1. PRE3 2018: Nintendo – Potentieel de sterkste presentatie ooit

PRE3 2018: Nintendo – Potentieel de sterkste presentatie ooit

2018 wordt het vijfde jaar dat Nintendo in plaats van een persconferentie een Nintendo Direct uitzendt om zich te mengen in het E3-geweld. Nu juni steeds dichterbij komt, wordt het hoog tijd om op een rij te zetten wat Nintendo dit jaar mogelijk uit de hoge hoed tovert en wat we weten dat uit die hoed komt.

Voorafgaand aan de Nintendo Spotlight van 2017 was er een hoop onduidelijkheid onder gamers over waar de nadruk van de presentatie op zou liggen. In de eerste instantie leek het alsof het leeuwendeel van de tijd was gereserveerd voor Super Mario Odyssey, maar later bleek dat we vooral een razendsnelle stroom aan nieuwe games kregen, waaronder Mario + Rabbids: Kingdom Battle, Kirby: Star Allies, Xenoblade Chronicles 2, Metroid Prime 4 en Pokémon. Dit jaar kiest Nintendo een soortgelijke aanpak, met ditmaal extra aandacht voor Super Smash Bros. en hopelijk de onlinedienst.

Metroid Prime 4

Virtual Console

Hoewel er nog voldoende tijd is tussen de E3 en de releasedatum van de betaalde onlinedienst in september, verwachten we op z’n minst een handvol nieuwe informatie. Tot nu toe is bekendgemaakt dat gamers voor 19,99 euro per jaar online kunnen gamen, extra kortingen krijgen in de eShop en maandelijks klassieke games kunnen downloaden. Nintendo-president Tatsumi Kimishima gaf tijdens een investeerdersbijeenkomst eerder dit jaar ook aan dat de dienst ‘aantrekkelijke producten’ voor gamers biedt en dat de aankondiging ‘zeker het wachten waard’ is.

Nu is het natuurlijk koffiedik kijken wat hij hiermee bedoelt, maar wellicht hangt het samen met de Switch-variant van de langverwachte Virtual Console. Abonnees op de onlinedienst ontvangen namelijk maandelijks klassieke games met toegevoegde internetfunctionaliteiten, waarvan Super Mario Bros. 3, Balloon Fight en Dr. Mario de eerste titels zijn. Het zou zomaar kunnen dat Nintendo op de E3 aankondigt dat ook platformen als de GameCube of zelfs de Wii hier onderdeel van uitmaken, maar dat ze slechts per maand worden toegevoegd.

Super Mario Bros 3

Ten tijde van de Wii U had Nintendo namelijk moeite met het consistent uitbrengen van Virtual Console-games, omdat het volgens voormalig president Iwata ten koste gaat van andere software als het tempo wordt opgeschroefd. Daarnaast vormen licenties een obstakel, zeker nu bijvoorbeeld Square Enix, Sega en Capcom meer interesse tonen voor losse heruitgaves van oude games. Wie weet kiest Nintendo ervoor abonnees onbeperkt toegang te geven tot zijn eigen titels, al blijft het klassieke model voor het bedrijf financieel zeer aantrekkelijk.

Super Smash Bros., Metroid en ports deluxe

Het ligt voor de hand dat de onlinedienst even wordt genoemd, maar we verwachten de belangrijkste details in mei tijdens de losstaande Direct. Een uitgebreide uitleg over mogelijke cloud-opslag, Twitch-integratie, thema’s en andere gewilde functies leidt enkel af van waar gamers eigenlijk voor kijken: games. Zeer waarschijnlijk staat Super Smash Bros. voor de Switch dit jaar in de schijnwerpers en gaat de presentatie diep in op de gameplay, nieuwe mogelijkheden, personages, en krijgen we mogelijk een releasedatum. Sowieso kunnen we veel nieuwe beelden van de game verwachten, aangezien de eerste toernooien al plaatsvinden tijdens E3. Het is nog niet honderd procent zeker of het gaat om een nieuwe game, maar afgaande op de teaser-trailer lijkt dit wel het geval te zijn. (Lees hier ook ons artikel met een wishlist van wat we in de game willen zien.)

Naast deze najaarsklapper is er een aantal titels waarvan we met zekerheid kunnen zeggen dat ze opduiken. Ten eerste wordt er na een aantal trailers en demo’s hoogstwaarschijnlijk de volledige naam en releasedatum van Yoshi onthuld. Ook krijgen we vermoedelijk beelden te zien van de indiegameverzameling No More Heroes: Travis Strikes Again, een eerste trailer van de nieuwe Fire Emblem en meer over de verhaalmodus van Mario Tennis Aces. Het wachten is echter op de eerste Metroid Prime 4-beelden, hopelijk met genoeg gameplay om uit te vinden of ook deze Nintendo-franchise zichzelf opnieuw uitvindt.

Een aantal Wii- en Wii U-ports ligt ook in de lijn der verwachtingen, zoals een overzetting van Super Mario Maker, Super Mario 3D World, The Legend of Zelda: The Wind Waker HD en Twilight Princes HD, Tokyo Mirage Sessions, Xenoblade Chronicles X en Wonderful 101. Gezien het zeer beperkte aantal Wii U-bezitters presteren sommige van deze titels waarschijnlijk uitstekend in de winkels, dus waarom niet? Ports van derde partijen zijn overigens ook in overvloed aanwezig, kijkende naar het verkoopsucces van de Switch. Er zijn geruchten dat Black Ops 4 naar de handheld-console komt, en wellicht zet Bethesda Fallout 4 in navolging van zijn andere grote games nog over. Grand Theft Auto 5 en Fortnite kunnen uiteraard de grootste klappers zijn, maar afgezien van of deze games op de Switch kunnen draaien, is er geen reden om aan te nemen dat ze worden aangekondigd.

Fortnite

Verrassingen

Dan is er ook een aantal andere games waarvan de kans kleiner, maar lang niet onredelijk is dat ze worden getoond. De andere grote verrassing van de vorige E3 was natuurlijk Pokémon voor de Switch. Sindsdien zijn er vage geruchten geweest over een mogelijke reboot van de serie, nieuwe gameplaymechanieken, een mediterrane setting en zelfs een remake van Red en Blue. Dit jaar krijgen we antwoord op de vraag wat hiervan waar is, maar of dit tijdens E3 2018 gebeurt is twijfelachtig. Er is een grote kans dat The Pokémon Company ervoor kiest een eigen Direct uit te zenden op een apart tijdstip, zoals bij de onthulling van de meeste Pokémon-games. Mocht dit echter voorafgaand aan E3 zijn, dan achten we het waarschijnlijk dat we er in juni alsnog meer van zien.

Ook wordt wellicht meer getoond van Bayonetta 3, een game die volgens de regisseurs een keerpunt wordt voor PlatinumGames. Het project lijkt in een nog vrij vroeg stadium te verkeren, dus een release in 2018 hoeven we niet te verwachten. En dat is prima, want waarschijnlijk licht ook Nintendo een tipje van de sluier voor 2019 op. Misschien eindelijk een nieuwe Animal Crossing, Luigi’s Mansion 3 of de nieuwe game van Retro Studios? Wie weet.

Animal Crossing

En verder?

Tot slot hoeven we geen nieuwe hardware te verwachten, want de Switch vliegt als warme broodjes over de toonbank. Hoogstens wordt tussen neus en lippen door een versie met meer interne opslag aangekondigd, maar het is nog te vroeg voor een echte revisie van de huidige Switch. Wellicht wordt de New Nintendo 2DS afgeprijsd om de laatste 3DS-games te slijten en kiest Nintendo ervoor een eventuele Nintendo 64 Classic Mini aan te kondigen tijdens de presentatie.

Al met al heeft Nintendo de potentie om een ijzersterke E3-presentatie neer te zetten, natuurlijk geheel in eigen stijl. Ook dit jaar kun je rekenen op ongemakkelijke poppen , mensen die toevallig net om de hoek komen lopen of geheel in personage hun game aankondigen. Als Reggie zijn langdradige toespraak over videogames bewaart voor na de Spotlight, dan hebben wij vast niets te klagen.

Joy-Cons

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Metroid Prime 4 nieuws, Pokemon Switch nieuws, SMASH for Switch nieuws, Virtual Console nieuws, online systeem nieuws, een nieuwe DKC game & een 2D Mario game/Luigi's Mansion game.

  Dat is toch wel het hoogst haalbare denk ik zo en MOCHT het zoiets worden, dan zou het absurd goed zijn natuurlijk (stiekem hoop ik op iets van Zelda nieuws, maar dit zie ik helaas niet zo snel gebeuren)!
 • @Piet S. Ik zie eigenlijk eerder een port van Super Mario Maker dan een nieuwe 2D-Mario. Denk dat ze die bewaren voor later.
 • @Jack O

  Jaco als hun tegen de pers zeggen dat games beyond 2018 will be shown on a later date . Hoe kun je dan van oa prime 4 Bayonetta 3 etc uitgaan. Ook de online dienst wordt niet op de E3 maar begin volgende week uit de doeken gedaan. En als laatste VC aub niet

  Als Nintendo alleen 2018 toont dan faalt het op deze E3 of ze moeten nog veel on aangekondigde 2018 games hebben maar dat denk ik niet Maar ik zie het de laatste 6 maanden zo. Augustus Yoshi september Smash oktober 3d World port
  November 3rd party stuff en December Fire Emblem En dan is het op Smash na wel een heel pover 2018 qua releases

  Maar ik hoop dat ik er naast zit. En dat Nintendo deze E3 als nog vlamt en de laatste 6 maanden beter zijn dan ik verwacht..
 • @kaassouflee30 ik verwacht dat ze toch op z'n minst een trailer uitbrengen voor Metroid, ook al wordt de game later uit de doeken gedaan.

  Dit artikel is geschreven voordat het nieuws over de onlinedienst bekend werd, dus afhankelijk daarvan is het inderdaad minder waarschijnlijk dat ze er aandacht aan besteden.
 • @Jack O

  Ik hoop het van harte
 • @kaassouflee30
  Misschien worden MP4 en Bayo3 nog wel gereleased in 2018.. Of misschien teasen ze 2019 wel als verrassing.. Wie weet?

  En in mei wordt de online dienst uit te doeken gedaan ja, maar je weet nooit welke toevoegingen/extra's nog onthuld kunnen/gaan worden. :)

  Gamecube VC? A.U.B. WEL!

  Octopath komt dit jaar ook sowieso nog + hoe kom je bij een 3D World port?

  Als het net zo gaat als vorig jaar, dan hoeven we ons in ieder geval geen zorgen te maken! :)
 • @Piet S.

  Prime 4 en Bayonetta 3 zie ik niet in 2018 verschijnen Pikmin 4 zou kunnen. Retro studio's nieuwe game zeker als het een nieuwe 2d dkc is lijkt het mij met de release van dkctrf dit jaar erg onwaarschijnlijk. Maar wie weet

  Maar waarom zou Nintendo aan de pers schrijven 2019 show be on a later moment en dan toch 2019 games tonen. Maar laten we hopen dat we toch mooie 2019 games op deze e3.
 • @kaassouflee30
  Geen idee waarom zo dat doen? Verrassingselement misschien?
  Ik ga er in ieder geval niet uit dat ze iets voor 2019 laten zien, maar hoop het we! :)
 • @Piet S.

  Ik hoop het want Nintendo heeft alle games om de E3 te winnen dit jaar. Zou zonde zijn als door wanbeleid dat verpesten. Maar nog een maand en 11 dagen dan zullen we het zien. Of ze het beter doen dan vorig jaar. Vorig jaar was in zijn algemeenheid een zwakke E3. En alleen de teaser van prime 4 en beyond good and evil 2 bovenuit staken
 • @kaassouflee30
  Vorig jaar won Nintendo de E3 (naar mijn mening) met de 2 (uiterst saaie) aankondigingen van MP4 & Pokemon. De release datum reveal voor SMO was ook top!

  Over het algemeen was het een redelijk saaie E3 inderdaad.
 • @Piet S.

  E3 win je niet door iemand die zegt dat die aan Pokémon werkt voor Nintendo switch en een logo tonen van Prime 4. Je wint de E3 door met vette nieuwe gameplay trailers te komen toffe nieuwe aankondiging inc gameplay.
 • @kaassouflee30
  Dat vind jij. ;)
  Het internet ontplofte toch echt door deze 2 (al dan niet saaie) aankondigingen.
 • @Piet S.

  Voor prime 4 ontplofte het internet ik was zelf ook zeer blij alleen bekijk je de rest was het niet zoveel het matige Kirby. Yoshi tof niet mind blowing de matige Zelda dlc. Het matige Fire Emblem Wariors plus een vette odyssey trailer en langdradig gameplay trailer van Xenoblade 2.

  In 2013 ondanks de saaie presentatie van Iwata was in mijn ogen stukken sterker

  Maar sws vond ik het niet heel best vorig jaar dus ik hoop bij iedere partij op verbetering
 • @kaassouflee30
  Laten we inderdaad hopen op een geniale E3 dit jaar! :)
 • @kaassouflee30

  Een E3 win je niet door enkel door gameplay en nieuwe dingen te tonen. De E3 win je door deze combinatie games tonen, een vette presentatie geven en er een show van maken. Dat is hoe iemand de E3 kan winnen in mijn ogen.
 • @Meta_coola
  Zo heeft iedereen andere aspecten die hij/zij belangrijk(er) vindt. :)
 • @Jack O
  Zou kunnen inderdaad.
 • Sony en Microsoft hebben ook de potentie om een heel sterke presentatie neer te zetten. Ik zie niet in waarom je daar Nintendo persé speciaal uit zou moeten lichten.
 • @Sylmaron mee eens, daarom komen alle uitgevers voorbij! :)
 • @Jack O My Bad. Laten we hopen op een mooie E3. Het begint alweer een beetje te kriebelen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren