1. Phil Spencer voelt zich goed na het zien van de PlayStation 5-presentatie

Phil Spencer voelt zich goed na het zien van de PlayStation 5-presentatie

Over hardware en games

Xbox-hoofd Phil Spencer voelt zich goed na het zien van de PlayStation 5-presentatie op 12 juni. Dat vertelt hij in een online panel van Gamelab.

Drie weken geleden werden er een aantal games en het design van de PlayStation 5 onthuld. Phil Spencer, het hoofd van Xbox heeft, de presentatie ook gezien. "Ze hebben goed werk geleverd", zegt Spencer tijdens het interview. Hij voegde daaraan toe dat hij ook een bericht naar PlayStation 5-hoofd Jim Ryan gestuurd om hem te feliciteren met de presentatie. Spencer voelt zich ook zelfverzekerder na het zien van de presentatie. "Eerlijk gezegd voelde ik me goed na het zien van hun show. Ik denk dat de hardwarevoordelen die we hebben gebouwd naar voren zullen komen als we meer praten over onze games, framesnelheden en andere dingen", zegt het Xbox-hoofd.

Hij denkt ook dat qua launchgames de fans ook niet teleurgesteld gaan zijn. "Ik voel me goed bij de games die we bij de lancering zullen hebben. Ik heb nu meer duidelijkheid over wat de ontwikkelaars gaan doen tijdens de presentatie en het heeft ons meer inzicht hebben gegeven op wat we voor de Series X hebben."

Xbox Series X

Tijdens het panel kreeg hij ook de vraag hoe het met de exclusives voor de Xbox Series X zat, omdat de PlayStation daar vaak een stapje voor op heeft gehad. "We weten dat het belangrijk is. We weten dat dit iets is dat onze fans willen, maar ik zal ook zeggen dat we onze first party-games gaan maken rond de dingen waarvan we denken dat we ze moeten doen om op te komen voor de Xbox. Soms krijgen we suggesties van 'waar is je X-game of waar is je Y-game' en die mensen kijken dan naar de andere hardwareplatforms. Ik denk niet dat ons doel moet zijn om andere platformen na te apen, wat andere mensen hebben wel hebben gedaan. Het helpt de branche niet om mensen te hebben die precies hetzelfde doen met hun platforms, services of inhoud", zegt Spencer.

De Xbox Series X moet ergens dit najaar uitkomen. Een exacte releasedatum is nog niet bekend.

Dit artikel delen

Over de auteur

Jolien Mauritsz Ik ben een echte rpg-liefhebber. The Legend of Zelda, The Elder Scrolls en Pokémon behoren tot mijn grote favorieten. Verder speel ik ook graag simulatie games zoals de Sims, Story of Seasons en Stardew Valley. Verder lees ik graag een goed fantasyboek en volg ik verschillende anime- en manga-series. Ja ik ben een echte nerd.

Reacties

 • "We weten dat het belangrijk is. We weten dat dit iets is dat onze fans willen, maar ik zal ook zeggen dat we onze first party-games gaan maken rond de dingen waarvan we denken dat we ze moeten doen om op te komen voor de Xbox. Soms krijgen we suggesties van 'waar is je X-game of waar is je Y-game' en die mensen kijken dan naar de andere hardwareplatforms. Ik denk niet dat ons doel moet zijn om andere platformen na te apen, wat andere mensen hebben wel hebben gedaan. Het helpt de branche niet om mensen te hebben die precies hetzelfde doen met hun platforms, services of inhoud", zegt Spencer.''

  Oh jee, krijgen we nu allemaal exclusives in de vorm van kinderspelletjes? Kom maar eens met een exclusive á la The Last Of Us of Horizon Zero Dawn.
 • @MythicZ
  Het niet naapen van een titel ben ik mee eens, maar kom dan eens met wat andere titels dan dat eeuwige rondje om de kerk van Halo -> Gears -> Forza

  Ik ben een heuse Halo fan en het blijft in mijn ogen de beste shooter franchise, maar ik wil ook weleens een exclusieve zien die het budget van een Last of Us met een adequaat team erachter een gerse titel zien uitbrengen en wellicht een nieuwe franchise wordt.
 • @MythicZ

  xbox staat bekend om zijn spellen zoals Halo en Forza. Ik zie ze niet heel snel hier vanaf stappen. Dit is ook een beetje wat hij zegt. Persoonlijk vind ik dit ook het grootste probleem van Microsoft. Ze kijken blijkbaar niet goed genoeg naar de kritiek als het gaat om de soorten games die zij leveren. Het feit dat hij zegt dat ze niet zo snel andere platformen willen na-apen, zegt veel.

  Daarnaast heeft hij het ook over de hardware. Het is natuurlijk een voordeel wanneer je krachtigere hardware hebt, maar dit zal geen beslissende factor zijn voor de klanten.

  Kijkend naar de vorige generatie, was de ps4 krachtiger dan xbox one. Alleen wordt dit argument niet heel vaak naar voren gehaald wanneer men deze twee consoles vergelijkt. Aan het einde van de streep gaat het om de geleverde spellen, en dat is naar mijn mening de succesvolle factor geweest als het gaat om de strijd van deze twee consoles.
 • @Liquidshake Exclusives zijn een belangrijk onderdeel van succes dat klopt maar de reden dat de PS4 al snel zo een enorme voorsprong had op de Xbox One was de lagere prijs in combinatie met de krachtigere hardware want op de PS4 duurde het echt wel even voor de toppers kwamen kwa games. Als de Series X goedkoper word en dus krachtiger is dan de PS5 kan het interessant worden.
 • @Liquidshake
  Klopt, Xbox =/= Forza, Halo en Gears, maar ze hebben nu meerdere studio's opgekocht die andere titels kunnen maken. Daar zitten ook grotere studio's tussen. Zoals Smartties zegt, zet een van die studio's is aan het werk met een echte knaller.

  Overigens vergeet je wel dat de meeste mensen een console kopen voor Fifa en COD/Battlefield. Die kiezen niet voor de overige games, maar wat het goedkoopste is.
 • @MythicZ dat klopt niet. De fifa en cod spelers kopen de console die door hun vrienden ook wordt aangeschaft. Vaak speelt daar de populariteit van een console een rol en niet zozeer de prijs . Kijk bijvoorbeeld naar Apple. Jongeren kopen Apple niet zozeer om de prijs, maar om de populariteit. Niet dat ik ze onder de zelfde premium brand wil scharen, maar wil slechts mee zeggen dat populariteit een belangrijke factor is
 • @Liquidshake Eens, vrienden zijn een zeer belangrijke factor. Maar uit ervaring blijkt dan prijs weer belangrijk. Mijn voetbalteammaten kopen ook een console, hun maakt het geen donder uit wat ze kopen, zolang het maar de goedkoopste is. Die spreken dan vervolgens met het hele team af om een Playstation/Xbox te halen.

  Overigens is een telefoon een 'lifestyle' product, iets waar je status mee toont. Dat kan je ook ten alle tijde laten zien, omdat alles en iedereen constant met dat ding rondloopt. Een console is dat niet, ook omdat je die niet mee de straat op neemt. Dus die vergelijking klopt mijn inziens niet.
 • Ik wordt moe van de praatjes van Xbox . Laat ze eens niet van te voren zo hoog van de toren blazen maar het nu gewoon laten zien. Als het straks weer niet goed is. Krijgen ze weer de draai om de oren. Niet slim van Xbox. Maar ik ben razend benieuwd waar ze mee komen. Want ik wil ook gewoon een Xbox met hele toffe exclusieve games.
 • @smaakmaker

  Ja dit dus. Puur Amerikaans gedrag.
  Over een jaar weten we meer.
  Zou raar zijn als hij negatief zou reageren over zijn eigen bedrijf.
  Ik ga toch voor de Ps5 ook al is de xbox 1000 keer krachtiger.
  Ik kijk puur naar de spellen en dan is Sony mijn bedrijf.
  Als MS Uncharted en tlou zou hebben, dan zou ik een Xbox kopen.
 • @TommieNL

  Ja ik koop ze allebei want ik vind 3rd party games lekkerder spelen op de Xbox. Ik vind de gamepass echt een uitvinding waardoor ik games speel die ik nooit zou checken anders. Maar nu moeten ze het laatste pijnpunt aanpakken en dat zijn de first party titels.
 • Hopelijk komt dat event snel, want nog een paar weken deze berichten aanhoren wordt nogal cringe. Hij geeft natuurlijk ook alleen maar antwoord op een interviewvraag, maar toch. Show, don't tell. Het is tijd, geen smoesjes meer, alles op tafel.

  Tot die tijd heeft Xbox het 'nadeel van de twijfel', wat jammer, maar niet onterecht is. Zin in de showcase, hoop op spektakel. In ieder geval geen webcams bevestigde Spencer op Twitter :)
 • @That Mr Awesome

  Oh dat is wel een goed idee gewoon een in elkaar gezette presentatie waarbij Phil opent . En dan gewoon over naar games en nog eens games. Maar ik ben ook erg nieuwsgierig.
 • Het is niet de eerste keer dat men wat hoog van de toren blaast. Ik word daar wel een beetje moe van steeds en elke keer nemen ik de verhalen van Greenberg en Spencer wel met wat zout. Iedere keer hoor ik dat er een weergaloze presentatie aankomt, het wordt dan wel hoog tijd dat t gaat gebeuren. Overigens de kritiek rondom halo, gears en forza snap ik wel maar ik zou niet willen dat die games ineens verdwijnen. Alle 3 vind ik erg prettige franchises. Probleem is dat er gewoon dikke rauwe SP AAA hoog budget titels naast moeten komen te staan die bij benadering niveau tlou zijn. Je hebt gewoon een prima product wat er aan zit te komen. Fors sterke hardware, third party op orde, online en services dik in orde maar het onderscheid zal toch ook in de games zitten die je op andere platformen niet te pakken krijgt. Daar heeft Sony met een aantal titels gewoon slagen gemaakt. Hoop niet dat MS dat weer heel anders wil doen en dan met allerlei kiddy of multplayer geweld komt zoals bleeding edge. Erg benieuwd naar de show, de console komt toch wel day1 in huis maar de mate van hebberigheid staat nog niet vast
 • @xevulutionx
  Jawel! Sinds de ps5 reveal is dat kiddy opeens precies wat we nodig hebben volgens deze column van de vrienden bij Gamer. Sorry, maar vond het het meest tenenkrommende stuk dat ik in lange tijd heb gelezen.
 • @That Mr Awesome
  Ik kom daar hoogstzelden. En na de column gelezen te hebben gaat dat ook niet veranderen. Wouter vind ik normaal een prima gast (ken m van PU) en kan me regelmatig in zn game-standpunten vinden. Nu echter zeker niet idd. Wellicht dat hij zich nu zo voelt, dat anno 2020 de wereld veel gezeik en problematiek en discussies kent. Dat hij daardoor wil ontsnappen in positivisme en cartoony blije stijlen om zn hersenpan te ontspannen op andere wijze. Echter daar heb ik mn switch al voor en vaak kan ik slechts 1 zo'n game spelen om dan weer veel rauwe games erachteraan te spelen. Ik zit er zeker niet op te wachten iig.
 • @xevulutionx
  Sinds IG geen reviews en artikelen meer plaatst, lees ik daar af en toe de features van bijvoorbeeld Jacco. En kwam nu deze dus tegen. Ken Wouter verder niet, geen fan van PU. Zijn punt kan valide zijn, maar de houding nog ten opzichte van Xbox is lachwekkend. Zijn net uit met Ori, Minecraft Dungeons en Grounded, krijgen al jaren kritiek dat ze geen volwassen IP's hebben… En dan deze column schrijven. Chapeau.
 • een groot gedeelte van de consument kijkt naar welke games komen eruit op welke console en dan denk ik dat ps5 gaat winnen omdat die line up nu al erg sterk is
 • Spencer kon evengoed dat compliment tegen een spiegel zeggen.
 • Sommige mensen weten het verschil niet tussen zelfverzekerdheid en arrogantie. Wat moet Spencer dan zeggen? Dat hij er geen vertrouwen in heeft en staat te knikken op zijn knieën? Dat zou niet echt bij een sterke marketing campagne passen. Natuurlijk zegt hij dat hij er alle vertrouwen in heeft en hopelijk is dat ook echt zo. Het zou slecht zijn als dit anders zou zijn.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren