1. Pokémon Let’s Go - De beste Pokémon-spin-offs

Pokémon Let’s Go - De beste Pokémon-spin-offs

Menig fan droomt al jaren over een volwaardige Pokémon-game op een Nintendo-console en eind 2019 is het dan eindelijk zover. Dan verschijnt de achtste generatie Pokémon-rpg. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten op een Pokémon-game op de Nintendo Switch, want over iets meer dan een maand mogen we wederom de Kanto-regio verkennen in Pokémon Let’s Go Pikachu en Eevee. Deze games zijn helaas niet de volwaardige rpg’s waar we al zo lang op wachten. Dat betekent niet dat Pokémon-spin-offs niet leuk zijn. We hebben door de jaren heen namelijk meer dan genoeg leuke en vernieuwende titels gezien.

Pokémon Go

Laten we gelijk met de olifant in de kamer beginnen. We kunnen niet om de gigant heen die Pokémon Go heet. De game wordt nog steeds door enorm veel mensen gespeeld en gezien het feit dat ontwikkelaar Niantic met vernieuwingen blijft komen en we nog lang niet alle 808 Pokémon kunnen vangen, blijft Pokémon Go nog lang onderdeel van het straatbeeld. Iets waar we best blij om zijn. We hopen namelijk dat de Go-mechanieken in Let’s Go zorgen voor meer trainers die via Let’s Go de weg naar de hoofdserie bewandelen.

pokemon go

Pokémon Pinball

Een van de eerste spin-offs op de Game Boy is Pokémon Pinball. Uniek aan deze game is het feit dat je een batterij in de cartridge kan stoppen, waarmee je handheld voorzien is van rumble-functies. In Pinball draait het ook om de monstertjes verzamelen, maar dan achter de digitale flipperkast. Dat gebeurt in een speciale modus waar je met de bal verschillende knoppen dient te raken. Zodoende komt de wilde Pokémon tevoorschijn op het speelveld. Vervolgens moet je wederom knoppen raken om de Pokémon te vangen. Een heel andere manier van het ‘Gotta Catch ‘em all’ principe, maar een die liet zien dat Pokémon ook geschikt is voor meer dan enkel rpg’s. En het feit dat je destijds rumble had op een Game Boy was stiekem ook enorm stoer.

pokemon

Pokkén Tournament DX

We hadden nooit gedacht dat een Decidueye zo gracieus kon vechten, maar Pokkén liet vorig jaar op de Switch al zien dat onze welbekende vrienden soms meer in hun mars hebben dan het uiterlijk doet vermoeden. Waar het merendeel van de serie draait om het verzamelen van de wezens ligt de nadruk in Pokkén vooral op het uit te schakelen van de monstertjes. Dat hebben we natuurlijk ook gezien in de Pokémon Stadium-games en ook de Super Smash bros.-serie beschikt over genoeg pokémon. Pokkén toont ze in een volledige 3D-arena waar pokémon vrij zijn om te bewegen en jij de volledige controle hebt over de aanvallen die ze doen, van ‘vlammenwerper’ tot een ‘karateslag’. Vrijwel elke bekende aanval is uit te voeren. En mocht je vechter niet beschikken over een aanval dan kun je altijd de hulp inschakelen van een ruime cast aan support-pokémon. Zij springen tijdelijk bij, voeren een aanval uit en verdwijnen weer. Perfect om de gevechten nog meer diepgang te geven. Ideaal voor de Tekken-fans.

pokemon

Pokémon Snap

In Sun & Moon zit een verrassende feature waarmee je foto’s kan maken van pokémon in het wild. Mocht je dat nu tof vinden willen we je aanraden om aan de slag te gaan met Pokémon Snap. In deze game is het je doel om Professor Oak te assisteren bij het vastleggen van zo natuurlijk mogelijk gedrag van pokémon. Een uitgelezen taak voor een fotograaf in plaats van een trainer. Vanuit de rollenspellen wordt ons geleerd om ze allemaal te vangen. Snap laat zien dat het soms ook goed is om de schoonheid van deze wereld te ervaren en mooie plaatjes te schieten. Niet iedereen moet pokémon-meester willen worden. Je brood verdienen als pokémon-fotograaf kan net zo goed!

pokemon

Pokémon Ranger

Net als nu was ik ten tijde van de Nintendo DS enorm aan het wachten op een Pokémon-rpg. Een van de eerste titels op de handheld is Pokémon Ranger. In Ranger probeer je diverse pokémon te verzamelen door met de stylus rondjes om ze heen te draaien zonder het scherm los te laten. Dat is niet altijd even makkelijk, want de wezens lopen constant rond waardoor je jouw cirkel telkens anders moet tekenen. Tegen het einde ben je zo hard en snel over het scherm aan het draaien dat je deze beweging volledig beheerst. Een handige vaardigheid om te bezitten, want sindsdien is mijn afwas altijd blinkend schoon. De game brengt je naar een volledig nieuw gebied en laat zien hoe boswachters in de wereld van Pokémon leven.

pokemon
pokemon

Pokémon Mystery Dungeon

Mystery Dungeon is begonnen op de GBA en als een van de weinige spin-offs nog steeds actief. Ruim tien jaar mogen we aan de slag met deze roguelike-games, waarin je kerkers verkent als pokémon. In het universum van de Mystery Dungeon-serie zijn namelijk geen mensen te vinden, waardoor we een wereld zien waar alleen pokémon het voor het zeggen hebben. Een interessante twist binnen de Pokémon-games. We wachten dan naast de achtste generatie Pokémon ook een klein beetje op een Mystery Dungeon-game op de Nintendo Switch.

pokemon

Van pinball-games tot een vechtspel. Hebben we jouw favoriete Pokémon-spin-off gemist? Laat het ons weten! In de tussentijd maken wij onze borst alvast nat voor Pokémon Lets’ Go en dromen we natuurlijk een klein beetje over de nieuwe generatie Pokémon-games.

Dit artikel delen

Over de auteur

Wes Rijckaert Fan van games. In vrijwel elke vorm dan ook. Enorme zwakte voor alles wat zijn eigen naam kan uitspreken.

Reacties

 • 'over iets meer dan een maand mogen we wederom de Kanto-regio verkennen in Pokémon Let’s Go Pikachu en Eevee. Deze games zijn helaas niet de volwaardige rpg’s waar we al zo lang op wachten. Dat betekent niet dat Pokémon-spin-offs niet leuk zijn.'

  Hierna ben ik gestopt met lezen. PLGP & E zijn GEEN spin-off games…
  Het zijn mainline games gebaseerd op Pokemon Yellow.

  Bron
 • @Piet S.

  Er zijn veel mensen die het ook gewoon blijven ontkennen, terwijl dit net een mooie kans is voor de Pokemon games. De games van 2019 krijgen zo (eindelijk) de kans om het spel uitdagender te maken en minder de handjes vast te houden van de speler. (laten we toch hopen dat dit gebeurd en we niet met een even saaie en lange introductie tot het spel komen te zitten zoals in SM/USUM…)
 • @capt-hb

  Inderdaad en dat terwijl het een gegeven is…

  En hopelijk zijn de 2019 games inderdaad weer wat ingewikkelder en word je meer aan je lot over gelaten, want 'hand-holding' in (U)S/(U)M ging/gaat echt te ver!
 • @Piet S.

  Je kan natuurlijk gaan discussiëren over in welk rijtje PLGP & E precies thuishoren, maar dat heeft verder vrij weinig met dit artikel te maken natuurlijk.

  Officieel is het natuurlijk een mainline game, maar tegelijk wordt het door een groot deel van de community meer gezien als een spin-off. Niet zo gek ook eigenlijk, de game gaat veel hetzelfde doen als ''normale'' pokemon games, maar tegelijk kan je het door de pokemon GO invloeden best zien als een spin-off.

  Zelf zit ik er tussenin, het is niet het echte vervolg binnen de franchise, maar ik zou het ook geen pure spin-off willen noemen.
 • @Shuckle

  Het artikel gaat over 'Pokemon-spin-offs' en het 'startschot' van het artikel is PLGP & E. Dan begint zo'n artikel natuurlijk compleet verkeerd.

  Verder: Hoe je het ook wendt of keer, het zijn officiële mainline games. Niet meer, niet minder. Dat er aanpassingen gedaan zijn, doet hier niets aan af.
  Dat is hetzelfde als zeggen: Ik weet dat de lucht blauw is, maar voor mij is ie paars.
  Zo werkt dat niet, natuurlijk. :-)

  En je kunt je afvragen: 'Wat maakt het nou uit?'. Nou, ik vind mensen verkeerd informeren/inlichten een slechte zaak. Daarom ontstaan er dus onnodige discussies, waarin foutieve argumenten aangehaald worden, wat weer zorgt voor onduidelijkheid en soms onrust binnen een bepaalde community.
 • @Piet S.

  Nee precies Piet zo werkt het niet, voor veel mensen zien deze games eruit als Spin-off en voelen ze aan als Spin-off. Maakt zeggen dat het geen spin-off is het dan opeens geen spin-off?

  Verder maakt het natuurlijk vrij weinig uit, maar zie ook niet waarom dit niet ter discussie zou kunnen staan.
 • @Shuckle

  Als de developer/publisher van een game zoiets aangeeft, dan ja… Dan maakt het zeggen het geen spin-off. Dat klopt inderdaad. :-)
  Als we dit soort uitspraken (van mensen die zo dichtbij staan) voortaan in twijfel gaan trekken, dan is het einde natuurlijk compleet zoek.

  'voor veel mensen zien deze games eruit als Spin-off en voelen ze aan als Spin-off'
  Grafisch lijken PLGP & E gewoon op (U)S/(U)M, alleen dan ZWAAR opgepoetst en beter uitgewerkt en hoe kan iemand een game aan vinden voelen als spin-off als de game nog niet speelbaar is?
  Dat 'spin-off onderbuik gevoel' in compleet gebaseerd op het niet meer traditioneel kunnen vechten met wilde Pokemon (met legendaries nog wel, btw). Als alle games waarin iets aangepast wordt voortaan gezien worden als spin-offs, dan bestaan bv. 'sequels' niet eens meer. :'-)

  Ik ben het vaak met je eens hoor Shuckle, maar hier valt echt geen speld tussen te krijgen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren