1. Q-N-A: Wat is je top 3 games van 2018?

Q-N-A: Wat is je top 3 games van 2018?

2018 is voorbij, een jaar vol grote games, leuke ervaringen en nieuwe helden die we ontmoet hebben. Elke console heeft dit jaar weer iets nieuws gebracht en uiteindelijk kunnen we nu weer gaan nadenken over welke games onze favoriete waren. Dus in deze Q-N-A: Wat is je top 3 games van 2018?

Lars cornelis

Top 3? Oef, dan moet ik zo tussen de feestdagen door even keihard schatjes vermoorden. Mijn nummer 1 is God of War, maar daar heb ik al genoeg over verteld. Vlak achter God of War vinden we denk ik Spider-Man. Eindelijk is er een ontwikkelaar in geslaagd een echt goede Spidey-game af te leveren, waarin zowel het vechten als slingeren goed voelt, en er ook nog eens een origineel verhaal wordt verteld. Al zijn inmiddels, nu ik terugkeer naar de game voor de dlc, wel wat scheurtjes zichtbaar. Zij-activiteiten zijn generiek en de game valt inmiddels erg in herhaling. Het Webbed Suit maakt daarentegen weer veel goed. Mag ik de bronzen plak in drie stukjes knippen en verdelen over Tetris Effect, Astro Bot (die beiden laten zien dat vr écht meer is dan een gimmick) en Assassin's Creed Odyssey (haters gaan haten, maar dit is gewoon een ijzersterke game)? Nee? Doe het lekker toch.

Spider-Man

martin verschoor

3: Call of Duty: Black Ops 4. Ik speel eigenlijk alleen maar Blackout, de battle royale-mode in Black Ops 4. Zo goed, zo leuk, zo vet.

2: Hitman 2. De Hitman-games liggen me nauw aan het hart en Hitman 2 stelde me niet teleur. De game doet niks nieuws, maar het is Hitman en meer Hitman is goed voor mij.

1: Marvel’s Spider-Man. Een heerlijke en prachtige singleplayer-ervaring. In tijden niet zo genoten van een superhero-game.

Hitman 2

michel musters

3. Red Dead Redemption 2. De eerste pakweg acht uur is het even wennen, maar ik heb tientallen uren genoten van de prachtige en realistische open wereld die Rockstar heeft geschapen. Het jagen alleen al zou een game op zich kunnen zijn!

2. Tetris Effect. Ik ben een groot fan van dit klassieke puzzelspel en de maker van Rez en Lumines (twee andere favorieten van mij) heeft er een prachtig, emotioneel spektakel van gemaakt. Zeker met een vr-bril op is het genieten geblazen.

1. God of War. Wát een geweldige 'soft reboot' van een toch al sterke franchise. Zelden een actiegame gespeeld die zo perfect in elkaar steekt!

Bonus: Astro Bot: Rescue Mission. Dit spel is de aanschaf van de PSVR al meer dan waard! Een geweldige platformer.

God of War

wes rijckaert

3. Super Smash Bros. Ultimate

Er zijn weinig games waar ik niet zo gehypt voor ben als Smash Bros. Mijn verwachten waren dan ook torenhoog en dat Ultimate deze allemaal heeft ingewilligd is een lichtelijk wonder te noemen. Stage Morph, diverse modi, met of zonder items, omega stages, reguliere stages. Bijna alles binnen Smash is aan te passen of in te vullen door de speler. Zoveel vrijheid en dan toch alles zo goed afgestemd. Petje af! De hype blijft overigens bestaan, want met Joker als DLC-personage hebben we nog 4 vechters te gaan. Ik kan niet wachten waar Sakurai mee komt!

2. Spider-Man

Ik denk dat ik dit jaar niet meer plezier heb gehad tijdens het spelen van een game dan Spider-Man. De wereld, het zwieren, de humor, de relatie tussen Peter en MJ. Alles zit super in elkaar en de match tussen Spider-Man en ontwikkelaar Insomniac is wat mij betreft een samenwerking voor minstens 20 jaar! Een game die vooral erg lekker speelt en daarna nog veel meer moois heeft om mee aan de slag te gaan. Oh, en dan heb ik het nog niet eens over de toffe DLC gehad!

1. God of War.

Binnenkort verschijnt mijn artikel op de site waarom God of War voor mij het tofste is wat ik dit jaar heb gespeeld, dus laat ik kort zijn. OH BOY, you gotta play this!

God of War

jacco peek

3. Red Dead Redemption 2: Wat een prachtgame. Ik kwam er net als sommigen niet helemaal goed in, maar zo rond het derde hoofdstuk is niets meer stabiel en werd letterlijk alles boeiend. Daarnaast zet RDR 2 het eerste deel in zo’n bijzondere context, dat het absoluut mijn favoriete Rockstar-game ooit is geworden.

2. Celeste: Celeste is echt een hele speciale game. Het heeft een krankzinnig goed levelontwerp, met een vrijwel perfecte leercurve. Het beste aan de game vind ik hoe optimistisch het is, want dat heeft me een duwtje in de rug gegeven toen ik het nodig had.

1. God of War: Ik heb het al heel vaak over deze game gehad, dus laat ik het kort houden. Kratos is met deze game een van de meest intrigerende personages ooit geworden en zijn reis met Atreus door de Noordse mythologie was elke seconde boeiend. Oh, en die bijl is top.

Celeste

Dennis Mons

Ik heb mijn top drie al meerdere malen gegeven dit jaar, maar ik blijf erbij dat het lang geleden is dat ik zo verliefd op een game ben geweest asls ik op RDR2 ben. Die game heb ik echt geleefd, mezelf opgesloten en me geen moment verveeld. Ik liep op een gegeven moment zelfs anders, keek anders naar de wereld. Het gaat waarschijnlijk niet snel meer gebeuren, maar het was ouderwets fijn om mezelf even in een heel andere (en indrukwekkende) wereld te mogen onderdompelen.

En dat geldt eigenlijk ook wel voor Tetris Effect die echt alle zintuigen heeft getriggered. Het is een absolute balletdans van visuals en geluid, gepaard met het authentieke stapelen van de Tetris-steentjes (ja ik zeg steentjes, sue me). In het verleden heb ik nogal wat dingen geprobeerd die ook zintuigen bespelen en het is knap dat een game (al dan niet in VR) dat zonder enige moeite ook kan. beste Tetris ooit als get multiplayer had gehad.

Maar als laatste game ga ik toch voor Far Cry 5, puur vanwege het feit dat ik van die run down redneck vibe hou, met evenzo lekkere muziek. Hoewel de game voor velen (blijkbaar) onorigineel is omdat het op voorgaande delen lijkt, heb ik die niet gespeeld. Dus heb ik enorm van zowel de personages, het verhaal en de sfeer van deze game kunnen genieten. Zeker met een goede bourbon erbij

Red Dead Online

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • 3: Celeste

  2: Red Dead Redemption 2

  1: Dragon Quest XI

  Mijn eerste Dragon Quest en ik vind het geweldig.
  Het was een mooi gamejaar
 • @adutchman

  Nice man, leuk om te lezen dat je eerste DQ je zo goed bevalt dat het zelfs je nummer 1 game van het jaar is. Het was zeker een leuke game jaar.


  Ik zal zelf m'n lijstje niet meer posten anders gaan de haters haten :P :P

  @Lars Cornelis

  Lol @ je stukje over de 3 games die jij de derde plaats wil geven, ga stuk hier.
 • @Meta_coola
  Goed zo!

  Edit:
  Eerder reactie(s) maar verwijderd/aangepast omdat het blijkbaar voor ophef zorgt. Was niet zo bedoelt.

  Persoonlijk vind ik het wel apart dat ik ergens op word aangesproken wat Meta zelf ook al benoemt.
 • @blue_blade_3

  Nou als je er zo graag om vraagt hier is hij dan

  3. Red Dead Redemption 2
  2. Assassin's Creed Odyssey
  1. Dragon Quest XI : Echoes of an Elusive Age
 • @blue_blade_3 Thanks voor het verwijderen van de reactie. Had niet gehoeven, maar ik ben blij dat je de boel probeert te sussen.

  Mijn doel was om de situatie niet te escaleren (wat overigens al gebeurd was) door duidelijk te maken dat je Meta gewoon moet laten soms. Natuurlijk is zijn reactie provocerend, maar we zitten allemaal lang genoeg op IG om te weten dat er niets goeds van komt als je erop ingaat.

  Het is niet zo dat we als redactie iemand het hand boven zijn/haar hoofd houden, noch dat de ene op z'n woorden moet letten en de ander niet. Daarbij is het zondag, en heb ik misschien niet zo lang nagedacht over mijn reactie. Ik had inderdaad kunnen zeggen dat Meta's reactie uitdagend is, maar nogmaals: het is beter om er niet op in te gaan.

  Laten we het dus please bij de beste games van 2018 houden, want daar zijn we hier voor gekomen!
 • @Meta_coola

  Goed bezig, die hebben we nu al vaak genoeg voorbij zien komen idd. Fijn dat je dit soort dingen zelf door begint te krijgen.
 • @benjaminben

  Oh dit was maar een one time only thing. Reacties zoals die van BLUE_BLADE_3 die mij iets te denigrerend over komen zorgen er voor dat ik geen reden zie om moeite te doen voor verandering.
 • @Jack O

  En iedereen mag ook reageren op een andermans comment zoals hij/zij dit wil. Meta werkt de negatieve reacies in deze naar mijn mening toch echt zelf in de hand. Met name door het laatste zinnetje er nog even achteraan te gooien. Hij had ook kunnen zeggen ' ik heb er al een heel artikel over geschreven, dus mijn lijst plaats ik hier niet' en klaar. Maar nee, hij wurmt zichzelf in de slachtofferrol. Niet zo slim gekozen naar mijn mening.

  Ik deel jouw mening btw om de goede vrede hier te bewaren, maar wanneer je een comment plaatst bestaat er de kans dat iemand reageert. Dat een reactie je vervolgens tegen de borst kan stuiten is het resultaat van een risico dat je op dat moment zelf genomen hebt. Dan moet je maar niets plaatsen.
 • @benjaminben
  Mee eens. Mijn reactie was oprecht ook bedoelt zoals die van jou (jij hebt mij vroeger ook wel eens meta zien verdedigen).

  Maar goed, ik heb mijn reacties verwijderd omdat het alleen maar voor ophef zorgt). En daarmee zijn andere reacties ook verwijderd heb ik het idee

  Persoon vind ik dat het Meta zou sieren om dat zinnetje ook gewoon weg te halen. Maar dat mag hij zelf weten natuurlijk
 • Zijn de reacties hier nu echt verwijderd omwille van het "bewaren van de vrede"? Volgens mij was het een vreedzame discussie - weliswaar niet on topic - voor zover ik het heb gevolgd in ieder geval.

  IG wordt echt steeds triester. Je mag steeds minder. Grapjes kunnen niet meer (want ondermijnend) en een discussie tussen members kennelijk ook niet. Iedereen en zijn moeder is binnen no-time op zijn pik getrapt hier, de redactie nog het hardst.

  Last van de korte decemberdagen, maar lange dagen met de schoonmoeders zeker?
 • @barton

  Volgens mij zijn de reacties niet door IG zelf verwijderd, maar daardat Blue zijn eigen reactie heeft besloten te verwijderen zijn alle comments die reageerde op zijn comment ook verwijderd. Niet echt een heel handig systeem.
 • @barton &@shuffle

  Klopt, ik heb ze zelf weggehaald omdat Jack-O er ook over begon. Ik had geen zin om hier een hele lange discussie van te maken. Ik heb mijn reacties dus weggehaald en helaas zijn die van jou daardoor ook weg Barton, excuses daarvoor. Ik dacht dat IG dat al had aangepast (anders had ik mijn comments namelijk gewoon ge-edit ipv verwijderd).

  Het is dus mijn eigen keuze geweest om ze weg te halen. Maar ik ben het wel met je eens Barton. Ik heb het idee dat ik op mijn "woorden moet letten" en anderen daar niet op hoeven te letten. Jouw eerdere reactie vond ik namelijk erg mooi beschreven.
 • @barton Ik was zelf ook op zoek naar mijn reactie, maar die is dus verwijderd toen Blue_Blade zijn reacties had verwijderd.

  De discussie was inderdaad vreedzaam, en ik heb ook gereageerd in de hoop dat Blue_blade er verder niet meer op in zou gaan. We weten dat Meta uitdagend kan zijn (ik had daar misschien wat van moeten zeggen), maar we weten allemaal dat het de sfeer niet ten goede komt als je er op reageert.

  Verder is het onzin dat je steeds minder zou mogen op IG. Soms komen grapjes in de reacties (en in non-verbale communicatie over het algemeen) vrij serieus over. Jouw reactie op Bert z'n artikel leek in zijn ogen een sneer naar de redactie. Zeker omdat vorig jaar een discussie daarover gaande was. Please, blijf dus gezellig reageren.
 • Die zin is een joke die ik ook nog eens kracht bij zet met emoji.
 • @benjaminben
  Ik vind het persoonlijk ook wel bijzonder provocerend en denigrerend om dan vervolgens een comment te plaatsen met "…nou als je er zo graag om vraagt hier is hij dan (lijst)".
  Een beetje jammer dat Jacco daar dan vervolgens niets van zegt. Met twee maten meten heet zo iets, erg jammer!

  O.T.
  Mijn lijst is overigens;
  1. God of War
  2. Red Dead Redemption
  3. Spiderman
  - En de officiele Gwent launch als 'honorable mention'.
 • @AWESOMEDUDE3

  Tja zijn reactie kwam mij denigrerend over en dank kan je zo iets terug verwachten. Heb eigenlijk altijd over mij heen laten walsen hier op insidegamer.nl en dat weiger ik van af nu te laten gebeuren.
 • @Meta_coola
  Jouw reactie vind ik denigrerend, waarom wordt hier dan niets meegedaan?
  Ik vind oprecht jouw opmerkingen in-en-in triest. Je loopt overal jezelf te verkondigen als slachtoffer, zelfs bij het bericht over Destiny 2 van Bert weet je het nog voor elkaar te krijgen om je zelf zielig te vinden. Daarnaast vind ik jouw zogenaamde pogingen om 'normaal' te doen ook volstrekte onzin. Wanneer je wordt aangesproken op abnormale uittingen verrek je het ook om misschien de formulering anders te plaatsen.
  Ik probeer altijd - op een grapje na - normaal en opbouwend kritiek te geven maar dat punt ben ik bij jou voorbij. Het lijkt onderhand wel of ze bij IG steeds maar een handje boven je hoofd houden omdat je aangesproken/aangevallen wordt om je opmerkingen, ondanks het terecht is of niet

  Voor iedereen die nu met de opmerking komt 'je hoeft het niet te lezen of er op te reageren 'vraag ik daarover na te denken. Je laat toch ook niet iemand buiten op straat raaskallen zonder daar iets van te zeggen.

  En kom nu niet weer met een opmerking als 'hierom weiger ik te veranderen' want dat bevestigd destemeer het probleem.
  Mand.
 • @AWESOMEDUDE3

  Mijn pogingen om normaal te doen zijn niet "zogenaamd" maar oprecht. Maar elke keer als ik "normaal" doe is bdt voor mensen zoals jij nog steeds niet goed genoeg en daarom zeg ik dus nogmaals stik er maar in. Ik heb vaak genoeg geprobeerd te veranderen maar het blijft altijd fout volgens jullie en daarom heb ik geen zin meer in om er moeite in te steken.
 • @Meta_coola
  "Mensen zoals jij" zou je kunnen uitleggen wat je hier exact mee bedoelt?
  Overigens komt het nu over als "Iets met feedback doen is teveel moeite, dus schuif ik het maar op een ander af want dan ligt het niet aan mij". Het is trouwens niet jouw mening wat mij stoort maar de manier waarop je het verkondigd.
  Maar goed het wordt zo welles-nietes getouwtrek. Prima dat je nergens meer aan gaat aanpassen maar wees dan niet verbouwereerd wanneer er weer eens iets wordt gezegd wat je niet zint.
 • @AWESOMEDUDE3

  Met "mensen zoals jij" bedoel ik de mensen die elke keer maar kritiek hebben. Ik probeer "te verbeteren" maar toch blijft er elke keer een "maar dit", "maar dat", "maar zo", "je moet je mening zo verkondigen" komen.

  Het is niet zo en mag ook niet zo zijn dat ik de enige ben die concessies moet maken de criticasters mogen ook wel een flinke duit in de zak doen qua consessies.

  Want als ik heel eerlijk mag zijn voelt heel erg als dat ik mijn identiteit volledig moet weggooien.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren