1. PlayStation 5-schaarste komt door tekort aan halfgeleidercomponenten

PlayStation 5-schaarste komt door tekort aan halfgeleidercomponenten

Xbox-consoles en pc-hardware kampen met hetzelfde probleem

Sony meldt dat de schaarste aan PlayStation 5-consoles veroorzaakt wordt door een tekort aan halfgeleidercomponenten.

Dat meldde het bedrijf gisteren in een meeting met investeerders na de bekendmaking van diens kwartaalcijfers. Ars Technica plaatste de quotes hierover afgelopen nacht online.

"Het is lastig voor ons om de productie van de PlayStation 5 te verhogen tijdens de tekorten aan halfgeleiders en andere componenten", aldus Sony's CFO Hiroki Totoki. Halfgeleidercomponenten staan in de hardware-industrie ook wel bekend als semiconductors. 

Hij vervolgt: "We hebben niet kunnen voldoen aan de grote vraag van consumenten, maar we doen alles wat mogelijk is om zoveel mogelijk consoles te verschepen aan consumenten die wachten op een PS5."

Sony is niet de enige die geplaagd wordt door een wereldwijd tekort aan halfgeleidercomponenten. Ook de eind vorig jaar uitgekomen Xbox Series X en Series S van Microsoft maken er gebruik van, evenals de pc-hardware van AMD - tevens de leverancier van de chips in de nieuwe consoles.

Sony maakte gisteren bekend in 2020 4,5 miljoen exemplaren van de PlayStation 5 te hebben verscheept. Eind maart wil het bedrijf in totaal 7,6 miljoen exemplaren van de console hebben verscheept. Wereldwijd zijn zowel de PlayStation 5 als de nieuwe Xbox Series-consoles niet of nauwelijks verkrijgbaar.

PlayStation 5

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mmh ja lastige kwestie dan. Hopelijk kunnen ze er wat aan doen. Alleen wel apart dat niet alle bedrijven er last van hebben.
 • @Ramirez
  Je mag gewoon Nintendo zeggen hoor.
 • @TommieNL

  Wou ik ook al zeggen, maar jij was me al voor haha. Btw was er ook geen tekort aan switch consoles bij launch en vorig jaar tijdens de eerste Lockdown?
 • @LosPilotas

  Er zijn nog steeds regelmatig tekorten aan Switches hoor. Maar ze verkopen er ook ongeveer 3 tot 4 miljoen per maand.
 • @Ramirez

  En toen het net uit was?
 • @LosPilotas

  Dit probleem is niet alleen van invloed op de nieuwste tech. Alle industrieën die deze componenten nodig zijn lijden eronder.

  Blijkbaar krijgen bepaalde fabrikanten voorrang op andere bij de productie van deze componenten. Waarom? Waarschijnlijk zijn ze bereid meer te betalen of worden oudere contracten eerder gerespecteerd oid.

  Nintendo wil de productie van het aantal switches ook verhogen maar kan dit niet om blijkbaar dezelfde redenen. Wat wel opvallend is is dat met name AMD hier last van schijnt te hebben. En raad es welk merk de hardware levert voor in de nieuwe consoles…
 • @Ramirez 36 tot 48 mil per jaar ja? Of bedoel je nu door de lockdown?
 • @skiwii

  Laatste kwartaal (tot dec) stond de teller op 11,56 miljoen.

  In Japan (de kleinste markt van de 3 grote marken) verkoopt de Switch zo’n 750.K tot een miljoen per maand.
  Ter vergelijking: de ps4 verkocht ongeveer 25.000 per maand pre ps5 release en de ps5 verkoopt momenteel ongeveer 50.000 per maand.

  Harde cijfers van de VS en Europa worden helaas niet meer gedeeld. Wat wel gedeeld wordt zijn de marktaandelen waar de Switch sinds 2018 maandelijks koploper is en nog niet 1x van die plek afgestoten is.

  Gemiddeld uitgerekend verkoopt de Switch wereldwijd sinds halverwege 2018 zo’n 2 miljoen per maand en gaat steeds harder/meer verkopen.

  Hoewel je makkelijker een Switch kunt vinden dan een Xbox/ps5. Is er toch schaarste. Ook Nintendo kan de productie helaas niet verhogen maar levert wel miljoenen consoles per maand af. Dit heeft waarschijnlijk gewoon met bestaande contracten te maken. De bestellingen/afspraken zijn immers gewoon eerder gemaakt en worden dus al eerste gevuld.

  Sony en Microsoft zijn niet de enige die de wacht zijn aangezet. Ook veel autofabrikanten en tv fabrikanten zitten met deze issues. Wat beschikbaar is zal mogelijk naar de hoogste bieder gaan gok ik.

  Grootste probleem is niet eens zozeer Corona. Consumenten hebben gewoon steeds meer grondstoffen nodig en die kunnen niet sneller aangeleverd worden. We moeten ook veel meer inzetten op recycling.
 • Erg gaan blijkbaar zelfs autofabrieken tijdelijk dicht door deze tekorten. Aardig gek..
 • Half on topic: maakt t nog uit welke HDMI 2.1 kabel ik zou halen zodra ik een ps5 heb?

  Zie er erg veel en er staat bij de 1 8k zoveel frames en bij de andere 4K zoveel.
 • @Luigi1985 er zit een HDMI 2.1 kabel in de doos
 • @Luigi1985
  De officiële benaming voor HDMI 2.1 geschikte kabels is "Ultra High Speed". Die heeft genoeg bandbreedte voor HDMI 2.1 resoluties/framerates/technieken.

  Maar de marketing is weer lekker verwarrend inderdaad!
 • Volgende keer gewoon de preorders koppellen aan trofee / gamerscore. Hoe hoger, hoe meer voorrang. Bij voetbalwedstrijden of concerten krijgen leden toch ook voorrang. En dit zijn meestal de mensen die het meeste geld uitgeven aan games. Dus win / win voor beide partijen 😋
 • @BadAsh

  De mensen met de hoogste gamer score kopen de nieuwe console sowieso wel. De mensen die de console het liefst wilden hebben, hebben m ook al wel denk ik. Die hebben op dag 1 gepreordered. Ik heb m niet omdat ik m niet graag genoeg wilde en pas ging bestelllen toen ie al uit was.
 • @Luigi1985 nou, ik heb een behoorlijke gamerscore op de PlayStation 4, maar zit niet vast aan een bepaald merk en wilde graag eerst presentaties van beide systemen zien voordat ik een beslissing zou nemen. Heb begin september een pre-order gedaan en wacht vermoedelijk nog tot de zomer tot ik de PlayStation 5 in huis heb. Snik. Zooooo'n spijt dat ik MIcrosoft een kans heb gegeven en ik niet gewoon in 2019 al een pre-order heb gedaan… Zucht.
 • @Michael-Raymond-Clayton

  Je moet zo maar denken,,, buiten Demonsouls en Godfall (die volgens mij ook op pc is en blijkbaar teleurstellend was) missen we niks.
  De meeste games zijn uitgesteld naar April of later. Volgens mij is het tekort aan de consoles hier de oorzaak van.
  Er zijn ook maar weinig exclusieve PS5 titels (ratchet and clank, returnal en GT7 zijn allemaal uitgesteld). Deze meeste komen ook uit voor PS4.
 • @BadAsh is ook zo, maar ik ben zo'n freak die niet halverwege net een game wil overstappen naar een andere console. Bovendien wil ik vanaf het eerste moment de best mogelijke spelervaring (dus beste graphics, snelle fast travels) en dan is er nog het praktische puntje dat ik twee PS5 games op disc cadeau heb gekregen… Die lust mijn PS4 niet… Maar goed, we wachten maar weer af. Mét de ocassional twitch in de ogen inderdaad, hahaha!!
 • @Luigi1985

  Idem als Michael
  Ik heb ook een hoge score op Playstation 4 met een stuk of 500-600 games in de bib.
  Maar zelf ben ik niet zo verzot op preorderen. Niet voor games en zeker niet voor tech. Het enige wat ik af en toe preorder zijn miniatuurkes voor wargames / skirmishgames omdat ik daar zeker ben van de kwaliteit :).

  En geloof me, ik wil heeeeel graag een PS5. Vooral om de demonsouls remake te spelen. Als er dan 1 of andere bekende vlaming / nederlander in het nieuws verschijnt met zijn exemplaar en zegt dat ie fijn COD gaat spelen met de vrienden,,,,dan krijg ik toch even twitch-aanvallen aan mijn oog :p
 • @BadAsh

  Ik snap je punt. Laten we voorop stellen dat t gewoon vervelend is dat men niet aan de vraag kan voldoen. Verre van zelfs.

  Snap dat je pre-orderen niet altijd fijn vindt, maar in geval van Sony weet je natuurlijk dat je de kwaliteit wel krijgt. Hebben de ooit een kutconsole uitgebracht? Ja mss die handhelds. Maar 1 t/m 4 waren toch geweldig goed.

  Daarom blijf ik er bij: als je m echt graag had gewild, dan had je m moeten pre-orderen op t eerste moment en dan had je een behoorlijke kans dat je m nu had gehad. Je had m altijd nog kunnen annuleren als je m toch kut zou vinden. Ik zeg overigens niet dat ik denk dat je m niet echt graag wil want als je 500 games hebt dan ben je wel een die hard. Ik heb er denk ik 15 voor de PS4. Misschien nog niet eens.

  Als je m niet hebt gepreordered dan kan Sony moeilijk zeggen tegen iemand die m wel besteld heeft: oh wacht ff. Hier is iemand met een hoge score. Had niet gepreordered maar wil er toch een hebben. Hij krijgt voorrang.

  Ik begrijp je wel helemaal wat betreft de bekende Nederlanders/Vlamingen die niks met gamen hebben en die m voor fifa or cod of iets dergelijks kopen of zelfs krijgen. Das super irritant.
 • @Luigi1985

  Hmm ik snap je punt.
  Maar nu we het hebben over de pre-orders… hier in België was er maar 1 winkel die pre-orders aannam, en dat was game-mania.
  Die pre-orders gaan al naar het schijnt van het jaar 2018, toen de eerste geruchten en foto's (U-vormige console) op het net verschenen. Voor de rest waren er nog geen specs bekend. Bijgevolg zijn er nu mensen die nog aan het wachten zijn op hun pre-order van game-mania terwijl je hem, met veel geluk dan wel, eerder kan vastkrijgen bij bol, coolblue, …

  Als bedrijf zou ik eerst met prototype klaarmaken, een voorstelling doen met gameplay, en dan pas de mogelijkheid geven tot pre-order en bestaande klanten voorrang geven in deze pre-order.
  Enkel pre-order bij Sony zelf, en niet bij de eerste de beste winkel die nog niet eens weet hoeveel exemplaren ze gaan krijgen.

  Games identiek,,, kom toch niet af met een GCI trailerke voor een game die over een tweetal jaar moet verschijnen. Op dat gebied doet Nintendo het heel goed. Trailer voor een game die na een paar maanden beschikbaar is.

  *Edit*
  Oh en ik had natuurlijk ook niet verwacht wat voor problemen er gingen aankomen bij de PS5 :p
  De PS4 heb ik innertijd bij dag van release netjes kunnen kopen op een webwinkel.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren