1. PSVR Accounting+: De wonderlijke wereld van de financiën

PSVR Accounting+: De wonderlijke wereld van de financiën

1.Welkom, mijn naam is Rodger en ik ben hoofd van Smith Financing. Vandaag heb ik de eer om jullie te begeleiden als beginnende boekhouders door de fantastische wereld van accounting. Om dit te doen heb ik een speciale Virtual Reality-gids voor jullie, die je de fijne kneepjes van het vak zullen leren. Natuurlijk moeten we beginnen bij het begin; wat is een accountant?


‘De accountant zelfst.naamw. (m.) Uitspraak: [ɑˈkɑuntənt] Verbuigingen:accountant|s (meerv.)


Een accountant is iemand die beroepsmatig jaarrekeningen controleert, jaarrekeningen opmaakt of financiële administraties voert.
Ik hoop alvast dat deze definitie je een helder beeld gegeven heeft over wat je verantwoordelijkheden zullen zijn.

2.Accounting is een beroep waarvoor je goed met zijn in het organiseren en structureren van informatie. Om dit aan te tonen heb ik in deze tekst elke paragraaf een nummer gegeven, zoals u waarschijnlijk reeds gemerkt had aan de één en twee. Ikzelf ben echter een zeer drukke man en heb niet genoeg tijd om deze VR-gids met jullie door te nemen, dus zal ik mijn stagiair David deze taak toevertrouwen. Hij ziet er misschien uit als een zwakke sul met de diepgang van een regenplas, maar je kan me op mijn woord geloven als ik zeg dat David deze VR-gids met jullie op een semi-deftige wijze zal doorlopen. Indien je net als ik weinig tijd heb en betere dingen te doen heb, raad ik jullie aan paragrafen drie en vier over te slaan. Voel je niet al te slecht voor David, hij wordt niet genoeg betaald om een luisterend publiek te hebben.

3. Welkom, ik ben David. Sterker nog, ik word hier helemaal niet voor betaald. Dit terzijde zal ik jullie gidsen door deze VR-cursus. Mijn eerste indruk is alvast niet optimistisch. De game is gemaakt door Squanchtendo Games, een studio opgericht door Justin Roiland, de co-creator van de tv-reeks ‘Rick & Morty’. Ik betwijfel dat deze man ervaring heeft binnen de wereld van accounting.


Het eerste level plaatst je binnen een mooi, verzorgde kantooromgeving. Het bureau is gevuld met allerlei boekhouding-benodigdheden, zoals een rekentoestel, een telefoon, kaftjes met harde kaften, anti-depressiva en kaftjes met zachte kaften. De telefoon gaat over en als een goede accountant neem ik dit zo snel mogelijk op om direct het denigrerende geschreeuw van mijn oversten te ontvangen. Misschien heeft Justin Roiland een helderder zicht op accounting dan ik dacht. Als ik zelf geen accountant was, zou ik het waarschijnlijk zelfs zeer vermakelijk gevonden hebben.

4. Na het uitvoeren van enkele taken kom ik plots terecht in een bosomgeving. Ondanks het cartoony uiterlijk van de wereld waarin ik me bevind, is het decor gedetailleerd, scherp en kleurrijk. Het is mogelijk om de meeste voorwerpen in de omgeving vast te nemen en eventueel te combineren, waar de andere personages op reageren. Er zijn verschillende combinaties en dus ook verschillende dialogen en eindes die het herspelen van deze VR-gids interessant maken. Nu ik er over nadenk zijn er niet bijster veel boekhouding-gerelateerde levels of puzzels. Er is bijvoorbeeld geen level waar de onbetaalde stagiair accountant een relatie heeft met de vrouw van zijn baas. Wel is er een deeltje waar je opgesloten zit in een kerker samen met een vervelende, obese man die zijn mond maar niet kan houden. Op die manier doet hij me enorm veel denken aan Rodger. Op de tafel voor me zie ik een groot mes liggen, dat ik met behulp van de accurate Move-controllers zonder problemen kan grijpen en zelfs mee kan jongleren. Op de achtergrond blijft de zwaarlijvige man doordrammen. Een fijne “Snij hier”-lijn komt tevoorschijn op de bolle torso, zonder twijfel plaats ik het scherpe eind van het mes tegen de huid van de corpulente man en met een stevige steek-

5.Dit is Rodger, onze excuses voor de onderbreking. Na overleg met het Human Resources-team hebben we besloten om David te ontslaan. Om dit op te vangen was ik van plan om de VR-gids verder met jullie te doorlopen, maar na een speeltijd van een uur kwam ik aan het einde en realiseerde ik me dat ‘Accounting+’ absoluut niets te maken heeft met de functies van een boekhouder. Deze VR-gids is een weerzinwekkende ervaring waar niemand plezier uit zou kunnen halen. Auto-achtervolgingen, schietpartijen, vandalisme, naaktmagazines, Satanistische rituelen, humor, guillotines en nog meer onsmakelijke zaken.

Conclusie en beoordeling

PSVR Accounting+: De wonderlijke wereld van de financiën

Deze VR-gids heeft niets te maken met accounting en ik kan het enkel afraden. Het is een kakofonie van weerzinwekkende thema's en handelingen. Voor jonge accountants in spe zoals jullie raad een aankoop van deze gids af.
0,1
Score
1
Score: 0
 • Pluspunten
 • Duurt maar een uur
 • Minpunten
 • Misselijkmakend
 • Geen info over accounting
 • David
 • Veroorzaakte mijn scheiding
 • In de reacties staat er een alternatief einde van deze review die ik niet leuk vind

Dit artikel delen

Over de auteur

Aäron Van den Berghe Liefhebber van menig genre en dagelijkse inactieveling.

Reacties

 • Bedankt voor het lezen van mijn afschuwelijke review. Ik wou een recensie schrijven die perfect zou passen bij ‘Accounting +’. Als jullie deze tekst verwarrend, zeer willekeurig en vreemd vinden dan weet ik dat ik in mijn opzet geslaagd ben. Net als de game zou het best beschreven kunnen worden als ‘experimenteel’. Accounting + is een VR-ervaring die absoluut de moeite waard is, met meerdere eindes en alternatieve paden die replays interessant maken. Voor de beginnende VR-gamer is het ook een prima titel om te wennen aan de virtuele omgeving.
  Kortom: Ik raad deze game enorm hard aan, zolang je maar geen boekhouder bent.
  Kusjes, David
 • @koekie dealer Erg grappige en originele aanpak van een review. Gelukkig zit de "echte" eindconclusie in je reactie onder het artikel. Dikke pluim!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren