1. Cyberpunk 2077-release kost oprichters CD Projekt Red een miljard dollar

Cyberpunk 2077-release kost oprichters CD Projekt Red een miljard dollar

Game is nu een week uit

De oprichters van CD Projekt Red hebben naar het schijnt meer dan een miljard dollar verloren sinds de release van Cyberpunk 2077 vorige week.

Dat blijkt uit een reportage van Bloomberg. Sinds de release van de game op 10 november, zijn de aandelen van de ontwikkelaar naar beneden gekelderd naar aanleiding van de vele bugs in de game en het feit dat het spel niet naar behoren draait op Xbox One en PlayStation 4. Dit zou er voor hebben gezorgd dat de oprichters veel geld hebben verloren.

Bloomberg claimt dat de release van Cyberpunk 2077 ook een vlek op de reputatie van de ontwikkelaar heeft gecreëerd. Waar het bedrijf eerst in een goed boekje stond bij gamers dankzij The Witcher-franchise, zou zich nu wantrouwen vormen rondom de studio.

CD Projekt Red heeft beloofd de komende maanden meerdere grote updates voor Cyberpunk 2077 uit te geven om het spel te verbeteren. Daarnaast staan er meer dlc en een multiplayermodus gepland, alsmede een next-gen update.

cyberpunk 2077

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Oooh no…. anyway….
 • @blue_blade_3

  On 9gag much?
 • @benjaminben
  Nee, maar heb die wel eens gezien en vond het passend voor dit artikel. Daarnaast ben ik blijkbaar te dom om te snappen hoe je een plaatje als reactie achter moet laten.

  Achja…
 • @blue_blade_3

  kan volgens mij ook niet :P Ik doe wel veel 9gag namelijk ;)
 • @benjaminben
  Kan wel toch? Meta plaatst regelmatig fotos als bericht. Laatst nog 1 met zn ps5.
 • @blue_blade_3


  Kan dus inderdaad.

  Deze [ ] gebruiken met aan het begin img er tussen en op einde /img dan zou het moeten werken.
 • @Meta_coola
  Kijk. Moet je maar net weten. Danke!
 • Jullie hebben oplichters per ongeluk met een ‘r’ geschreven :p.
 • @Luigi1985

  Haha nice
 • Ik zie het nog gebeuren dat CDPR gewoon opgekocht gaat worden door een ander bedrijf.
  Ik hoop het in ieder geval want ik zie op dit moment CDPR echt geen Witcher 4 of Cyberpunk 2 uitbrengen.
 • Het is natuurlijk wel weer typisch dat voor veel mensen heel CDPR opeens slecht en vervallen is en blabla en meteen vinden ze dat stug en koppig ook opeens permanent zo.

  De game had niet uitgebracht moeten worden op oude troep die het niet draait. Wat mij betreft de enige echte fout hier. PC-versie is verder echt een fenomenale game die minstens evenveel indruk maakt als TW3, en op bepaalde vlakken nog meer.

  De combinatie van ray tracing en HDR is er overigens eentje die de game grafisch ook echt naar een ander niveau tilt. Zet je deze opties uit, dan is het weer gewoon een videogame. Zet je ze aan, dan wordt het opeens real life. Echt niet normaal.

  Al met al zelden zo onder de indruk geweest van een game. CDPR staat dankzij Cyberpunk 2077 nog hoger in het vaandel bij mij.

  Des te schrijnender is de last gen-release. Ik snap de backlash van die eigenaren dan ook goed. Wanneer de PS5 en XSX een echte next-gen-versie hebben met hopelijk ook RT en HDR, en de bugs zijn daarin net zo goed opgelost als in de PC-versie, dan vergeet men waarschijnlijk snel die versie welke er nooit had moeten zijn. Hopelijk gaan we dan deze game eens beoordelen voor wat hij echt is. CDPR zal dan weer gewoon de status hebben die het hiervoor al had.
 • @Snuivert

  Ik snap je reactie, maar dit is wel hoe het werkt in dit wereldje, en dar weet CD donders goed. Net als je in voetbal zo goed als je laatste wedstrijd bent, ben je als ontwikkelaar zo goed als je laatste game. Bethesda was shit na F 76, HG na NMS, en CDPR nu na CP.
 • @Snuivert

  Ik had onlangs een angry rant bekeken van Angry Joe.
  Hij speelt Cyberpunk op een goeie PC-rig en heeft na de 1.04 patch toch geweldig veel bugs, glitches en render-problemen.

  Verder hoor ik ook, bugs en glitches buiten beschouwing, dat het spel maar magertjes is.
  Veel van de beloofde features zijn niet opgenomen. Politie spawned vlak achter je (soms zelfs in de muren) maar achtervolgt je niet, domme AI, geen mini-games, hacking en shooting-mechanics die flimsy aanvoelen.
 • @BadAsh
  Ik hoor ook veel over die bugs, maar na bijna 20 uur nog nooit een voorbeeld ervan gezien. Nouja, één dingetje heb ik gezien. Een keer was ik een lichaam aan het verslepen en ik drukte per ongeluk op de trigger, waardoor ik met mijn handgun schoot tijdens het slepen. Het lichaam knalde snoeihard naar beneden en zat vast in de grond, onderste helft er doorheen gezakt en de bovenste helft nog erboven. Maar goed, vrij triviaal.

  Vind het gewoon echt gek hoe mensen op pc met 1.04 zoveel last kunnen hebben. Kan me er niet eens iets bij voorstellen. Moet zo'n gast als Angry Joe dan niet 30 uur non-stop zoeken naar bugs en alle stukjes waarin hij er eentje vond achter elkaar monteren zodat het erg lijkt in zijn YT-video? Ik snap het anders ook niet…
 • @Snuivert

  Ik zou zeggen, bekijk zijn rant eens op YT.
  Echt zoeken naar bugs moest hij niet.
  Hij is net iemand die graag had dat dit spel een succes was.

  Een kameraad van mij wordt na de 1.04 patch op PC ook geplaagd met meer bugs en vooral render-issues. Ik ken wel zijn PC-specs niet.
 • @Snuivert
  Ik heb opzich ook best vaak bugs, vooral sinds 1.04 zelfs. Ik weet niet weet jouw specs zijn maar hier iig die van mij;

  Ryzen 7 3700X
  Gigabyte RTX 2070 Super
  32GB DDR4 3600
  Tomahawk B450 Max
  SN750 1TB NVMe SSD

  Paar keer gehad dat ik in bijv een braindance vastzat. Moest ik de save weer helemaal laden. (Gaat overigens wel absurd snel met die NVMe).
 • @Snuivert

  De game is initieel aangekondigd en gedeveloped voor die "oude troep".
  De schuld ligt geheel bij CDPR. Het liegen tegen eigen fans en het achterhouden van cruciale informatie, vind ik nog het ergste van alles.
 • @PietS.
  Het zou de eerste keer niet zijn geweest dat een game naar een nieuwe generatie was uitgesteld door lange dev cycle/nood aan meer rekenkracht. En dat had hier zeker ook mogen gebeuren w.m.b.
 • @Snuivert

  Oftewel: Wederom een domme keuze van CDPR.
 • @PietS.
  Mja t'is waar. Maar toch ga ik in maart genieten van cyber punk op ps5. Tegen dan zal het wel redelijk in orde zijn 🙂

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren