1. Pokémon Snap: De unieke Pokémon-spin-off

Pokémon Snap: De unieke Pokémon-spin-off

Masuda over Pokémon Snap 2

Het is alweer bijna twintig jaar geleden sinds Pokémon Snap werd gelanceerd. Pokémon Snap is een zeer vermakelijke spin-off van de enorm succesvolle Pokémon-franchise, dat tevens het allereerste Pokémon-avontuur was dat volledig in 3D gespeeld kon worden op de Nintendo 64. Game Freak-baas Junichi Masuda bespreekt in een interview met Metro de mogelijke opvolger van de populaire first-person rail shooter .

Een stukje geschiedenis

Pokémon Snap werd in Europa op 15 september 2000 uitgebracht na positieve reacties op de Japanse versie uit 1999 . Voor het eerst waren pokémon volledig in 3D te zien in een videospel, en dat was voor fans een revolutionaire gebeurtenis. Het spel is ontwikkeld door de Japanse ontwikkelaar HAL Laboratory, bekend van de Kirby-franchise en de eerste drie Super Smash Bros.-spellen. In totaal zijn er ruwweg 3,63 miljoen exemplaren van Pokémon Snap verkocht voor de Nintendo 64, waarna het spel in 2007 ook werd uitgebracht voor de Virtual Console op de Nintendo Wii en Wii U.

Pokémon Snap

Welkom op Pokémon Island

Pokémon Snap wijkt op een interessante manier af van de Pokémon-rpg's. In de game rijdt Todd Snap met een klein all-terrain-wagentje over de meest betoverende wegen van de Kanto-regio, op jacht naar de beste en mooiste pokémon-foto’s. Deze foto’s maakt Todd in opdracht van professor Oak en de geschoten beelden worden dan ook gecontroleerd door niemand minder dan Oak zelf. De foto’s worden beoordeeld op een aantal aspecten, zoals de grootte, pose, techniek, de zeldzaamheid van de pokémon en of je de pokémon al eerder hebt vastgelegd. Oak spreekt met zijn iconische stem per foto zijn ongezouten mening uit. Zinnen als “O wow!”, “Wonderful!”, “Well done” en “You were close!” blijven Poké-fotografen voor altijd bij.

Pokémon Snap is daarnaast geheel in de geest van de franchise een toegankelijke game, iedereen weet immers hoe je een foto moet maken. De opdracht is simpel: leg elke pokémon die je tegenkomt vast op beeld. Op deze manier kan je vrijwel alle content van het spel doorlopen en Pokémon Snap klinkt dan ook als een game de je fluitend uitspeelt. Wil de speler echter alles uit het spel halen, dan komt er een stuk meer bij kijken. Een aantal pokémon laat zich namelijk niet zo gemakkelijk zien. Professor Oak voorziet Todd daarom van appels, Pester Balls en een Pokéflute. De appels kunnen worden gebruikt om verlegen pokémon, die zich liever niet laten zien, te lokken. De Pester Balls hebben een minder aangenaam effect op pokémon, hiermee worden ze namelijk tijdelijk verlamd. Dit geeft Todd wel de mogelijkheid om moeilijk vast te leggen pokémon te fotograferen. Met de Pokéflute zijn slapende pokémon wakker te maken, zodat Professor Oak deze kan herkennen. Dit soort elementen maken Pokémon Snap een diepgaandere game dan je zou denken en tot op heden heeft geen enkele Pokémon-spin-off dit avontuur een concept op dusdanig creatieve wijze uitgewerkt.

Waar blijft Pokémon Snap 2?

Het is inmiddels jaar 20 geleden dat Pokémon Snap voor het eerst verscheen in Japan. Fans hebben nog altijd de hoop dat het vervolg op het spel vroeg of laat zal verschijnen. Reden genoeg om Junichi Masuda, een van breinen achter de pokémon-spellen, voor de zoveelste aan de tand te voelen. In een interview met het Britse dagblad Metro werd aan Masuda gevraagd waarom het tweede deel nog niet is verschenen, terwijl gamers er al jaren om vragen. Hoewel Masuda geen direct antwoord gaf op deze vraag, vertelt hij het een en ander over een mogelijk vervolgdeel van de unieke pokémon spin-off. “Als wij een Pokémon Snap 2 uitbrengen, moet deze verschillen van zijn voorganger. Ik ben ervan overtuigd dat we niet zomaar hetzelfde spel opnieuw uit kunnen brengen”, aldus Masuda.

pokemon snap

Pokémon Snap 2 moet dus een unieke draai aan het al vindingrijke concept van het eerste deel weten te geven. De interviewer van Metro benadrukt dat er genoeg nieuwe invalshoeken zijn voor Pokémon Snap 2, met opkomende technologieën als Nintendo Labo VR en de Nintendo Switch. Masuda lachte deze opmerking een beetje weg in het interview, dus het lijkt erop dat er nog niet wordt gewerkt aan Pokémon Snap 2, maar wie weet zijn hier wel plannen voor. Het feit dat Masuda ingaat op de vraag en een reden geeft voor het nog niet uitbrengen van een tweede deel, geeft fans stiekem toch weer hoop. Wie weet lopen we volgend jaar rond met onze Switch om alle 809 pokémon vast te leggen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Cody van den Bogert Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Enorme Zelda-fanaat en Mr. Fifa. Speelt games het liefst op het moeilijkste niveau en is dan ook gek op soulslikes. Wacht nog altijd op Skate 4...

Reacties

 • Zo dat is lang geleden zeg! Ik heb dit als kind echt dood gespeeld en mocht er een 2e deel van uitkomen denk ik dat ik stiekem toch wel een blokje om maak met mijn switch.
  Maarja dat zal nog wel jaren duren voor het spel uitkomt.
 • Wauw awesome! Veel gespeeld vroeger
 • Omg geweldig was Pokémon Snap altijd. " O Wow" 'Wonderful'". Die professor Oak is echt een genie. Krijg er weer direct zin in.
 • Hier zou ik echt wel een vervolg van willen zien. Als één game vraagt om een grote open wereld met een Pokemon-ecosysteem dan is het dit spel wel. Maar niet door Gamefreak, heb nu de hoop al bijna opgegeven voor Sword en Shield. Hoe meer ik over die games hoor, hoe minder enthousiast ik word. helaas…
 • @benjaminben helemaal met je eens! Misschien wilt HAL Laboratory het zelf wel weer oppakken als er plannen worden gemaakt. Zou zo tof zijn er er een deel 2 komt…
 • Een deel twee zou zo'n goed idee zijn. Helaas geeft Nintendo niet altijd wat de fanbase wilt. Neem Waluigi for Smash als voorbeeld. Ik hoop dat dit spel gemaakt wordt.
 • Heb dit spel echt stuk gespeeld, dat je echt moest wachten en bepaalde acties moest doen om een zeer zeldzaam moment te kunnen vastleggen. De Nintendo 64 is echt een top console, Nintendo's beste console tot nu.
 • @CyberFl

  IMO niet de beste console, maar wel een console die ontzettend veel grondleggers qua software bezat.
 • Deze game was en is echt geweldig! <3

  Ik hoop dat ie geremaked wordt of een vervolg krijgt (wat mijn voorkeur heeft).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren