1. Pokémon Sword en Shield review – De prijs van toegankelijkheid
Pokémon Sword and Shield
61% hot!
2 members volgen dit
3 members willen dit
5 members hebben dit

Pokémon Sword en Shield review – De prijs van toegankelijkheid

De pokémon zien er gaaf uit

De verwachtingen voor de eerste mainline Pokémon-game op een thuisconsole van Nintendo waren hooggespannen. Die verwachtingen zitten de games soms in de weg, en de vraag is of we daar afstand van kunnen nemen.

In Pokémon Sword en Shield reizen we af naar Galar, een regio die is gebaseerd op Groot-Brittannië. Daardoor kom je onderweg allerlei invloeden van de landengroep tegen, zoals deftige pokémon, doedelzakmuziek en geschreven accenten die Brits overkomen. Die elementen zorgen voor een eigen smoelwerk voor Sword en Shield, waardoor de game qua uitstraling niet lijkt op voorgaande titels. Helaas stelt de game grafisch wel teleur en is het duidelijk dat Game Freak hier weinig aandacht aan heeft besteed. Het belangrijkste is echter in orde: de pokémon zien er gaaf uit.

In de Galar-regio krijg je weer de taak alle monsters te vangen en gyms te verslaan. De ouderwetse opzet voelt aan als een warm bad na de uitdagingen uit Alola.

pokemon sword and shield

Lekker vlot in het begin

De opzet is vanaf het begin duidelijk. In de eerste uren komt de basisinformatie in een rap tempo voorbij, wat voor de doorgewinterde speler een verademing is. Verder in het avontuur krijg je soms de vraag of je al weet hoe mechaniek x precies werkt, en als je dan aangeeft dat je dat kent, dan volgt er geen ellendig lange uitleg. Ben je niet zo bekend met Pokémon? Geen probleem, dan merkt de game dat vanzelf – zeker in het begin – waardoor je de uitleg alsnog te zien krijgt. Hier is Game Freak ontzettend slim mee omgegaan.

Na slechts een paar uur spelen kom je terecht in de Wild Area. Dit is een nieuw onderdeel, waarin je rondloopt en pokémon vangt. Het is een volledige open omgeving waarin je de camera bedient en de beesten ziet rondlopen. Ben je verbonden met het internet, dan kom je ook andere spelers tegen. Er zijn verschillende weerseffecten en op basis daarvan wordt het aanbod pokémon bepaald. Er zijn ook verkopers en Max Raid Battles te vinden. Dit zijn gevechten waarin je het in een groepje van vier (vier spelers of jij met drie computergestuurde teamleden) het opneemt tegen een gigantische pokémon. Soms kan een gevecht uitdagend zijn, maar meestal heb je zo’n groot beest snel plat. Na het verslaan kun je kiezen hem te vangen of hem te laten gaan.

De Wild Area is één van de tofste toevoegingen aan Sword en Shield, maar tegelijkertijd ook één van de meest teleurstellende. In het open gebied heeft het spel last van framedrops en kan de muziek wegvallen. Bovendien zijn de omgevingen veel te groot en leeg, waardoor de open ruimte niets meer is dan dat. Het had wel iets compacter gemogen en anders was het fijn geweest als er meer te ontdekken viel. Je zult echter vaak terugkeren naar dit gebied, omdat er veel soorten pokémon te vangen zijn en de directe camerabediening naar meer smaakt. En dan is er de bewegingsvrijheid nog. Dat staat echt in schril contrast met de rest van de game.

pokemon

Gyms voelen grandioos aan

Wanneer je niet in de Wild Area bent, dan neemt de game je aan de hand. Op de kaart zie je altijd waar je heen moet. Nu is dat niet heel moeilijk te achterhalen, want de weg de andere kant op is vaak afgesloten en de routes, bossen en grotten die je onderweg tegenkomt zijn klein en allesbehalve uitdagend. En dat is jammer, juist omdat het spel nu op de Switch mooier en grootster kan zijn dan ooit tevoren.

Bovendien ogen de steden meer als diorama’s dan als interessante plekken. Die steden zien er mooi uit en kennen flink wat sfeer, maar er is vaak te weinig te doen om enthousiast te worden dat je de volgende stad of het volgende dorp bereikt hebt. Naast een Pokémon Center en een gym, zijn er bar weinig interessant locaties die de reis rechtvaardigen. Ze hebben allemaal een ander thema, maar er wordt weinig mee gedaan. Omdat veel functies – zoals de Move Deleter, Move Learner of personages die nieuwe mogelijkheden ontgrendelen – nu direct toegankelijk zijn, heb je bijna niets om naar uit te kijken. Ja, het spel wordt er immens toegankelijk en open van en je kunt tijdens je avontuur meteen fouten herstellen, naar pokémon vissen of ergens naartoe vliegen, maar dit gaat ten koste van de uitdaging en het vooruitkijken. Er blijft zo weinig over.

Het enige waar je echt vooruit naar kunt kijken, zijn de gymgevechten. Die voelen grandioos en fris aan, omdat ze in opzet groter dan ooit zijn. De gevechten vinden plaats in grote stadions, uiteraard precies op de plek waar een pokémon kan Dynamaxen. Dat Dynamaxen kan niet overal namelijk, alleen op zogenaamde Power Spots. En de gyms zijn op de plekken gebouwd. Omdat zo’n stadion heel groot is, hebben de beesten ook de ruimte om te groeien. En hoewel Dynamaxen aanvankelijk een gimmick leek, is het uiteindelijk iets waar je naar verlangt tijdens het spelen. Juist omdat het anders is dan je gewend bent en omdat je je realiseert dat er verder niet zo veel te doen is. En omdat die Mega Evolutions niet aanwezig zijn, wat een doodzonde is.

Het is echt heel gemakkelijk

Maar uitdagend is het spel niet. In Pokémon Sword en Shield staat namelijk altijd de Exp. Share aan. Dit is een apparaatje waarmee je heel je team van ervaringspunten voorziet, of je dat nu wil of niet. Daardoor groeien pokémon bijna even snel in je team en kun je ondertussen andere beesten trainen. Op zich een prima idee, maar geef ons dan de keuze om het ding ook uit te zetten. Want de uitdaging zit hem nu meer in niet te sterk worden voor je tegenstanders. Zo waren onze beesten bijvoorbeeld level 40-42, terwijl de die van onze rivaal Hop, eigenlijk je sterkste tegenstander, level 34-35 waren. Koppel dat aan korte routes en andere interessante gebieden en je merkt dat je in een razendsnel tempo door Galar heen wandelt.

En dat is zonde, want Pokémon Sword en Shield hebben toffe dingen. Zo zijn we over het algemeen te spreken over de designs van de nieuwe pokémon (met slechts een handjevol tegenvallers), is het goed om te zien dat Game Freak experimenteert met nieuwe typecombinaties (zoals elektrisch/ijs of dark/fairy) en voegt Pokémon Camp echt wat toe aan het idee van onderweg zijn. De basis is nog steeds ontzettend sterk en we zijn blij dat Game Freak hierop voortbouwt. Pokémon Camp heeft tevens voldoende mogelijkheden voor het healen van je beesten en het maken van een goede band tussen jou en je pokémon, wat voor beesten als Budew (die evolueren door hoge vriendschap) positief uitpakt. Maar dit zijn functies die we weinig gebruikt hebben, omdat het niet hoeft. Je bent niet lang genoeg onderweg om een Pokémon Center te missen.

pokemon

Weinig te doen na het verhaal

Dan hebben we nog het verhaal en de endgamecontent. Beide zijn niet heel overtuigend. Hoewel het verhaal tof begint en genoeg mysterie presenteert, wordt er verder weinig mee gedaan om de interesse vast te houden – om over het slechte team nog maar te zwijgen; wát een oppervlakkigheid. Die gasten juichen iemand aan en zijn mensen tot last, meer niet. De personages lijken aanvankelijk diepgaander dan ooit te zijn, maar blijken al gauw oppervlakkige middelen te zijn die de verhaallijn naar voren duwen. En heb je de game eenmaal uitgespeeld, dan heb je weinig redenen om te blijven spelen. Er is wel een Battle Tower, maar er zijn verdomd weinig legendaries. Laat staan dat er nieuwe gebieden zijn. Je kunt je wel meer dan goed voorbereiden op competitief spelen, omdat de games het aanpassen van statistieken veel gemakkelijker heeft gemaakt dan ooit tevoren.

De nieuwe Pokémon-games zijn best teleurstellend. Het helpt ook niet dat er torenhoge verwachtingen zijn die ondergetekende als speler vanaf het eerst uur meeneemt. Dan hebben we het met name over de extra en nieuwe elementen en het feit dat het spel gemakkelijker en daardoor korter is dan ooit. Eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat je je er toch flink mee kunt vermaken, omdat de basis nog steeds als een huis staat. Daarnaast is het ontdekken van een nieuwe regio en al zijn nieuwe pokémon altijd spannend en is het fijn om te zien dat er nieuwe typecombinaties en aanvallen zijn waarmee je kunt experimenteren.

Het zijn alleen niet de Pokémon-games die je misschien had verwacht. De spellen bieden te weinig voor spelers die alleen voor het verhaal gaan, maar maken de opties voor competitief vechten wel toegankelijk. Aan de andere kant zullen competitieve spelers blij zijn dat het verhaal zo achter de rug is, maar zullen ze teleurgesteld zijn dat de endgamecontent zo weinig te bieden heeft. Dat is de prijs van toegankelijkheid.

Pokémon Sword en Shield zijn nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch

Conclusie en beoordeling

Conclusie

Is dit je eerste Pokémon-game? Welkom! Je zult je meteen thuis voelen, omdat het spel je aan de hand door de regio neemt. Er is misschien niet ontzettend veel te doen, maar je maakt wel op een toegankelijke wijze kennis met de gameplay en pokémon en kunt meteen experimenteren met opmerkelijke typecombinaties. Voor gevorderde spelers geldt dat dit niet hét avontuur is waar ze op gewacht hebben – maar daartegenover staat wel het warme bad van de ouderwetse Pokémon-ervaring, met een handjevol vernieuwing. Maar er had zó veel meer in gezeten.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Dynamax / Gigantamax
 • Nieuwe typecombinaties
 • Nieuwe pokémon-designs zijn tof
 • Minpunten
 • Weinig endgamecontent
 • Missende elementen
 • Kort en gemakkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Wesley Akkerman Freelance tech- en gamejournalist. Heeft Persona 5 hoog in het vaandel staan. Speelt voornamelijk (J)RPG's, maar kan ook genieten van LEGO- en puzzelgames.

Reacties

 • Ik mis het grootste minpunt. De enige reden waarom ik en een kennis van mij deze game niet heeft gekocht.

  Hebben beide kids van rond de 9. Zijn dol op pokemon. Een pokemon game geef ik ze maar al te graag, maar……………… Hoe komen ze eop Zelda (12+) WEL in het nederlands te vertalen en pokemon niet?????? Ik durf te wedden dat dit veel Nederlandse verkopen scheelt.
 • @Newgamessuck ook een rare zet, maar dat is in lijn met zowat elke Pokémon Game. Luie developer, hoewel Nintendo ook wel strenger mag zijn.
 • @Richh

  Klopt, dit is niet de eerste pokemon game die ik zeker zou kopen als hij in het nederlands was. Ik snap het echt niet. Vooral met hoe populair pokemon is onder deze kids.

  En als deze kids met pokemon games opgroeien kopen ze die wss voor de rest van hun leven en hun kids weer…nu groeien mijn kids niet op met de main pokemon games.
 • @Newgamessuck

  Dat heb ik ook nooit begrepen. Sony bracht zelfs al Nederlandstalige games uit ten tijden van de eerste PlayStation!

  Crash Team Racing: “De trofee is van mij!”.
  Leuke herinneringen. :)
 • @Don Carpaccioà
  God of War 2 "Ahhh Kratos, iets heeft me"…. In een Nickelodeon stem.
 • @AWESOMEDUDE3

  God of War 3 en de gehele uncharted franchise kan ik alleen maar in het Nederlands spelen.

  Vooral uncharted kan ik niet met Engelse stemmen spelen. Nathan Drake is Nederlands voor mij. (en ik vind nl voice acting van uncharted ook echt oprecht goed)
 • @Newgamessuck

  Succes maakt lui he. Dit had er gewoon in moeten zitten.
 • @Newgamessuck Ik was zelf die leeftijd toen ik begon met pokemon, het heeft mij erg veel geholpen door vroeg met Engels te beginnen. Ik zou het zelfs aanraden! Ben vaak naar mijn ouders gegaan om te vragen wat er stond zodat ik verder kon. Speel het anders samen :)
 • @jimglim

  Vroeger was er geen keus, alles was in het engels. Nu wel. Die kids willen het niet eens spelen als ze het niet 100% begrijpen wat ik snap.
 • Ik geef het ook een 7, het is en blijft pokemon wat idd fantastisch is maar de vernieuwingen en graphics voelen aan als een 3ds port die alleen een hd tintje heeft gekregen voor de switch versie. Voor een nieuwe console als de switch is de 'upgrade' van deze serie echt te weinig en in mijn ogen lui
 • @hamstertrans "het is en blijft Pokémon". Zo denken Nintendo en Game Freak ook, daar zit het probleem.
 • Had eerder een soortgelijke reactie geplaatst, maar kon het artikel niet meer vinden.

  Persoonlijk vind ik het jammer dat SS nog steeds niet echt als console game gezien kan worden. Na Go, and Let's Go (om 'op een toegankelijke wijze kennis te maken') had dit een diepgaand Pokémon avontuur moeten kunnen worden a la Cube tijdperk met de kwaliteit van Pokémon games voor de Game Boys (voor de gevorderden die lang genoeg geoefend hebben). Gamefreak is te lang bezig geweest, tijd voor een nieuwe dev. Rare? Ubisoft? Nintendo zelf? Graag!

  Maar ja, met de hoge number of sales zal er wel niks veranderen en blijven er halve Pokémon games uitgepoept worden. Jammer dat de boycot niet is gelukt. Ook dankzij de schapen die Pokémon zien staan en gelijk aanschaffen, zonder er even kritisch naar te kijken."Het is en blijft Pokémon…"
 • @Richh
  Vorige keer te weinig reacties gehad dus nogmaals hetzelfde plaatsen? Ga ik ook dezelfde vraag stellen;

  Heb je de game zelf kritisch beoordeelt of laat je dat anderen voor je doen? Want dan ben je zelf ook een schaap als je de boycot 1 op 1 overneemt.
 • @blue_blade_3 heb je de link nog naar mijn eerdere reactie? Benieuwd naar de reacties.

  Of ik de game zelf gespeeld heb laat ik in het midden, aangezien dat tegenwoordig niet meer nodig is om zelf eerst te spelen voordat je een mening vormt. Verder laat ik mijn mening niet afhangen van anderen. Dus trek je conclusie maar.
 • @Richh

  Ok dat scheelt wel, dan vind ik van nu af aan elke game die ik niet heb gespeeld een kut game.
 • @DefenseForceNL als je een game niet speelt, is het omdat het een kut game is. Helemaal gelijk dus!
 • @Richh

  Je comment geeft al aan dat je niet al te snugger bent. Dat is verder niet erg ofzo hoor! :)

  Nogmaals: Ik heb de game zelf (DS) nooit afgekraakt. Ik ben kritisch geweest op de houding van Kojima en m.b.t. de review cijfers, die ondanks veel kritiekpunten soms alsnog (erg) hoog waren.

  Dus jij beoordeelt de games zelf, zonder je mening af te laten hangen van anderen en zonder dat je de games zelf gespeeld hebt? Dat is knap! Je beoordeling is dus gebaseerd op… Lucht… Netjes, netjes! :)
  Beoordeel de games zelf (net zoals ik) dan niet. ;)
 • @Piet S. Wie heeft het hier over DS en over jou? Zo Speciaal ben je niet, lol.

  Zonder lucht stinkt het of stinkt het niet. Best belangrijk, lucht.

  Even in jouw termen te blijven: "kinderachtig om persoonlijk te gaan" en "als je persoonlijk gaat, heb je geen inhoudelijke argumenten meer". Boehoe, iemand is boos.
 • @Richh

  Jij en jij. Je kunt wel net doen alsof je neus bloedt, maar daar trap ik niet in. ;)

  En zoals je leest heb ik meer 'inhoudelijke argumenten' dan wie dan ook. Probeer me maar te pakken op inhoud. Ga je gang. :)
 • @Richh
  Top. Mijn conclusie; je baseert je mening op die van anderen en vind het dermate belangrijk om die mening nogmaals te verkondigen nadat je dat al eerder had gedaan. Je vind de game slecht, maar klikt wel op de Pokémon artikels op IG.

  Meegaan in de mening van een ander zonder iets zelf te hebben ervaren; schaapgedrag.

  Einde conclusie

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren