1. PRE3 2018: Sony PlayStation – Veel bekende gezichten

PRE3 2018: Sony PlayStation – Veel bekende gezichten

Sony blijft investeren in singleplayergames en wordt ervan beticht deze te vroeg aan te kondigen. De aanpak van de marktleider is duidelijk veranderd nu ook Gamescom, Paris Games Week en PlayStation Experience worden aangegrepen om games die niet binnen een jaar uitkomen te onthullen. Desondanks is er dit jaar genoeg om enthousiast over te worden, laat staan de paar verrassingen die Sony tijdens de E3-persconferentie uit de doeken doet.

Hoewel games vroeg aankondigen de E3-kriebels deels tenietdoet, betaalt deze aanpak zich in 2018 meer uit dan ooit. Dit jaar begon met de bejubelde remake van Shadow of the Colossus, gevolgd door het meesterwerk dat God of War is, en Detroid: Become Human en Spider-Man komen ook steeds dichterbij. We verwachten daarom vooral een blik op wat 2019 en daarna ons gaat bieden, te beginnen met een titel die wellicht de zwanenzang van de PlayStation 4 wordt.

Spider-Man

Game van de show

The Last of Us Part 2 kreeg tijdens de afgelopen Paris Games Week een nieuwe, wat lugubere trailer. Destijds gaf regisseur Neil Druckman aan dat de game tussen de vijftig en zestig procent voltooid was en dat de eerste gameplay tijdens aankomende E3 getoond wordt. Hopelijk krijgen we dus een uitgebreide demonstratie van Seattle, waar de game grotendeels plaatsvindt, en hoe Ellie speelt als protagonist. Er is een kleine kans dat een releasedatum wordt bekendgemaakt, aangezien Sony al meerdere malen op de blaren moest zitten van onverwacht uitstel. Desondanks kan The Last of Us Part 2 zomaar de game van de show worden.

Een game die een beetje in hetzelfde schuitje zit is Death Stranding. Ongetwijfeld heeft het team van Hideo Kojima weer een onnavolgbare E3-trailer in elkaar gezet, maar of er ook gameplay wordt getoond blijft een raadsel. Death Stranding is net zo mysterieus als de werkwijze van Hideo Kojima en niemand behalve hijzelf weet hoe de volgende onthulling eruitziet. Sony heeft overigens nog genoeg singleplayergames in de pijpleiding zitten, zoals het in oktober aangekondigde Ghost of Tushima . Sucker Punch’ nieuwe samoeraigame krijgt zeer waarschijnlijk ook wat aandacht in de vorm van een nieuwe trailer en hopelijk meer informatie over de gameplay en historische open wereld. Het feodale Japan is wat ons betreft een ideale setting voor een avonturengame, dus hopelijk maakt de Infamous-ontwikkelaar er iets bijzonders van.

Ghost of Tushima

Andere titels waar we op kunnen rekenen zijn het wonderlijke Dreams van Media Molecule, de Resident Evil 2-remaster, een hopelijk opgepoetste demonstratie van Days Gone en Yakuza Kiwami 2. Interessant is ook welke games als resultaat van een marketingdeal de kop opsteken. Rockstar is traditioneel gezien niet aanwezig op de beurs en eventuele Star Wars-games staan bij de EA Showcase in de schijnwerpers. Call of Duty: Black Ops 4 is wel een zekerheid, die na de onthulling van Treyarch in mei bij Sony de multiplayer-modus, de Zombies-modus of de battle royale-modus uitlicht.

Shadows Die Twice

Er is ook een kans dat het volgende project van FromSoftware wordt onthuld. Sinds de teaser-trailer hebben fans eindeloos gespeculeerd over een mogelijke opvolger van Bloodborne, een nieuwe Armored Core-game of toch een nieuwe ip met de naam Shadows Die Twice. Aangezien we van alle grote Sony-games hier nog het minst hebben gezien, zou het echter ons ook niet verbazen als Sony deze game bewaart voor een later tijdstip. Na de E3 zijn er nog tal van gelegenheden om het project aan te kondigen, hoewel het absoluut geen onverdienstelijke afsluiter zou zijn.

Shadows Die Twice

Devil May Cry 5 duikt mogelijk ook op. De game is al meerdere malen gelekt en bedenker Hideaki Itsuno hintte eerder dit jaar naar een aankondiging. Volgens de geruchten komt de game exclusief uit voor de PlayStation 4 en is de onthulling verplaatst van de PlayStation Experience naar Sony’s aankomende E3-persconferentie. Devil May Cry is van oudsher een typische PlayStation-serie, maar omdat reboot DMC uit 2013 ook verscheen voor de Xbox One en pc is het mogelijk dat het ook hier gaat om een marketingdeal. Hoe dan ook, het wordt tijd voor een nieuwe Devil May Cry.

Verrassingen

Verder komt de nieuwe game van Rocksteady Studios wellicht voorbij, wordt er misschien een nieuwe Crash Bandicoot aangekondigd vanwege het succes van de remakes en krijgen we hopelijk nog een hint naar het volgende project van Bluepoint Games. Ook zou de persconferentie voor Square Enix een goed moment zijn om de vooruitgang met de remake van Final Fantasy 7 te onthullen, mocht die er zijn. De game wordt momenteel intern ontwikkeld bij Square Enix, en als we het zo lezen komt de game nog lang niet uit.

Desalniettemin ligt de nadruk van de persconferentie op PlayStation 4-games, maar Sony reserveert altijd een paar minuten voor trotse PlayStation VR-bezitters. Vorig jaar sprong Moss zeer terecht in het oog van velen en wie weet zit er dit jaar een nieuw pareltje tussen. Wat grote uitgevers gaan doen is lastig te voorspellen, maar mogelijk volgt Bethesda Skyrim en Doom op met een vr-versie van Fallout 4 of Wolfenstein 2: The New Order. Verwacht overigens geen significante upgrade van de headset zelf, want slechts anderhalf ja na release is de tijd nog lang niet rijp voor een nieuwe generatie.

PlayStation 5

Überhaupt kondigt Sony waarschijnlijk geen nieuwe hardware aan. Vage geruchten die wezen op vermeende specificaties van de PlayStation 5 en een releasedatum in 2018 zijn ontkracht door verschillende anonieme ontwikkelaars. Ook Eurogamer speculeert dat nieuwe consoles onwaarschijnlijk zijn, omdat de productie van processoren en nieuw geheugen die een grote sprong in grafische kracht mogelijk maken op z’n vroegst pas in 2019 op gang komt. Verwacht dus niet dat hardware-ontwerper Mark Cerny op het podium verschijnt om de praten over ‘de toekomst van PlayStation’, want die bestaat vooralsnog uit al aangekondigde, maar hele toffe games.

Playstation 5

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hopelijk gaat Sony net zoals voorgaande jaren weer een heerlijke spektakel show leveren met nieuwe gameplay beelden en nieuwe IPs (dat is namelijk toch wel de reden waarom ze al jaren op rij mijn favoriet zijn bij de E3)
 • @Meta_coola Jaja dat weten we nu wel he ;)
 • @Robskeee

  Wat ik blijf toch netjes ontopic ;)
 • @Meta_coola Ik zei het ook met een knipoog he, je hebt in de afgelopen dagen al redelijk vaak verteld dat je Sony helemaal het einde vind op het e3.
 • @Robskeee

  Is niet veel anders dan sommigen hier die Nintendo de hemel inprijzen.
 • @Meta_coola
  Vorig jaar anders niks nieuws, qua aankondigingen, laten zien. :)
 • @Piet S.

  Misschien toch maar beter kijken.
 • @Piet S.

  Niets nieuws idd maar Sony is de enige dit voorjaar die iets goed uitbrengt Nintendo en Microsoft falen dit voorjaar volledig
 • @kaassouflee30
  ‘Niets nieuws’ als in: niet iets in de AAA range. ;)
 • @Piet S. Dat is ook weer niet waar Monster Hunter World bijvoorbeeld.
 • @kaassouflee30
  Daar gaat het hier niet over + dat is smaak gerelateerd. ;)
 • @Piet S.

  Kijk naar de cijfers dan zie je of het nou jou kopje thee is ja of nee dat God of War top kwaliteit is en Kirby zeer middelmatig en het was geen top show van Sony maar de games die ze lieten zien zijn van een hoge kwaliteit
 • @kaassouflee30
  Lezen.
  Ik heb het over NIEUWE AANKONDIGINGEN. GoW is NIET aangekondigd op E3 2017, maar ver ervoor. ;)
 • @Piet S.

  Ver daarvoor de E3 daarvoor mannan. En jij met nieuwe aankondiging. Sony toonde gewoon wat ze in huis hebben. En dat was meer dan voldoende. Als je al Days gone, God of war, Detroit Spiderman en Uc the lost legacy hebt Hoef je soms niets nieuws aan te kondigen. Dat hebben ze achteraf op de Paris gaming week gedaan met die nieuwe Sucker Punch game.

  En Nintendo deed wel nieuwe aankondigingen maar vergat er bij 2 gameplay van te tonen Prime 4 en Pokémon en had verder het matige beoordelde Kirby en dan nog Yoshi. Hoe tof de 1e 2 ook zijn zonder gameplay weten we nog niets. Voor mij zijn Prime 4 en Pokémon pas echt onthuld als we gameplay zien dus laten we hopen deze E3.

  Maar Sony heeft de E3 van 2016 alles onthult
 • @kaassouflee30
  Ik heb het niet over E3 2016. Ik heb het over E3 2017 en m.b.t. nieuwe aankondigingen schoot Sony daar gewoon tekort.

  Dat is het enige wat ik hier zeg, maar jij haalt er weer allemaal andere zaken bij, waarover ik niet eens iets gezegd heb. :)

  Nogmaals: Ik durf dit jaar voor geen één partij m’n hand in het voor te steken (nee, ook niet voor Nintendo).
 • @Piet S

  Als je Zou begrijpen ik zei Sony had op de E3 van 2017 al voldoende first party titels om te tonen zoveel zelfs dat nieuwe aankondigen niet perse nodig waren
 • @kaassouflee30
  Dat is jouw mening. ;)
 • @Piet S..

  Daarbij zijn nieuwe aankondigen ook onrealistisch te noemen.

  Guerrilla heeft net Horizon zero Dawn klaar
  Naughty Dog heeft net the Lost legacy klaar en is nu vol bezig met the last of us part 2
  Sony Santa Monica is net klaar met god of war .
  Quantum dream is net klaar met Detroit became Human
  Media mocecule is bezig met Dreams
  Sucker Punch is volop bezig met ghost of tsushima
  Sony Bend is bezig met Days gone
  En Kojima studio is bezig met Death Stranding
  Insomniac games is bezig met Spiderman
  meer studio's heeft Sony niet. Dus meer aankondiging verwachten is leuk Piet maar niet reëel
 • @kaassouflee30
  Niet reëel? Zo! Dat uit de mond (uhh.. vingers) van degene die altijd irreële verwachtingen heeft m.b.t. Nintendo…

  Niet met twee maten meten Kaas. ;)
 • @Piet S.

  Metroid prime aangekondigd
  Bayonetta 3 aangekondigd
  Retro studio's al 5 jaar bezig met een game
  Yoshi
  Pokémon
  Fire emblem
  Smash
  Deze games als hij die in huis zou hebben als console giant tonen op E3 alleen Nintendo wijkt daar waarschijnlijk weer vanaf. Dat zijn reëele eisen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren