudkF3GWgQ&t=321s

  Ik koop dit jaar een kaart en upgrade volgend jaar naar een Ryzen GPU, met hopelijk DDR5.
 • @CerandoX.nl
  Mijn neefjes hebben nu een 1600X met een 1060 super.

  Waarschijnlijk gaan ze upgraden naar een 3070 (wat al een hele investering voor hun is..) Denk je dat die 1600x een grote bottleneck gaat zijn? (ik zag wel dat de 3600x een betaalbare optie lijkt. Maar dat geld hebben ze voorlopig niet)
 • @Jowy
  Persoonlijk denk ik dat dit wel mee zal vallen, hoewel dit natuurlijk lastig te zeggen is zonder dit te testen. In de gaten houden of de CPU niet constant tegen de 100% draait en de GPU wel rond de 80-90% zit in games. Dan weet je dat de CPU niet aan het bottlenecken is, maar het verschilt ook per game. Games die veel van de CPU vragen zullen hier uiteraard meer last van hebben.
 • Ik had de PS5 en de Series X in de preorder staan bij resp GameMania en Nedgame, maar heb besloten die tweede te annuleren. Spaar mooi een half jaartje door voor een nieuwe PC met een 3080 erin.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren