1. Xbox-baas: 'E3 is niet hetzelfde zonder Sony'

Xbox-baas: 'E3 is niet hetzelfde zonder Sony'

Phil Spencer mist Sony en Activision op de beurs

Phil Spencer, baas van Xbox, geeft aan dat E3 niet hetzelfde is zonder Sony en Activision en dat hij ze terug wil zien.

Sony was niet aanwezig bij E3 dit jaar. Activision ook niet en Phil Spencer, baas van Xbox, sprak zijn teleurstelling hierover uit tijdens de Giant Bomb’s-livestream. Hij sprak over de relevantie van de E3 en gaf aan dat het imago van de show geschaad is door de afwezigheid van Sony en Activision. “Ik zou willen dat Sony hier was. E3 is niet zo goed als zij er niet zijn”, zei Spencer.

xbox

Volgens Spencer is de E3 nog steeds relevant voor de game-industrie. Het is een tijd van het jaar waar de hele wereld de aandacht bij games legt. Dat is erg belangrijk, vooral als de industrie kritiek ontvangt. Een grote bedreiging is volgens Spencer dat de Wereldgezondheidsorganisatie gameverslaving officieel als aandoening erkend heeft.

“Dit is de tijd van het jaar waarbij we laten zien dat gamen niet alleen maar kinderen in hun kelder zijn. Zonder grote namen, zoals Sony en Activision kan E3 een enorme klap ontvangen als het gaat om belangrijkheid”, aldus Spencer.

Spencer zit overigens in het bestuur van directeuren bij de Entertainment Software Association. Deze groep leidt E3 elk jaar. Hij heeft er dus een belang bij dat Sony en Activision weer terugkomen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

 • Ik denk dat veel mensen dat wel vinden. Daarnaast hadden veel shows weinig verrassende elementen of spektakel (inclusief hun eigen show). Als je dan zelf al zo niet thuis geeft dan maak je de concurrent wat mij betreft eigenlijk nog sterker.
 • Een beetje overdreven. Sony is ook lang niet altijd veel soeps. Veel van hun presentaties deze generatie waren meer van wat allang onthuld was.

  En Activision mis ik persoonlijk minder dan kiespijn.

  Phil maakt eventjes van de gelegenheid gebruik om Microsoft op een gemakkelijke manier een galante en sympathieke uitstraling te geven. Zijn goed recht.
 • @Snuivert

  Ik vind Phil Spencer echt wel een toffe peer, maar ben het wel met je eens, haha.
 • @Snuivert
  Ik denk dat Microsoft ook wel echt galant is geworden, we zien het niet alleen in gaming terug, maar ook in andere takken van het bedrijf. De focus op bijvoorbeeld Open Source is er zo één, moet wel toegeven dat je grootste concurrent een compliment geven wel een vorm van marketing is.
 • @CerandoX.nl
  puur goodwill kweken dit. Prima, maar beetje doorzichtig Philske!
 • @Snuivert
  Hebben ze toch ook al bewezen met daden ? Microsoft games gewoon op Steam en groen licht voor Banjo-kazooie in Smash.
 • @ShadowhunterrX

  Je vraagt je toch af waar ze nou mee bezig zijn. Ik dacht altijd dat MS achter de schermen bezig was met precies dat wat Stadia nu is geworden. En dat ze daarmee het 'ouderwetse' console-concept veel eerder dan de concurrentie zouden ontstijgen, waardoor ze eindeloos veel voorsprong hadden gekregen.
  Ik dacht ook dat dit de reden is waarvoor ze hun games alvast op een steeds bredere hoeveelheid platforms beschikbaar maken - goodwill opbouwen, want straks maakt het toch niet meer uit.

  Maar nu blijken ze toch met nieuwe traditionele consoles te komen. En over een Stadia-achtige technologie is nog met geen woord gerept. Daarmee lijkt het juist weer alsof ze zichzelf alleen maar in de voet schieten door hun IP's te verspreiden over zoveel platforms.

  Ze zijn vast nog wel iets aan het bekokstoven achter de schermen, maar waar ze nou echt precies mee bezig zijn is me een raadsel. Misschien is dat ook wel de bedoeling. :P
 • @Snuivert
  Of misschien proberen ze het *merk xbox* overal te slijten. Op Steam heb je het straks en op de Switch heb je al een paar Microsoft dingetjes. Dan heb je nog PC game pass voor 5 euro.

  In mijn ogen proberen ze gewoon zon breed mogelijk publiek te raken met hun games inplaats van een gesloten platform en een Noord-Korea strategie zoals Sony nu aan het doen is.

  Ze hebben het toch over Xcloud gehad waar je games via Microsoft kan streamen of je eigen Xbox als stream apparaat kan gebruiken.
 • @ShadowhunterrX

  Uhm sorry hoor maar Sony is nou niet bepaald bezig met noord Korea praktijken. Ja Sony games en diensten zijn vooral enkel voor Sony apparaten. Maar van noord Korea praktijken is echt geen sprake.
 • @ShadowhunterrX

  Aha, dat van Xcloud heb ik gemist. Klinkt een beetje als een tussenweg.

  Het is inderdaad wel een goede manier om het merk bekender te maken en de games vaker te verkopen. Vraag me alleen af of dat niet tegelijkertijd ten koste gaat van consoleverkopen.

  Maar als de nieuwe Xbox-consoles tegen verlies worden verkocht, zoals dat vaker het geval is geweest met consoles, dan is dat ook geen nadeel natuurlijk haha.
 • @Snuivert
  Ik denk zelfs dat Microsoft de xCloud beter gaat implementeren in hun service dan Google, en dat in combinatie met Gamepass.
  Voorbeeld: Ik zie een game staan in de Gamepass catalogus, maar deze is 50GB. Dan kan ik kiezen deze eerst te streamen, en als ik deze leuk blijk te vinden installeer ik 'm lokaal.
  Of je vrienden hebben de game al en je wilt snel mee doen. Dan stream je de game eerst, om 'm later te downloaden.
 • Ik hoop dan ook dat Sony (en alle andere partijen) vanaf volgend jaar nog gewoon op de E3 aanwezig zijn. De E3 blijft voor mij een heerlijk weekje met gamenieuws chaos.
  Al is het nadeel voor diverse partijen dat (kleiner) nieuws wordt ondergesneeuwd.
 • @Gaaiz

  Ik snap dat Sony de ps5 op een eigen evenement wil lanceren, maar nu geven ze microsoft wel een kleine voorsprong. Ze hadden wat games moeten aankondigen met een kleine tease!

  Ik weet nog dat Nintendo vorig jaar vergat de nieuwe Pokemon aan te kondigen (Sword & Shield) en ze er snel een persbericht uit deden om stabiel op de beurs te blijven.
 • Ik heb de hele e3 niet nauw gevolgd, maar heb ook niet veel gemist.
 • Mee eens miste Sony enorm, toch een van de grote klappers.
  Maar Microsoft staat ook al de afgelopen jaren niet meer op de E3 beurs zelf helaas.
 • Ik snap Sony wel. Kijk naar Microsoft. Wie heeft het nu over Scarlett? Bijna niemand. Keanu Reeves, Botw2.. dat zijn dé highlights.

  Sony heeft z’n eigen event in december meen ik?
 • Phil harrison is een smerige overloper. Eerst werkte hij bij Sony en nu bij Microsoft. Gladde kikker.
 • @Tyron
  Phil Harrison zit bij google.
 • @Tyron
  hahaha
  Phil Spencer werkt al 30 jaar voor MS. Waar je Harrison nu vandaan haalt is mij een raadsel.
 • @xevulutionx vijfde fout van Tyrion…Dracarys.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren