1. Q-n-A: Ga je voor de Xbox Series X of de PlayStation 5?

Q-n-A: Ga je voor de Xbox Series X of de PlayStation 5?

Keuzes, keuzes, keuzes!

Alle kaarten liggen open op tafel: Zowel Microsoft als Sony hebben alle details over de specs van hun consoles vrijgegeven. Maar dan rest nu natuurlijk de hamvraag: Ga je voor de nieuwe Xbox Series X, of toch de PlayStation 5?

Martin Verschoor

Als ik er maar een mag kiezen, dan wacht ik daar nog even mee totdat ik beide consoles echt in actie heb gezien, om daarna de keuze te maken. Als ik de developers mag geloven gaan we na een jaar echt gelukkig worden met de PlayStation 5, maar als ik kijk naar wat Microsoft doet met het aankopen van studio's, zijn de verwachtingen (van mij) ook best wel hooggespannen. Dus ik doe ze gewoon allebei, mag dat?

Xbox Series X

Michel Musters

Aiiii, dat is nu nog heel moeilijk te beantwoorden. Afgaande van deze generatie zou ik voor de PlayStation 5 gaan. Maar ik moet zeggen dat Microsoft héél hard zijn best doet om mij te overtuigen. Een (op papier) krachtigere console, vooralsnog veel beter uitgewerkte backwards compatibility, Game Pass... Uiteindelijk komt het neer op wie de betere exclusives heeft natuurlijk. Daarin liep Sony wat mij betreft deze generatie voorop, maar ik heb het idee dat dit wel eens een stuk gelijker op kan gaan volgende generatie. Moeilijk, moeilijk.

Dennis Mons

Mag je een fanboy zijn als je dit werk doet? I don't care, ik ga gewoon toegeven dat ik al vanaf de eerste generatie een Xbox-idioot ben. Dus ik ga hoe dan ook eerst voor de nieuwe Xdoos. Mooi mazzel dat 'ie theoretisch ook nog eens sneller en krachtiger is dan de PlayStation 5 (hoewel ik daar vrij weinig van ga meekrijgen met mijn tv uit het Jaar Kruik). Het exclusives-gedeelte is wel een probleem: Sony heeft echt wel meer vette exclusieve games. Desalniettemin ben ik eigenlijk NOG meer benieuwd naar xCloud. Want als dat goed werkt, heb je in theorie helemaal geen nieuwe doos nodig.

Zoë Bonefaas

Voor mij geen lastige vraag. Ik ga liever voor de Xbox Series X. Vooral omdat ik weet hoe een Xbox speelt en hem vrij prettig vindt werken. Wat ik tot nu toe over de Xbox Series X heb gehoord vindt ik enorm positief. Dat de console beter is of sneller is dan de PlayStation 5 is mooi meegenomen, maar al was dit niet het geval had ik alsnog voor de Xbox gegaan. Echt een sterke reden om deze console boven de andere te kiezen heb ik niet. Ik ben gewoon meer een Xbox-persoon.

Xbox series x

Jolien Mauritsz

Ik heb werkelijk geen idee welke ik moet kiezen op het moment. Op dit moment zou ik voor de Xbox Series X kiezen, puur alleen om het feit dat daar op het moment het meeste over bekend is. Wie weet als Sony naast de specificaties nog meer dingen onthult dat ik toch naar ‘kamp’ PlayStation overstap

Marcel Vroegrijk

Als ik de geschiedenisboeken er bijpak dan heeft Sony over het algemeen meer exclusieve games in mijn straatje. Oftewel verhaalgedreven actieavonturen. En het gerucht gaat nog steeds dat er een Demon’s Souls-remaster in de maak is voor de PS5, maar het zou best kunnen dat die ook nog gewoon op de PS4 te spelen is. In dat geval stap ik wellicht over naar de Xbox Series X, want Gamepass is zo’n enorm goede deal. Kortom: ik weet het nog niet en het enige wat ik nu kan doen is afwachten tot de volledige onthulling van beide apparaten.

PlayStation 5

Lars Cornelis

Why not both? Ik heb altijd al beiden gehad, alleen al uit professionele interesse, dus bij mij is het geen vraag welke ik koop. Het is wel een vraag welke ik éérst koop, want twee fonkelnieuwe consoles in één najaar is wel erg veel geld. Vooralsnog is dat voor mij makkelijk: de Xbox Series X. Waarom? Halo: Infinite. Zolang Sony daar geen kneiterdikke exclusive tegenover zet, is die keuze voor dit najaar heel eenvoudig. En nee, The Last of Us Part II Remastered tel ik niet als kneiterdikke exclusive, want die ga ik natuurlijk gewoon op de PS4 spelen zodra 'ie uitkomt.

Halo Infinite

Jacco Peek

Puur voor de games zou ik altijd eerst voor de PS5 kiezen. De Series X mag dan op papier (waarschijnlijk) krachtiger zijn, dat compenseert niet voor het feit dat je er geen God of War 2 op kan spelen. Dat gezegd hebbende ga ik uiteindelijk beide consoles in huis halen en voor third-party games gewoon de beste versie kiezen. Daarbij is de backwards compatibility-aanpak van Microsoft veel beter en kan ik eind dit jaar The Witcher 3 in 4K en 60fps spelen!

PS5

Dus zeg het maar! Voor welke console ga jij aan het einde van het jaar? (En we mogen en kunnen allemaal fans zijn van de één of de ander: Hou het leuk in de comments!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik denk dat we dit voor de veel postende lieden allemaal wel van te voren kunnen invullen. De mensen die nu de voorkeur nog geven aan xbox zullen dan voor xsx gaan. En de mensen met sonyvoorkeur zie ik niet snel ineens overstappen.
  Ik zal dat niet verrassend genoeg ook doen en dus eerst kiesem voor xsx. Aantal redenen:
  -omdat meeste vrienden op xbox hangen
  - de power voor multiplatform games (al moeten we praktijk verschil afwachten)
  -backwards comp. want heb grote backlog
  -gamepass
  -controllervoorkeur
  - bepaalde exclusives die ik nog steeds erg vet vind als halo gears en forza

  Echter heb ik elke generatie alle 3 in huis gehaald. Dus de ps5 zal ik afhankelijk van launchlineup ook snel halen.
 • Ps5 natuurlijk. Heeft voor mij de beste games.
  Kracht boeit helemaal niks.

  Kijk wat de Xbox X doet ivm de ps4.
  En daarbij hebben we nog geen van beide in het echt mogen bewonderen dus er is eigenlijk nog helemaal niks bekend, alleen een lijstje cijfertjes.
 • @TommieNL

  En die cijfers zeggen eigenlijk ook helemaal niet veel. Leuk die 12 tf. Maar het is maar 1,8 tf meer dan de ps5 1,8 verschil a.k.a extreem weinig verschil dat in de praktijk zeker waarschijnlijk geen merkbaar verschil gaat opleveren qua performance.
 • @Meta_coola verschil is niet maar 1,8 tf. De Series X runt ten alle tijde op 12 tf terwijl de PS5 variabel is en dus maar zelden de 10.3 tf aantikt. Verwacht dus wel verschil al moet blijken hoe groot.
 • @Real13

  En net zoals bij de CPU is het variabele juist een voordeel. Door het variabele gaat de power niet verloren en heb heel veel minder kans op oververhitting daardoor je console langzamer gaat lopen of nog erger uitvalt.
 • @Meta_coola
  Maar.. Als de Series X dit zou toepassen zouden daar juist de maximale kloksnelheden weer hoger zijn.
  We zullen wel zien hoe dit uit gaat pakken.
 • @Meta_coola Aangezien de koeling van Microsoft altijd sterk en stil is verwacht ik daar weinig problemen. Daarnaast is het voor developers ook het fijnst als de snelheden vaststaan en je dus altijd weet wat je hebt aan een console. Ik denk dat Sony hun GPU compute units op het laatste moment overclockt heeft om 10.3 teraflops te kunnen marketen en dus net als Microsoft in de dubbele cijfers te zitten.
 • @Real13


  Dat denk ik niet. Sony heeft met ps5 altijd al in de dubbele cijfers gezeten. Ook kom ik nu genoeg artikelen tegen waarin developers het hebben over het voordeel van de variabele ghz en tfs.

  Ik weet uit ervaring ook dat variabele ghz een godsgeschenk kunnen zijn mits goed gedaan.
 • @TommieNL heb ook de x, ik haal de ps5. ps5 zal ook beter gaan presteren, cerny heeft alles keurig uitgelegd, veel snellere ssd ook in de ps5, en dit zal betere prestaties geven met de games. daarbij heeft sony gewoon de beste en mooiste exclusives
 • Vanaf release zal ik de Series X halen, en later (afhankelijk van het aanbod backwards compatibility) de Playstation 5. Vooral na de video van Digital Foundry ben ik overtuigd van de kunnen van de Series X. Ik heb ook nog wat PS4 games met flinke laadtijden die ik écht nog moet uitspelen (zoals Horizon ZD en God of War, en Death Stranding nog gesealed), dus ik denk dat ik die opnieuw ga spelen als ik de PS5 pas in huis heb (omdat ik de progressie/gameplay half vergeten ben) op de PS5.
  Maar eerst dus de Series X om helemaal los te gaan op Halo Infinite en mijn huidige catalogus een flinke boost te geven.
 • Beide :)
 • De PS5 komt er zeker wanneer hij weer op voorraad is. Zal dus niet denk ik dit najaar worden. En de XBOX wil ik ook wel maar misschien dat ik tevreden zal zijn met alleen XCloud op de PC. Nog even afwachten of dat goed gaat werken.
 • Dennis, een echte Xbox fanboy zou nooit toegeven dat Sony meer vette exclusieve games heeft. Dus het valt allemaal wel mee met je.

  Ik ga vooralsnog voor de PS5, maar ik houd XSX nauw in de gaten. Ik ben vooral benieuwd naar wat de (nieuwe) studio's in hun mars hebben. Ik hoop overweldigd te worden met geweldige games. Eigenlijk door beide partijen.
 • @Rahl je hebt een goed punt.. en ik hou ook van PlayStation hoor, maar ik ken mijn Xbox gewoon door en door en vind de controller echt fantastisch. Misschien ook ooit beiden ;)
 • @Rahl Zijn voornamelijk indie studios. Verwacht er niet veel van. 2021 spiderman 2 op de ps5, ratchet and clank 2 bij release. en mei last of us 2 op ps4 and ps4 pro. sony zal ook deze generatie gewoon weer de baas zijn
 • @kareltje20 The Initiative, The Coalition, Ninja Theory, Playground Studio's en Obsidian zijn inderdaad niet meer dan indie studios :-D
 • Er vanuit gaande dat de Xbox zijn dramatische One first party line up in dit tijdperk oo orde gaat krijgen. Koop ik ze allebei.
 • Ik ben al sinds de PlayStation 3 trouw aan Sony ( daarvoor was het vooral pc en Sega) en ik blijf trouw aan Sony, ze hebben voor mij de beste exclusives en als ik zo naar de specs kijk van beide next gen consoles dan steekt geen van beide er met kop en schouders bovenuit ten opzichte van de ander.
 • Voor beide!

  Ik koop een Xbox voor mijn vader voor het gebruiksgemak.

  De PlayStation 5 ga ik kopen omwille van de exclusives.

  Wel jammer dat die teraflops-shit zo wordt misbruikt door mensen op forums en YouTube. Jammer dat Microsoft inzet op desinformatie en getalletjes-gestoef.

  Ik heb zo een brilsmurf op YouTube gevonden die al een Xbox Series X heeft. Was een walgelijke niet neutrale vertoning met maar een doel: De specs van de PS5 benadelen.

  Een intel i7 kan beter zijn/benut worden dan een i9. Om maar even over stomme getalletjes te praten. Meer hebben is niet altijd beter.

  De mannen van Digital Foundry zijn gelukkig neutraal.
 • @Don Carpaccio

  Hoe kan iemand ( behalve hogen piefen bij MS) nu als series X kunnen hebben? Maar eh die brilsmurf kan de specs van de ps5 wel door het slijk halen, neutrale tech specs ( zoals onder andere digital foundry hebben al aangegeven dat die teraflops er in principe niet toe doen)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren