1. PlayStation Now eerste maar beperkte streamingdienst dit jaar

PlayStation Now eerste maar beperkte streamingdienst dit jaar

Aankomende maand wordt bijzonder interessant voor gamers die geïnteresseerd zijn in streamingdiensten. Zo trapt Google Stadia af en begint Microsoft met Project xCloud. Maar de eerste met een streamingservice is Sony met PS Now, dat afgelopen week een herlancering kreeg, waardoor het voor pc-gamers nu mogelijk is om PlayStation-games te spelen. Volgens Managing Director Bart van de Giessen gaan de ‘gordijnen van PlayStation Now nu pas echt open’.

Met ruim 700 PS4-, PS3- en PS2-titels in de bibliotheek van PS Now hebben gamers vanaf deze week een zeer ruim aanbod aan games die voor een bepaald bedrag per maand niet alleen gedownload kunnen worden, maar ook streamend direct gespeeld kunnen worden. En die dienst is niet alleen voor PlayStation 4-bezitters; ook pc-gamers kunnen nu met bijvoorbeeld God of War of Uncharted 4 aan de slag. En dat voor €9,99 per maand of €59,99 per jaar; feitelijk de prijs van één game.

Niet mobiel

“We zijn bezig geweest om de service op te bouwen naar dit niveau en we hebben de service geherintroduceerd in negentien markten, dus het gordijn gaat verder open”, stelt Van der Giesse trots tijdens een lanceringseventje op het fonkelnieuwe hoofdkantoor van PlayStation Benelux. “De propositie zoals we die nu hebben is volledig gefocust op PlayStation 4 en pc. We kunnen nog niets zeggen over eventuele andere platformen.”

PlayStation Now

Hiermee reageert hij op het feit dat PlayStation Now in vergelijking met concurrentie niet op mobiele apparaten beschikbaar is. Streamingconcurrenten Google Stadia en xCloud van Microsoft (en het minder bekende Shadow) ondersteunen namelijk het streamen naar smartphones en tablets. PlayStation Now kan dat (voorlopig) niet en dat is verwonderlijk als je kijkt naar de strategie van PlayStation in het verleden. Zo hebben ze meer dan capabele handhelds gemaakt zoals de PS Vita en PSP, en kwam zelfs de (niet bijzonder succesvolle) Sony Ericsson Xperia Play-smartphone in 2011 uit waarop PSP-games gespeeld konden worden.

Een andere logische manier om PS Now bij een grote groep potentiële PlayStation-gamers aan te bieden is door het in te bouwen in Sony tv’s, of een partnership met andere tv-fabrikanten aan te gaan. Zo heeft Apple een dergelijke deal gesloten met onder andere Samsung en LG waardoor Apple TV en dus ook de gamingdienst Apple Arcade op smart-tv’s werken. Ook wat dat betreft sluit Van der Giesse niets uit maar volgens hem is de focus in de eerste plaats op de consoles, ook die van de volgende generatie. Voorlopig zit het streamen nu helaas dus nog ‘vast’ aan de PS4 en pc’s.

Xperia Play

Abonnementjes-overload

Er lonkt wel een enorme uitdaging voor Sony in een wereld waarin het aantal abonnementen schrikbarend snel toeneemt. Disney+, Netflix, UPlay+, Game Pass, etc.: consumenten zien door de bomen bijna het bos niet meer. “Onze taak is om awareness te creëren voor consumenten zodat ze sowieso een abonnement willen afsluiten”, stelt Van de Giessen. “Maar zoals PlayStation Now nu is, is een resultaat van vijf jaar lang hard werken en goed luisteren naar de gamers. We hebben nu wereldwijd 700.000 gebruikers en dat gaat nu vaart krijgen.”

Een van de aantrekkelijkste aspecten van bijvoorbeeld Xbox Game Pass is dat games zelfs op lanceringsdag direct ‘gratis’ te spelen zijn. De grote exclusieve titels die te vinden zijn op PS Now, waaronder God of War, Uncharted 4, of Beyond Two Souls zijn al enige tijd uit. Of dat ook de strategie gaat zijn voor PlayStation, kan Van de Giessen in ieder geval niet zeggen.

Daarnaast verdwijnen bovenstaande titels weer in januari, hoewel PlayStation aangeeft soortgelijke titels te blijven aanvullen. Er komen vrijwel maandelijks nieuwe games bij waarvan een aantal wederom voor een beperkte periode speelbaar zijn. Waarom zou je die grote titels niet gewoon laten staan? “Natuurlijk is het zo dat we die games op Now hebben om mensen te prikkelen de dienst te proberen”, legt Van de Giessen uit. “Daarnaast zijn die games op een gegeven moment uitgespeeld, zeker in een periode van drie maanden. Dan willen we die gamers opnieuw aanspreken met nieuwe games. Sowieso hebben we een bibliotheek van 700 plus games en gaan we titels die van belang zijn voor onze PlayStation-platforms - van zowel first party als third party - blijven toevoegen.”

God of War

PlayStation Now is vanaf nu verkrijgbaar voor €9,99 per maand. Voor de beste streamingresultaten wordt een minimale downloadsnelheid van 5Mbit aangeraden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Dennis Mons Contentcoördinator/hoofdredactie voor InsideGamer.nl en een beetje van alles en nog wat bij de rest van die game-apies hier op de redactie. Dol op action/adventure, arcaderacers, turn based strategy, stealthgames en Tetris. Metalhead maar ook liefhebber van folk, klassiek en blues. En speel verdomd veel pool (9-ball & 8-ball).

Reacties

 • Heeft iemand specs van ps now?
 • Maar de eerste met een streamingservice is Sony met PS Now, dat afgelopen week een herlancering kreeg, waardoor het voor pc-gamers nu mogelijk is om PlayStation-games te spelen.

  PSNow voor PC is er al best lang.
 • Bah, streaming based gaming.. Als dát de vorm van gaming is in de toekomst blijf ik liever achter.
 • @Morgana
  Inderdaad. Als iedereen gewoon effe een proef weekje neemt en Sonic generations of andere snelle games spelen via deze service. Weet gelijk dat streaming een no go is en zal het snel afsterven. Heb zelf een maandje genomen voor 1 euro en was daarvoor ook beta tester. Leuk voor trage turn based games, maar al het andere…


  Hier is een linkje PC app willen mensen een kijken nemen ( geen account om aanbod te kijken ): https://download-psnow.playstation.com/downloads/psnow/pc/latest

  ( waarschuwing: Menu is vreselijk )
 • Kan ik het ook gemakkelijk spelen op de pc met een xbox one controller? (Als in gewoon met bluetooth verbinden en klaar)

  Klinkt namelijk anders wel erg goed, vooral nu Uncharted 4 erop staat. Wil die nog erg graag spelen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren