1. Onder de Radar - Next Gen Launch Window Edition

Onder de Radar - Next Gen Launch Window Edition

Het aftellen is begonnen. Eind dit jaar mag je weer een nieuw stukje zwart plastic onder je televisie zetten. Waar dit altijd tot veel enthousiasme leidt onder gamers, zien we achteraf vaak in dat de launch-games niet meer waren dan wat half lauwe techdemo’s. Hopelijk komt daar met de generatie van de Xbox Series X en PlayStation 5 verandering in. Die eerste knalt meteen met Halo Infinite en ook aan de kant van Sony liegen de geruchten, over bijvoorbeeld een vervolg op Horizon: Zero Dawn, er niet om. Maar er moet natuurlijk meer uitkomen. Titels als Forza 8 en een nieuwe Gran Turismo kun je al gerust met potlood invullen en ook op de aanwezigheid van Fifa en Assassin’s Creed durf ik wel geld te zetten. Maar ik wil even lekker speculeren over wat we nog meer uit de third party hoek kunnen verwachten. In deze Onder de Radar komen minder voor de hand liggende games voorbij die, met wat geluk, misschien de launch window kunnen halen en het de meest spectaculaire console lancering zouden kunnen maken. Dus zet je optimistische petje even op en stel zelf ook eens je ultieme launch line-up samen. Dit is de mijne:

Beyond Good & Evil 2


Als er één uitgever is waar je vanuit kunt gaan dat ze aanwezig zijn bij een console launch, is het wel Ubisoft. Yves Guillemot heeft in interviews aangegeven dat launchgames echt behoren tot de strategie van de Franse gametoko. Bij de huidige generatie liep dat alleen niet zo lekker. Watch Dogs was misschien wel het meest gebruikte voorbeeld van grafische downgrades en misleidende marketing. Het luidde een generatie in waarin Ubisoft-moeheid optrad bij gamers, omdat hun diverse franchises wel erg veel elementen van elkaar gingen lenen. Dat willen ze zeker niet nog eens laten gebeuren. Precies om die reden zijn bijvoorbeeld Watch Dogs Legion en Ghost Recon uitgesteld. Wil Ubisoft in de launch window van de PS5 en Series X weer vlammen, dan zou het vriend en vijand moeten verrassen en Beyond Good & Evil 2 uitbrengen.

De staat van die langverwachte game is onduidelijk. Na de CGI-trailers op de E3 in 2017 en 2018 is er weinig meer naar buiten gekomen. Sindsdien moeten we het doen met sporadische developer updates op YouTube. De trailers zetten maken gelukkig wel indruk en zetten een boeiende setting neer voor dit ambitieuze project. Pey'j en Jade maken een terugkeer, al lijkt laatstgenoemde deze keer de antagonist te zijn. Maar de belofte van het creëren van een eigen hybride 'manimal' personage en het recruteren van een compleet diverse spacecrew klinkt retegoed.

De schaal van het universum waarin je dit gaat doet lijkt enorm te worden, maar wat gameplay betreft hebben we nog weinig gezien. Maar dat geldt tenslotte ook voor de next-gen consoles zelf. Wellicht is het na de volledige reveal van de apparaten ook eindelijk tijd voor Ubisoft om deze klapper van een game in volle glorie te tonen. Dan acht ik het niet onmogelijk dat we begin 2021 eindelijk aan de slag mogen met Beyond Good & Evil 2, een game waar al jaren aan wordt gewerkt en naar wordt toegeleefd.

GhostWire: Tokyo


Een andere partij die wel wat goodwill kan gebruiken is Bethesda. Waar die mee bezig zijn weet ik niet, maar hun uitstekende reputatie zijn ze er in rap tempo doorheen aan het jagen. De beste manier om die nare smaak weg te spoelen is goed uit de startblokken knallen op de next gen. Starfield en The Elder Scrolls VI zijn nog ver weg, maar afgelopen E3 zagen we twee kleinere projecten die best de launch window kunnen halen. Deathloop van Dishonored-makers Arkane Studios en Tango Gameworks, bekend van The Evil Within, onthulde Ghostwire: Tokyo.

Met name die laatste titel, of eigenlijk de trailer ervan, intrigeert mij. Mysterieus, spooky en allemaal uit de koker van Shinji Mikami, het brein achter Resident Evil. Sinds de E3 is er mondjesmaat iets meer info naar buiten gekomen. Zo gaat het om een third person action-adventure; wel spooky, maar geen survival horror. In het Tokyo van de nabije toekomst verdwijnen mensen ineens uit het niets, zoals je ziet in de indrukwekkende eerste beelden. Door middel van exploratie van de spelwereld is het jouw taak om de paranormale aanwezigheid te onthullen en de mensheid te redden.

Er zijn nog geen platformen bevestigd voor Ghostwire, wat de vermoedens van een next-gen release alleen maar versterkt. Of het de launch window ook gaat halen? Misschien. The Evil Within 2, het meest recente werk van de studio, dateert alweer van 2017. Vaak wordt er voor die tijd ook al het een en ander gedaan aan het volgende project, wat een ontwikkeltijd van zo’n 4 jaar zou betekenen. Aangezien dit waarschijnlijk geen gigantische game van honderden uren gaat worden, zou het best tot de mogelijkheden behoren. Anderzijds kan Bethesda het zich niet veroorloven om (weer) een slechte beurt te maken. Hoe dan ook, Ghostwire: Tokyo heeft mijn interesse!

Harry Potter RPG


Tot slot eentje uit de categorie ‘publiek geheim’. Er zijn een paar games waarvan we allemaal al lang weten dat ze eraan zitten te komen. De nieuwe Batman-game van WB Montreal bijvoorbeeld, of een nieuwe Fable gemaakt door Playground Games. Vooral die laatste zal de launch window van de nieuwe consoles niet gaan halen, maar er is nog een titel die ik wél die deadline zie halen. Hij moet nog even aangekondigd worden. Ik heb het de Harry Potter RPG die naar verluidt wordt gemaakt door Avalanche.

Voor een franchise die zo immens populair is, is het opvallend dat er relatief weinig games van zijn gemaakt. Natuurlijk hebben we van elk deel van de boeken wel een bijbehorend verplichte game gehad (aan de eerste drie bewaar ik mooie herinneringen), net als een uitstapje naar het zwerkbalveld. Maar het concept van een grote rpg waarin je met een eigen personage je jaren op Hogwarts doorloopt ligt toch bijzonder lang te verstoffen op een plank. Maar er is hoop dat het met de nieuwe generatie consoles toch echt gaat gebeuren, zeker nadat onderstaande video uitlekte.

De beelden zijn duidelijk opgenomen vanaf een scherm en lijken een concept-trailer te tonen van de magische rpg. Hoewel het altijd afwachten is hoe betrouwbaar een dergelijk lek is, maar wat we zien lijkt te goed om nep te zijn. Volgens de geruchten speelt de game zich af ver voordat Harry Potter en zijn vrienden rondliepen op de tovenaarsschool. Met je eigen personage kies je bij welke afdeling je hoort, volg je lessen om magie en toverdranken te leren en ontdek je de omgevingen binnen, maar zeker ook buiten de muren van het kasteel. Magische wezens spelen hierbij ook een belangrijke rol en er is natuurlijk een compleet nieuw verhaal met bijbehorende quests om te doorlopen. Klinkt allemaal als een game waar een groot deel van de fans al jaren naar verlangt en het zou een erg lekkere game zijn om de nieuwe generatie consoles mee af te trappen.

Wat is jouw droom line-up?Tot zover mijn persoonlijke favorieten van minder voor de hand liggende (mogelijke) launchgames. Uiteraard is dit een best-case scenario, want ik sluit ook niet uit dat we nog tot pak ‘m beet 2022 moeten wachten op deze games. Maar dromen mag. Dus doe dat zelf ook in de comments! Wat is jouw droom launch line-up van de Series X of PlayStation 5?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mijn eerste memberartikel! Ik wist niet goed waar te beginnen, dus heb hulp gekregen van That Mr Awesome waar ik 'm erg voor wil bedanken. Mocht ook zijn rubriek Onder de Radar "lenen", wat heel erg hielp om mijn schrijfsel aan op te hangen. Feedback is heel erg welkom.

  Anyway, dit is dus mijn gedroomde launch line-up. Ik twijfel nog of het een PlayStation 5 of Series X wordt, ik neig een beetje naar de eerste. Maar los daarvan wilde ik dus wat schrijven over de third party games. Het is misschien wel erg optimistisch om deze games te verwachten, maar ach waarom ook niet? Van welke line-up droom jij?
 • @Prof_Nakayama

  Graag gedaan maat, het is een mooi artikel geworden. Hopelijk blijf je schrijven.

  Zelf heb ik helaas weinig hoop voor de drie titels die je noemt tijdens de launch window. Maar dankzij de focus van Sony en MS op backwards compatibility heb ik niet per se geweldige launchgames nodig. Ik bewaar RDR2 en Cyberpunk voor de next gen, daar kom ik de eerste maanden wel mee door!
 • Fijn dat er nieuw bloed in de membercontentsectie te zien is. Je verhaal is goed te volgen. Het leest vlot door. Ook zijn je keuzes niet zomaar uit de lucht gegrepen en goed doordacht.

  Ik ben zelf iemand van de late majority als het aankomt op de aanschaf van een nieuwe generatie en dat zal nu niet anders zijn. Ik vermaak mij vooralsnog met switch en pc. Daarnaast ook nog druk met mijn hele jonge kids en switch/pc-recensies schrijven voor een ander medium (krant). Zodra ik er één aanschaf, weet ik vast al wat de toppers zijn. Dromen hoeft dus niet :)
 • @The Decider Ik ben iemand van de late majority met veel te weinig discipline. Ik ga het dan ook helemaal niet eens zijn met mijn eigen day-one aanschaf ;). Zeer waarschijnlijk wordt het een PS5
 • Leuke tekst man! Ga vooral door want ik lees het met plezier :)

  Ik heb wel een heel slecht gevoel bij Beyond Good and Evil, al kan ik dat niet helemaal verklaren.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren