1. Overtuigingskracht - Het beste stemacteerwerk in games

Overtuigingskracht - Het beste stemacteerwerk in games

“I’ve never fought for anyone but myself”

Stemacteurs worden de laatste jaren steeds belangrijker in games en daarom kijken we naar de beste optredens die we de laatste jaren zijn tegengekomen. De games worden steeds groter en het gaat vaker om verhaal en karakterontwikkeling dan om gameplay alleen. Dat betekent dat er een belangrijke taak is weggelegd voor de stem achter de personages. Die doet namelijk niet alleen woorden oplezen; die moet ons overtuigen van de echtheid van een personage.

Mark Hamill als The Joker - Batman Arkham-serie

Stemacteurs

Mark Hamill kennen we natuurlijk als Luke Skywalker uit Star Wars, maar hij heeft daarnaast een niet onverdienstelijke carrière als stemacteur, waaronder zijn werk als The Joker in verschillende Batman-tekenfilms. De rol van The Joker in de Arkham-serie was dan ook voor hem weggelegd. The Joker is inmiddels zowel abominabel als briljant vertolkt, maar Hamill doet het fenomenaal. Van de gemene lach tot de cynische manier van grapjes maken, Hamill geeft ons alles wat hij heeft en dat zorgt voor een geweldige Batman-ervaring.

Nolan North als Nathan Drake - Uncharted

Stemacteurs

Als je games speelt, dan kan het haast niet anders dan dat je Nolan North kent. Niet alleen heeft hij een heel opvallende naam, hij is de stem achter een van de boegbeelden van videogames van de afgelopen decennia: Nathan Drake. De avonturier uit Uncharted komt helemaal tot leven dankzij Nolans geweldige timing. Hij deed ook de motion capturing voor het personage, wat hem een nog belangrijkere rol heeft gegeven in het vormgeven van deze gameheld.

David Hayter als Solid Snake - Metal Gear Solid

Stemacteurs

Inmiddels is de Metal Gear Solid-reeks heel anders, nu Kojima weg is bij Konami, maar in 1998 was alles nog koek en ei tussen die twee. En in dat jaar werd David hayter aangetrokken om Solid Snakes stem in te spreken. Snake heeft inmiddels oneliners die zelfs mensen kunnen nadoen die nog nooit een MGS hebben aangeraakt en dat is mede zo door de geweldige manier waarop Hayter dit personage vertolkt. Daarom is het ook zo pijnlijk dat zonder zijn weten Keifer Sutherland werd gecast voor metal Gear Solid V. Dat neemt Hayter Kojima nog steeds kwalijk.

Troy Baker als Joel - The Last of Us

Stemacteurs

Call of Duty, inFamous, BioShock: Infinite, Uncharted, een heleboel LEGO-games… Troy Baker is een van de groten der aarde wanneer het gaat om stemacteerwerk voor games. Zijn meest bejubelde performance is een veel minder blockbuster-achtig ingestoken titel: The Last of Us. Hierin is hij te horen als de gekwelde Joel, die de jonge Ellie bijstaat in een postapocalyptische, ruwe wereld. Hij doet het zeer geloofwaardig, en hij weet een hartverscheurende snaar te raken in hoe hij Joels rouwen vormgeeft. Ashley Johnson trouwens, die een geweldige Ellie neerzet, mag er ook wezen.

Jennifer Hale als FemShep - Mass Effect-serie

Stemacteurs

Nu staat Mass Effect sowieso bekend om de zeer sterke voicecast, maar er springt duidelijk iemand uit: Jennifer Hale, de FemShep. Als Renegade-Shepard doet ze de meest bitse uitspraken als je op de ‘Interrupt Conversation’-knop drukt en dat kan alleen maar overtuigend overkomen als de stemacteur alles geeft. Dat doet Jennifer Hale geweldig. Ze kan overigens ook poeslief zijn: ze is al jaren de stem van Madame Collette in de kindercartoon Sophia het Prinsesje.

Ashley Burch als Aloy - Horizon Zero Dawn

Stemacteurs

We houden al van Ashley Burch sinds ze Chloe speelde in Life is Strange. Het is alleen spijtig dat de lippen in die game totaal niet op het juiste moment bewegen, wat het heel onnatuurlijk doet overkomen. Vooral in de eerste episodes is dat een tegenvaller, maar later is dat rechtgetrokken met Before the Storm. Gelukkig stelt Burch nog veel beter haar talenten tentoon in een andere klus die ze de afgelopen jaren deed: Aloy in Guerrilla’s Horizon Zero Dawn. Juist in een game als deze, die echt om zijn hoofdrolspeler draait, is een overtuigende performance van belang en Ashley is voor die taak met vlag en wimpel geslaagd.

Nathan Fillion als Cayde-6 - Destiny

Stemacteurs

Hoewel niet alle stemacteurs even goed tot hun recht komen in Destiny, kun je gelukkig rekenen op Nathan Fillion. De acteur, die zichzelf onsterfelijk maakte als Malcolm Reynolds in Firefly, heeft niet alleen een bekende kop door al zijn acteerklussen. Hij leent regelmatig zijn stem aan cartoons en games, zoals Sterling uit Cars, Edward Buck in Halo en Green Lantern in diverse DC Comics-producties. Als Cayde-6 zorgt hij met bijvoorbeeld zijn oneliners voor de komische noot in het verder serieuze Destiny.

Jack Brand als Jack Baker - Resident Evil 7

Stemacteurs

Horrorervaringen kunnen worden gemaakt en gebroken door een acteur. Als ook maar één persoon iets te gemaakt overkomt, dan is de hele angstcyclus gauw doorbroken met de kans dat de hele productie ongeloofwaardig wordt. Resident Evil 7 is dat gelukkig niet, want hierin zit Jack Brand. Hij kruipt in de rol van Jack Baker, hoofd van de familie die je moet zien uit te roeien. Het verschil tussen de gestoorde Baker en de voor rede vatbare Baker is extreem groot en dat wordt versterkt door de klanken van Jack Brand. Hij weet een huiveringwekkende griezel neer te zetten.

Zijn er stemacteurs die jij volgt of waarvan jij de kunsten zo goed vindt, dat ze niet mogen worden vergeten? Laat ze achter in de comments!

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

 • Christopher Judd als Kratos.
 • @Sylmaron
  Boy!
 • Ah, FemShep. Alsof je William Shatner een geslachtsverandering laat ondergaan. Traag, geforceerd en overdreven.
 • Je kunt wel gerust zeggen dat Troy Baker de breedste voice-actor in de video game markt is.
  Hij speelt zoveel (verschillende) rollen, wow. Ook Kanji Tatsumi uit Persona 4 heeft hij vrij goed gespeeld vond ik, toch wel één van zijn minder bekende rollen ook.
 • Steven Ogg also Trevor uit GTA 5 verdient ook wel een lintje vind ik.
 • Martin Sheen als de Illusive man blijft ook goed.
 • Michael Ironside als Sam Fisher.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren