1. Ook de Belgische Kansspelcommissie is tegen lootboxes

Ook de Belgische Kansspelcommissie is tegen lootboxes

Hoe groot is die kans?

Ook de Belgische Kansspelcommissie heeft de eerste stappen tegen lootboxes in videogames genomen.

Zij begonnen het onderzoek op initiatief van Koen Geens, de Belgische minister van Justitie. De vraag was of er verboden kansspelelementen in videogames zitten, naar aanleiding van de controversie omtrent Star Wars Battlefront 2.

De Belgische Kansspelcommissie onderzocht Overwatch, Star Wars Battlefront 2, Fifa 2018 en Counter-Strike: Global Offen­sive en drie van de vier zouden in overtreding zijn. De commissie dreigt met boetes die op kunnen lopen tot 1,6 miljoen euro.

lootbox

Volgens het verslag vindt de commissie de situatie "verontrustend" en "bijzonder problematisch voor minderjarigen en gokverslaafden. Het gebrek aan kansspelregulering staat in schril contrast met de gereguleerde kansspelsector voor volwassenen."

Peter Naessens, De directeur van de Kansspelcommissie vertelt ook het volgende: "Betalende loot boxen zijn geen onschuldig onderdeel van videospelen die zich presenteren als behendigheidsspel. Spelers worden er door verleid en misleid en geen enkele van de beschermende maatregelen inzake kansspelen wordt toegepast. Nu duidelijk is dat in het bijzonder kinderen en kwetsbare personen hier onbeschermd aan worden blootgesteld, worden de spelfabrikanten maar ook betrokken partijen opgeroepen deze praktijk een halt toe te roepen."

Lootbox

Het rapport vermeldt bovendien dat de manier waarop spelers verleid worden om lootboxes te kopen problematisch is. In Fifa 2018 wordt bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo gebruikt om de duurste boxes aantrekkelijk te maken. De commissie is bang dat er ernstige gevolgen kunnen zijn voor jongeren die "opgevoed worden om gokken als normaal te beschouwen".

Volgens Geens kunnen uitgevers hierom vervolgd worden, wat kan leiden tot boetes tot 0,8 miljoen euro en een gevangenisstraf van vijf jaar. Bij het benadelen van minderjarigen kunnen deze straffen zelfs verdubbeld worden.

Omdat de lootboxes in Star Wars: Battlefront 2 werden verwijderd voor het spel uitkwam, wordt EA niet schuldig gevonden, maar de andere drie zijn allemaal gewaarschuwd. Bovendien laat de Belgische Kansspelcommissie weten dat ze er vanuit gaan dat veel meer dan de onderzochte games schuldig zijn aan het gebruik van kansspelelementen.

Lootbox

Dit artikel delen

Over de auteur

Arran Winmai Met veel liefde speel ik games als Horizon Zero Dawn, Dishonored en Fallout 3. Race- en sportgames zijn niet echt mijn ding, maar gelukkig zijn er genoeg andere genres!

Reacties

 • Als het illegaal is, gewoon verbieden.
 • Alleen omdat kudt kinderen zogenaamd beschermd moeten worden? Flikker toch op met sat betuttelen. Laat de ouders gewoon beter op de kinderen letten en gewoon geen enkele manier toelaten dat kinderen online kunnen betalen.
 • @san5324 Ja en dat is goede reden. Jij bent voorstander van gokmachines in games?
 • @CerandoX.nl

  Zwakke mensen vinden heus wel wat anders om voor te vallen .. Het moet gewoon goed geregeld worden door de ouders.

  Natuurlijk ben ik tegen dat hele pay to win principe maar ze moeten niet met schijt excuses komen.
 • @san5324
  Die zwakke mensen boeien mij ook geen hol. Het gaat om (random gegenereerde) in-game voordelen die gekocht kunnen worden voor geld, oftewel ‘pay 2 win’.

  Alleen cosmetische objecten VIND IK wel ietsjes anders, btw. :)
 • @Piet S.

  Als een volwassene dat wilt doen dan moet hij dat recht hebben. Ik vind het gewoon weer zo een betutteling om de kinderen erbij te betrekken… Hoeveel kids kunnen in godsnaam bij de cc van de ouders en dan deze shit achter hun rug om bestellen?

  Sorry voor de late reactie man . Druk druk druk.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren