1. PRE3 2018: Microsoft – Microsofts grootste show ooit?

PRE3 2018: Microsoft – Microsofts grootste show ooit?

Microsoft pakt de E3 dit jaar anders aan. In plaats van een eigen plekje op de beursvloer verplaatst de uitgever alle festiviteiten naar het Microsoft Theater in Los Angeles om daar pers en fans een voorproefje te geven van de nieuwste games. Het wordt een spannend jaar voor Microsoft, want de roep om exclusieve games wordt alsmaar groter, zeker nu Sony met hoog tempo de ene na de andere topper lanceert. Maar als we Phil Spencer mogen geloven, verandert er dit jaar een hoop.

De E3-persconferentie van 2018 moet zelfs Microsofts ‘grootste show ooit’ worden, dus we hebben hoge verwachtingen. Het bedrijf heeft met de Xbox One X een prachtconsole in handen, wint harten met backwards compatibility en biedt een zeer voordelige dienst met Xbox Game Pass. Wat er nog ontbreekt is een aantal steengoede exclusieve games, en misschien krijgen we die dit jaar eindelijk te zien.

Xbox One X

Voortborduren op vorig jaar

Crackdown 3 was vorig jaar prominent aanwezig op de beursvloer, maar helaas werd de game uitgesteld naar 2018. Destijds was het voor velen een raadsel waarom de multiplayer, die aanvankelijk gebruik maakte van Microsofts vernuftige cloud computing-techniek, ontbrak, dus wellicht ligt daar dit jaar de focus op. Onderhand lijkt het erop dat Crackdown 3 zich gaat mengen in het najaarsgeweld en we verwachten daarom eindelijk een concrete releasedatum te krijgen.

Verder zijn er weinig zekerheden voor 2018, maar de Spaanse tak van Xbox heeft al laten vallen dat Forza Horizon 4 op de E3 aanwezig is. Mocht Playground inmiddels de zes jaar oude traditie in stand houden, dan ligt de racegame gewoon weer eind dit jaar in de winkels. Volgens vroege geruchten vindt de feestelijke openwereldversie van Forza ditmaal plaats in Japan, maar marketingmanager Aaron Greenberg ontkent dit stellig. Ook is er een kans dat Ori and the Will of the Wisps in de schijnwerpers staat en zelfs dit jaar uitkomt. Het eerste deel is voor velen nog steeds een van de beste en schattigste metroidvenia’s ooit gemaakt, dus we kunnen niet wachten om meer van de game te zien.

Ori and the will of the Whips

Vorig jaar besteedde Microsoft ook een hoop aandacht aan indies en kwam er een hoop mooie titels voorbij, zoals Ashen, Valley of the Gods en The Last Night. Ongetwijfeld zullen deze games dit jaar wederom wat aandacht krijgen, evenals de sfeervolle avonturengame Below. Na bijna vijf jaar stilte lijkt het project eindelijk vorm te krijgen, dus misschien is het een onverwachtste troefkaart voor het najaar. De manier waarop Microsoft met indie-ontwikkelaars omgaat is prijzenswaardig, dus daar mag het best even mee pochen.

Cyberpunk 2077

Ook derde partijen komen regelmatig voorbij tijdens de Microsoft-persconferentie, ook al zijn hun titels vaak al onthuld tijdens de presentaties van EA en Ubisoft. Anthem werd vorig jaar bijvoorbeeld bij EA aangekondigd met een teaser, en de volgende dag werd de game bij Microsoft uit de doeken gedaan, met gameplaybeelden die de kracht van de Xbox One X toonden. Wellicht wordt dit jaar weer een korte demonstratie gegeven, al krijgt de game waarschijnlijk meer aandacht tijdens de EA Showcase de dag voor de Microsoft-presentatie.

Cyberpunk 2077

We zijn verder benieuwd in hoeverre Shadow of the Tomb Raider gepositioneerd wordt als een Xbox One-game, na de tijdelijke exclusiviteit van zijn voorganger uit 2015. Ook ligt het voor de hand dat de Tweede Wereldoorlog-shooter Battlefield 5 nog even voorbijkomt en dat Metro Exodus de indrukwekkende trailer van vorig jaar opvolgt met nieuwe gameplaybeelden.

De grootste game van de persconferentie wordt mogelijk Cyberpunk 2077. CD Projekt Red heeft aangegeven de game tijdens de E3 te tonen en gezien de geschiedenis van de studio is het aannemelijk dat het bij Microsoft gebeurt. Volgens de geruchten is de futuristische actie-rpg van de The Witcher-ontwikkelaars zelfs speelbaar achter gesloten deuren. Tot nu toe hebben we enkel nog kunnen dromen over hoe de game eruitziet en het wordt hoog tijd voor een grootse onthulling.

De grote drie

Verder wordt er druk gespeculeerd over wat Microsoft nog meer toont, met name of de grote drie-eenheid aanwezig is. Naast Forza Horizon 4 wordt op z’n minst een teaser-trailer van Halo 6 verwacht, ook al geeft 343 Industries aan dat de game dit jaar niet verschijnt. De kans dat een nieuwe Gears of War-game opduikt is wat kleiner, omdat anderhalf jaar na het vierde deel de tijd simpelweg nog niet rijp is voor een opvolger. Toch zou een glimp van beide games de Xbox One-bezitter hoop geven voor de toekomst, nu die er qua exclusieve games niet zo rooskleurig uitziet.

En wat nog meer? Microsoft kan een hoop kanten op, zoals de bevestigde onthulling van het nieuwe project van Remedy Entertainment, een Banjo Kazooie-remake, een nieuwe Perfect Dark, een vervolg op Recore en natuurlijk Fable 4. Xbox-fans hebben een zure nasmaak overgehouden aan de annulering van Fable Legends en zijn hongerig voor een nieuw, volwaardig deel. Mogelijk gaat Forza Horizon-studio Playground Games deze honger stillen en is er binnenkort een extra reden om een Xbox One in huis te halen.

Virtual reality

Op het gebied van hardware wijzen verschillende bronnen erop dat Microsoft mogelijk bezig is met virtual reality. Het medium was in de begindagen van de Xbox One X al onderdeel van de strategie, maar sinds de lancering van die console hebben we er nog niets van gehoord. De naadloze integratie met de pc dankzij Play Anywhere doet ons vermoeden dat de Xbox One X compatibel wordt met bestaande vr-headsets, maar Microsoft zou ook kunnen gaan voor eigen hardware. Het hete hangijzer blijft uiteraard de hoeveelheid games die de moeite waard zijn om in te stappen, iets waar Sony al een jaar of twee mee worstelt. Een Halo-ervaring is leuk, maar we wachten nog steeds op de killer feature van vr.

Kijkend naar de mogelijkheden van Microsoft, dan zou de persconferentie inderdaad de geschiedenisboeken in kunnen gaan als diens grootste show ooit. Een mix van klappers als Cyberpunk 2077, Forza Horizon 4, Halo 6, Fable 4 en kleine parels als The Last Night en Below kan ons zomaar zeer positief verrassen en dan krijgt ome Phil eindelijk gelijk.

Een handig overzicht met alle data en tijden van de grote persconferenties is hier te vinden. E3 2018 vindt plaats van 12 tot en met 14 juni in Los Angeles.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ori2, BK (remake) & Fable! <3
 • @Piet S. Precies, en een HALO 6 aankondiging. Dan ben ik al tevreden.
 • @Robskeee
  Neuhh.. Niet nodig. :D
 • @Robskeee

  Weer Halo laat 343 studio eens werken aan een nieuw IP
 • @kaassouflee30
  Of gewoon door gaan met je grootste franchise? Dat zeg je toch ook niet over Mario, Zelda, Metroid, etc?
  Gimme a new Halo! Het is alweer ff geleden.
 • @Gaaiz
  Stoppen met Halo zou inderdaad stom zijn natuurlijk. Dan boeit het verder niet of de franchise MIJ ligt of niet. :)
 • @kaassouflee30 Alweer? Het is inderdaad al lang genoeg geleden dat we een nieuwe Halo hebben gezien.
 • Xbox eerst zien dan geloven

  Daarbij als voor mij een serie nou een God of war behandeling nodig heeft dus een volledige nieuwe in kijk op de serie is het Gears wel. 4 laatst opnieuw gedaan in co op maar de game is er wel toe een nieuwe stap.

  Verder hoop ik dat Microsoft als ze Banjo terug brengen er een kwalitatieve studio voor weten in te schakelen. RARE is er ongeschikt voor zagen we opnieuw weer. Maar dat zelfde geld voor Fable en Perfect Dark.

  Want stel die 3 games komen dan is het nog maar afwachten hoe goed de kwaliteit is. De laatste first party titels geven nou niet echt de burger moed.
 • Elke persco van vorig jaar was niet sterk in vergelijking met de jaren daarvoor, maar die van Xbox was lachwekkend:

  https://youtu.be/yo6bX6InU2o
 • @Silverwolf
  Tja wat moet je hier nou op zeggen. Wat een ontzettend kutfilmpje is dat. Het lijkt wel door fanboy's gemaakt. Zo kun je elke persconf beroerd laten overkomen.
  Ik denk dat het vrij breed gedeeld was dat veel partijen vorig jaar een 7tje scoorden en dat gek genoeg Nintendo met zn direct en Ubisoft misschien wel de beste conf's hadden. Die van sony vond ik na de uitstekende van 2016 de grootste tegenvaller omdat ze zoveel kruid in het vorige jaar verschoten hadden.
 • @xevulutionx Haha ik denk dat Silverwolf zelf ook een echte fanboy is. Gezien zijn opmerking. 'lachwekkend' Volgens mij heeft ie alleen dat youtube filmpje van hem bekeken.
 • @Robskeee.

  Hun e3 show van vorig jaar was ook lachwekkend slecht.
 • @kaassouflee30

  Verre van een fanboy, ik kijk elke persconferentie. Die van Sony was niet goed vergeleken met afgelopen jaren.

  Maar bij Xbox zeiden ze wel heel vaak 4K, dat moet je toch zijn opgevallen als je de persco hebt gezien? Als je dan ook niet met te weinig 'echte' goede exclusives komt, dan vind ik het een lachwekkende persco.
 • @xevulutionx

  Het 4K gebeuren zie ik nog wel door de vingers, maar die ''exclusive'' stem (zonder dat ge-edit) vind ik nog steeds enorm irritant.

  En dan ook nog die bizarre ''Xbox One console launch exclusive'' term.

  ''Eks-kluwsif'' - warme mannenstem
 • @Don Carpaccio

  jep die 3-4 soorten termen exclusive dat kan maar beter gauw stoppen. Dat werkt verwarring in de hand. De stem zelf maakt me niet uit maar denk dat ie vooral irritant werkt als het gewoon een wassen neus blijkt een x aantal keer.

  Om op je andere comment in te gaan richting redactie. Dat is me ook al talloze keren overkomen. Het werkt met regelmaat tergend en je komt er met die lege / wegvallende stukken tekst niet fraai op. Bij mij gebeurde het vaak nadat ik stukken tekst van een ander wilde quoten en ze kopieerde. geen idee of het echt daar door kwam.
 • @Don Carpaccio
  'En dan ook nog die bizarre ''Xbox One console launch exclusive'' term.'
  Haha, dit inderdaad! Lekker verwarring zaaien! XD
 • Ik hoop dat ze een keer goed gaan zijn, maar uitgaande van afgelopen 5 jaar heb ik er weinig vertrouwen in.
 • Zal wel weer tegenvallen, maar laat me graag verassen.
 • Hoop mensen hier die lijken te hopen dat de Xbox-show gaat tegenvallen, maar ik heb er wel enige vertrouwen in. De presentaties van de laatste jaren zijn in ieder geval steeds meer puur om games gaan draaien en minder om de blabla eromheen. En er zal toch achter de schermen wel aan wat nieuwe exclusives worden gewerkt?
 • @barton Ik zie dat veel mensen wat sceptisch zijn, maar hopen dat het gaat tegenvallen niet. Ik heb zelf geen Xbox maar hoop dat ze me wegblazen qua unieke nieuwe titels :). Vorig jaar hadden ze een redelijke persconferentie, maar ik verwacht er nu nog wel een schepje bovenop. Hopelijk stellen ze ons allemaal niet teleur. Het mooiste is natuurlijk als er voor elke gamer wat te genieten valt!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren