1. Pokémon: Sword en Shields Pokédex-probleem is een teleurstelling - Column

Pokémon: Sword en Shields Pokédex-probleem is een teleurstelling - Column

Pokémon zijn een schat aan herinneringen

Sinds afgelopen E3 staat de Pokémon-community in vuur en vlam. Tijdens een verder uitstekende Nintendo Treehouse-demonstratie vertelde Game Freak-baas Junichi Masuda dat het niet mogelijk wordt om alle pokémon naar Sword en Shield over te zetten. Nu zijn sommige reacties behoorlijk overdreven, maar als iemand die met de games is opgegroeid kan ik mij ontzettend vinden in de teleurstelling.

Pokémon intrigeert mij al sinds ik klein ben, en op de een of andere manier kan ik het niet loslaten. Het klinkt heel suf, maar de franchise heeft mij geleerd om niet op te geven, te ruilen met anderen en dat vriendschap ontzettend waardevol is. De monsters zelf spelen hierin een belangrijke rol. Voor buitenstaanders zijn het dieren die je geforceerd tegen elkaar laat vechten (oké, daar zit een kern van waarheid in), maar voor mij zijn pokémon een schat aan herinneringen en avonturen die ik heb opgebouwd sinds Pokémon Ruby voor de Game Boy Advance.

Pokémon

Pokémon met een verhaal

Daarom baal ik er zo van dat ik in november niet voor de zoveelste keer m’n verzameling kan overzetten naar een nieuwe generatie. Ik heb talloze pokémon waar een verhaal achter zit, zoals m’n allereerste pokémon Blaziken, die een kast nodig heeft voor de prijzen die we in elke regio hebben gewonnen. Of de verschillende pokémon die ik samen ving met en vernoemd heb naar vrienden en familie die ik niet meer zie of zelfs overleden zijn. In geen andere game kun je dit soort herinneringen vastleggen en verschillende generaties met je meedragen.

Het kunnen overzetten van pokémon is werkelijk een briljant idee om spelers het gevoel te geven niets achter te laten in oude games. Het is alsof je je favoriete wapens en personages uit oude Final Fantasy-games kunt overhevelen naar je PS4 en ze van een hoop pixels ziet veranderen in prachtige HD-renders.

Pokemon

Het is overigens wel altijd een rotklus geweest om je monsters over te zetten, eigenlijk zonder een goede reden. Zo kon je maar zes pokémon overzetten van je GBA-cartridge naar Diamond en Pearl door ze beiden in je DS te stoppen. Zes pokémon per dag! Het heeft me meer dan een jaar gekost om alles over te zetten, met alle keren dat ik het vergat of andere dingen die ik moest doen meegerekend. Ook daaropvolgende systemen, zoals de tergend moeilijke minigame om je pokémon naar Black en White te krijgen, waren omslachtig, maar dienden een hoger doel.

Het einde van een avontuur

En nu, jaren later, komt het avontuur ten einde. Tenminste, voor een selectie van mijn pokémon. Game Freak belooft Sword en Shield namelijk vol te stoppen met nieuwe en oude pokémon, maar lang niet alle soorten zitten in de Switch-games. Het voelt een beetje aan als Russische roulette, want we hebben nog geen idee welke pokémon je binnenkort wel en niet kunt overzetten. Waarschijnlijk is de eerste generatie, die de meeste spelers aanspreekt, in z’n geheel aanwezig, maar daarna gaat het vermoedelijk bergafwaarts. En daar zit het probleem. Want wat is het punt van pokémon overzetten als de helft achterblijft?

Het bovenstaande negeert natuurlijk de technische en humane kant van het verhaal. Game Freak is simpelweg niet in staat om alle 809 pokémon te animeren op de Switch en zo de National Dex te implementeren, laat staan met de nieuwe lading uit de Galar-regio. Sword en Shield introduceren daarnaast de Wild Area, waar verschillende pokémon afhankelijk van het weer vrij rondlopen. Het is zeer begrijpelijk dat er geen tijd is om alle soorten zo complex te animeren, waardoor Game Freak er voor kiest om nu een gedeelte over te slaan.

pokemon

Sommigen noemen Masuda een leugenaar, omdat sommige animaties uit de trailers op die van Sun en Moon lijken, om nog maar te zwijgen over de walgelijke dingen die in de chat van de Treehouse-streams werden gezegd. Bepaalde gamers snappen niks van game-ontwikkeling en hopelijk snoert Game Freak ze de mond door een fantastische Pokémon-game af te leveren.

De toekomst

Het is in ieder geval een interessant vraagstuk voor de toekomst van de franchise. Begin 2020 lanceert bijvoorbeeld Pokémon Home, een clouddienst waarnaar je al je pokémon kunt sturen van de 3DS- en Switch-games en Go. Betekent het dan dat sommigen van m’n vrienden vast komen te zitten in de cloud, omdat ze niet naar Sword en Shield kunnen worden overgezet? Ik moet er niet aan denken.

Pokemon

En het probleem wordt alleen maar groter naarmate de tijd verstrijkt. Elke nieuwe regio brengt weer nieuwe zakmonstertjes met zich mee, dus het wordt alleen maar lastiger om ze allemaal in één game te krijgen. Je zou bijna denken dat een reboot van de franchise de enige optie is om het probleem op te lossen, maar als je het mij vraagt is dat een vrij drastische maatregel. Misschien moet Game Freak even gas terugnemen en zich richten op het uitbouwen van Galar met nieuwe gebieden en op den duur alle pokémon toevoegen. Het is immers 2019 en dlc voor een Pokémon-game verkoopt toch wel als warme broodjes. In de tussentijd kan de studio zich richten op de Let’s Go-serie en die onvermijdelijke en langverwachte remake van de vierde generatie. Kom op Game Freak, je weet dat we die willen!

Op vakantie in Alola

Maar goed, het lijkt er op dat m’n verzameling vrienden nog een paar jaar op vakantie blijft in de zonnige Alola-regio. Dat is geen straf hoor, maar ik zou toch liever zien dat ik ze middels een update kan overzetten om m’n pokémon bij elkaar te houden. Want zo blijven al die herinneringen hopelijk bewaard tot het einde der tijden.

pokemon
pokemon

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

  • Tenzij ze van plan zijn om bepaalde Pokémon permanent in de prullenbak te gooien, zullen ze toch eraan moeten geloven dat vroeg of laat elke Pokémon compatibel moet worden gemaakt. Dat je niet meteen alle 800+ bij uitgave erin hebt zitten snap ik wel, maar ze kunnen die door middel van updates wel toevoegen.
  • "Zes pokémon per dag!" xD Jezus, dedication. Never knew that was a thing, vind het altijd juist wel leuk om iedere keer met een verse start te beginnen. Daarom vind ik het ook niet erg dat ik niet alle Pokémon beschikbaar zijn in SW&SH, gaat me vooral om de nieuwe. Maar ik snap de heisa. Ook na je verhaal over je persoonlijke Pokémon enzo :)
  • Ik kan de teleurstelling best begrijpen maar game freak krijgt imho nu echt onterecht zware kritieken van de fans.
  • Ik vind het ook wel jammer dat niet alle Pokémon beschikbaar zullen zijn, echter zorgt dit er wellicht wel voor dat andere Pokémon gebruikt gaan worden in bijvoorbeeld battles. Zelf ben ik voornamelijk van het shiny hunten en zijn voornamelijk de gen 8 Pokémon voor mij interessant. Hopen op een aantal toffe nieuwe Pokémon en ik ben tevreden.
  • “omdat sommige animaties uit de trailers op die van Sun en Moon lijken” sterker nog, de games op de N64 en Gamecube hadden nog betere animaties. De animaties die ik nu gezien heb, en waarom alle Pokémon dus niet aanwezig zijn, zijn van een schrikbarend niveau dat ik me afvraag waar de rekenkracht van de Switch dan voor gebruikt wordt. Ik begreep de ophef eerst niet zo, ik ben ook nooit zo’n verzamelaar geweest, maar naarmate meer beelden gedeeld worden, begrijp ik de teleurstelling. Dit zou wel eens de flop van het jaar kunnen worden. Net goed, de serie zit toch al jaren op een dood spoor.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren