1. Q-N-A: Wat is je game van het jaar?

Q-N-A: Wat is je game van het jaar?

Tijd voor onze GOTY's

2020 is praktisch voorbij, dus wordt het tijd dat onze redacteuren hun favoriete game van het jaar delen. Uiteraard ook aan jou de vraag: wat is je GOTY?

Martin verschoor

The Last of Us Part II is voor mij de game van het afgelopen jaar. Niet de game die ik het meest heb gespeeld, of het meeste lol mee heb gehad, maar wel de game die dingen met me deed. Binnen drie kwartier, drie verschillende emoties voelen, dat deed The Last of Us Part II met me. Me compleet onderdompelen in een andere wereld, dat deed The Last of Us Part II met me. Me twee weken na het uitspelen van de game, nog steeds aan de titel denken, dat is wat The Last of Us Part II met me deed en daarom de videogame van het jaar voor mij.

The Last of Us Part 2

lars cornelis

Astro's Playroom is mijn Game of the Year. Noem het een techdemo zoveel je wil, maar het is een verdraaid goede platformer die ontzettend goed in elkaar zit. En dan bedoel ik niet alleen het platformen zelf, maar ook de presentatie van collectibles en de talloze easter eggs zijn briljant. Ik wilde echt alles ontdekken in die game. Iedere verwijzing zien, elk puzzelstukje verzamelen en zelfs elke Trophy verdienen, terwijl ik normaal dus echt geen zak geef om trophies. De tweede plek is voor The Last of Us II om precies wat Martin al zegt. Brons gaat naar Ghost of Tsushima. Samurais zijn dope.

Astro's Playroom

michel musters

Dit jaar bestaat voor mij uit vele toppers. Misschien komt het omdat ik meer dan ooit tijd voor games had in verband met de pandemie, of misschien zijn er dit jaar wel gewoon erg veel goede games uitgekomen. Zowel The Last of Us: Part 2 als Astro's Playroom zijn voor mij grote winnaars, maar aangezien andere redactieleden die al hebben genoemd, ga ik voor Animal Crossing: New Horizons. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om de game nu nog op te starten, maar deze lente heeft dat spel mij door de eerste lockdown gesleept. Ik heb zo'n 260 uur op de teller staan, dat gebeurt mij echt zelden bij een game.

Animal Crossing: New Horizons

spelunky 2

Mijn favoriete game van dit jaar is Spelunky 2. Geen ander spel van 2020 speel ik nog dagelijks en met zoveel plezier. Dat komt natuurlijk vooral omdat Spelunky verschrikkelijk moeilijk is. Ik geef eerlijk toe: ik heb alleen nog maar het eerste einde gehaald en ik probeer met alle macht ooit nog een keer Hundun te bereiken. Dat gaat mij in 2021 vast lukken! Mijn andere favoriet van dit jaar heb ik al ‘uitgespeeld’, maar ik mis Hades enorm. Misschien doe ik vandaag nog een paar runs, gewoon omdat het zo verschrikkelijk leuk blijft.

Jacco peek

Het wordt echt de tiende keer dat ik ga vertellen waarom The Last of Us: Part 2 mijn game van het jaar is, maar toch doe ik het met liefde. Dit jaar heeft Naughty Dog me laten zien hoe uniek games zijn, specifiek in het tonen van meerdere perspectieven in een heel triest en gruwelijk verhaal. De manier waarop The Last of Us: Part 2 dat doet heeft bij mij een innerlijk conflict gecreëerd en een rollercoaster aan emoties opwekte is ongekend - naar mijn mening nog beter dan het eerste deel. Het verhaal spookt nog steeds door m'n hoofd en zodra er een PS5-update verschijnt ga ik het gewoon voor de derde keer beleven.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Voor mij is Ori 2 GOTY. Sfeer , muziek en platformen is 10/10.

  Grootste teleurstelling: Immortals Fenyx Rising.
 • Tlou2 en daarna doom eternal.
 • Ghost of Tsushima, de assassin's creed in Japan die we nooit gehad hebben. Heb platinum gehaald en echt geen seconde mee verveeld. Trof ook geen enkele bugs en andere fouten aan, weet niet of iedereen dat had?

  Tweede Last of us 2, vond het verhaal en sfeer echt prachtig, ondanks dat het verhaal een kant opging die ik persoonlijk niet zo leuk vond. Ik ben alleen van mening dat de gameplay vrij summier en weinig vernieuwend was t.o.v. deeltje 1. Word nogal vaak op gewezen bij andere studio's (o.a. Ubisoft), maar opvallend genoeg wordt dat bij deze game door de vingers gezien.

  Ten derde Assassins Creed Valhalla die ik momenteel speel op de PS4. Als de laadtijden niet zo lang waren geweest en de vele bugs eruit waren gehaald dan had die op plek 2 gestaan. Ik vind de verhaalmodus, het opbouwen van je dorp en de mysteries echt geweldig en de mythologie rondom de vikingen is leuk gedaan. Ook is de brotherhood van assassins weer echt terug en dat miste ik heel erg in odyssey.
 • Ori and the Will of the Wisps voor mij. Met als side note dat ik The Last of Us II nog niet gespeeld heb.
 • Ghost of tsushima, Doom eternal en TLOU2 en final fantasy 7 remake. Grootste teleurstelling: immortals fenix en watch dogs legion.
 • The Last of Us: Part II met grote afstand op de games die de afgelopen paar jaar voorbij zijn gekomen.

  Schreef Cody het stukje over Spelunky 2? De redactie is vergeten de naam erbij te schreven.
 • Van games die dit jaar verschenen Ori and the Will of the Wisps. Die game is subliem en zou voor mij altijd meedingen om de titel, maar natuurlijk moet ik erbij zeggen dat ik (nog) niet de kans heb gehad om veel andere GOTY-gegadigden te spelen, voornamelijk de PS exclusives.

  Van oudere games die ik pas dit jaar heb ontdekt, staan Hollow Knight en RE2 bovenaan het lijstje.
 • Ghost of Tsushima. Maar daar later meer over want morgen of dinsdag zal ik mijn top vier games van 2020 artikel posten.
 • Dragon Quest 11. Is misschien officieel vorig jaar uitgekomen, maar wel de titel die ik dit jaar het meest heb gespeeld. Ben ook net aan Xeno Dev begonnen. Tot nu toe al erg indrukwekkend ivm het al meesterlijke origineel. Dus ookal zit ik er pas net in, staat hij toch al op de tweede plek, of eerste als je DQ niet mee wil tellen
 • The Last of us 2 vond ik overall het meest indrukwekkend vooral door verhaal en gameplay.
  Kort erachter voor een lading magische sfeer en snaarstrakke gameplay Ori 2
  Doom Eternal mag plek 3 dragen
  Helaas niet alles kunnen spelen wat ik had gewild dus wellicht dat plek 3 nog bedreigd kon worden. De andere 2 plekken kan ik me niet zo voorstellen gezien beide games vrijwel 100% scoren voor mij.
 • The Last of Us 2 by far.
 • The last of us 2 dan immortals fenyx rising en ghost of tsushima
 • The Last of Us Part II!
 • Doom Eternal. Fps single player adhd actie van de bovenste plank. Wat een weergaloze game als je eenmaal in de flow van combat zit. Ondersteund door een fantastisch dynamische soundtrack en een verdomd goede engine.

  Hades. Wat een verslavende combat loop. Vind het prachtig hoe Supergiant Games een wereld heeft gecreëerd waarbij het rogue like aspect van de game "klopt" bij de toestand waarin je bent beland. In plaats van dood gaan en/of het halen van een run en simpelweg opnieuw beginnen. Onthuld hier met hulp van een toffe art style en over het algemeen sterke characters met geweldige voice acting, langzaamaan een verhaal waarin het als maar "overnieuw" beginnen van een run logisch aanvoelt. Goeie soundtrack ook.

  Mooi hoe een run soms niet naar wens gaat en dan krijg je die ene boon die je build in één keer samenbrengt.
  Fantastische game en imo de beste rogue like tot op heden. En dat alles voor maar €21 van een bedrijf dat z'n personeel niet de tering in laat werken/crunchen.
 • Word toch onverwacht een mobiel game. Genshin Impact houd me al maanden in zin greep dankzij geweldige muziek en gameplay. Heb vrij weinig last van de Gacha gebeuren en negeer deze gewoon makkelijk. Leuk game om soms even een uurtje te spelen en lekker van de groeiende wereld te genieten met genoeg events.

  Among us op 2. Heb aan deze game veel plezier gehad en laat zien dat je zelfs aan simpele games tientallen uren kan verslinden.
 • TLoU2 was voor mij vrij teleurstellend. Die wannabe-shockmomenten waren het echt niet voor mij en voelden leeg en goedkoop in plaats van impactvol. Aan het einde van de rit deed de game technisch ook niet echt iets dat we niet al duizend keer hebben gedaan.
  Ghost ben ik niet helemaal doorheen gekomen. Titels als Valhalla en Fenyx Rising niet gespeeld, maar goed.

  Ik ga in een historisch bagger gamejaar dan toch voor DOOM Eternal of (de PC-versie van) Cyberpunk.
 • 1 Ghost of Tsushima, die game had eigenlijk alles wat ik zoek in een open wereld game, sterke combat, prachtige wereld en een sterk verhaal

  2 Mafia Remake, een remake zoals een remake hoort te zijn. Prachtige graphics, levendige wereld, sterke gameplay en gewoon echt een topervaring zeker voor iemand als ik die de originele Mafia nooit gespeeld heeft.

  3 The Dark Pictures Little Hope, een van de beste horrorgames die ik ooit gespeeld heb, ijzersterke sfeer en een heel intens en spannend verhaal. Heel erg van genoten

  Grootste verrassing: Immortals Fenyx Rising, echt een hele leuke game met een prachtige wereld die mijn verwachtingen veruit heeft overtroffen.

  Grootste teleurstelling: The Last of us Part 2, een game waar ik ontzettend lang naar uit heb gekeken, prachtige graphics, gameplay was ook prima maar het verhaal vond ik helemaal niks.
 • 1. Ghost of Tsushima
  2. The Last of Us Part 2
  3. Immortals - Fenyx Rising
 • 1. Ghost of Tsushima
  Eindelijk weer een openwereld waar ik echt van heb kunnen genieten en met plezier de platinum heb gehaald. En wat een sfeer en mooie plaatjes tovert die game op je scherm.
  2. The Last of us part 2
  De game heeft voor mij niet de impact van deel 1 en de pacing was niet geweldig, maar de game haalt echt het uiterste uit de ps4 wat pracht en praal betreft. Ook heeft het verhaal zijn sterke en indrukwekkende momenten en is de gameplay verbeterd tegenover het eerste deel.
  3. Ori and the will of the wisps
  Net alsof je een sprookje speelt en wat een mooi en sterk einde. Alleen was de gameplay tegen het einde soms wat frustrerend. Vandaar nummer 3.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren