1. Q-N-A: Kan de reputatie van CD Project Red worden hersteld?

Q-N-A: Kan de reputatie van CD Project Red worden hersteld?

Of is de ontwikkelaar van z'n voetstuk gevallen

Deze week stond in het teken van controverse rondom Cyberpunk 2077, met als toppunt dat de game uit de PlayStation Store gehaald. Vandaar de vraag in de Q&A: kan de reputatie van CD Projekt Red worden hersteld?

Martin verschoor

Ze zijn al de goodwill kwijt, weg, binnen een week door de wc gespoeld. Iets waar ze jaren aan hebben gebouwd en super belangrijk...je reputatie, in een klap weg. Dit zal ze de komende projecten alleen nog maar achtervolgen en is (denk ik) bijna onmogelijk meer om te fixen.

Cyberpunk 2077

michel musters

Natuurlijk komt het nog goed met die reputatie. Dat is hoe het menselijk brein werkt. Zodra de ontwikkelaar ook maar met iets op de proppen komt dat gamers graag willen, is alles vergeven en vergeten. Case in point? Ondanks alle weerzinwekkende berichten over crunch binnen de studio, is de game alsnog massaal gekocht. Het zou niet zo moeten werken, maar zo werkt het dus wel. Maken ze het niet meer goed met Cyberpunk, dan wel weer met de volgende game.

cyberpunk 2077

lars corenlis

Je bent zo goed als je laatste game. Hun heldenstatus die ze met The Witcher 3 hebben opgebouwd is nu wel weg ja. Maar het komt nog wel goed, als ze Cyberpunk 2077 in de loop van 2021 goed op de rit krijgen. Ubisoft is Assassin's Creed Unity ook te boven gekomen, en iedereen is toch weer benieuwd wat BioWare uitvoert, ondanks Andromeda en Anthem. Volgens mij schuilt onder de bugs en gedoe een dijk van een game, waar we straks hopelijk allemaal gewoon van kunnen genieten. Misschien was het spel een half jaartje uitstellen trouwens een goed idee geweest...

Mass Effect Andromeda

jacco peek

Ik denk dat het er nu heel slecht uitziet voor CD Projekt Red, maar dat mensen 1: de game toch wel blijven kopen en 2: dit langzaam gaan vergeten. Zeker wanneer er dlc verschijnt, de onlinemodus van Cyberpunk uitkomt en uiteindelijk The Witcher 4 (ik kan niet wachten!) wordt uitgebracht, zal het allemaal wel minder worden. Of CD Projekt Red nog wordt gezien als dé good guys van de industrie - gratis dlc, geen microtransacties, etc. - valt echter te bezien.

cyberpunk 2077

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Natuurlijk kan dat wel, maar dit is geen Kickstarter of early access projectje, dus logisch dat mensen hun geld terug vragen.

  Ik vraag mij af of ze het gaan overleven. Het zou jammer zijn als ze het niet redden, maar ja de game is zonder de bugs volgens mij niet eens zo heel goed.
 • @CerandoX.nl

  De game is met bugs al een van de tofste spellen die ik ooit gespeeld heb, en ik draai al even mee :D
 • @brushaway

  Ik hoor vooral veel 7 of 8tjes vallen. Het is een leuke, matige rpg.
  Natuurlijk, smaken verschillen he 😊
 • @BadAsh
  De pc versie krijgt nogtzns vooral 9s..
 • @BadAsh

  Reviews besteed ik nooit teveel aandacht aan. Lekker zelf spelen :)
 • @brushaway
  Kijk het is sowieso persoonlijk natuurlijk, maar misschien waren mijn algehele verwachtingen te hoog.
 • Als ik even terugdenk aan wat voor wanproducten we het afgelopen decennium wel niet hebben gezien, dan lijkt het me sterkt dat ze dit niet te boven zullen komen.

  Als de game hopelijk binnenkort flink wordt gepatched zal een hoop al weer vergeten zijn.
 • Wij leveren in de bouw ook wel eens een minder projectje op. En er zijn altijd wel opleverpuntjes die we na oplevering netjes oplossen. En er komt daarna wel weer een project waarmee je weer een goede naam krijgt. Heb zelf totaal geen interesse in deze game, maar lees best wel lovende reacties van de mensen die hem op de next/current gen spelen, dus ik denk dat het allemaal wel goed komt.
  En je kunt jezelf zo gek laten maken als je zelf toestaat. Bij mij is ook eens erg aangedrongen om over te werken. Ik heb heel duidelijk aangegeven dat niet in extreme mate te gaan doen, omdat zij de planning niet voor elkaar hebben. Punt!
 • Tuurlijk. Er zijn genoeg andere gamefranchises die jaarlijks goed verkopen en ook vol met bugs zitten. Dit is echt niet de enige game met dit soort issues.
 • Ach, komt kijk naar Ubisoft, EA, Nintendo, Sony, Xbox, Activision oftewel alle gamebedrijven. Allemaal kunnen ze parels maar ook gedrochten uitgeven.
  CD project Red heeft in mijn ogen genoeg potentie en aanzien om dit te overleven.
 • Iedereen en zijn moeder duikt op deze game en vindt het hip om te zeggen hoe slecht die wel niet is en dat het nooit meer goed komt met CD Projekt Red. Wat een onzin. Waarom zou Ubisoft of EA dan nog bestaan? Die doen niks dan rehashes maken met behoud van de vele bugs. Laten we daar eens over praten.
 • @barton
  Het is inderdaad opgehyped. Ik vond CoD Black Ops Cold War technisch gezien veel meer problemen geven, het brickte zelfs consoles, maar dit met CP2077 is een eigen leven gaan leiden. Bij de NOS kwam het zelfs voorbij, waar een "game expert" vertelde wat er allemaal mis mee was, tenenkrommende TV was dat.

  Maar er is wel echt wat mis met de game. Ik vond de XSX-versie ook gewoon niet goed genoeg en dan vraag je je af of de game de volle prijs waard is, terwijl de game nog niet goed is en hij zeker over een paar maanden (wanneer de game wel goed is) nog maar een fractie kost van wat het nu kost.

  Deze game is nu geen 60-70 euro waar op de console. Hoewel blijkbaar genoeg mensen het er wel voor over hadden, dan heb je gewoon de problemen op jezelf afgeroepen.
 • No Man's Sky wordt geprezen en ontving een game award na leugens. Activision ontslaat honderden lui na een record jaar. EA, EA. Ubisoft heeft jarenlang tal van z'n medewerkers misbruikt. 2K behandeld NBA 2K spelers liever als gokverslaafden. Naughty Dog krijgt award op award voor een game waarbij haar personeel zich in verschillende mate kapot heeft moeten werken en ga zo maar door. En iedereen en z'n moeder koopt nog games van deze bedrijven.

  Dit gaat CDPR, als de welverdiende shitstorm is gaan liggen, en zij de game binnen nu en een jaar goed oppoetsen ook wel overleven.

  Alle negatieve aandacht die het krijgt is verdiend, maar CDPR lijkt nu de media zondebok te zijn terwijl er genoeg andere wanpraktijken in de game industrie hebben plaats gevonden de laatste jaren.
 • Ik vind dat ze alle haat die ze nu krijgen terecht is.
  Ze hebben gewoon hun goede reputatie gebruikt om pre orders te verkopen terwijl ze flikkers goed wisten dat die console versies nog lang niet klaar zijn.
  En dan exspres alleen pc versies uitgegeven heel smerig.
  Ik hoop ook dat ze aangeklaagd gaan worden klinkt misschien hard maar het zal wel een keer tijd worden dat er regels en wetten komen om gamers te beschermen.
  Want wij worden wel vaker voor de gek gehouden met mooie beelden en stoere praatjes van uitgevers.
 • Ik denk dat het wel goed gaat komen met cd projekt red. Ik heb ze in ieder geval al weer vergeven. Al moet ik zeggen dat ze het "spelletje" smeriger hebben gespeeld dan dat EA , Activision en Ubisoft ooit hebben gedaan.


  Cyberpunk 2077 is wel veel beter dan the witcher 3 ( daar kan ik nog steeds niet in komen na 6 uur max is de koek daar echt op
 • @Meta_coola

  Nee hoor. Als voorbeeld: het jouw geliefde ubisoft heeft bij AC Unity ooit het embargo ruim na release gezet om te voorkomen dat mensen op de hoogte kwamen van diens vreselijke staat.
 • @barton

  Ook smerig maar vind de praktijken van CDPR toch echt één gradatie smeriger
 • Het zal wel weer goedkomen. Zo ik het hoor is de game gewoon goed op een systeem die de game aan kan.

  Het is gewoon niet netjes om een game uit te brengen die door miljoenen mensen ge-preordered is, zonder dat deze enigszins fatsoenlijk draait.

  Je kan het gewoon niet maken en dan nog proberen te verbloemen met pc-keys.

  Het gebeurt ook vaak genoeg dst andere uitgevers bagger uitbrengen. Zo extreem als dit weet ik niet (qua bugs). Maarja ea brengt exact dezelfde fifa als
  Vorig jaar uit op de switch. Tsjah.

  Uiteindelijk komt t wel goed, maar ik bestel van dit soort ontwikkelaars iig niets vooruit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren