1. Verkoop PS4 en Xbox One in VS daalt sneller dan verwacht

Verkoop PS4 en Xbox One in VS daalt sneller dan verwacht

O.a. door vroege aankondiging next-gen consoles

De verkoop van PlayStation 4 en Xbox One daalt sneller dan verwacht in de Verenigde Staten. Dit komt mede door de vroege aankondigingen van opvolgers PlayStation 5 en Xbox Series X.

Dat onthult Daniel Ahmad, analist van de Niko Partners, op Twitter. Hij heeft toegang tot de verkoopcijfers van consoles en games die de NPD Group maandelijks bekendmaakt. "Interessant is dat de PS4 en XOne in januari 2020 veel slechter verkochten dan de PlayStation 3 en Xbox 360 in januari 2013." Ahmad haalt de oude consoles in die periode aan, omdat die consoles op dat moment in dezelfde levenscyclus waren als PS4 en XOne nu.

"De next-gen consoles komen er aan," vervolgt Ahmad, "maar de verkoop van beide consoles daalt sneller dan verwacht. Switch blijft wel stabiel." Volgens Ahmed hebben "de vroege aankondigingen van de PS5 en Xbos Series X en hun backwards compatibility" invloed op de verkoop van de huidige consoles. Ook belangrijk is dat beide consoles al enkele jaren niet in prijs zijn gedaald. Verder zijn er enkele belangrijke titels die begin dit jaar op de planning stonden uitgesteld naar later in het jaar.

PlayStation 5 en Xbox Series X komen ergens rond de feestdagen van dit jaar uit. De opvolgers van beide consoles werden vorig jaar al aangekondigd.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hmmm mensen zullen hun console wel proberen te verkopen de komende maanden. Misschien maar is goedkoop een xbox slim of X halen 😏
 • Heel veel mensen heb een van de beide consoles natuurlijk al. Zie de verkopen ook niet echt meer stijgen. En voor de Ps4 kun je beter op Marktplaats kijken. De Xbox zal daar wat minder te vinden zijn denk ik. Dit omdat je natuurlijk alle first party xbox next gen games ook op de huidige xbox kunt spelen.

  Maar ik houd denk ik mijn Ps4 nog totdat ik the Last of Us 2 en Ghost of Tsushima heb uitgespeeld en daarna gaat hij denk ik ook weg. 3rd party speel ik wel op de X
 • @smaakmaker

  Het argument “heel veel mensen hebben er al 1” gaat eigenlijk alleen op voor de ps4.
  In zowel de Xbox als de Switch zit nog genoeg rek als de consoles aantrekkelijk genoeg zijn echter lijkt die vlag voor de Xbox ook niet meer op te gaan om verschillende redenen.

  Het enige dat Microsoft nog kan doen is de prijs zo ver verlagen dat de Xbox een impulsaankoop wordt icm een jaar gratis gamepass oid. Een strategie die Sony en Nintendo zeker nog niet gaan inzetten.

  Om alles in perspectief te zetten:
  De Xbox verkoopt per week in Japan meestal maar tussen de 0 en de 100 stuks. Terwijl de ps4 en Switch respectievelijk cijfers neerzetten als ~10.000 voor Ps4 en ~100.000 voor de Switch.

  In de VS en EU ligt alles wat dichter bij elkaar en zijn geen harde cijfers bekend. Maar het is wel duidelijk dat de Xbox een verre 3e plek heeft op beide continenten.
  De Switch stond de afgelopen 14 maanden op plek 1 met de ps4 er gepast achter maar nog ruim voor de Xbox.

  Ik denk dat we veilig kunnen zeggen dat Microsoft zich voor next gen wel achter de oren mag krabben en uit moet gaan zoeken waar het steeds fout gaat met de Xbox consoles. Met name in Japan (slechte service en support voornamelijk) en Europa laten ze het flink liggen. Bijna beschamend.
 • @smaakmaker

  Nja ik zou denk ik de Xbox one nu in de uitverkoop gooien icm met een gamepass. Super aantrekkelijk en je kunt je voorraden wegwerken voordat ze echt surplus gaan worden.

  Als ze slim zijn doen ze dit voordat ze de launch info van de volgende Xbox bekend maken. Zo kunnen ze er zeker nog een leuke 10/15 miljoen uittrekken. Dat de oude Xbox enigszins concurreert met de nieuwe Xbox maakt niets uit zakelijk gezien.

  Door die gamepass blijft men wellicht plakken en kiest eerder voor een nieuwe Xbox dan een ps5. Maar hiermee win je alleen wat in Europa en de VS denk ik.

  Voor Japan is heel wat anders nodig. Japanners worden als 3e rang gamers behandeld op de Xbox. Westerse games komen later uit. Minder releases in het algemeen. Tja logisch dat je het dan aflegt tegen de ps4 en Switch. Met de Xbox 360 waren ze prima op weg in Japan voornamelijk door goede support.
 • @Ramirez

  Waar het vooral fout gaat bij de Xbox in mijn ogen is het gebrek aan echt goede first party titels. En Xbox gaf de studio's niet de tijd om hun games af te laten maken. Recore was niet af, Sea of Thieves was niet af bij launch, Crackdown 3 was niet af. State of decay was niet af. Dus dat moet Xbox echt beter doen. En meer echt goede first party titels afleveren. Dan gaat het ook met de Xbox wel weer goed komen.
 • @smaakmaker

  De juiste games hebben is idd een flink deel om succesvol te zijn. Het is eigenlijk alles wat je echt nodig hebt.
 • @Ramirez

  Ja dat is het grote pijnpunt van de Xbox one . En als ze dan heel veel first party games hebben af laten raffelen. Dan komt het niet goed. Maar laten we hopen dat we deze E3 eindelijk zien dat Xbox dat probleem heeft aangepakt.
 • @smaakmaker

  Die games hoeven niet meer, want MS ziet Nintendo en Sony als lachertjes en niet langer als concurrentie. Laat die twee 'kleine' bedrijven maar lekker met elkaar concurreren, MS stijgt daar ver en ver bovenuit. Zij richten zich in de toekomst natuurlijk op het gamen via een internet verbinding. Want zoals je weet heeft ieder huishouden een super snelle en gigantisch stabiele internet-verbinding, en kun je dus altijd en overal gamen zonder tegenslagen. Ook je console meenemen naar vrienden, je vriendin en vakantieparken die natuurlijk ook een stabiele en extreem sterke internet-connectie beschikbaar hebben is geen probleem!

  En daarbij, waarom zou je games in een doosje willen hebben? Om te verzamelen? Om altijd in je bezit te hebben ook wanneer deze eventueel van de online-diensten verwijderd worden? Om te kunnen spelen wanneer je geen internet-verbinding tot je beschikking hebt? Haha, nee joh, dat wil niemand :P

  (dit bovenstaande was een poging tot humor met daarin een verborgen mening, niet al te boos om worden bespaar je energie)

  Nee, ben geen fan van de richting die MS op wil gaan of van haar misplaatste arrogantie. Ze hebben in mijn ogen deze generatie qua console (en dan met name de software) echt te kort geschoten, en het absoluut verloren van de PS4 en Switch. Maar ipv dit toe te geven komen zij met 'Jaaa, maar zij zijn geen concurrentie voor ons. Dus hoe kunnen wij ten opzichte van hen dan gefaald hebben?', ietwat laf, kinderachtig en makkelijk.

  Lang leve de consoles die off-line gebruikt kunnen worden en lang leve fysieke en digitale video-games die naast elkaar kunnen bestaan. Ik blijf voorlopig nog even bij kamp Nintendo en Sony, want MS heeft een lange weg te gaan wil het mij overtuigen haar console te kopen (een zooi goede exclusives zou al een hele stap zijn). Ik hoef geen multi-media apparaat, ik wil een apparaat dat de focus legt op mijn hobby. En daarin slagen Sony en Nintendo deze generatie een stuk meer dan MS.
 • @benjaminben Hahaha. Maar ik ben het met je eens. Al zou ik wel bij voldoende goede software een Xbox console blijven halen. Al wil ik eerst het verschil tussen de series X en de one X zien voordat ik overstap. Anders speel ik de games gewoon nog op de huidige Xbox
 • @benjaminben Dat je niks met Xbox of Microsoft hebt is prima, maar nu loop je gewoon slap te lullen. Je hebt duidelijk het interview van Phil niet gelezen want hij komt alles behalve arrogant over.
  Hij zegt zelfs erg veel respect voor Sony en Nintendo te hebben en hoop er veel mee samen te kunnen werken in de toekomst.

  Een oprechte vraag aan jou: Wat heeft Microsoft nog meer nodig (voor jou) dan een handje goede exclusives? Want ik snap jouw haat echt niet.
 • hint: "Daniel Ahmad, analist van de NPD Group" … Even nachecken ;)
 • @Newgamessuck Helemaal correct, hij is van Niko Partners en zijn bedrijf betaalt NPD Group maandelijks om de cijfers te ontvangen. Gecorrigeerd!
 • Deze xbox gast betrekt PS4 verkopen om de slechte reeks van X1 sales door de jaren heen minder slecht te laten lijken. Sony heeft nog genoeg Exclusives dit jaar om de verkopen weer op te krikken. Denk dat Sony zal lachen om de tweet van Ahmad mr Microsoft dude
 • @insanespartan23

  Onzin, hij is geen fanboy zoals jij. Zijn gewoon zijn analyses op de onafhankelijke NPD cijfers.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren