1. Q-N-A: E3 of digitale presentaties?

Q-N-A: E3 of digitale presentaties?

Volgend jaar weer een 'digitale E3'?

Volgens Superdata hebben we E3 helemaal niet meer nodig. Wat vindt onze redactie daar eigenlijk van? Liever een 'digitale E3' of het traditionele festijn?

Lars cornelis

Ieder ander jaar had ik een digitale zomer zoals deze helemaal prima gevonden. Persconferenties en shows en showcases zijn veel meer verspreid (ergo: niet van 20:00 tot 04:00 non stop achter elkaar) en ik heb een aantal 'behind closed doors' dingetjes kunnen bijwonen gewoon vanuit m'n eigen mancave. Ook best chill. Maar juist dit jaar mis ik die wapenwedloop die normaal onstaat als Microsoft om 19:00 een persco heeft en Sony om 23:00. Dan is er te weinig tijd om rustig de kat uit de boom te kijken en dus móet er geknald worden. Ik durf te wedden dat we 'normaal' gesproken allang een releasedatum en prijs van de Xbox Series X en PS5 wisten, maar nu dus niet. Daarnaast zouden kleinere developers altijd veel baat hebben bij de daadwerkelijke beursvloer, iets wat aan veel mensen voorbij gaat. Daar zou dan wel een fatsoenlijke oplossing voor moeten komen.

E3

Jacco peek

Ik heb er nog steeds een dubbel gevoel bij. Enerzijds is E3 supergaaf om bij te zijn, kun je daadwerkelijk met ontwikkelaars gaan zitten en krijg je in één gewoon lekker veel info. Anderzijds zijn die uitgesmeerde presentaties erg fijn. Je hebt elke paar weken wel iets om naar uit te kijken en er is voor ons veel meer ruimte om wat dieper in games te duiken. Er is geen stortvloed aan informatie die je panisch in je op probeert te nemen.

E3

Arthur van vliet

Kijk, de E3 bezoeken was het hoogtepunt van het jaar als gamejournalist. Dáár zijn, op de plek waarop alle ogen van de gamewereld zijn gericht, heen en weer hollen van presentatie naar interview naar feestje naar kater naar weer een beursdag, met Los Angeles als decor: ongeëvenaard. Was het leuk? Absoluut. Was het nuttig? Lang niet altijd. Met losse events krijg je meer tijd voor games, en door aankondigingen en previews meer te spreiden voorkom je ook dat lezers verdrinken in een oceaan van vooruitblikken. Het is minder spannend, maar ontwikkelaars kunnen zichzelf en hun games beter in de spotlight zetten. Gevolg is wel, zoals Lars zegt, dat de wapenwedloop nu meer een loopgravenoorlog is geworden: MS en Sony wachten geduldig af wie de eerste zet doet — om vervolgens de strategie daarop aan te kunnen passen.

Ubisoft

Lucas May

Het lijkt me sterk dat we ooit nog een E3 zoals 'vroeger' krijgen. Met de versplintering die nu heeft plaatsgevonden, kan ik me nauwelijks voorstellen dat alle partijen weer bij elkaar gaan komen en lekker met elkaar gaan concurreren. Ik ga het persoonlijk zeker missen, omdat naar de E3 gaan een fantastische ervaring is. Het enige wat ik verder mis aan de huidige vorm is dat de spanning er een beetje af is. Met een live presentatie heb je altijd kans dat er iets misgaat, zoals een dronken celeb die geen idee heeft wat 'ie doet, of een demo die vastloopt op een onhandig moment. Het is net iets te gelikt allemaal en ik hoop dat we weer wat gekkigheid gaan terugkrijgen in de streams.

E3

Michel Musters

Ik begrijp helemaal dat bedrijven het zonder E3 willen rooien: dat scheelt ze klauwen met geld. Maar ik vind de 'echte' E3 toch nog leuker, ook al was het de afgelopen jaren een schim van de beurs die het ooit was. Of ik er nou zelf rondloop, of een hele week vanuit Nederland nieuws knal: het is gewoon een speciale ervaring, een feestweek voor gamers. Datzelfde gevoel heb ik deze zomer niet ervaren helaas.

E3

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lars heeft zo te zien een aantal dingen gemist dit jaar. Ten eerste Sony zou dit jaar niet op de E3 zijn. Ten 2e als ze er zouden zijn dan waren ze er om 3:00 van maandag op dinsdag met hun persconferentie en niet om 23:00.

  Verder al eerder aangegeven mis live shows totaal niet. Alles in een week proppen. Klapvee die betaald klapt ook al is de aankondiging nog zo matig. Bedrijven als Bethesda die niets hebben maar daar toch gaan staan met een live show vreselijk. Enige wel dat je ziet dat Ubisoft en Microsoft hun E3 persconferenties door 2en of door 3en hebben gedeelt. Maar voor Ubisoft kan dit positief zijn. Het matige gedeelte hebben we gehad dus nu kunnen we gaan genieten van het goede gedeelte van huneeigenlijke E3 show hoop ik maar dan digitaal.

  Verder volgend jaar zelfde formule aub maar dan wel dat de grote 3 alle drie wat doen en niet dat Nintendo niets doet. En meer gameplay want de gameplay beelden waren wel erg weinig teveel CGI trailers.
 • Ik heb liever E3 want….. cringe compilations! Ik kijk ze nog zo nu en dan wel eens van Youtuber Crowbcat.

  Daarnaast vind ik een crowd reaction in een zaal ook wel wat hebben. Developers en publishers krijgen gelijk hun verdiende reactie; of het nou goed of slecht is.
 • @mightybundy

  Nou het laatste juist niet. Want veel bedrijven huren klapvee in. Dus ook al is de aankondiging nog zo slecht wordt er toch geklapt.
 • @smaakmaker ja klopt, I know what you mean. Hier heb je een mooi voorbeeld:

  https://www.youtube.com/watch?v=8srazeJkSbo

  XD
 • @mightybund

  Deze blijft ook memorabel!
 • @Don Carpaccio haha holy shit beide videos zijn cringe overload haha i like it.
 • Mwa ik vind dat de beurs wel moet blijven maar meer richting een hands-on experience moet gaan. Iets wat ze de laatste tijd ook meer en meer deden.

  Voor informatie over de nieuwste games is de digitale weg echt een veel betere manier om je doelgroep te bereiken mits goed uitgevoerd.

  Nintendo met hun directs doen het echt goed en ze zijn leuk om te bekijken. Sony en Microsoft moeten hier in echt nog wel wat stappen zetten en kunnen veel leren van hoe de Big N het aanpakt. Hun digitale presentaties zijn vaak tenenkrommend slecht. Hoop dat het snel beter gaat aan hun kant.

  Voor de kleinere publishers is het wel wat lastiger om exposure te krijgen. Zij werken vaak maar aan 1 of 2 games en kunnen daarmee moeilijk een digital event opzetten wat veel aandacht trekt denk ik. De beursvloer is juist voor hun ideaal. Nintendo geeft deze kleintjes bijvoorbeeld een eigen direct met de Ninty showcase. Ook dit moeten Sony en MS beter oppikken.

  We zullen zien wat de toekomst ons brengt maar de oude style E3 is wel een gepasseerd station gelukkig.
 • @Ramirez

  Nou ik vind als ik eerlijk ben de showcases van Sony en Microsoft beter en strakker dan de Nintendo directs. En de Sony State of play zijn niet slecht alleen omdat ze aan het einde van de Ps4 tijdperk zaten hadden ze geen goede content voor die shows. Want kijk de Nintendo direct van de overgangsfase van Wii u naar switch maar terug die waren ook niet om aan te gluren.

  Maar als Xbox en Sony slim zijn doen ze gewoon hun showcases behouden als hun digitale presentaties. En soms wat korter dan doen ze echt niet onder voor de Nintendo directs.
 • @smaakmaker

  Dat Sony net begonnen was met hun State of play presentatie en daarom nog niet de kwaliteit haalt van een Direct is gewoon een onzin argument. Ze hebben jarenlang een goed voorbeeld gehad hoe het wel zou moeten. Afkijken is niet verboden hoor.

  Neem als voorbeeld het online netwerk van Sony en met name Nintendo tijdens de vorige gen. Xbox live was toen en is nog steeds zoveel beter dat het lachwekkend is wat de Japanners laten zien. Het goede voorbeeld ligt er. Gebruik het dan ook. No excuses.

  Het content argument is ook een zwakte. Als je niet zoveel hebt om te laten zien laat dan niks zien en wacht op een beter moment. Dat doen ze nu ook met de PS5 toch? Bovendien was er genoeg content om aandacht aan te geven. Het hoeft niet alleen maar een slide aan AAA games te zijn. De kracht van de Directs ligt bij het feit dat Nintendo de kleintjes ook een plek in de spotlights geeft.

  State of play zal vast nog wel verbeteren. Daar twijfel ik niet zoveel aan. Maar tot nu toe kan het mij niet echt bekoren. Het heeft gewoon nog niet de vibe die een Direct wel heeft. Het voelt gewoon als een roll aan trailers net als een YouTube playlist zonder echte vorm van presentatie.
 • @Ramirez

  Kijk de eerste Nintendo directs nog eens terug en het is lachwekkend slecht. Daarbij vind ik de opzet van de State of play niet eens zo heel slecht een voice over die van game naar game gaat.

  2 maar watjje nu dat zelfde gold in die tijd en nu ook voor Nintendo waarom houdt je mini presentaties als je geen boeiend content wil of kunt tonen. En ik denk nu straks de content er is om te tonen dat de State of play van Sony stukke beter worden. En ik vind de indie games van Sony die ze hebben laten zien een stuk indrukwekkender dan die Nintendo ons de laatste maanden voorschotelt.

  Maar wat kan er beter aan State of play is misschien een mooiere presentatie mijn voorkeur is ook dat Sony de State of play inruilt voor de showcases. En xbox de inside Xbox inruilt voor een showcase.
 • @smaakmaker

  Ze laten alle 3 weinig zien op dit moment wat ook gewoon logisch is gezien de staat van de wereld op dit moment.

  Maar we weten allemaal dat tot Nintendo met een 2D Metroid en Donkey Kong komt jij niet happy zal zijn en het altijd vindt tegenvallen. Lol.

  Die DK komt nog wel maar hopelijk wel een 3D versie. Het is wel tijd voor een nieuwe kans op dat gebied. Die 2D Metroid komt niet meer deze generatie, gezien hoe hard ze floppen keer op keer op keer. Maar ik zal voor je duimen.
 • @Ramirez

  Oh ik vond de laatste presentaties van Sony en Xbox zeer behoorlijk. En ja die aankondigen zou ik het liefst zien maar als de volgende Nintendo presentatie Mk9 arms 2 breath of the wild 2 en f zero bijv zou hebben ga ik echt niet zeggen dat de Nintendo presentatie tegenvalt. Maar ja een die 2 games zou ik wel het liefste hebben.
 • @smaakmaker

  Ah, inderdaad. Beelden van de nieuwe aangekondigde Zelda. Dat willen (en verwachten) we allemaal. Maar oh, ook een nieuwe Mario Kart, een nieuwe Arms én een nieuwe F-Zero.. Dan zou je het geen tegenvaller vinden? Gelukkig vraag je niet om veel..
 • @Rahl

  Haha gaf meer een voorbeeld haha maar we zien wel als er ooit direct komt waar Nintendo mee komt haha 😜
 • Mijn voorkeur blijft E3.
  Het dient als het ware ook als een soort deadline voor bedrijven om iets aan te kondigen. Persoonlijk kijk ik ook liever 6 jaar naar iets uit, dan dat ik daarvan 5 jaar moet wachten op een mogelijke aankondiging in combinatie met tientallen leaks, teasers en geruchten… Batman… Harry Potter… Metroid Prime Trilogy… Pikmin 4(al ben ik hier geen fan van)…
  Daarnaast de cringe compilations.
  En vooral dat 80% van het nieuws bij elkaar is.
  Voor een bedrijf is dit niet optimaal natuurlijk, maar als dedicated consument vind ik het wel fijn om niet maanden-, of jarenlang geteased te worden. Of niet, WB… Nintendo…
 • @Ardyn

  Ik vind het juist fijn dat bij Sony en Microsoft bijna niets gelekt is dat maakt het toch wel leuker. Plus nu heb je heel het jaar ergens om naar aankondigen uit te kijken ipv dat het binnen een week weg is.
 • @smaakmaker

  Eens met het eerste. Het lekken van aankondigingen of beelden is zo eeuwig zonde. Je weer het daardoor een weekje eerder, maar het is natuurlijk leuker om dat gewoon aangekondigd te hebben zoals het was bedoeld. Ik ben dan ook voor dat game-websites daar geen aandacht meer aan besteden. Maar alles voor de 'clicks' hè.

  Niet eens met het tweede. Over een heel jaar verspreid is allemaal wel aardig, maar zo'n bomvolle E3 geeft mij veel meer gevoel. Echt dagen om naar uit te kijken. Dat is nu niet meer.
 • @Rahl


  Nee ik heb liever door het hele jaar aankondigen dat is persoonlijk.
 • Ook al ben ik een Nintendo fanboy, maar moet helaas eerlijk zijn dat Nintendo aan het doodbloeden is.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren