1. Meer over prijs PlayStation 5 volgens Mark Cerny

Meer over prijs PlayStation 5 volgens Mark Cerny

De prijs is waarschijnlijk in verhouding met wat je ervoor krijgt

De prijs van de Playstation 5 zal in verhouding zijn met wat je ervoor krijgt. Tenminste, dat heeft Mark Cerny aangegeven in een interview met Wired. Deze uitspraak is niet in het interview gekomen, maar de interviewer, Peter Rubin, heeft de uitspraak achteraf op Twitter gedeeld.

"Waarschijnlijk kunnen we de nieuwe console verkopen voor een adviesprijs die, met de nieuwe aspecten die de console biedt, aantrekkelijk zal zijn voor gamers" aldus Cerny. Hierop stelde Rubin de vraag dat de console dus duurder is, maar wel in verhouding. "Dat is alles wat ik erover kan zeggen", is het enige wat Cerny hierop antwoordde.

Mark Cerny heeft afgelopen week toelichting gegeven over de nieuwe console van PlayStation. Cerny verwijst nog naar de console als de "volgende generatie console", maar fans noemen de console al de PlayStation 5. Wat Cerny ook aangaf in het interview, maar wat de site niet heeft gehaald is hoe het zit met de prijs. Deze zal dus volgens Cerny in verhouding zijn met wat je ervoor terugkrijgt.

PlayStation

De PlayStation 5 gaat een behoorlijke stap maken als Sony waar kan maken wat ze allemaal beloven. Tot nu toe kunnen we een console verwachten met een SSD, aanzienlijk betere audio, backward compatibility-ondersteuning en nog veel meer.

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

 • Alleen dat 8k? Dat lijkt me nog wat overdreven. Gezien een console zo'n 5 jaar mee gaat en 4k nog geen mainstream is op de meeste tv's. Dan kunnen ze nu beter inzetten op native 4k met minstens 60fps of hoger en dan na een aantal jaar een pro versie uitbrengen met 8k weergave.
 • @Monojaxx
  Ze zullen ook inzetten op native 4K 60FPS. 8K zal wel via upscaling en/of checkerboarding ondersteund worden, maar wel ten koste van performance (30FPS) en grafische instellingen.
 • @CerandoX.nl
  Ik hoop dat we helemaal niets in 8K gaan zien. Tussen Full HD en 4K kun je nog het verschil zien (als je televisie groot genoeg is). Maar tussen 4K en 8K wordt zo goed als onmogelijk.
  Het enige nut van 8K is mijn inziens gebruik in bioscopen. Voor thuisgebruik hoop ik qua gaming nooit 8K games te zien.. Gebruik die kracht dan voor iets anders.
 • @Gaaiz
  Ik denk dat je het verschil tussen 4K en 8K wel zult zien. Iedere generatie wordt de bewering gemaakt dat het verschil, vanaf een normale afstand, vrijwel niet meer waarneembaar is. Iedere keer is dit pertinent niet waar geweest en nu ook niet. Het beeld wordt hoe dan ook scherper en dit zal altijd de beeldkwaliteit ten goede komen. Alleen als het ten koste gaat van framerate en je met mindere settings moet spelen, dan zie ik het nut van 8K niet helemaal in. 8K heeft dan amper nut.
 • @CerandoX.nl
  Het kan wel, maar dan zul je op 1,2m van je 65 inch televisie moeten gaan zitten. Dus het is leuk om even er bovenop te zitten en het verschil te zien, maar met dagelijks gebruik zal dit nooit voor komen.
  Mooi overzicht hier.
  We komen nu na jaren omhoog gooien van resolutie (en terecht) op de limiet van het menselijk oog terecht. Zoals je zelf aan geeft zal het zonde zijn als het ten koste gaat van framerate/settings, wat sowieso het geval is.
  Dus naar mijn mening kan de meerwaarde van 8K door het toilet. Native 4K is al discutabel (tegenover bijvoorbeeld 1440p), maar dit verschil gaat een gemiddeld menselijk oog niet zien vanaf de bank.
 • @Gaaiz
  Dat denk ik niet. Je zult het verschil ook op een normale afstand op de bank merken. Misschien zal niet iedereen merken dat de pixeldichtheid veel beter is, maar de beeldkwaliteit in z'n geheel zal ook door de hogere resolutie flink verbeterd worden.

  Je hebt er alleen niets aan als het ten koste van de grafische instellingen en framerate gaat. Daarnaast denk ik persoonlijk dat je verbeterde pixeldichtheid wel zult merken.

  Vroeger werd er ook beweerd dat 60fps de sweet spot was qua framerate en dat alles meer dan 60fps niet waarneembaar was en ook dat een resolutie boven 1080p niet echt waarneembaar was.

  Native 4K als discutabel tegenover 1440p? Nou als ik dit op mijn eigen 27" monitor test dan zie ik dus echt wel verschil.
 • @CerandoX.nl
  Kijk, hier geef je al aan dat je speelt op een 27 inch monitor. Daar zit je bovenop. In het geval van een PS5 speelt de gebruiker veelal op een televisie vanaf de bank.
  Ik geef in het geval van 1440p/4K niet aan dat het verschil niet te merken is, maar dat het discutabel is voor console gebruik (vooral met de huidige generatie) en daar al vanaf de bank lastig te zien is.
  De stap tussen 4K en 8K is echter vele malen groter, welke het naar mijn mening niet waard is.
  Dit is niet iets wat ikzelf "elke generatie" heb aangeven en wat experts ook niet hebben gedaan. Uiteraard zijn er gros mensen geweest die dat wel aan gaven, waar het verschil er daadwerkelijk wel was.

  Wat ik dus probeer aan te geven dat we nu op een limiet komen waarop het verschil te zien is / het waard is. Dit is geen stuk mening meer, maar (zoals ik eerder aan gaf) een limiet van het oog.
  Er zijn altijd wel situaties te bedenken waarin 8K wél een meerwaarde heeft (zoals teken tablets en bioscopen), maar voor console (en eigenlijk ook pc) gaming is het de investering qua kracht alles behalve waard.
 • @Gaaiz
  Ik heb ook een 4K TV van 55 inch, zelfde verhaal. Daarnaast zit ik er helemaal niet zo bovenop mijn monitor. Er zal ooit wel een limiet zijn, maar ik denk nog niet dat we daar zijn.
 • @Gaaiz

  Heb jij de 8k samsung gezien in de mediamarkt? Geloof me dat het verschil overdreven duidelijk is.. Het is zo duidelijk dat ik haast een hartverzakking kreeg. De ai van de tv zet alles om naar 8k en het is echt bizar …
 • @san5324

  Sure, maar dat zijn vooral verkooptrucjes in de winkel. Als het uiteindelijk in je huiskamer staat dan zal het verschil een stuk minder zijn.
 • @Shuckles

  Ik weet wat je bedoelt, maar in dit geval is dat niet het geval…

  Je moet eens voor de gein vragen naar de demo volgende keer in de mediamarkt..
 • @san5324
  Vanuit mijn werk ga ik jaarlijks naar diverse video broadcasting beurzen, dus ja ik heb al heel wat 8K televisies gezien. Zoals hieronder wordt aangegeven krijg je waarschijnlijk heel wat andere/betere content te zien op de 8K televisie.
  Het stuk "de ai van de tv zet alles om naar 8K" houdt upscaling in, wat natuurlijk niet de echte content is maar een gok van de televisie hoe de content in 8K zou moeten zijn.
 • @Gaaiz

  Jah, ik snap jouw punt…ik weet wel wat m'n volgende tv wordt haha
 • @san5324

  Ja mooi hè, ik zag echt een diepte alsof het 3D is zonder bril.
 • @Monojaxx

  Jah man, is jammer dat ie 9k kost haha
 • @Gaaiz

  Dat zie je echt wel hoor. 8k heeft een natuurlijk 3D effect. Dus zonder bril. Je ziet dus echt diepte die je bij 4k niet ziet.
 • @Monojaxx
  8K heeft een natuurlijk 3D effect? Ik weet niet waar je dit vandaan haalt (bron?), maar 8K is simpelweg vier maal de resolutie van 4K (alsin vier 4K schermen). Dus enkel een grotere resolutie, niets meer dan dat.
  Jij doelt waarschijnlijk op technieken die beter geïmplementeerd kunnen worden door de hogere pixelcount, maar dat is simpelweg een nieuwe techniek wat je niet standaard met 8K televisies/content creëert. Deze techniek is dan ook gewoon mogelijk met 4K televisies.
  Die techniek zul je overigens niet zien bij de Mediamarkt, hoogstens op een beurs (Dolby heeft er 1). Dus ik vraag me af wat je dan precies gezien hebt..
 • @Gaaiz

  Sluit me volledig bij je aan. Zie ook discussie in het andere artikel over de playstation 5 met Cerando, daar probeer ik ook duidelijk te maken dat 4K zowat het limiet is wat betreft televisies van normaal huiskamerformaat, gezien de limitaties van het menselijk oog.

  Overigens is dat verschil wat ze zien in de mediamarkt volgens mij wel op een paneel van 85 inch, maar zet daar eens een 40 inch 4K naast en bekijk ze tegelijk van 1 meter of zo, goeie ogen als je verschil in scherpte ziet.
 • @Gaaiz

  Ga het eens bekijken bij de Mediamarkt. Echt, je ziet waarschijnlijk door die hoge pixeldichtheid diepte. Ik was echt onder de indruk.
 • @Monojaxx
  Zoals eerder aangegeven heb ik zat 8K schermen bekeken op diverse video broadcast beurzen (zoals de IBC).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren