1. NVPI verbaasd over uitspraak kansspelautoriteit over lootboxes

NVPI verbaasd over uitspraak kansspelautoriteit over lootboxes

Organisatie vraagt om meer informatie

De brancheorganisatie van de entertainmentindustrie (NVPI) is bevreemd over het feit dat de Nederlandse Kansspelautoriteit vorige week de criteria voor een kansspel heeft bekendgemaakt en dat er nu al een rapport ligt over een aantal games. Dat laat de organisatie in een reactie aan InsideGamer weten.

De NVPI vertegenwoordigt het merendeel van de Nederlandse muziekmaatschappijen, uitgevers en distributeurs van film en online en uitgevers van games en andere interactieve software.

Woensdag bepaalde de Nederlands Kansspelautoriteit dat bepaalde games met lootboxes de gokregels overtreden. Uitgevers moeten hun games aanpassen om niet kans te maken op boetes.

De Kansspelautoriteit onderzocht tien populaire games. In vier van de spellen konden de prijzen uit lootboxes via externe handelsplaatsen worden verkocht. Dat zorgt er voor dat spelers er geld mee kunnen verdienen en dat gaat tegen de regels in.

lootbox

De NVPI stelt dat het verder niet inhoudelijk kan reageren op de kwestie. "We weten niet om welke spellen en leden het gaat en of het wel om onze leden gaat, aangezien er ook veel games in eigen beheer uitkomen", aldus Anne de Jong, Algemeen Directeur van de NVPI. "Bovendien hebben onze leden na de ophef eind vorig jaar al de nodige aanpassingen gedaan."

De Jong stelt dat het overtreden van de Nederlandse gokregels niet in het belang is van game-ontwikkelaars en -uitgevers: "Wij willen ook niet dat games elementen bevatten die vervelende gevolgen kunnen hebben. We hopen snel meer informatie te verkrijgen van de Nederlandse Kansspelautoriteit over hun onderzoek."

Dit artikel delen

Over de auteur

Dennis Mons Contentcoördinator/hoofdredactie voor InsideGamer.nl en een beetje van alles en nog wat bij de rest van die game-apies hier op de redactie. Dol op action/adventure, arcaderacers, turn based strategy, stealthgames en Tetris. Metalhead maar ook liefhebber van folk, klassiek en blues. En speel verdomd veel pool (9-ball & 8-ball).

Reacties

 • Ik ben verbaasd dat ze verbaasd zijn. Sommige uitgevers zijn overduidelijk verkeerd bezig. Gewoon aanpassen die handel.

  Ze kunnen toch gewoon een eerlijke prijs vragen voor content. Lootboxes zijn echter nooit eerlijk en het is gewoon een kansspel. Dus moet het ook als een kansspel behandeld worden met de regels die daarbij horen.
 • Dingen per wet verbieden is zo fokking lame. Koop die troep niet, klaar. Wanneer zijn ouders nou gewoon eens verantwoordelijk voor hun kids?
  Trouwens heel veel mensen spelen 100% vrijwillig FIFA ultimate team (heet het zo?) laat ze lekker. Sommige vinden het geweldig.

  Met die kut kijkwijzer wetten zijn alle usa films nu ook zo triest omdat het voor 13 jarige geschikt moet zijn. Die hard 4 zonder bloed enzo. Zo triest.

  Het zou veel beter zijn als grote game reviewers standaard 1 punt aftrekken voor lootboxes en 2 punten voor niet cosmetische loot. Is het zo afgelopen.
 • Niks tegen lootboxes zolang het cosmetisch is het is een kwestie van verantwoordelijkheid mijn zoontje kan niks kopen op ps store zonder pw zo moeilijk is het allemaal niet.
  Heb liever dat ze seasonpasses aanpassen want tegenwoordig koop je een half spel voor 60 euro.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren