1. Q-N-A: Wat is de beste launchgame?

Q-N-A: Wat is de beste launchgame?

Welke lanceergame was nou echt goed?

Nu de launch line-up van de PlayStation 5 en Xbox Series X en S bekend zijn, wordt het tijd om eens terug te kijken op vorige generaties. Lanceergames zijn namelijk over het algemeen best wel... slecht, maar welke was nou echt goed?

Thijs barnhard

Vooral consoles van Nintendo hebben nog wel eens de neiging om te lanceren met een spel die meteen gerekend kan worden tot een van de beste van de generatie. De Switch had Breath of the Wild, de Wii natuurlijk Wii Sports, maar als je het mij vraagt is de Nintendo 64 nog steeds de absolute koning. Super Mario 64 was de game die het tijdperk van de derde dimensie begon. Zoals uit die onlangs uitgebrachte collectie blijkt is dit spel ook nog steeds prima speelbaar.

Super Mario 64

Bert de vries

Condemned: Criminal Origins.

lars cornelis

Halo: Combat Evolved is denk ik de enige launchtitel die ik 20 jaar later nog steeds zonder moeite oppak. Die heb ik bij de launch van de originele Xbox helemaal kapot gespeeld, maar speel ik met net zoveel plezier in 2020. En op de Series X draait 'ie blijkbaar in 4K op 120fps, dus drie keer raden wat ik volgende maand ga spelen. Het helpt natuurlijk ook dat die game het eerste deel was van een succesvolle serie, en onderdeel is van The Master Chief Collection en daardoor dus nog makkelijk toegankelijk is. Van veel andere consoles zou ik niet eens meer weten wat er bij de launch verscheen.

Halo

jacco peek

De PlayStation 4 was de eerste console die ik daadwerkelijk bij lancering kocht. In 2013 was er echter geen game die me écht kon bekoren, zelfs Killzone: Shadowfall vond ik tegenvallen. Dat brengt me al gauw bij de Nintendo Switch, die natuurlijk synoniem is aan Breath of the Wild. Die eerste weken met de Switch en Zelda waren magisch. Het gevaar is natuurlijk dat je door zo'n nieuwe ervaring de game volledig ophemelt, maar drie jaar later kunnen we wel stellen dat Breath of the Wild gewoon een meesterlijke game is.

zelda: breath of the wild

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik kan niet zo goed kiezen, dus mijn top 3:
  -Halo: Combat Evolved
  -Super Mario 64
  -Super Mario World
 • @Gaaiz
  Mijn top 3 heeft dezelfde games;

  1. Super Mario 64 - N64
  Zo revolutionair zal nooit meer gebeuren. Wat keek ik hier jaren naar uit en wat was het uiteindelijk resultaat van tig keren uitstel ver boven mijn verwachting. En nog steeds leuk om te spelen en niet geëvenaard door een developer buiten Nintendo.

  2. Halo: Combat Evolved - Xbox
  3. Super Mario World - Snes
  4. Breath of the Wild - Switch
  5. Super Monkey Ball - GC
  6. Twilight Princess - Wii
  7. Sonic Adventure - Dreamcast
  8. Ridge Racer - PS
  9. Wii Sports
  10. Pilotwings - Snes
 • @SmartTies

  Mooi lijstje, was Ridge Racer helemaal vergeten.
 • Nog niet eerder een console op launch gekocht, dus ik zou het niet weten. BotW gewoon op de WiiU gespeeld.
 • Ondanks het feit dat ik m op dat moment voor de Wii U kocht, vind ik Breath of the Wild denk ik de beste launch game.

  Als ik terugkijk naar console lanceringen, weet ik dat ik bij de Ps4 shadow fall had en bij de wii een stuk of vijf games die allemaal veel minder waren dan Botw.

  Consoles die ik daarvoor kocht, kocht ik denk ik niet gelijk bij lancering. Weet ook niet welke launch games ze hadden.
 • Voor mij was de GameCube launch magisch. Deze games helemaal stuk gespeeld:

  Luigi's Mansion
  Wave Race: Blue Storm
  Super Monkey Ball

  Ook de PSONE met Wipeout was geweldig
 • Lastig Mario 64, Halo of Breath of the Wild, maar welke van de 3.

  Volgens mij was Power Stone een launch titel op de Dreamcast, dan hoort die ook tussen dat rijtje.

  Misschien was er ook wel 1 op de Snes of Megadrive hoor, maar weer niet echt meer welke games daarbij zaten onder de launch.
 • Luigi's Mansion op de GameCube en Wii Sports op de Wii.
 • Voor mij was dat zonder twijfel
  Condemned: criminal origins.

  Hoop nog steeds op een vervolg of een remake.
 • Kijk mannen, dit zijn de vragen! Een link naar de actualiteit maar ook weer niet direct. Het houdt iig de mogelijkheid om met variabele en verrassende antwoorden te komen. Goed bezig👍

  Zelf neig ik naar Zelda TP voor de Switch, of naar Zelda BotW. Ik gok de laatste, want TP is voor mij toch echt een Cube game die de generatie afsloot. Maar ik was meer hyped voor TP dan voor BotW. Dit komt ook omdat ik amper meer te typen ben voor games. Dat jeugdige enthousiasme ben ik een beetje verloren door de jaren… Helaas…
 • @benjaminben

  Zit een foutje in toch Zelda TP voor de Switch?
 • @DefenseForceNL

  Euh ik bedoel Wii :p of was dat helemaal geen launchgame? Dacht van wel namelijk.
 • @benjaminben

  Ja die was launch titel voor de Wii
 • @DefenseForceNL

  Njah dan is m'n entry legit 😝 maar ga toch voor BotW
 • Ben vooral een Nintendo gamer. Heb wel een 360 en ps3 staan en zal de ps5 ook wel gaan halen volgend jaar. Maar de Wii is de einige console die ik op launch heb gekocht. En dat kwam dan echt door Twilight Princess. Op de Cube ben ik in aanmerking gekomen met de Zelda serie en vervolgens die trailer op E3 maakte me hyped. Het was tevens mijn laatste jaar op school. Dus de hele kerstvakantie kon ik lekker door wat maakte dat ik er misschien wel extra van heb genoten. Als we dan in zijn algemeenheid moeten spreken ga ik toch voor BotW. Wat een geweldige game was dat! Maar die heb ik pas een jaar na launch gespeelt.
 • Dead or Alive 3 op de originele Xbox. Ik stapte over van Sega Genesis naar Xbox en was natuurlijk helemaal weggeblazen van de graphics. Ik vind die game nog steeds mooi uitzien. It aged like wine.
 • Tetris op de Gameboy.
 • Tetris op de Xbox Series X. Exclusief voor een jaar. Wederom een straffe zet van Xbox.
 • @Don Carpaccio
  Stel je voor dat we allemaal op dit niveau gaan reageren. Wat een dolle boel zou het zijn. Echte dijenkletsers hoor. Chapeau voor je hoogst irritante gedrag de laatste tijd
 • @xevulutionx

  Wrm zo serieus? Ben jij een Xbox gamer? Zoja? Begrijp ik je frustratie.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren