1. Op tijd uitbrengen van Cyberpunk 2077 had prioriteit boven kwaliteit

Op tijd uitbrengen van Cyberpunk 2077 had prioriteit boven kwaliteit

CD Projekt Red praat uitgebreid over ontwikkelproces

CD Projekt Red heeft zich voor release teveel gericht op het op tijd uitbrengen van Cyberpunk 2077, waardoor de versies op PlayStation 4 en Xbox One niet goed genoeg geoptimaliseerd zijn.

Dat blijkt uit een gesprek tussen investeerders en het management van het bedrijf, waaronder directeur Adam Kiciński. Een transcript van dit gesprek is beschikbaar op de website van CD Projekt Red.

"Na drie keer uitstellen hebben we ons als managers teveel gericht op het uitbrengen van de game", zo vertelt Kiciński. "We hebben de schaal en complexheid van de problemen onderschat en we negeerden de signalen die aangaven dat er meer tijd nodig was om de game te verfijnen op de last-gen consoles. Het was de verkeerde aanpak en het staat haaks op onze zakelijke filosofie. Tijdens de marketingcampagne toonden we vooral de pc-versie. Daarmee hebben we het vertrouwen bij gamers en de reputatie waar we een groot deel van ons leven aan hebben gewerkt verloren."

Kiciński geeft aan dat het bedrijf alles op alles wil zetten om het goed te maken. "We doen al het mogelijke om te tonen dat we achter onze eigen waardes staan. We hopen dat de moeite die we er in gaan steken er voor zorgt dat we het vertrouwen dat we hebben verloren kunnen herbouwen."

In het gesprek met de bestuursleden was ook senior vicepresident of business development Michał Nowakowski aanwezig. Hij spreekt Kiciński's uitspraak over de tijdsdruk om het spel uit te geven tegen: "Ik zou niet zeggen dat we enige externe of interne druk voelden om op de lanceringsdatum de game uit te brengen, buiten de reguliere druk die je voelt bij elke release. Maar het was niet de oorzaak."

Andere redenen die worden aangedragen voor de niet naar behoren werkende PS4- en Xbox One-versies van de game, zijn onder andere de coronapandemie en het feit dat CD Projekt Red als gevolg daarvan met minder testers kon werken. Dat is volgens de ontwikkelaar echter niet het hoofdprobleem geweest.

CD Projekt Red werd ook gevraagd waarom het bedrijf niet eerder in het marketingproces beelden van de versie op last-gen consoles naar buiten heeft gebracht. "We waren de last-gen versie tot het laatste moment aan het updaten en dachten dat we het op tijd zouden redden", aldus medeoprichter Marcin Iwiński. "Helaas konden we deze versie daardoor pas één dag voor release aan reviewers geven. En dat was absoluut te laat. We hebben de media niet de kans gegeven de game fatsoenlijk te recenseren... dat was niet onze bedoeling, we waren de game gewoon aan het verbeteren tot het laatste moment."

CD Projekt Red gaf eerder al aan dat het begin volgend jaar meerdere patches uit gaat geven om de game stabieler te laten draaien. Ook in de vergadering wordt dit benadrukt. Het is de bedoeling dat de game niet meer crasht en dat alle grote bugs worden opgelost. De ontwikkelaar geeft wel aan dat het onmogelijk is dat de versies op Xbox One en PS4 even goed gaan draaien als op pc, PlayStation 5 en Xbox Series X.

Het team bij CD Projekt Red dat aan Cyberpunk 2077 heeft gewerkt krijgt volgens de managers nu eerst vakantie, waarna ze aan de patches gaan werken tot en met februari. Het is niet duidelijk of de hobbels voor en tijdens de release van de game er voor zorgen dat de verwachte downloadbare content en multiplayermodus van de game worden vertraagd. De dlc en multiplayer hebben nog geen releasedatum.

Cyberpunk 2077

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Eindelijk een cyberpunk bericht! Ik las er al bijna niets over.

  Kunnen we hieronder trouwens weer dezelfde discussie gaan houden als bij alle andere cyberpunk berichten? Zou ik wel tof vinden!
 • @blue_blade

  Maar natuurlijk kan dat. Je hoeft het maar te vragen.
 • @blue_blade_3
  Oh, voor jou wil ik dat wel doen hoor! Moet wel straks eten en daarna heb ik 't ook een beetje druk. Zullen we morgenochtend afspreken?
 • @blue_blade_3
  Ik als echte PC masterrace lid kijk natuurlijk neer op de console peasants en lach ze volledig uit om hun miezigere console. Al dat gejammer, dan hadden ze maar een echte PC moeten hebben!…

  OT. Zonde dat CDPR de, voorheen verdienende reputatie, om zeep aan het helpen is. The Witcher 3 vind ik overigens tot op heden nog steeds qua verhaal vele malen sterker. Helaas zit ik nog niet helemaal in het verhaal van CP.
 • @AWESOMEDUDE3

  Tja, niets kan op tegen Ps5 ubermensch… Ook niet een pc peasant ;p
 • @san5324
  GameCube is nog steeds superieur!
 • @AWESOMEDUDE3

  Dat sowieso
 • @AWESOMEDUDE3
  Hoogmoed valt ten val zeggen ze eh. Niet iedereen heeft het geld voor een masterpc. Is net als jij zit te eten, en naast jou iemand naar je toekijkt zonder eten, en je gwn zit te lachen
 • @LosPilotas
  Je snapt dat het sarcastisch bedoeld is, toch?
 • @AWESOMEDUDE3

  Wacht…. Was je sarcastisch?

  O… Ik ook ;p
 • @blue_blade_3

  Altijd maar klagen haha
 • Toch weer jammer om te zien dat een game waar naar uitgekeken word, weer halfbakken uitgebracht word. Ik koop hem wel over een tijdje wanneer ik nieuwe console in huis heb. Het lijkt me nogsteeds een gave game maar om hem nog op mijn Xbox one te kopen en vervolgens een slechte ervaring hebben, is het me niet waard.
 • Maar zelfs als het 60 FPS heeft en geen bugs,… het is niks van wat beloofd is. De AI van de NPC, het verkeer en de politie is echt nul. Met racen wordt er niet echt geracet. De anderen spawnen gewoon achter je elke keer.
  Geen interactie. Gokken. Brain dances. Cyberware installeren, openbaar vervoer is geschrapt, bendes doen niets. Die drie verhaallijnen met oneindige replayability is onzin, je kan je karakter niet customisen, de 1000+ verschillende ritmes die ze met de hand moesten programmeren zodat elke NPC een uniek dagritme had… en dan die menu’s,… hoe dan!!!

  Ja de muziek is goed. Graphics op de PC en straks next gen zijn tof. Verhaal op zich is ok. En zelfs het levelen is ok. Maar man man man het is echt niks van wat ze beloofd hebben. Zeker geen RPG die het niveau van RDR2 zou overstijgen (hun woorden) en er is echt nog zeker 1 of 2 jaar werk aan de winkel.
 • @casartelli
  Vrijwel geheel met je eens, maar ik geloof dat je wel nog met een trein/subway kunt
 • Benieuwd naar de verre toekomst van Cyberpunk en The Witcher 4. Ik heb veel liever developers die zich terug moeten bewijzen dan developers die zich nog moeten bewijzen. Goed dat ze nu op hun bek gaan.
 • Een globale pandemie, Cyberpunk die niet speelbaar is op current-gen consoles, next-gen consoles die niet te verkrijgen zijn tot 2021 en nu ook nog pornhub die even 80% van hun content delete,,,,de Mayas zaten er gewoon een paar jaar naast met hun voorspelling van wereldvernietiging :p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren