1. Mesut Özil verwijderd uit PES 2020 in China door kritiek op de regering

Mesut Özil verwijderd uit PES 2020 in China door kritiek op de regering

En gaat in op de stilte van Oeigoeren in de regio

Een tweet en Instagram-bericht waarin Arsenal-speler Mesut Özil de Chinese overheid en de stilte van moslims bekritiseerd heeft er voor gezorgd dat hij is verwijderd uit de PES 2020-games in China.

In de tweet gaat de speler in op het handelen van de Chinese overheid met betrekking tot de vervolging van Oeigoeren. In de tweet wordt onder andere ingegaan op de manier waarop deze minderheidsgroep wordt behandeld, “Korans worden verbrand, moskee's en Islamistische theologische scholen worden gesloten, madrassa worden verboden en religieuze geleerden worden stuk voor stuk gedood,” (vertaald door ilmfeed). Özil zegt ook het volgende: “Ondanks dit alles blijven de Oeigoeren stil.”

De voetballer gaat verder en zegt “de broers worden geforceerd om naar kampen te gaan. Chinese mannen worden in de families geplaatst en de zussen worden geforceerd om met Chinese mannen te trouwen.”

Özil is onderdeel van voetbalclub Arsenal, die erg geliefd is in China. De tweet veroorzaakte dan ook een reeks aan boze reacties. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van China stelt dat Özil is misleid door vals nieuws. Fans verbranden shirts met zijn nummer erop en late reacties op zijn Instagram achter waarin ze hun ongeloof uiten.

Arsenal heeft een bericht uitgebracht via Chinese social media waarin zij het volgende melden, “De gepubliceerde inhoud is de persoonlijke mening van Özil. Als voetbalclub heeft Arsenal zich altijd gehouden aan het principe om zich niet in de politiek te mengen”, aldus The Guardian.

Het conflict heeft geresulteerd in de verwijdering van Özil uit de Chinese versie van PES 2020. Chinese fans melden hun ongeloof en teleurstelling, terwijl andere fans juist hun steun voor de speler betuigen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Dagmar De Groot Stagiaire op de redactie van InsideGamer en Gamer.nl. Grote Final Fantasy- en Tomb Raider-fanaat. Ook anime- en manga-obsessed, basically a tiny-lil'-5-foot-4-inches-nerd. Sword Art Online-boeken, -serie en -games zijn fantastisch, don't @ me ;)

Reacties

 • Heftige gebeuren wat er nu bezig is met de oeigoeren. Veel wellus, nietus discussie hierover maar het begint wel steeds meer daglicht te krijgen merk ik.
 • @mightybundy Anonymous moet er maar eens mee bemoeien. Dan licht heel china plat.
 • Een blote tiet of bloed hier en daar etc. censureren, zeg ik nog bij oké dat kan ik aan één kant begrijpen.

  Maar dit soort censuur vind ik eng.
 • @Meta_coola

  Monddood proberen te krijgen dat is wat ze willen. Het is echt niet normaal wat China allemaal aan het doen is..
 • @burhan42

  In China is geen plaats voor geloof.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren