1. PS5 deelt saves met PS4 dankzij 'cross gen play'

PS5 deelt saves met PS4 dankzij 'cross gen play'

En 120fps in 4K

In een interview met CNET heeft PlayStation-CEO Jim Ryan gezegd dat Sony 'cross generation play' wil introduceren. Zo kunnen spelers 'naadloos' overstappen op de PS5, maar ook zonder problemen weer terugkeren naar de PS4 dankzij gedeelde saves en backwards compatibility.

Ryan zegt dat het bij de overgang naar de volgende generatie consoles niet moet uitmaken of spelers op een PlayStation 4 of PlayStation 5 spelen. PS4-savegames worden namelijk backwards compatible en ook PS4-games zijn er in z'n volledigheid speelbaar op Sony's volgende console.

"Of het nou backwards compatibility is of de mogelijkheid tot cross-gen spelen, we zullen de community over kunnen dragen naar de volgende generatie.", zegt Ryan. "Het wordt geen keuze tussen op de PS4 spelen of op next-gen om je vrienden te behouden."

4k en 120 fps

Hoewel Ryan de PlayStation 5 nog steeds niet bij naam noemt, zegt hij dat de console 120fps ondersteunt in een 4K-resolutie. Ook zegt hij dat de door Sony samengestelde SSD onderdeel is van het basismodel, zodat iedereen snellere laadtijden kan ervaren. Laatst dook een video op van hoe significant het verschil is bij Spider-Man op de PS4 Pro en de PS5.

Eerder bracht systeemarchitect Mark Cerny een aantal van de specificaties van de PlayStation 5 naar buiten. De console zal ray-tracing 3D audio en een 8K-resolutie ondersteunen. Ook krijgt de PS5 vanzelfsprekend een betere videokaart en processor, al is nog niet bekend welke precies.

Helaas wilde Ryan niet spreken overeen mogelijke opvolger van de PSVR. Volgens hem is het medium nog steeds een betekenisvol onderdeel van de toekomst van interactieve entertainment.

God of War

geen playstation Xbox

Jim Ryan sprak recent ook met Financial Times over de strategie van Sony. Daarin vertelt hij dat het bedrijf vanaf dit jaar hoger inzet op streaming om PlayStation Now aan de man te brengen. Momenteel heeft de dienst nog geen miljoen gebruikers, maar Sony wil dit aantal verhogen door meer content toe te voegen en de dienst 'waardevoller' te maken.

De samenwerking met Microsoft is belangrijk om PlayStation Now uit te breiden, waarbij Ryan ook reageert op speculatie rondom een eventuele verdere samenwerking. Volgens hem is er 'geen scenario waarin Sony en Microsoft hun platformen combineren'. PlayStation en Xbox blijven volgens hem aparte consoles en merken.

De PlayStation 5 wordt in 2020 verwacht. Lees hier alle geruchten en feiten over de console.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zo draai je ps4 verkopen toch de nek om. Beetje vroeg bekend gemaakt?'.
 • leuk natuurlijk dat backwards compatible op de PS5 maar ik geloof dat ik Sony vorig jaar nog hoorde vertellen dat zij backwards compatible niet zo belangrijk vonden…

  Niet dat ik hier op tegen ben, integendeel, ik vind het heel belangrijk als je games van je vorige console(s) op je huidige systeem kan spelen!

  En om maar ff de fanboy uit te hangen: Op de Xbox one kan dit al heel lang :P
 • @mole28
  Nou ze zeiden dat het niet zo belangrijk was, omdat het moeilijk was voor ze. Met deze architectuur hoeft er niet veel te veranderen.

  Op de Xbox One kan het al heel lang? Door de jaren heen steeds meer games ja, maar toen ze ermee begonnen niet. Maar goed, ze doen het tenminste en ze hebben een basis voor de nieuwe Xbox.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren