1. PlayerUnknown's Battlegrounds PS4 review - Beter laat dan nooit

PlayerUnknown's Battlegrounds PS4 review - Beter laat dan nooit

Ook waanzinnig op de PlayStation 4

Sinds onze PlayerUnknown's Battleground-review zijn we een jaar verder. PUBG en Fortnite zijn op je smartphone te spelen en het battle royale-genre heeft zijn weg gevonden naar onder andere Call of Duty en Red Dead Redemption 2. Nu is PUBG ook verkrijgbaar voor PlayStation 4. Is dat niet een beetje te laat?

Met de aandacht die Fortnite krijgt, zou je bijna vergeten dat PUBG nog steeds enorm groot is. Wanneer je kijkt naar wat er het meest wordt gespeelt op Steam, dan staat de game bijna altijd in de top vijf en zelfs vaak op de eerste plek. Dus hoewel Fortnite de grotere en bekendere battle royale-game is geworden, blijft PUBG een populaire en vooral ook goede game.

Fortnite en PUBG kunnen goed naast elkaar bestaan, omdat ze als compleet andere games aanvoelen en daardoor elk hun eigen groep fans hebben. Fortnite is meer van de toegankelijke, snelle potjes, terwijl PUBG zijn tijd neemt en de nadruk op spanning legt. Een goed potje PUBG is nog steeds een van de meest intense game-ervaringen die je kunt hebben. Daarom is het niet zo gek dat de game een jaar later alsnog voor de PS4 uitkomt.

PUBG

Wat is PUBG ook alweer?

PlayerUnknown's Battlegrounds (afgekort tot PUBG) is de game die het battle royale-genre groot heeft gemaakt. PUBG begon als mod, gemaakt door Brendan "PlayerUnKnown" Greene, maar kwam vorig jaar als losse game uit voor pc en Xbox One.

Het idee is dat honderd spelers uit een vliegtuig springen en op een eiland belanden. Daar verzamelen ze loot in de vorm van wapens en bepantsering en schieten ze elkaar neer. Omdat het speelveld op dit eiland steeds kleiner wordt, worden spelers gedwongen om steeds dichterbij elkaar te komen, totdat er één speler overblijft. Die krijgt "winner winner, chicken dinner" in beeld, waarna het volgende potje start.

PUBG

Voelt verouderd aan

Wel valt het op hoe verouderd PUBG inmiddels aanvoelt. Als je kijkt naar hoe gelikt en smooth Fortnite is geworden, dan loopt PUBG gewoonweg achter. De game is in alles nog wat clunky, van de menu's naar de personages en zelfs de besturing met een controller. Daarnaast ziet de game er op een normale PS4 erg lelijk uit. Het spel draait wel prima, maar een plaatje is het niet.

Sinds de game op de Xbox One is uitgekomen, heeft de ontwikkelaar de besturing wel verbeterd. Zo is het nu makkelijk om attachments op je wapens te zetten. Toch duurt dat vergeleken met de pc-versie net wat langer. Hetzelfde geldt voor het looten en dat is vervelend. Er kan elk moment een andere speler in de buurt zijn en dan is elke seconde in een menu een seconde teveel.

PUBG

Veranderd door Fortnite

Het is wel duidelijk te merken dat andere aanpassingen sinds vorig jaar zijn gemaakt als reactie op Fortnite. Dat is voornamelijk terug te zien in de nieuwe maps. Een groot verschil tussen PUBG en Fortnite was dat bij PUBG de kaarten veel groter zijn, waardoor de potjes ook veel langer duren. De nieuwste maps zijn een stuk kleiner en dat heeft vanzelfsprekend kortere potjes tot gevolg.

Daarnaast is er meer nadruk komen liggen op maffe outfits. Hoewel je geen dansjes kunt vrijspelen, doet PUBG sinds de originele release steeds meer zijn best om spelers geld uit te laten geven aan leuke kostuums. Toch voelt dat in deze game een stuk minder logisch, want met een glimmende broek aan en een maffe hoed val je veel meer op in de grauwe wereld van PUBG. En als er iets is dat je niet wil in deze game, dan is het wel opvallen.

PUBG

Nog steeds waanzinnig

PUBG is een van de spannendste games die je ooit zult spelen. Hoewel het frustrerend kan zijn als je een kwartier bezig bent met looten en reizen, om door een stomme stuurfout of een kogel uit het niets te sterven, heb je als voorzichtige speler oneindig veel toffe momenten voor de boeg.

PUBG is niet zoals Fortnite, waarin je vooral snel moet rondrennen en schieten, of moet bouwen om de overhand te krijgen. In PUBG kun je gerust tien minuten in het gras liggen met je hart in je keel, beweeg je van boom tot boom, bestudeer je elke pixel in je omgeving of er niet iets beweegt en kan elk geluidje het verschil tussen leven en dood betekenen. Dat is een jaar later nog steeds leuk en dat is op de PlayStation 4 niet anders.

PUBG

Conclusie en beoordeling

PlayerUnknown's Battlegrounds

In de basis is PUBG zo goed, dat dit op de PlayStation 4 niet anders is. De game ziet er op de normale PlayStation 4 wel extreem matig uit en spelen met de controller is ook niet ideaal. Toch is de game een jaar later nog steeds ijzersterk. Heb je PUBG moeten missen op de pc of Xbox One? Dan is dit je kans.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Meest intense game-ervaring
 • Jaar later nog steeds een uitstekende game
 • Minpunten
 • Besturing met controller niet ideaal
 • Lelijk op de normale PS4

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik begrijp niet helemaal waarom de PS4 versie nu opeens een review krijgt.
 • @Robskeee

  De X1 versie heeft inderdaad nooit een review gehad volgens mij…
 • @Piet S. InsideSony strikes again!
 • @Robskeee De PS4-versie is net uit en we hadden enkel de pc-versie besproken. Het leek ons een mooi moment om een jaar later de consoleversie te reviewen.
 • @Jack O

  Maar waarom dan niet de X1 versie op X1X, om het beste uit de game te halen?
 • @Piet S.

  Dude jank eens niet, beide versies zijn ongeveer hetzelfde. Dus de X1 versie krijgt ook een 8,5 nou goed?
 • @CyberFl

  Waarom dan niet gewoon een algehele console review?
  Tja, geef daar maar eens antwoord op he…
 • @Piet S. In september kwam die uit beta, en ik denk dat we het toen erg druk hadden. Niets ten nadele van de Xbox One-versie.
 • @Jack O

  Voortaan alleen revieuwen als je alle versies meeneemt.

  Dit was namelijk het beste moment om te zien op welke console hij het beste draait.

  Snap niet dat dit nog kan gebeuren.
 • @masters007 we reviewen nooit alle versies van een game, dus ik begrijp niet waarom dat nu wel zou moeten.
 • @Jack O

  Normaal gesproken geven jullie bij een multi-platformer in de titel ook niet specifiek aan op welk platform de game gereviewed is en nu wel.
  Normaal gesproken staat er onderaan het review: 'Deze game is door ons gespeeld op de PS4' (dat is namelijk 99% van de tijd zo).

  De keuze voor een specifieke PS4-PUBG review is gewoonweg heel vreemd.
 • @Piet S. Over wat jeje druk maakt haha. Piet gaat in opstand haha man man man, je bent echt wel een apart figuur.
 • @CyberFl

  Ik ga helemaal niet in opstand hoor. Ik ben de rust zelve. :-)
  Een forum is er mede om te discussiëren en dat gebeurt hier dan ook. Verder geef ik mij mening over wat ik rare keuzes vind.

  Ik zie het probleem niet.
 • @CyberFl Ik denk dat de meeste jou hier vooral een apart figuur vinden. Zo geobsedeerd van iemand hier dat je steeds op hem persoonlijk moet reageren.
 • @Jack O

  Om dit soort discussies te vermeiden.
 • @masters007

  Inderdaad.
 • @masters007

  Laten we alvast voorop stellen dat geen enkel versie al te best is!

  Dit was een review van alle versies.
 • Alle Xbox-fans verzamelen! Een goede reden is natuurlijk dat de PS4 in de wereld, maar al helemaal in Nederland, de marktleider is. Een PS4-review levert veel meer views op dan de Xbox One X-review. Niet dat dit de reden is zoals Jacco al zegt, maar het zou een goede reden zijn.
 • @CerandoX.nl

  Weet je wat nog veel meer views op zou leveren?
  'PlayerUnknown's Battlegrounds console review - *Beter laat dan nooit (incl. vergelijking)'.

  En daar gaat je redenering. ;-)


  *Het 'Beter laat dan nooit' gedeelte slaat in dit geval trouwens ook als een lul op een drumstel, aangezien de PS4-versie pas net uit is…
 • @Piet S
  Ik denk dat "PS4" of "PlayStation 4" veel vaker wordt bezocht dan "console", dus de eerste twee zijn beter voor de SEO. Dus nee, mijn redenering staat nog. De game is al geruime tijd uit voor de PC en later Xbox One, dus dat bedoelen ze met "Beter laat dan nooit". Ze hebben het niet over de review zelf.

  @Robskee
  Dat was al wel bekend, het zou een timed excluve worden. Niet dat ze deze review zo gepland hebben, want zoals Jacco zegt heeft het met tijd te maken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren