1. Pokémon Detective Pikachu - Schokkend leuke kinderfilm

Pokémon Detective Pikachu - Schokkend leuke kinderfilm

Zet ons alsjeblieft op de trein naar Ryme City

Pokémon Detective Pikachu heeft alle schijn tegen. Fans gruwelen bij het idee van een liveactionfilm na talloze mislukte anime-adaptaties, de geliefde hoofdpersoon Ash Ketchum is verruild voor een nieuw personage en o, er rust nog altijd een vloek op gamefilms. Ondanks dit alles is Detective Pikachu een schokkend leuke (kinder)film die begrijpt waar de franchise voor staat.

Wie de 3DS-game uit 2016 heeft gespeeld is al redelijk op de hoogte van de plot van de film, waarin de jonge Tim Goodman een zoektocht start naar zijn vermiste vader. Wanneer hij de koffieverslaafde, sarcastische en knuffelbare Detective Pikachu blijkt te kunnen verstaan, raakt hij verwikkeld in een complot omtrent losgeslagen pokémon die de tent afbreken in het anders vredige Ryme City. De film neemt een aantal plotlijnen en locaties uit de game, maar is gelukkig significant anders en doet z'n best om je te verrassen.

Detective Pikachu

Pokémon komt tot leven

Een van de redenen waarom Detective Pikachu zo goed werkt is de geloofwaardige wereld waarin mensen en pokémon samenleven. Pokémon komen rechtstreeks uit de fantasie van de fan en variëren van knuffelbaar (Pikachu) en aandoenlijk (Cubone) tot oprecht afschrikwekkend (Greninja) en vies (Lickitung). De beestjes passen daarom perfect in het straatbeeld van Ryme City en omringende omgevingen en wandelen vrolijk rond alsof ze onderdeel uitmaken van de maatschappij. We zouden er een moord voor doen om een dagje in de stad te leven, zó gezellig ziet het eruit.

Een groot deel hiervan is te danken aan de uitstekende kwaliteit van de cgi en de verscheidenheid aan pokémon. Hoewel je hier en daar toch ziet dat Tim geen echte Pikachu onder z'n kin kriebelt, creëert zijn prachtig gedetailleerde vacht de illusie dat dit wel het geval is. Detective Pikachu is überhaupt een lust voor het oog van de Pokéfanaat dankzij de sloot aan verstopte pokémon en easter eggs. Er zijn zoveel monsters om in je op te nemen dat je de film eigenlijk twee keer moet zien en door de mix van verschillende generaties is er ook wat wils voor de jongere fans.

Detective Pikachu
Detective Pikachu
Detective Pikachu

De film geeft hier en daar zelfs een twist aan de wereld die we al sinds Pokémon Red en Blue kennen en door sommigen bekritiseerd wordt. In Ryme City is het namelijk niet toegestaan om pokémon te vangen of te vechten, wat natuurlijk wel in de onderwereld van de stad gebeurt. Daarom kunnen pokémon vredig naast mensen samenleven en net zoals die serverende Ludicolo en wokkende Charmander hun steentje bijdragen. De spanning komt dan ook grotendeels niet van spannende gevechten of het vangen van zeldzame pokémon, maar van Detective Pikachu zelf.

De belichaming van Detective Pikachu

Ryan Reynolds draagt de film namelijk als geen ander en tovert elke minuut een glimlach op je gezicht. Er komt geen einde aan z'n gevatte opmerkingen en grappen die kinderen (godzijdank) nog niet begrijpen en knap genoeg zijn het allemaal voltreffers. Er zit een vleugje Ted in Reynolds acteerprestatie, maar Detective Pikachu is veel te sympathiek om een harige bullebak genoemd te worden. Ook hoe het beestje beweegt als hij bijvoorbeeld op Tims schouder klimt is indrukwekkend en past perfect bij zijn stem.

Detective Pikachu

Pikachu's interactie met Tim Goodman is sinds het moment dat hij hem blijkt te verstaan net zo prettig om te aanschouwen. Onderdeel hiervan is dat anderen gek opkijken van het feit dat Tim tegen een pokémon praat, want dat is in de Pokémon-wereld nu eenmaal gek. Ook lijken de twee in verschillende opzichten op elkaar. Beiden kunnen het niet zo goed met anderen vinden, waardoor ze na een hoop meningsverschillen langzaam naar elkaar toe groeien.

Justice Smith, vorig jaar nog te zien in Jurassic World Fallen Kingdom, zet op zichzelf een redelijke acteerprestatie neer van een jongen die tegen beter weten in afscheid wil nemen van zijn vermiste en verwaarloosde vader. Je weet dat er iets niet pluis is aan de situatie, maar zijn spijt is oprecht. Tims interactie met de verslaggeefster Lucy Stevens is echter behoorlijk afgezaagd en hun 'schattige' momenten (de geforceerde opraap- en klunzige kopstootscene) werken totaal niet. Los van de hilarische Psyduck, die gevaarlijk nerveus is, merk je aan dit soort dialogen dat Detective Pikachu écht een kinderfilm is.

dETECTIVE PIKACHU

Kinderfilm

Vergis je niet, als volwassene en Pokémon-fan kun je best plezier halen uit de film, maar dat neemt niet weg dat de plot erg voorspelbaar is. De grote slechterik is door en door slecht zodat het voor kinderen niet verwarrend is en vaak neemt de film je bij de hand als het gaat om belangrijke gebeurtenissen. Ook zijn de 'regels' van de film twijfelachtig en worden sommige aspecten terloops of niet uitgelegd, waardoor je bepaalde plotwendingen maar aan moet nemen. Zo bezit Mewtwo plotseling blijkbaar over speciale krachten die zeer belangrijk zijn voor de plot, maar waar ze opeens vandaag komen is een raadsel. Het imposante karakter van de pokémon rechtvaardigt zijn aanwezigheid echter wel, want het is en blijft nu eenmaal een zeer menselijke pokémon.

Dat maakt Detective Pikachu een echte kinderfilm die je absoluut niet moet kijken voor het verhaal of zeer gelaagde personages. Heb je niks met de franchise, dan is Reynolds’ belichaming van de iconische pokémon prima vermaak, maar je haalt er niet zoveel plezier uit als iemand die de games grijs heeft gespeeld. Detective Pikachu is namelijk een film die de mystieke Pokémon-wereld op fenomenale wijze vertaalt naar die van ons, met een hoofdrolspeler waar we nog veel meer van willen zien.

Pokémon Detective Pikachu draait nu in de bioscoop

Conclusie en beoordeling

Pokémon Detective Pikachu

De pokémon-fan wordt heel warm van de wereld en hoofdpersoon van Detective Pikachu, ondanks z'n voorspelbaarheid en hoge kindvriendelijkheidsgehalte.
7,2
Score
72
Score: 70
 • Pluspunten
 • Pokémon komen écht tot leven
 • Fanservice
 • Reynolds is de hilarische belichaming van Pikachu
 • Minpunten
 • Wankel, voorspelbaar en vrij kinderlijk verhaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Jack O Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Helemaal gek van The Witcher 3, Pokémon, God of War en Uncharted. Zwak voor egels en andere beestjes.

Reacties

 • Ben benieuwd, ik ga er waarschijnlijk aanstaande zondag naartoe mits ik niet al te veel verjaardag bezoek heb die dag.
 • @Meta_coola

  Neem dan Desmond en Ezio gewoon mee naar de film?

  :P

  Alvast gefeliciteerd!
 • @Don Carpaccio Was het maar zo dat deze legends nog leefden.
  Ezio auditore is in 1524 overleden dus dat is al best een flinke tijd terug.

  En desmond miles is ook jammer genoeg gestorven in 2012.

  Maar william miles leeft nog teminste hij werd nog laast gezien in de gebeurtenissen uit Ac origins.

  Dus Meta kan wel ff william vragen om met hem samen naar de pickachu film te gaan ;)
 • @Tepelstreeltje

  Dan ga ik liever met Rebecca Crane, Bishop, Layla Hassan, Victoria Bibeau en Galina Voronina naar de film. Ik moet m'n harem toch wel in check laten. 😜😜
 • @Meta_coolahahaha ja inderdaad ik zou alleen dan met layla hassan en rebecca crane willen gaan.

  Shaun crane hoef ik niet uitenodigen geen zin in zijn gekwebbel lol
 • @Tepelstreeltje

  Alleen de dames gaan mee Shaun Hastings mag lekker thuis blijven. Het is eem Woman only harem enige man die er bij mag is ikzelf.
 • @Meta_coolaooh ja hastings lol waarom zei ik crane dom haha.
  efin only woman ja.
 • @Tepelstreeltje

  Omdat Shaun en Rebecca zo goed als verliefd op elkaar zijn. :P dus ja kwestie van trouwen en Shaun kan de achternaam van Rebecca aannemen. Dus in principe zat je er niet ver naast.
 • @Meta_coolaoh hahaha lol
  was vergeten dat ze soort van tortel duifjes van elkaar waren.

  Van desmond wist ik t wel met lucy stillman dat ze elkaar leuk vonden.
 • @Tepelstreeltje
  Nu weet ik wiens tepeltjes jij graag streelt hehe
 • @blue_blade_3hehehe
 • @blue_blade_3

  Die van Rebecca Crane? 😜🤣
 • Ik hoop dat ik geen volwassen mannen tegenkom in een Pikachu outfit of dergelijke.
 • @CyberFl

  Ligt er aan waar je woont in Rotterdam, Amsterdam etc. (grote steden) is de kans groot dat er wel volwassenen mensen in een pikachu pak rond lopen. In kleine stadjes zoals Vlissingen (a.k.a. mijn hometown) zal dat al iets minder snel gebeuren.

  Overigens zie ik geen probleem met dit soort zaken het is gewoon een vorm van cosplay en daar is niks mis mee toch? (ik vind van niet in ieder geval)
 • @CyberFl

  Heb er deze week in Arnhem wel een gespot. Lachen toch.
 • Dit weekend geweest met mijn zoontje. "Beste film die ik ooit heb gezien" Zei hij. Succes dus.
 • Super leuke film enkel jammer dat pikachu dood gaat..
 • @ruben1998

  net als Jezus, oh kut, of hadden sommigen dat boek nog niet uit?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren