1. PRE3 2018: de grote uitgevers – Hoge inzet

PRE3 2018: de grote uitgevers – Hoge inzet

Ieder jaar grijpen drie grote uitgevers hun kans om tijdens de E3 te tonen wat ze in petto hebben. Electronic Arts zet een mix van aankondigingen en toernooien neer met de EA Showcase en EA Play, Ubisoft trekt een blik nieuwe games én dansers open en Bethesda laat zien wat we dit najaar gaan spelen. In de tijd van lootbox-controverse, tegenvallende verkoopcijfers van singleplayer-games en weerstand tegen games als een service, zijn we in gespannen afwachting van wat de persconferenties van de voornoemde drie bieden.

Van sommige uitgevers is het zonneklaar waar ze dit jaar mee komen, maar van andere hebben we nog geen duidelijk beeld. Met name Bethesda kan nog een hoop kanten op en het heeft de eigenschap games relatief kort voor release aan te kondigen. Vicepresident Pete Hines zegt dat er dit jaar een hoop nieuws te tonen valt, en qua genre is er zelfs ‘van alles wat’. Behalve een nieuwe The Elder Scrolls-game dan.

Elder Scrolls

Starfield en Doom 2

Hoe onlogisch het namelijk ook lijkt, Bethesda claimt dat The Elder Scrolls 6 nog steeds niet in ontwikkeling is. Zelfs een teaser tijdens de aankomende persconferentie is daarom niet realistisch. De reden dat Bethesda de populaire fantasy-serie bewaart voor later is de ontwikkeling van twee grote andere titels, waarvan er een mogelijk Starfield betreft. Volgens de geruchten is Starfield een ruimte-rpg in de wereld van Fallout en gaan hiervoor een aantal karakteristieke Bethesda-mechanieken op de schop. Zo zou er een ander soort skill-systeem zijn ontworpen, zijn bepaalde aspecten in de wereld willekeurig gegenereerd en wordt het wellicht de eerste game die gebruikmaakt van de nieuwe animatie-engine.

Starfield zou weleens Bethesda’s grote verrassing voor 2018 kunnen zijn, gezien het bedrijf de lippen altijd goed op elkaar houdt. Een game die ook wordt verwacht is Doom 2, het vervolg op de uitstekende reboot uit 2016. De herinterpretatie van Doom steekt de klassieke shooter-mechanieken van id Software in een modern jasje, en eigenlijk willen we gewoon meer hiervan. Laat de game zich maar net als Doom 2 uit 1994 afpelen op aarde met grotere maps, meer verschillende demonen en meer toffe Snapmap-opties. Zeker nu Black Ops 4 geen solocampagne krijgt, kunnen we absoluut een goede singleplayer-shooter gebruiken dit najaar.

Doom II

Als we verder mogen speculeren is een vervolg op Dishonered niet uitgesloten, ondanks de tegenvallende verkoopcijfers van het vorige deel. Ook is de kans groot dat de eerste dlc voor Prey wordt aangekondigd, waar al een tijdje naar wordt gehint, en dat Bethesda Wolfenstein 2 overzet naar virtual reality. Verder kan er ook zomaar een volgende Switch-port worden onthuld, zoals Fallout Shelter of Fallout 4. Bethesda’s overige aankondigingen zijn vaak niet de meest wereldschokkende, maar ze zijn dikwijls tekenend voor de manier waarop Bethesda moeite steekt in opkomende platformen.

De terugkeer van Sam Fisher

Van Ubisoft weten we eigenlijk veel meer. The Division 2 is zelfs al aangekondigd en wordt tijdens de persconferentie volledig uit de doeken gedaan. We schreven al eerder over wat we willen zien van de game, maar kort samengevat is dat simpelweg een voortzetting van de uitbreidingen van het origineel. Het is maar de vraag of The Division 2 ook Ubisofts najaarsgame wordt, of dat Assassin’s Creed weer die plaats inneemt. Het is bijna traditie geworden dat de game al vroeg in het jaar uitlekt, maar tot op heden is er geen spoor van een nieuw deel te bekennen. De langere ontwikkeltijd van Assassin’s Creed Origins heeft absoluut zijn vruchten afgeworpen, dus wij kunnen prima een jaartje wachten.

Welke game verschijnt er dan wel dit najaar? Wellicht wordt het Watch Dogs 3. Het tweede deel pakt veel van de pijnpunten van de eerste Watch Dogs aan en speelt zich af in een prachtig San Fransisco. Een easter egg in een van de uitbreidingen hint naar Londen als volgende stad en drie weken geleden plaatste het officiële Twitter-kanaal een zeer cryptische hint naar een derde deel. Ubisoft paste recent nog een andere subtiele marketingstrategie toe, zoals de terugkeer van Sam Fisher in Ghost Recon Wildlands. Na deze stunt en eerdere geruchten over een nieuwe Splinter Cell kun je op je vingers natellen dat er een nieuw deel wordt aangekondigd, waarin hopelijk alles wordt toegepast wat de uitgever de afgelopen jaren heeft geleerd.

Splinter Cell

Met twee voor de hand liggende ‘verrassingen’ is het maar de vraag of Ubisoft ons nog echt weet te verbazen tijdens zijn persconferentie. Een mogelijkheid is nog dat Michel Ancel op het podium komt vertellen over zijn voortgang met Beyond Good & Evil 2, hopelijk ondersteund door wat gameplay-beelden. Gezien het ontwikkelstadium van de game is die kans helaas niet groot, maar wie weet krijgen we toch een glimp van de grootschalige visie van de avonturengame.

Anthem

De EA Showcase draait dit jaar voornamelijk om twee games: Battlefield 5 en Anthem. Van de nieuwe Battlefield-game is al gelekt dat Dice heeft gekozen voor een Tweede Wereldoorlog-setting, dat de campagne weer bestaat uit een aantal losse verhalen en dat co-op een grotere rol speelt. Battlefield 5 schijnt nog niet de definitieve naam van de game te zijn, maar de teaser die vermoedelijk voorafgaand aan de E3 wordt uitgebracht geeft hier waarschijnlijk de doorslag in. We zijn zeer benieuwd naar hoe Dice de oorlog neerzet ten opzichte van Call of Duty: WW2 en natuurlijk hoe de onvermijdelijke battle royale-modus speelt.

Anthem

Veel interessanter is de aanwezigheid van Anthem, een game waarop volgens sommigen de toekomst van BioWare van afhangt. De game wordt schijnbaar fundamenteel omgegooid door de controverse rondom Battlefront 2 en Destiny, maar EA zelf zegt dat het uitstel van de game naar 2019 het resultaat is van de nieuwe Battlefield-game. Vorig jaar werd de online openwereldgame aangekondigd met een prachtige trailer en hopelijk krijgen we dit jaar meer te zien van de naadloze gameplay in die schitterende tropische wereld en hoe hoog de ontwikkelaar inzet op verhaal. EA en BioWare hebben wat misstappen gezet, en Anthem kan beide weer op het juiste pad brengen.

Tot slot toont EA uiteraard de nieuwe Fifa en Madden, maar de uitgever kan nog verrassen met de nieuwe Star Wars-game van Respawn Entertainment. De Titanfall-ontwikkelaar werkt al een tijdje aan de game, maar een releasedatum hoeven we nog niet te verwachten. De CEO van EA, Andrew Wilson, verwacht namelijk dat de avonturengame pas na april 2019 lanceert.

Zet je wekker maar

Het is altijd een beetje de vraag of een uitgever een eigen persconferentie weet te verantwoorden, maar dit jaar lijkt dit absoluut het geval te zijn. Met name Electronic Arts en Ubisoft hebben genoeg grote games om uitgebreid uit te lichten en ons misschien wel te verrassen. Met titels als Starfield, The Division 2, Splinter Cell, Battlefield 5 en Anthem is er genoeg reden om begin juni de wekker te zetten en te genieten van het spektakel.

Een handig overzicht met alle data en tijden van de grote persconferenties is hier te vinden. E3 2018 vindt plaats van 12 tot en met 14 juni in Los Angeles.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zet je wekker maar? De meeste publishers in het lijstje hebben toch hun presentatie als 't hier avond is? ;)
  Ik was gek genoeg niet op de hoogte van The Division 2! Na de lovende berichten hoe de game nu opgepoetst is, hoop ik dat ze dat nu ook bij release zo weten te krijgen voor het nieuwe deel.
 • @Gaaiz haha, daar heb je gelijk in. Zet het dan maar in je agenda voor de zekerheid!
 • Ik hoop dat Rocksteady hun nieuwe game ook toont op de E3. Word (zeer) waarschijnlijk een Superman game.
 • @Cypher

  Ook geruchten dat het een Justice League game zou zijn.
  Maar WB is het aardig aan het verkloten het laatste jaar met games als Hogwarts Mystery en Shadow of War.
  Maar WB Montréal schijnt te werken aan een vervolg voor Arkham Origins, lijkt mij ook zeer interessant. :)

  Daarbij, 3D Superman games hebben nooit echt gewerkt, dus ben benieuwd hoe Rocksteady dat uit zou voeren. I mean, Superman 64 alleen al wordt gezien als één van de slechtste games ooit gemaakt.
 • Ik zou heel graag een nieuwe Splinter Cell zien!
 • Ik heb nu al 4 weken op rij een droom waarin ik achtervolgd word door de Dahaka. Nu ben ik normaal gesproken echt niet van de voorbodes etc. maar nu de E3 om de hoek staat, sta ik er een beetje voor open en aangezien het zeer waarschijnlijk is dat Ubisoft niet met een nieuwe Assassin's Creed game gaat komen op de E3, heb ik een heel groot voorgevoel dat Ubisoft ons dan ook gaat verrassen met een nieuwe Prince of Persia game. Ik kan het natuurlijk helemaal mis hebben, maar ik hoop diep van binnen dat Ubisoft echt met een nieuw deel in PoP franchise gaat komen.
 • @Meta_coola Haha, als jij het zegt geloof ik je direct! Ik ben benieuwd of een PoP-game zich nog zou kunnen onderscheiden van Assassin's Creed. Ik zie een AC-game met de ondertitel 'Prince of Persia' trouwens wel zitten.
 • @Jack O

  Ik denk dat een PoP game zich van Assassin's Creed kan onderscheiden door niet open wereld of in iedergeval niet full open wereld te gaan zijn. Wat ze van mij ook mogen doen is het verhaal van Prince of Persia 3D recyclen met dit keer wel solide gameplay. Want mensen kunnen zeggen wat ze willen van PoP 3D maar qua verhaal vond ik het echt een interessante game.
 • @Meta_coola

  Ik denk het niet, als het Splinter Cell verhaal klopt. En de Watch Dogs 3 geruchten.
  Dan is de E3 van Ubisoft al vrij dicht bevolkt.
  Kan wel een aankondiging zijn voor volgend jaar ofzo. Alleen is PoP vrij moeilijk om een game omheen te maken in deze marktsfeer, al helemaal nu veel jonge gamers nog nooit van het spel gehoord hebben.
  Overigens hoop ik wel ongelijk te hebben hoor. :)
 • Ubisoft heeft al bekend gemaakt dat BG&E2 op de E3 vertroont zal worden.
  Gameplay, weten we nog niet. Maar Montpellier heeft al een halve minuut aan Pre-Alpha gameplay laten zien en ze zeiden bezig te zijn met hun E3 marketing.

  Starfield komt waarschijnlijk wel ja, Pete Hines heeft dingen gezegd als "iedereen zal wel een game leuk gaan vinden die wij gaan tonen".

  En over EA…ja, het liefst heb ik dat de uitgever EA failliet gaat en de studios als contracteurs gaan werken of verkocht worden aan een andere uitgever ofzo. Maar ja…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren