1. Pokémon: Let’s Go Pikachu en Eevee review – Voor een nieuwe generatie trainers

Pokémon: Let’s Go Pikachu en Eevee review – Voor een nieuwe generatie trainers

Voor alles een eerste keer

Onze Pokémon-reis begon jaren geleden, maar voor sommigen is het avontuur nog maar amper begonnen. De eerste Switch-titels, Pokémon: Let’s Go Pikachu en Eevee, zijn bedoeld voor een nieuwe generatie trainers en laten voor veteranen daarom wat te wensen over. Niet dat er niets te halen valt, want het zijn de mooiste en vrolijkste Pokémon-games tot nu toe en een aantal fijne verbeteringen houden de terugkeer naar Kanto boeiend.

Het Pokémon Go-publiek is al lang bekend met de grootste verandering die de games met zich meebrengen. De vangmechaniek uit Pokémon Go is namelijk overgenomen, wat inhoudt dat spelers pokémon vangen door met hun Joy-Con fysiek ballen te gooien. Een bewegende cirkel waarop je moet mikken bepaalt de vangkans en direct de hoeveelheid ervaringspunten voor alle pokémon in een team. Vechten doe je namelijk niet meer tegen wilde pokémon, en dat is even wennen.

Pokémon

Bakken pokémon vangen

Voorheen was het nu eenmaal gebruikelijk om elk stukje gras af te struinen en met wilde pokémon te vechten om je team te trainen. Nu vang je keer op keer dezelfde pokémon zonder te knokken, en in de beginfase is dit een wat saaie ervaring. Wanneer pokémon zich opeens minder gauw laten vangen, ronddansen over het scherm en je je pokébal-voorraad moet sparen, wordt de mechaniek echter opeens een stuk interessanter.

Pokémon rennen weg, blijven niet in de bal zitten of zijn lastig te raken. Daarmee wordt het gooien van een ‘excellente’ worp alleen maar aangemoedigd, waar een strakke timing en aardige precisie voor vereist is. Bovendien voelt het dankzij trillingen van de Joy-Con en de moeilijkheid van zeldzame exemplaren ontzettend goed om een bal te gooien. De minigame werkt dus uitstekend, maar komt in handheldmodus minder goed uit de verf. Daarin gebruik je de gyroscoop om te richten en de A-knop om pokéballen te gooien, waardoor de game minder geschikt is om onderweg te spelen.

Pokémon

Aan de nieuwe vang- en trainmechaniek zit nog een andere keerzijde, namelijk de devaluatie van pokémon. Na je vertrek uit Pallet Town verzamel je namelijk honderden zakmonsters, waaronder geëvolueerde pokémon van hoge en lage levels. Waar Butterfree voorheen enkel verkrijgbaar was door een Caterpie of Metapod te vangen en te trainen, was het in Let’s Go een van de eerste pokémon die we ontmoetten. Toegegeven vingen we de vlinder met een luide kreet en is het verschijnen van een zeldzame pokémon als Arcanine en Rhydon opwindend, maar de focus van de games is duidelijk vangen; trainen is ondergeschikt.

Een simpele nostalgietrip

Wanneer je geen pokémon vangt, voelen Let’s Go Pikachu en Eevee aan als rasechte remakes van Pokémon Yellow. Wie de Kanto-regio uit zijn of haar hoofd kent, staat een herkenbaar avontuur te wachten vol met prachtige geüpgradede steden en bekende koppen. Lavender Town is net zo griezelig en aandoenlijk als vroeger, Team Rocket maakt je het leven zuur en je verzamelt acht gymbadges om de beste trainer ter wereld te worden.

Pokémon
Pokémon
Pokémon

We hebben het al talloze keren gedaan en de games bieden inhoudelijk weinig nieuws, maar op z’n minst is Kanto binnenlopen op het grote scherm een prettige gewaarwording. Grafisch ogen de games kinderlijk, doch kleurrijk en ontzettend vrolijk. Daarbij zijn pokémon beter geanimeerd, is er in gyms publiek aanwezig en voegt het rondlopen van wilde exemplaren daadwerkelijk wat toe aan de beleving.

Hoe fijn de nostalgietrip in full-HD ook is, op sommige vlakken zijn de games ernstig versimpeld om toegankelijk te blijven voor nieuwkomers. Zo zijn er toegangseisen om gyms in te mogen omdat de game bang is dat je verliest, staat er in grotten altijd een vriendelijke man met reserve-Pokéballen op je te wachten en zijn gevechten minder complex. Dit laatste komt doordat vaardigheden, het uitbroeden van eieren en spullen die pokémon vasthouden geen rol spelen, waarmee een extra strategische laag uit traditionele gevechten verdwijnt.

Daarbij kunnen Pikachu en Eevee ook nieuwe, vrij krachtige aanvallen te leren, zodat gevechten eenvoudiger worden. Waar grond-pokémon normaliter een bedreiging vormen voor Pikachu, Splishy Splashten we ze allemaal terug hun bal in. Let’s Go Pikachu en Eevee missen complexiteit en uitdaging, maar anderzijds is dat ook logisch voor een game die bedoeld is voor beginners.

Pokémon

Verbazingwekkende verbeteringen

Hoewel de games een stap terug zijn op gebied van complexiteit, betekent dat niet dat ze op andere vlakken geen stap vooruit doen. In lijn met Sun & Moon zijn Hidden Machines afwezig en introduceert Let’s Go Secret Techniques die in feite hetzelfde doen, zonder dat ze een aanvalsplek in beslag nemen. Ook kun je de game voor het eerst in co-op spelen, wat de game overigens nóg eenvoudiger, maar ook gezelliger maakt.

En zo bevatten de games wel meer fijne, zelfs verbazingwekkend revolutionaire verbeteringen. Blijkbaar staan pokémon tegenwoordig in de Pokécloud, want in Let’s Go Pikachu en Eevee kun je op elk moment pokémon uit je box halen. Je hoeft dus niet meer terug het Pokécenter om ze op te halen. Dit heeft wellicht gevolgen voor de moeilijkheidsgraad, maar in onze speelsessie hadden we tussen gevechten met de Elite Four in maar weinig aan ongetrainde pokémon en hielden we dus vast aan hetzelfde team. 

Online

Let’s Go Pikachu en Eevee bevatten ook een online-modus, die op het moment van schrijven nog niet beschikbaar is. Aan de opties te zien is deze helaas ook teruggebracht naar de basis en kun je alleen online vechten en ruilen met vrienden, en dus niet met willekeurige spelers. Jammer, want zo word je niet gestimuleerd een team samen te stellen dat opgewassen is tegen de besten van de wereld.

Ook is het vangen van een pokémon met een bepaalde nature eenvoudiger dankzij een waarzegger die in ruil voor geld één dag alle wilde pokémon de gewenste nature geeft, en is EV-training (Effort Value) toegankelijker dan ooit. Dit laatste is mogelijk dankzij verschillende soorten candies die je beperkt aan pokémon kunt geven, nadat je anderen naar de professor hebt gestuurd, enigszins vergelijkbaar met Pokémon Go. Op deze manier verhoog je eenvoudig gewenste statistieken of sterke punten van pokémon te benutten.

Pokémon

Kleine extra’s

Waar we ook blij van worden, is de interactie met pokémon in de wereld. Naast dat Pikachu of Eevee altijd op je schouder of hoofd zit (ze kunnen niet evolueren om fysieke klachten te voorkomen) zijn we als fans van HeartGold en SoulSilver blij dat pokémon eindelijk weer achter je aan hobbelen. Deze keer zelfs op ware grootte, waardoor je op sommige exemplaren zelfs kunt rijden en vliegen. Het lijkt slechts een klein detail, maar nog nooit kwam een game qua gevoel zo dicht bij de anime.

Na het verslaan van de Elite Four biedt de game nog een andere extra bezigheid. Er duiken namelijk 151 Master Trainers op, die meester zijn van één pokémon. Je kunt deze allemaal verslaan om de ultieme Pokémon-meester te worden en deze prestigieuze titels op je naam te krijgen. Veel bijzonders is het helaas niet, maar het is een prima drijfveer om alle pokémon te verzamelen én trainen.

Pokémon

Pokémon Let’s Go Pikachu en Eevee laten ons achter met een dubbel gevoel. Ontzettend fijne verbeteringen, een uitstekende nieuwe vangminigame en de prachtige Kanto-regio zijn absoluut vermakelijk, maar anderzijds zijn de games ontzettend versimpeld en zijn het voor het grootste gedeelte regelrechte overzettingen van Yellow, zonder bijvoorbeeld de extra gebieden uit Fire Red en Leaf Green. Je kunt als Pokéfanaat dus absoluut lol beleven aan deze eerste pokémon-games op de Switch, maar verwacht er niet te veel van.

Pokémon: Let’s Go Pikachu en Eevee verschijnen op 16 november voor de Nintendo Switch. Lees ook onze review van de Pokéball Plus en onze gids voor hoe je pokémon overzet van Pokémon Go.

Conclusie en beoordeling

Pokémon: Let’s Go Pikachu! en Eevee!

Pokémon: Let’s Go, Pikachu! en Eevee! zijn duidelijk gemaakt voor een nieuwe generatie trainers. De vangmechaniek uit Pokémon Go is een succes en enkele veranderingen aan het nu prachtig vormgegeven Kanto zijn verbazingwekkend revolutionair, maar voor oudere fans zijn de games soms te oppervlakkig.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Vangen vereist precisie en timing
 • Grafisch mooier en vrolijker dan ooit
 • Verhelpt een aantal pijnpunten
 • Interactie met pokémon in de wereld
 • Minpunten
 • Devaluatie van pokémon
 • Op sommige vlakken te simpel en oppervlakkig
 • Weinig nieuwe content

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vraag me ALLES! :)
 • @Jack O
  Ik zit zo erg te twijfelen, Pokemon red op mijn gewone gameboy zal voor altijd in mijn top 3 beste games ooit staan.

  als je moest kiezen zou je Pokemon Let`s go dan weer kopen/spelen? of zou je voor een gameboy/2ds/3ds met pokemon red/blue/yellow gaan?
 • @Sjoek honderd procent voor deze. Als je Red geweldig vond, dan is het ontzettend leuk om Kanto met deze graphics te beleven.
 • @Sjoek Persoonlijk vind ik Fire red of Leaf green 1 van de beste pokemon games. Die al gespeeld?
 • @Robskeee @Jack O

  thnx voor de reacties…

  oke als het echt een nostalgie trip gaat worden dan ben ik wel om denk ik.. die 100 keer tegen een random weedle vechten is niet zo erg om te missen .


  nee ik heb na red een hele tijd overgeslagen. Ging naar de middelbare school kreeg andere interesses . Later nog wel een 3ds gekocht uit nostalgie en pokemon y en omega ruby gespeeld maar vond dat niet zo.. niet slecht maar elke keer als ik red herspeel dan vind ik dat toch het leukst vooral omdat ik daar de pokemon ook herken.
 • @Jack O

  Hey Jacco, ben je meer een hondenmens of een kattenmens?
 • @DarkGoomy Oeps, deze had ik gemist. Een kattenmens!
 • Jammer, te eenvoudig. Het ontbreken van vechten tegen wilde Pokémon stond me ook al tegen. Ik wacht wel tot de volgende game.
 • @Silverwolf

  Je kunt wel vechten tegen legendaries en 'stationary' Pokemon als Snorlax.
  (Ook kun je trainers rematchen.)
 • De laagste score tot nu toe (bron: Metacritic). Meer ga ik er niet over zeggen. :-)

  Verder heb ik er wel verrekkes veul zin in!
 • @Piet S. Staar je niet blind op het cijfer he, het gaat om de inhoud :)

  Ga je Pikachu of Eevee halen?
 • @Jack O

  Het viel me gewoon op. :-)

  Verder is de inhoud van de review prima en was alles eigenlijk al duidelijk voor mij (dit omdat ik van spoilers/leaks houd, haha). Wel mis ik een stukje tekst over het vechten tegen en vangen van legendary en stationaire Pokemon. Dit schijnt veel mensen te ontgaan, maar lijkt me best een leuk/belangrijk aspect.

  Zelf ga ik de Pikachu versie met de Pokeball halen, want Mew mag natuurlijk niet gemist worden!

  Over een paar dagen op naar een volle Pokedex!
 • @Piet S. Thanks!

  Ja, m'n review is al propvol. Je moet legendarische pokemon (en een andere) eerst verslaan om te vangen. Leuke en logische feature!
 • @Piet S.
  Maar ff serieus, wat bedoel je daar dan mee te zeggen?
 • @Shuckles

  Gewoon een observatie, meer niet.
 • @Piet S.
  Gast ga nu niet beginnen zeiken ivm scores dit en dat, zolang je er zelf plezier mee hebt. Voor jouw moet elke Nintendo game een 9 of hoger krijgen Jeeeez…
 • @CyberFl

  Ten eerste is dit gewoon een observatie van mijn kant en ten tweede kan ik genoeg Nintendo games opnoemen die zeker geen 9 of hoger verdienen. :-)
 • @Piet S.
  Een 7 is een prima score punt.
 • @CyberFl is het ook! Ik begrijp het wel als het laag klinkt, je verwacht misschien minstens een 8 voor een Pokémon-game. Het zijn gewoon goede games, maar niet zo geweldig als bijvoorbeeld Sun en Moon.
 • @Jack O

  Ik mag toch hopen dat ik deze games leuker ga vinden dan (U)S(U)M, want die games vind ik samen met de gen4 games de minst leuke games uit de hele serie (vooral door de onnodige veranderingen), haha.

  Daarnaast scoren mainline Pokemon games gemiddeld altijd tussen een 8 en een 9 (zie Metacritic), maar zoals ik al zei: Meningen verschillen en het was gewoon een observatie van mijn kant. :-)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren