1. Pokémon, een franchise die stilstaat

Pokémon, een franchise die stilstaat

Net als vele andere gamers ben ik opgegroeid met Pokémon games. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik maanden bij mijn ouders heb gesmeekt voor een Gameboy Advanced, zodat ik net als al mij vriendjes Pokémon Emerald kon spelen. Rond mijn 7e verjaardag was het dan eindelijk raak, ik kreeg mijn GBA met Pokémon Emerald en het was liefde op het eerste gezicht.
In de jaren die volgde heb ik veel tijd doorgebracht met het spelen van Pokémon games, in de mainline games alleen al heb ik ruim 2500 uur gestoken. Maar terwijl ik ouder werd en zo’n beetje alle andere games met vele vernieuwingen kwamen bleef Gamefreak met Pokémon eigenwijs hetzelfde doen. Denk er maar eens goed over na, eigenlijk is er sinds Pokémon Red en Blue maar vrij weinig veranderd, en die games kwamen uit in 1996, ruim 23 jaar geleden.

Het veelgehoorde excuus hiervoor was altijd dat de handhelds van Nintendo niet krachtig genoeg waren om grote nieuwe features te introduceren. Dit is zeker wel te begrijpen, Nintendo handhelds hebben er nooit om bekend gestaan enorm krachtig te zijn, het is dus zeker wel plausibel dat er niet veel meer mogelijk was dan het upgraden van de graphics en het toevoegen van kleine nieuwe features.

En als er dan nieuwe features werden toegevoegd, dan werden ze er vaak net zo hard weer uitgehaald. Denk maar aan de 2de regio uit Gen2, de Pokémon contests uit Gen3, de ondergrondse basissen uit Gen4, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het lijkt wel alsof er voor elke nieuwe toevoeging iets uit de game gehaald moet worden.

Maar op de Switch zou dit niet meer moeten gebeuren, we hebben immers gezien wat er mogelijk is met een game als Breath of the Wild. Ik was dan ook heel erg enthousiast voor de nieuwe games op de Switch, eindelijk eens een Pokémon game op een platform dat echt nieuwe mogelijkheden biedt. Ik hoefde niet eens die grote open-world RPG te krijgen waar iedere Pokémon fan al jaren van droomt, dat dit niet ging gebeuren kon ik ook wel zien aankomen. Maar een paar grote nieuwe features of veranderingen die echt een frisse wind door de franchise zouden blazen, dat was toch niet te veel gevraagd?

Maar helaas zou Gamefreak geen Gamefreak meer zijn als ze zelf lage verwachtingen niet zouden weten te overtreffen. De grote nieuwe toevoeging deze generatie is het Dynamax-systeem, wat ervoor zorgt dat je Pokémon gedurende een aantal beurten enorm groot en extra sterk zijn. Dit is iets waar ik met mijn kop gewoon niet bij kan. Niemand heeft om dit soort features gevraagd, sterker nog, een soort gelijke feature zit al jaren in de games in de vorm van Mega-evoluties, het Dynamax systeem is niks meer dan een kleine aanpassing hierop.
Dat hiervoor is gekozen is extra opmerkelijk als je bedenkt dat het battlesysteem een van de weinige dingen is in de franchise die eigenlijk geen verandering nodig heeft. Het enige probleem met het huidige battlesysteem is dat het voor ervaren spelers vaak als erg makkelijk wordt ervaren, maar dit heeft meer te maken met de domme AI dan het battlesysteem zelf. Als je dan zo graag het battlesysteem wilt verbeteren voeg dan een hogere moeilijkheidsgraad toe, daar hebben we tenminste nog wat aan.

Het is mij helaas inmiddels wel duidelijk geworden dat Gamefreak de Pokémon games beschouwt als een cashcow, en als zij dit niet zo zien dat zijn ze echt een beschamend slechte ontwikkelaar. De franchise zit al jaren vol met potentie, en na 26 jaar hebben we niet meer gekregen dat wat betere graphics en wat kleine features die over aantal jaar vast weer plaats zullen maken voor een nieuwe gimmicks.

En over graphics gesproken, zelf dat is ze niet gelukt op de Switch. De characters, Pokémon en de animaties zijn allemaal wel flink verbeterd, maar de omgeving ziet er niet veel beter uit dan Ocarina of Time voor de N64, bekijk het zelf maar.
Tuurlijk je zal Pokémon games niet spelen voor de adembenemende graphics, maar als er dan al zo weinig wordt verbeterd, dan mag je toch wel meer verwachten dan graphics die op de PS2 al ondermaats zouden zijn? Owhja en die verbeterde models en animaties, had ik al gezegd dat dit ervoor heeft gezorgd dat niet alle Pokémon is Sword and Shield zullen zitten? Gotta catch em all? Dacht het niet dus.

Maar dit alles zou dus niet eens een probleem zijn geweest als Gamefreak toffe nieuwe dingen had gedaan met Sword and Shield. En het hadden niet eens revolutionaire vernieuwingen hoeven zijn, sterker nog kijk gerust af bij andere games die wel hebben vernieuwd in de afgelopen jaren.

Hoe tof zou het bijvoorbeeld zijn als er echte zijmissies/content in Pokémon games zat? En dan bedoel ik niet de korte questjes zoals we die in bijvoorbeeld Pokémon US&UM hebben gezien. Nee ik bedoel echt lange uren durende questen, die echt afleiding moeten bieden van het verhaal waar we zo gewend aan zijn geraakt, een beetje zoals The Witcher 3 dit deed. Dit zou toch extreem verfrissend zijn?

Of geef ons meer vrijheid in hoe we ons avontuur beleven, laat ons zelf bepalen hoe we ons pad bewandelen. Nu hoor ik alweer mensen roepen dat dit onmogelijk is door het level systeem, maar dit zou zo aangepast kunnen worden zodat tegenstanders zich aanpassen aan het level waarop jij je jezelf verbindt. Op deze manier kan voor veel verfrissing worden gezorgd, terwijl de core mechanics nog steeds intact blijven.

Of bewandel de online route en implementeer een systeem waardoor battlen tegen random mensen echt leuk wordt. Voeg online gamemodes toe zoals toernooien, of challenges waarbij je alleen van specifieke soort Pokémon gebruik mag maken. Niet alleen zou dit battlen een stuk leuker maken, maar zorgt er ook weer voor dat spelers echt op zoek moeten gaan naar bepaalde Pokémon.

Dit zijn slecht een paar voorbeelden van de vele mogelijkheden die Gamefreak heeft om de Pokémon Franchise te vernieuwen, maar nee, wij krijgen fuckin Dynamix.

Gaat er in de toekomst dan eindelijk wat veranderen? Er heerst weliswaar meer negativiteit rondom deze release dan alle eerdere Pokémon releases, de kans is groot dat de meeste mensen de game(s) alsnog zullen kopen. Pokémon games verkopen namelijk ondanks het gebrek aan vernieuwing nog steeds belachelijk veel, en totdat daar veranderingen in komt zou ik niet te veel hoop houden op verbetering.

Tot die tijd is het denk ik het beste als ik gedag zeg tegen een liefde die mij de afgelopen 14 jaar zoveel plezier heeft bezorgd. Het was een fantastische tijd maar het is voor ons allebei beter als we verder gaan met onze levens.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • 'Gameboy Advanced'
  Aiii, pijnlijke fout dit… :P

  Verder ben ik het er mee eens dat de franchise "stilstaat" en dit terwijl en ZO ONTZETTEND VEEL mogelijk is m.b.t. de Pokemon games.
  Nintendo moet maar eens gaan overwegen om een ander bedrijf (dan Game Freak) Pokemon games te laten maken.

  Overigens is er qua animaties, etc. de laatste jaren ook weinig verbeterd hoor.
 • @Piet S.

  Owh wauw haha, dit was niet eens een typefout, ik denk echt al jaren dat Advanced de juiste naam is, maar niet dus.

  En ja je hebt ook wel gelijk dat er qua animaties ook niet enorm veel is verbeterd, het wordt alleen steeds weer een beetje opgepoetst.
 • ow wtf, ook altijd gedacht dat het advanced was :)
  Komt vast omdat ik na de eerste gameboy nooit meer een Gb heb gekocht :)
 • Hé, dit is een goed geschreven en duidelijke tekst. Mooi gedaan weer ;)Weinig aan toe te voegen, je schrijfstijl zorgt voor een fijn artikel om te lezen. Ga zo door ;)

  En Pokémon… Wat had ik zin in deze titel zeg, wat keek ik enorm uit naar een Pokémon voor de Switch. En geloof mij, een BotW/Pokémon hybrid had ik niet verwacht, ik wist dat deze verwachting niet waargemaakt zou gaan worden. Maar man.. wat ben ik teleurgesteld in wat ik tot nu toe heb gezien.

  Want zoals jij terecht aankaart ; het vecht-systeem heeft geen vernieuwing nodig. Dit staat als een huis, en alle nieuwe aanvallen/ typen Pokémon / Nieuwe Pokémon en nieuwe animaties zijn meer dan voldoende om mij volledig tevreden te houden met hoe de battles gevoerd worden. Het mag van mij qua tempo alleen wel een stukje vlotter allemaal, en ook de moeilijkheidgraad moet inderdaad omhoog.

  De rest kon prima vernieuwd worden. De Switch is heel wat krachtiger dan alle handhelds voorheen, en GF had daar gewoon gebruik van moeten maken. Ze hadden voluit kunnen gaan met deze game, en de franchise kunnen voorzien van een flinke frisse wind. Helaas… Dit lijkt niet zo te gaan zijn.

  Wat lijken wij wel te krijgen? Hou je vast ; een gevechtsysteem waarbij je Pokémon reuzen kunnen worden (WAAROM? Dit vind ik echt he-le-maal 100% niks), een kale wereld die grafisch zeer matig in elkaar steekt, een raar soort minstens zo kaal gebied heeft waar Pokémon heel random en als een stel robotten door elkaar heen lopen, plastic figuren die levende beesten en mensen voor moeten stellen etc… zonde
 • @benjaminben

  Dank voor de complimenten, ben het verder ook bijna compleet met je eens.

  Maar als je zegt dat het tempo wat meer omhoog mag, ligt dit niet meer aan het genre dan aan de game zelf? Ik vind het voor een turn based game namelijk wel behoorlijk snel spelen, zeker als je de battle-animaties uitzet.
 • @Shuckles

  hmmm mag ik even heel eerlijk zijn? Ik gebruik namelijk wel eens emulators om oude GBA games in de vorm van hacks te spelen op mijn telefoon. Daarbij heb je de optie om te versnellen tijdens gevechten. En ik merk dat ik de zeer vlotte animaties/aanvallen erg kan waarderen. Het geeft de game zoveel meer flow en snelheid, waardoor het echt een stuk leuker is om te spelen. Als ik de reguliere games bijv op mijn Gameboy Advance speel, dan lijken ze wel in slomo. Vandaar deze mening ;)
 • Leuke tekst, man!

  Ik had zelf in eerste instantie enorm zin deze game, maar het gaat 'm waarschijnlijk niet worden. Te veel andere titels die ik heel graag wil spelen + de dingen die ik heb gezien doen mij niet echt veel.

  Misschien later eens halen.
 • @Bert de Vries

  En waar kijkt meneer de Vries op dit moment het meest naar uit dan? Noem es wat titels, want jij komt soms met games voor de dag waar ik echt nog nooit van gehoord heb. Zonde dat IG deze gave niet wat meer benut…
 • @benjaminben Nou, ik heb enorm zin in alles The Witcher, vandaar dat ik nu dus de boeken lees, héél graag deeltje 3 op de Switch wil hebben en enorm zin heb in de serie :)

  En wat betreft de vage shizzle, tsjah, dat wordt niet echt gelezen, helaas… Maar er zitten wel weer wat filosofische teksten aan te komen :)
 • @Bert de Vries

  Ja jammer, ik ken alle GTA Fortnite en bekende streamer berichten wel een keer. Zou graag verrast worden met artikelen over games waar ik nog nooit eerder van gehoord heb. Maar daar is dit commerciële platform idd niet zo geschikt voor.
 • Leuke tekst om te lezen. Ben zelf eigenlijk nooit verder gekomen dan de 3de generatie. Net als Benjamin vind ik ook dat het tempo omhoog moet kunnen als een speler dat wil. Daarom gebruik ik vaak een emulator.

  Daarnaast had ik ooit de hoop dat er een Blue/Red/Yellow variant kwam met als 2de gebied die van Gold/Silver. Volgens mij zijn er veel (oud)spelers die interesse hier in hebben, maar ik heb de hoop opgegeven na 2 remakes.
 • @okidokie
  Waarom zou je een gen 1 remake willen met het gebied van gen 2 erbij? Dan kan je toch gewoon beter Gen 2 spelen, of daar de remakes van? Dan heb je ook beide gebieden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren