1. Over welke oorlog moet Battlefield 6 gaan?

Over welke oorlog moet Battlefield 6 gaan?

Battlefield 5 is nog maar net uit, en wij beginnen al te fantaseren over waar een volgende deel in de reeks over zou kunnen gaan. Is er nog een interessante strijd uit de geschiedenis die we virtueel mee willen maken? De volgende geschiedenismomenten en mogelijke toekomstige situaties zouden wij wel in Battlefield 6 willen zien.

Slag bij Borodino

In 1812 vond een gigantische strijd plaats die slechts een dag duurde. Napoleon was onderweg in Rusland en bij Borodino ging het mis. Daar kwam zijn leger van ongeveer 130.000 man het leger van Michail Koetoezov tegen en dat was op zijn zachtst gezegd geen prettige ontmoeting. Uiteindelijk was er niet echt een winnaar, al heeft Rusland zich teruggetrokken. Een gelukje voor Napoleon, die koorts had tijdens de strijd en daardoor niet zo actief participeerde als dat hij normaal zou doen. Rusland had een heleboel kanonnen (640 stuks, Frankrijk had er ‘maar’ 584) en vergiftigde het water, zodat de Fransen allerlei nare ziektes kregen.

Voor een Battlefield-game is deze slag interessant, omdat het in de tijd speelde dat alles nog met buskruit werkte. Je hebt dan niet constant een geweer bij je, maar je moet ze juist steeds overal vandaan halen. Het is zo’n gedoe om dat buskruit er weer in te stoppen dat je ze na gebruik meteen weer weggooit. Omdat de slag slechts een dag duurde, zou de game kunnen werken met tijdslimieten, waarin je bepaalde missies binnen een beperkt aantal minuten moet hebben volbracht. De Russen probeerden alles wat ze achter moesten laten te vernietigen, dus schaarste is ook een factor die kan meespelen in een Battlefield-game. Mooie auto’s of tanks waren er in die tijd niet, dus je beweegt je te paard. 

Ook een opzienbarend detail voor in een game is dat de Fransen graag de volledige Rejevski-redoute (de veldschans) voor zich hebben. Dat lukte af en toe net, en dan werd hij weer terugveroverd en weer heroverd. Tegen de tijd dat die redoute eenmaal echt van de Fransen was, lagen de lijken zo hoog opgestapeld dat het compleet zijn functie was kwijtgeraakt.

borodino

Het onontgonnen Antarctica

Het is nog geen geschiedenismoment, maar iets dat misschien wel in de toekomst kan gebeuren. Net als de diepzee, weten we eigenlijk niet precies wat zich allemaal op Antarctica bevindt. Veel objecten zijn verscholen onder een dikke laag sneeuw en het is zo koud dat op diverse plaatsen de dagelijkse technologie, zoals je smartphone, ermee ophoudt. Wat als de Russen stiekem een militaire stad hebben liggen onder die sneeuw, of misschien zelfs een soort ondergesneeuwde bunker? Als er ineens een aanval komt vanuit dit koude, meest zuidelijke puntje van de aarde, dan moet de rest van de wereld oprukken om hier iets aan te doen.

Erbarmelijke omstandigheden, een niet altijd even goede internetconnectie omdat de satellieten maar net goed moeten hangen ten opzichte van onze ronddraaiende aarde, en een vijand die mogelijk meer verrassingen voor je in petto heeft onder dat twinkelende witte spul. Deze strijd gaat niet om glorie, het gaat om overleven. Het is niet makkelijk en er moeten wapens en oplossingen ontwikkeld worden die perfect gebruikmaken van de omstandigheden aldaar, zodat ‘de rest van de wereld’ de Russen uiteindelijk kan verslaan.

battlefield

Slag bij Clontarf

In april 1014 was er in de regio Dublin een fikse strijd gaande tussen het leger van Brian Boru, vol ruige Ierse mannen, en tussen het leger van Sigtrygg. Sigtrygg was de Vikingkoning van Dublin en ook hij had een goede ploeg strijdlustige mannen om zich heen verzameld. Brian ging de strijd in met zo’n 7000 man en Sigtrygg moest het doen met 6600 man. Van origine Scandinavische Vikingen tegen Ierse clans, dat zijn toch twee heel stoere types om een strijd in Battlefield mee na te spelen.

Een interessant detail om op te spelen in het spel is dat Brian Boru zelf sneuvelde in de strijd, wat extra dramatisch aangezet kan worden omdat de Ieren hebben gewonnen. En omdat Boru degene was die letterlijk en figuurlijk, na een overeenkomst te hebben gesloten, toch over de grenzen is gegaan van de Vikingen. Daar zit een geweldig gameverhaal in met een prachtige Ierse kustsetting en zeeslagen erbij.

battlefield

Battlefield 1920’s

Zeeslagen vind je niet in Battlefield 1920’s, want daarin gebeurt alles op het land in de stad. Battlefield Hardline was een game die iets meer over boeven vangen ging dan andere Battlefield-titels. Dat werd niet door iedereen even goed ontvangen, wat waarschijnlijk ook kwam door de tijdsperiode waarin het zich afspeelde. Wat als we duiken in de strijd tussen verschillende bendes die zich in de jaren ‘20 van de vorige eeuw met de illegale handel in drank bezighielden? Alcohol fikt lekker, je kunt rondrijden in geweldige bolides en je gebruikt wapens met een maffia-grandeur, zoals de Thompson pistoolmitrailleur, een mooi Colt-vuurwapen dat perfect in de vuist past en een gun die in games nog steeds vaak favoriet is voor het hardere werk: de afgezaagde shotgun.

Je zou bijvoorbeeld de Saint Valentine’s Day Massacre kunnen naspelen, waarin zeven kopstukken van de maffia om het leven kwamen in Chicago. Deze Valentijnsdagmoorden komen voort uit een langslepend conflict tussen de Ieren en de Italianen in Chicago. Al Capone speelt natuurlijk een grote rol in deze Battlefield, en in het bijzonder de mannen van zijn Egan’s Rats-gang, omdat zij tot op de dag van vandaag nog steeds verdacht zijn, maar nooit berecht. Er wordt ook gedacht dat de politie van Chicago een duit in het zakje heeft gedaan of een oogje heeft toegeknepen, want zij zouden wraak willen omdat de zoon van een politieman door de Ieren zou zijn vermoord. Kortom: drie groepen uit wiens ogen jij de game kan meemaken, met allemaal zo hun eigen cultuur om je helemaal in onder te dompelen.

battlefield

De Verenigde Staten versus Europa

We blijven nog even in de Verenigde Staten, een land dat bizarre relaties heeft met Rusland en diverse Aziatische landen. Europa en de VS gaan over het algemeen goed samen, maar niet in deze potentiële Battlefield 6. Het werd in een Call of Duty-game al uiteengezet in de verre, verre toekomst, maar wat als Amerika en Europa echt ruzie zouden krijgen? Er zouden grote zeeslagen plaats kunnen vinden, of het kan een modernere Battlefield zijn, zoals we ook al eerder hebben gespeeld. Als je deze laat plaatsvinden in het jaar 2025, dan kan Battlefield nog net laten zien welke technologie we nu hebben en wat die zoal kan aanrichten. Maar er is ook ruimte om met een paar toffe nieuwe uitvindingen op de proppen te komen.

Juist omdat de historie van oorlog voeren in samenwerkingen tussen de twee vaak goed is gegaan, kun je in deze game een soort ruzies verwerken waaruit blijkt wat er in achterkamertjes uiteindelijk allemaal helemaal niet zo vriendelijk is verlopen. Het is een politieke insteek, dus geen overduidelijke strijd zoals je in andere voorbeelden in dit stuk ziet, maar juist iets dat onderhuids siddert en nu tot een uitbarsting is gekomen. Misschien is het in deze tijden wat uitgekauwd, maar je kunt spelen met het feit dat het ene land een ietwat wispelturige president heeft met de touwtjes strak in handen, tegenover een enigszins uit elkaar vallende Europese Unie, dat worstelt met Brexit, wie wel en niet toegelaten wordt en sowieso uit een grote groep bestuurders met allemaal een eigen mening bestaat.

Heb jij nog ideeën voor een interessante setting voor een toekomstige Battlefield? Laat het hieronder weten in de reacties.

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

 • Er zijn volgens mij nog een hoop oorlogen waar ze een game van kunnen maken.
  Voor Battlefield zullen een keuze moeten maken.
  Ik kan hier wel met een hele lijst van oorlogen komen.
  Maar ik denk dat de makers van de game dat toch niet zullen zien.
  En zowel dan is het nog maar de vraag of ze daar iets mee gaan doen.
  Daarom plaats ik hier geen lijst.

  En dan heb ik nog een punt.
  Er zijn mensen die oorlogen hebben mee gemaakt en die nu dus nog leven.
  En die vinden dat het niet kan een oorloggame.
 • @PeterterHaar

  Mensen vinden ook dat een jodenkoek geen jodenkoek mag heten. Moeten we ze daarom maar verbieden?
 • @Breadmanz Van mij hoeven de jodenkoeken niet te verdwijnen.
 • @PeterterHaar

  Bedankt voor de fantastische bijdrage.

  On topic: ik zou wel iets met een futuristische setting willen zien, maar dan niet met allerlei lasers en plasma guns, maar wel met drones etc.
 • Hangt er natuurlijk ook vanaf waar men zich op gaat focussen. Als de multiplayer steeds belangrijker wordt dan het echte thema, dan zie ik veel creatieve mogelijkheden.

  Je zou zelfs warstories uit verschillende periodes (Joegoslavië, Vietnam, Irak) kunnen aanbieden en deze thema's ook kunnen verwerken in de multiplayer (Iedereen zijn eigen outfit, wapens, etc.). Lijkt misschien nogal chaotisch/bij elkaar gepropt, maar het zou kunnen werken.
 • Ik moet zeggen dat ik de historische settings in de Battlefield-games misschien wel het leukste vindt. Ze hebben de Vietnam al een aantal keer laten terugkomen in Battlefield-games. Toch lijkt me dit weer een onwijs gave setting.

  Even los van dit onderwerp, moet ik even terugkomen op mijn mening over Battlefield V.

  Ik weet niet wat ze precies hebben aangepast naar aanleiding van de kritiek, maar na vele videos op YouTube te hebben bekeken, heb ik wel geconcludeerd dat het met de cosmetics allemaal wel meevalt. Uiteindelijk heb ik de game gekocht en ondanks de grote hoeveelheid bugs is het een hele goede game.

  Dat er automatisch vrouwelijke personages worden geselecteerd, is natuurlijk merkwaardig gezien de setting, maar dat is aan te passen. Daardoor is het wel zo dat je veel geschreeuw van vrouwelijke personages hoort op het veld, omdat niet iedereen dit aanpast en dat blijft toch iet wat vreemd voor een WWII-game. Hoewel ze wel in de context passen dankzij de War Stories.

  Daarnaast is het fijn dat de controls zou goed zijn af te stellen, de game speelt hierdoor heerlijk snel, beter dan Battlefield 1.

  Nogmaals, ik weet niet wat ze aangepast hebben, maar ik het is wel een goede game, met helaas wel heel veel bugs.
 • 3de Wereldoorlog.
  Snap niet waarom geen futuristische CoD hiermee aan de haal is gegaan.
  Dus dan maar Battlefield voor een keertje.
 • Battlefield 2143
 • Ik denk dat in de toekomst de oorlog gaat tussen china, europa en de verenigde staten. Onderschat china niet.
 • van mij mogen ze, en denk ook dat ze dat gaan doen, weer een moderne tijd shooter maken.
 • Doe maar Moderne tijd inderdaad, mis de apache's en dat soort ongein
 • De prijzenoorlog van een paar jaar terug lijkt me wel een boeiende.
 • @benjaminben of "survive Black Friday" XD
 • @okidokie

  Haha, nee, onspeelbaar. Te hoge moeilijkheidsgraad
 • Laat ze maar eerst BFV fatsoenlijk afmaken. De gameplay is ijzer sterk, maar alles er omheen is maar meh.

  Sommige skin opdrachten slaan nergens op. Zoveel kills in 1 leven op de objectief… dus campen ? Nee.
 • Gewoon een remake van btf2 of btf3
  Dat waren pas goede shooters
  Liefst btf3 hou toch meer van de moderne oorlog voering

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren