1. Q-n-A: Is het tijd voor een streamingconsole?

Q-n-A: Is het tijd voor een streamingconsole?

Er gaat een hardnekkig gerucht dat Microsoft twee versies van de volgende Xbox wil maken. Eén powerhouse met indrukwekkende specs en eentje die games zal streamen waarbij het harde werk wordt gedaan op supercomputers in serverruimtes. Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding. Is het dan nu écht tijd voor een streamingconsole?

Jules Schlicher

Ik denk het niet. Hoewel ik het erg prettig vind om af en toe mijn Xbox te streamen op mijn pc als ik bij m'n ouders ben en zij televisie willen kijken, lijkt het me niet haalbaar om een streaming-console op de markt te brengen. Ik neem aan dat 't dan gaat om een apparaat dat games vanaf een server ver weg streamt en niet binnenshuis. Wereldwijd is dat moeilijk gelijkwaardig aan te bieden, omdat internet bij lange na nog niet overal even snel, stabiel of zelfs beschikbaar is. Het lijkt me bijvoorbeeld momenteel onmogelijk om Fortnite op consoles te streamen en het wereldwijde publiek overal dezelfde ervaring te bieden - wat noodzakelijk is voor een (eerlijk) potje - en over een jaar of vijf zie ik dat ook nog niet gebeuren

slurp juice fortnite

Dennis Mons

Een streamingconsole is (eigenlijk wat Jules zegt) een vrij niche apparaat omdat breedbandinternet met hoge snelheid enorm belangrijk is en niet overal ter wereld even goed beschikbaar. Aan de andere kant zou een streamingconsole niet zo duur hoeven zijn omdat de hardware minder krachtig is. Dat brengt de productiekosten natuurlijk ook omlaag waardoor ik denk dat Microsoft zo een tweede console best durf te lanceren in landen waar internet wel voldoet aan de eisen. Aan de andere kant heb ik eigenlijk ook geen idee hoe snel je internet (of hoe lang/kort/laag je ping(?)) moet zijn om zoiets te bewerkstelligen. Maar ik weet zeker dat bezoekers hier meer technische kennis in huis hebben wat dit betreft.

Bert de Vries

Ik denk niet dat het een succes wordt, als zo'n pure streaming console al snel op de markt zou verschijnen. Ik heb al moeite met het streamen van een pc game op zolder naar mijn tv in de woonkamer. Verder ben ik weer helemaal fan van fysieke games en als alles digitaal gestreamd wordt, mis ik al mijn mooie doosjes! Niet een console voor mij, denk ik. Maar in dit soort gevallen heb ik graag ongelijk.

Thijs Barnhard

Ik merk dat ik steeds minder waarde hecht aan het fysiek hebben van muziek, films en games. Ik zie zo'n streamingconsole daarom best zitten. Ik heb er zelf niet de internetverbinding voor, maar een enorme bibliotheek aan games spreekt mij wel heel erg aan. Het gaat tenslotte om de ervaringen die je met die spellen hebt en niet zozeer om de hoesjes waar je toch maar een keer naar omkijkt.

Michel Musters

Ik ben een liefhebber van fysieke media. Ik heb meer dan 700 games thuis staan en verzamel ook platen en blu-rays. Het enige moment dat dit echt een nadeel is, is wanneer ik weer eens verhuis. Ik ben dan ook nog niet klaar voor een all-streaming console. Vele delen van de wereld overigens ook niet dankzij slecht internet of datalimieten. Maar dat het de toekomst is, kan ik niet ontkennen. Een model zoals volgens de geruchten Microsoft gaat toepassen, waarbij gamers zelf bepalen of ze een traditioneel systeem of een streaming kastje kopen, is voor deze tijd dan ook een goede middenweg.

Jacco Peek

In de praktijk werkt streamen nog altijd niet ideaal (en vaak voor geen meter), maar ik geloof dat Microsoft daar verandering in kan brengen. Het bedrijf heeft het beste voor met gamers, heeft diepe zakken en bezit wellicht de meest geavanceerde cloud-technologie van dit moment. Hopelijk is Game Pass in 2020 aantrekkelijk genoeg om met een variant een dergelijke streaming console aan de man te brengen. Zolang we de keuze hebben tussen een traditionele console en een goedkopere streaming-versie, dan lijkt me dat ideaal.

Xbox Game Pass

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ja en nee. In hoeverre kan hoge kwaliteit worden gegarandeerd bij snelle multiplayer games. Daarnaast baart mij de monoploy op online licenties zorgen. De gemiddelde PSN games zijn al nu al duurder dan de fysieke schijfjes. Als er bijvoorbeeld met licenties wordt gewerkt zijn meerdere aanbieders wel een must. Ik ben benieuwd of een Playstation of Microsoft ook met een nieuw totaal overkoepelend abonnement komt, en hoe dit dan wordt vormgegeven.

  Online games sharen doe ik nu ook al, dus dat maakt het voor mij wel de moeite. Ik ben alleen nog niet erg overtuigd, zeker niet nu naar steeds 'zwaardere' games gaan.
 • Voor mij gewoon nee, en blijft ook nee tot ik niet anders kan. Games hoeven van mij niet fysiek. Haal ze tegenwoordig liever digitaal binnen.
  Games streamen, ik zie dat nog niet zo snel lekker werken. Maar misschien heb ik het fout. Ik ga i.i.g. sowieso voor de powerhouse.
 • Als dit goed werkt ben ik gelijk om, veel efficienter om iedereen op een datacenter aan te sluiten dan elke gamer zijn eigen powerhouse.
  Ook met de gedachte dat we toch echt iets aan onze energieconsumptie moeten doen lijkt dit uiteindelijk een betere oplossing op de lange termijn.
  Zo’n datacenter is op termijn beter te poweren op duurzame energie en een lichte client thuis kan dan een stuk zuiniger.

  Echter gameplaywise heb je lage latency nodig en dat zie ik nog niet op korte termijn lukken.
 • Technisch gezien veracht ik dat het niet optimaal is. Films en televisie wordt gebufferd maar voor een game is dat niet mogelijk. Ik veracht dat we de volgende generatie naar de 60fps gaan en dan heeft de stream service echt het nakijken.
  Daarnaast staan streaming services voor mij gelijk aan het Netflix model en ik haat dat. Het doet mij denken aan de Twilight CD's/DVD's die ik vroeger kocht. Iedere maand de nieuwste games, tientallen, maar geen enkele game waar ik een connectie mee had. Als ik een game koop, ook al blijkt ie in eerste instantie iets tegen te vallen, dan speel ik 'm toch en niet zelden blijkt het een prima game te zijn. In mijn Twilight periode had ik al lang een andere game opgestart.

  Hetzelfde geldt voor mij bij bingewatchen. Niet een week moeten wachten op de volgende aflevering is niet meer op school praten over hoe het verder zou gaan met de personages, speculeren over het verloop van het verhaal. Je leefde een jaar met die serie en gaven zo veel meer plezier dan: kijken, klaar, next. En als je dat niet doet is er wel iemand die het spoilt voor je.
  Geef mij maar een fysieke of (in aanbiedingen) digitale game.
 • Ja en het kan makkelijk
 • Nee daar is het imho nog geen tijd voor. De latency blijft voorlopig nog wel een issue die niet makkelijk op te lossen is.

  Maar als MS en Sony zeggen het is tijd voor een streaming console dan hebben wij er niks tegen in te brengen en gaat er gewoon komen.
 • @Meta_coola

  Nope… wij bepalen nog altijd met onze wallet.
 • Ligt voor een heel groot deel aan de communicatie. Wat dat betreft heeft Microsoft zijn lesje wel geleerd van de Xbox One aankondiging. Sindsdien hebben ze echter een boel aantrekkelijke services voor gamers in het leven geroepen. Een keuze voor zo'n streamer zou daar goed in passen voor bepaalde markten.

  Laat het eerst nog maar in de schaduw staan van de 'gamersvariant' die gewoon nog een traditionele console is. Maar om de wereld vast te laten wennen en early adopters te bedienen lijkt het me een goede stap. Het komt er toch een keer van en zo kan er ook getest worden tegen welke problemen we nog aan gaan lopen.
 • Ik heb er gemengde gevoelens over na mijn ervaringen met PSNOW.

  Al zie ik de voordelen van genoeg keuze onder 1 bedrag maandelijks en in 30 dagen had ik 2 Atelier games 100%. Games zijn nogal niche fysiek en voor 17 euro een koopje.

  Alleen de nadelen had ik al snel bij games zoals GRID2 en Sonic waarbij de simpelste bochten/sprongen al mis gingen.

  Met het internet in de wereld zie ik hier maar een hele kleine markt voor. Lekker laten tot een optie en geen moetje
 • Q-NNEE
 • Buiten het technische aspect is mijn bezwaar vooral dat je een overload aan games krijgt en dat is niet leuk.

  In de tijd van de PS1 had ik een 'omgebouwde' en kreeg ik van mijn ouders en oma super vaak nieuwe games, omdat het toch geen drol kostte. Hetzelfde had ik in de tijd dat ik voor een gamingwebsite schreef en elke week één of meerdere games mocht reviewen. Dat zorgt ervoor dat je bijna geen enkel spel uitspeelt en er veel te weinig van geniet.

  Ik ben bang dat ik dat ook ga krijgen wanneer je games kan aanklikken en spelen. Je gaat dan waarschijnlijk snel een nieuw spel proberen. Nu is die drempel iets hoger, omdat je er voor moet betalen, maar bij zo'n streamingdienst heb je al betaald en kan je doen wat je wil.

  Ook is de vraag hoe lang een game er op blijft staan. Soms wil ik op Netflix een serie kijken en blijkt ie ineens weg te zijn. Als je een game al dan niet fysiek gekocht hebt, heb je dit probleem niet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren