1. Phil Spencer ziet Google en Amazon als grootste Xbox-concurrenten

Phil Spencer ziet Google en Amazon als grootste Xbox-concurrenten

Sony en Nintendo zijn in mindere mate concurrentie

In plaats van Sony en Nintendo zijn volgens Xbox-topman Phil Spencer Google en Amazon de grootste concurrenten van Microsoft.

"Wanneer we praten over Nintendo en Sony, hebben we enorm veel respect voor ze, maar we zien Amazon en Google als de belangrijkste concurrentie", aldus Spencer in een interview met Protocol. "Niets ten nadele van Nintendo en Sony, maar de traditionele gamebedrijven zijn niet helemaal correct gepositioneerd. Ze zouden Azure na kunnen maken, maar daar hebben we door de jaren heen miljarden dollars in geïnvesteerd."

Microsoft zet dik in op een toekomst waarin streaming belangrijk is, ook in de game-industrie. Het bedrijf werkt aan de xCloud-technologie, dat erg belangrijk moet worden op de Xbox Series X, de aankomende console van het bedrijf. Azure is de naam voor het gigantische serverpark dat Microsoft heeft aangelegd. Google heeft pas de gamestreamingdienst Stadia gelanceerd, en Amazon werkt volgens geruchten aan een soortgelijke dienst.

Xbox Series X

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Microsoft kijkt verder dan enkele jaren, maar op de hele lange termijn hebben ze gelijk.

  Wat ik al tijden roep, de nabije toekomst wordt interessant qua mergers en acquisitions in deze sector.
 • Wat een grap.

  Microsoft krijgt zijn ass geserveerd door zowel Sony en Nintendo. De Xbox one verkoopt al jaren slecht tot matig, ze kunnen al 3 generaties geen deuk in een pakje boter slaan en deze beste man durft te beweren dat Sony en Nintendo verkeerd gepositioneerd staan in de markt…jaaa Microsoft weet precies wat de consument wereldwijd wil.

  Ik heb helemaal geen vertrouwen meer in Microsoft. Keer op keer hebben ze laten zien dat ze niet kunnen overtuigen. Ze staan ver weg van wat een consument wil alleen maar om op het laatste moment het toch weer om te draaien.

  Laat Microsoft zich eerst maar bezig gaan houden met het binnenhalen van goede software voor hun consoles voordat men daar durft te spreken dat de competitie het fout heeft…

  Microsoft heeft ons slechts 1 goed iets gebracht in 18/19 jaren aan console gaming en dat is het kickstarten van online console gaming. Ze zitten er vaker naast dan dat ze goed zitten.
 • @Ramirez
  Het is maar net hoe je dit bericht benaderd. Jij als gameliefhebber benaderd het met de tegenvallende exclusieve software en de positie van de top 3 in de afgelopen jaren in gedachten. Echter is heel de consoledivisie een matige bron van inkomsten voor een bedrijf als Microsoft. Een klein bedrijf als Nintendo eet er van, maar voor Microsoft is het niet meer dan een nevenactiviteit. Ze willen een aandeel om meer mensen te bereiken (ecosysteem) en blijven een vinger in de pap houden, omdat het wellicht ooit uitmond tot een serieuze business of een serieuze tak binnen het algehele Microsoftpakket.
  Ik denk zelfs dat wanneer je de jaarlijks winst van Nintendo, Sony en Microsoft's gamedivisie bij elkaar zou sprokkelen een schijntje is van wat ze binnenhalen met andere diensten.

  Wat Microsoft met dit bericht bedoeld is dat straks zowel een Google en Amazon (ook Apple in my opinion) als gevestigde orde in ieder huis, de capaciteit hebben om een totaalpakket aan te bieden bij mensen die geen apparaat hebben van Sony en/of Nintendo. Dat zij een totaalpakket kunnen bieden die nog meer Windows redundant maken en dus één van de belangrijkste takken van MS aantasten. Mensen die eigenlijk (nog) niets met games hebben (buiten candycrush op de phone), maar wel getriggerd kunnen worden omdat het via een streamingsdienst van Google/Amazon/Apple gevraagd of ongevraagd de huiskamer binnenkomt met "speel direct."

  Ook Sony ziet dit in anders zouden ze niet die "entertainment direct-to-consumer" strategische partnerschap zijn aangegaan met Microsoft om samen Azure verder uit te werken. Playstation games op je Xbox of andersom ligt denk ik niet heel ver in de toekomst. Laatst ook de Nintendo Swich met Xbox Live subscription geruchten; de markt ziet erover 10 jaar zo anders uit…
 • Beetje arrogante houding. Er zit een hoop potentie in het streamen voor games, maar voor velen (waaronder ik) zal dedicated hardware een must blijven.
 • @Gaaiz

  Dit dus. Cloud based gaming mag van mij nog wel een jaar of 100 wegblijven… XD
 • @Piet S.

  Me too, gewoon lekker spelen op een fysieke console. Cloud gaming voelt bij mij een beetje als een lease auto, je kan in de nieuwste auto rijden, maar hij wordt nooit van jezelf, of voelt alsof het jouw eigendom is.
 • @Monojaxx

  PRE-CIES dit! En wat nou als er games die je graag speelt verwijderd worden van die cloud dienst? Je hebt gewoonweg niks meer in eigen hand (letterlijk en figuurlijk).
 • @Piet S.
  Weg blijven hoeft ook weer niet. Er zijn diverse situaties waar het af en toe handig is. Bijvoorbeeld met de focus op Gamepass:
  -Er is een nieuwe co-op game uit, al je vrienden hebben 'm al gedownload en jij niet. In plaats van wachten tot de 30 GB binnen is begin je alvast samen te gamen via een stream.
  -Je komt een game tegen en twijfelt of je deze nou echt leuk vindt. De game is echter een whopping 70 GB, dus in plaats van de hele game downloaden kun je streamen. Als je na een paar uurtjes het gevoel hebt dat je de game echt wilt spelen download je 'm alsnog.
  -En de ouderwetse je bent bij oma/vakantie/werkreis/etc en je verveelt je kapot.. Dan is streamen uitkomt als je alleen een controller en telefoon/tablet mee hoeft te nemen. Als je digitale aanschaffen en gamepass aanbod op je telefoon.

  Ik zie streamen als een mooie toevoeging, maar zoals ik eerder zei heeft dedicated hardware absoluut altijd voorrang.
 • @Gaaiz

  Ik snap wel dat het af en toe handig is, maar die voordelen zijn in mijn ogen echt minimaal. Alleen een slechte internetverbinding en dus lag doen al die voordelen in mijn ogen al te niet.

  Ik snap echter wel waar je op doelt.
 • @Piet S.

  Kan ik wel begrijpen, maar er zal ook wel een punt komen waarop dit geen problemen meer zullen zijn, zeker in Nederland niet.
 • @Shuckles

  Dat is op dit moment alleen nog wel toekomstmuziek, helaas.
 • @Piet S.

  Maar het gaat er toch ook over dat Microsoft inzet in de TOEKOMST?
 • @Shuckles

  Klopt, maar een beetje jammer dat 'toekomst' niet wordt gedefinieerd.
 • @Piet S.

  Hij zal het zelf ook nog niet weten natuurlijk, ze zullen vast een goed vermoeden hebben, maar de kwaliteit van internet is nou niet iets waar Microsoft direct veel invloed op heeft.

  Maar als we eenmaal op dat punt komen kan je maar beter goed voorbereid zijn.
 • @Shuckles

  Voor hetzelfde geld is het pas over 20 jaar. In die 20 jaar zijn er wel andere (en belangrijkere) zaken waar ze zich mee bezig kunnen houden, imo.
 • @Piet S.

  Ik denk ook niet dat er enige reden is om te denken dat MS niet bezig is met de korte termijn.

  Maar voor een enorm bedrijf als MS is het natuurlijk geen slecht idee om alvast te investeren en te kijken naar de.toekomst
 • @Shuckles

  Ik ben benieuwd, maar vanuit mij is het voor nu een dikke 'nee' m.b.t. cloud based gaming.
 • @Piet S.
  Mijn internet verbinding is helemaal top. ;)
  Maar zelfs met de beste verbinding zul je nog extra latency hebben. Vanuit mijn vakgebied weet ik dat daar ook geen verandering in zit te komen.
 • @Gaaiz

  Klopt. Ik zit zelf ook in de IT, dus ik weet ook wel een beetje hoe het allemaal zit, haha. :P
 • @Gaaiz

  Ik denk niet dat het veel mensen wat uitmaakt of ze een dedicated console thuis hebben staan eerlijk gezegd. Mensen kiezen nou eenmaal wat voor hun het makkelijkst of goedkoopste is.

  Als streamen uiteindelijk op een punt komt dat het gewoonweg enorm goed werkt zullen de consolemakers dit echt wel gaan merken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren