1. Q-n-A: Wat is je top 3 (of 5) favoriete consoles?

Q-n-A: Wat is je top 3 (of 5) favoriete consoles?

Ga helemaal los en handhelds tellen zeker mee

In onze jeugd hebben we allemaal mogen genieten van de de tofste consoles ooit. Nostalgie vliegt wat dat betreft om je oren. Maar ook tegenwoordig hebben we nu een voorkeur, want de strijd tussen welke console het beste is, lijkt nog lang niet voorbij. Maar wat zijn onze favorite consoles en welke vinden jullie de leukste of vetste ooit?

Michel Musters

De onbetwiste winnaar is voor mij de Nintendo 64. Objectief gezien weet ik ook wel dat het niet de beste console ooit was, maar de periode in mijn leven dat de Nintendo 64 ondersteund werd, begon ik pas echt te beseffen dat games spelen voor mij meer was dan af en toe maar een spelletje spelen. Gamen werd een passie. En met multiplayertoppers als GoldenEye 007, Mario Kart 64 en Perfect Dark, maar ook geweldige singleplayerervaringen als Zelda: Ocarina of Time, Super Mario 64 en Banjo-Kazooie had deze console echt een aantal moderne klassiekers. In onwillekeurige volgorde zijn verder de PlayStation, PlayStation 2, SNES en Switch (nu al!) mijn favoriete consoles.

Nintendo 64

dENNIS mONS

Dreamcast. Ben ik nu klaar? Nee. Want er zijn zoveel consoles waar ik van heb genoten. Hoe dan ook staat Dreamcast op nummer één, vooral ook omdat het de underdog was ten tijden van de launch van de PlayStation 2. Ik vond de eerste PlayStation een leuke console, maar was eigenlijk toen meer bezig met mijn N64. De Dreamcast was de eerste echte next-gen console op dat moment met briljante games als DOA, Shenmue, Jet Set Radio, Power Stone, Soul Calibur en Crazy Taxi. Maar iedereen zat maar te wachten die PS2. Uiteindelijk heeft Sega het zelf voor elkaar gekregen om de machine de das om te doen door rare marketingkeuzes, waaronder het sponsoren van Arsenal (waar ik nog steeds het uit- en thuisshirt van heb). Maar een speciaal plekje hebben ook de Amiga 500 (ik weet; niet écht een console) en de SNES. De Amiga omdat ik die niet kon betalen, maar ik elk excuus gebruikte om bij een vriend North & South te spelen en de SNES omdat ik die toen óók niet kon betalen, maar er een demo-pod in de V&D stond waar ik weg geslagen moest worden omdat ik Super Mario Bros. 3 wilde uitspelen. Oh en een special shout out voor de eerste Xbox, die ik in no time had gemod en getweaked om de perfecte media centre te zijn, nog voordat media centres sowieso een ding waren.

Dreamcast

Jules Slicher

Ik vind 't een beetje lastig kiezen, om eerlijk te zijn. De Xbox 360 luidde bijvoorbeeld de eerste generatie consoles in die ik volledig ervoer en titels ruimte gaf die heerlijk veel speelplezier bieden en het gamelandschap enorm hebben verrijkt. Maar de originele Xbox blijft me juist altijd dierbaar omdat dat de eerste console is die ik helemaal zelf bij elkaar gespaard had, net voor mijn verjaardag, en toen ik die thuisbracht, inclusief Fable, onthulden mijn ouders dat ze me een minuscuul teeveetje cadeau deden op die verjaardag. Ineens kon ik op mijn eigen kamer gamen, en op zo'n super cool bakbeest van een spelcomputer waar ik met mijn vriendjes altijd Halo op speelde. Dat gevoel vergeet ik nooit meer. Dan is er natuurlijk de SNES, een feitelijk perfecte spelcomputer met een fantastische catalogus, waar ik voor en na school wat Tetris op speelde, of Super Mario World, of Donkey Kong Country... En de Game Boy (Pocket/Color) mag ook niet ongenoemd blijven, dat prachtige apparaatje dat de beste reisgenoot was. Gewoon op emotionele waarde dan maar: Xbox, SNES en Game Boy.

Bas Vroegop

Toen ik een jaar of acht was, kreeg ik van mijn ouders Batman voor de Sega Mega Drive. Ik was al snel in tranen, want ik had alleen een oude NES bij de tv staan. Ik was er van overtuigd dat mijn ouders een fout hadden gemaakt, totdat ik een tweede cadeau kreeg met de bijbehorende spelcomputer. Dat is tot op heden één van mijn meest prominente herinneringen die ik heb over een spelcomputer.

Later kreeg ik te horen dat de Mega Drive tweedehands van mijn neef was overgenomen. Ik had weinig contact met mijn neef, maar had wel die Mega Drive als aankopingspunt voor een gesprek als ik hem op familiefeestjes zag. En nadat hij eerder dit jaar besloot uit het leven te stappen, is het een soort aandenken geworden dat ik nooit ga weggooien.

Eline Oosterloo

1. Nintendo 64: Dit was mijn eerste echte console. We (mijn zus, broer en ik) kregen hem toen ik 6 was en dat is waar mijn liefde voor games begon. Toen ik 10 was redde het apparaat me van een vervelend 2 weken die ik moest uitzitten door een ooroperatie. Ik me uitstekend vermaakt toen met Ocarina of Time.

2. PlayStation 2: Deze console heb ik heel laat aangeschaft. Namelijk in mijn studententijd voor 50 euro, waar Dragon Quest 8 en Kingdom Hearts bij zaten. Het apparaat is niet optimaal, maar er zijn gewoon zo veel goede games voor uitgekomen dat hij in mijn top 3 staat.

3. Game Boy Advance SP: Deze heb ik pas gekocht toen ik 23 was. Ik wilde hem altijd al hebben, want ik had een Color. Ik vond het design altijd al super handig door zijn backlight hoefde ik niet zo te kloten met het Game Boy Color-lampje dat ik gebruikte om 's nachts stiekem te gamen.

Gameboy Advance Sp

Lars Cornelis

Mijn favoriet is de PlayStation 2. Het was een hele andere tijd, waarin het gangbaarder was dat een game exclusief op een bepaalde console verscheen, en er ook grotere verschillen zaten tussen games die dan wel multiplatform uitkwamen. Toch leek de PlayStation 2 het allemaal te hebben. Met games als GTA Vice City en Metal Gear Solid 3 verschenen er op de PS2 twee van mijn favoriete games aller tijden, en toen online gaming voorzichtig zijn intrede deed deerde het niemand dat het op de PS2 voor geen meter werkte: Socom II was lit genoeg om mensen waaronder mij nachtenlang te laten spelen. Dat ik daardoor een paar keer bijna ben blijven zitten op de middelbare school doet er even niet toe. Nummer twee op de lijst is de GBA, die me met games als Metroid en F-Zero heel wat langere autoritten of vliegtuigreizen tijdens vakanties dragelijker maakte. En de bronzen plak? Die mag misschien wel naar de originele Xbox, alleen al vanwege de talloze lanparties met Halo. Man wat was gamen begin jaren '00 awesome.

PlayStation 2

Jacco Peek

3. Playstation 4: Ik vind het heel lastig om een keuze te maken tussen oude en nieuwe consoles en handhelds. De PlayStation 4 zit namelijk nog vers in het geheugen, maar verdient absoluut een plekje in mijn top drie. Het platform beschikt nu eenmaal over een aantal krankzinnig goede games, waaronder Uncharted 4, God of War en NieR: Automata, en een aantal van m’n favoriete third-party games.

2. PlayStation 2: Dan gaan we toch op de nostalgietour, want de PlayStation 2 was mijn eerste console. Op dit platform maakte ik kennis met Tony Hawk, GTA, Call of Duty, Killzone, God of War, Ratchet & Clank, Dragon Ball Z, Jak & Daxter en nog een hele rij aan vette games. Praktisch iedereen om me heen had ook een PS2, dus ik ruilde regelmatig spellen om weer wat nieuws te proberen. Uiteindelijk heb ik de console met m’n oom geruild voor een PlayStation 3. Ook niet slecht natuurlijk.

1. Nintendo DS: Ik twijfel nog steeds tussen de GameBoy Advance en de Nintendo DS, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor die laatste. Als je iets ouder wordt, heb je ook iets meer geld op zak en daardoor heb ik meer goede games kunnen spelen. Denk aan de Pokémon-games, beide Zelda’s, GTA Chinatown Wars, New Super Mario Bros. en Mario Kart DS. Wederom had iedereen om me heen een DS en heb ik dagenlang Pokémon-gevechten gevoerd en tegen elkaar geracet. Ik hou echt van m’n Nintendo DS.

Nintendo DS

Bert de Vries

De Switch haalt mijn lijstje niet, maar dat is puur omdat deze zich nog een beetje moet bewijzen om er echt een goed oordeel over te vellen. Dat wil niet zeggen dat ik het niet een top-3 waardige console vind: het idee achter de Switch is briljant en er zijn ook aan een mooie stapel toffe games te vinden. Op de derde plaats komt de Playstation 4. Mijn oude, trouwe PS4 heeft mij een flink aantal onvergetelijke games voorgeschoteld en er zijn nog stapels topgames die ik nog moet proberen. Wat voor mij de PS4 ook op de derde plek zet, is de sprong in graphics toen ik van de Xbox 360 met een crappy tv naar een PS4 met full hd scherm over stapte. De eerste keer dat ik Tomb Raider speelde, vond ik prachtig. De PS4 mag dan wel veel mooiere plaatjes produceren dan de console die 'ie verving, maar die vervangen console is wel boven de PS4 geëindigd. Ik heb veel te veel games voor de Xbox 360 en ik heb van bijna alle games intens genoten. Mijn oude, vergeelde, dikke 360 doet 't nog steeds en af en toe slinger ik 'm weer even aan, Al was het alleen maar voor die heerlijke controller. Op nummer één staat (hoe kan het ook anders?!) de SNES. Het is bijna belachelijk hoe goed sommige SNES games waren en nu nog steeds zijn. De geluiden, de pixel-art, en vooral: de (j)RPG's! Ik speel nog steeds elk jaar wel een paar SNES games, zoals Zelda: A Link to the Past en Secret of Mana.

, Super Nintendo

Rick Bloemzaad

3. Nintendo 64: Deze legendarische console zal voor altijd een plek in mijn hart hebben. Bij elke game die onze familie had voor het systeem speelde we die helemaal kapot. In mijn beleving gaven de games op de N64 zo veel plezier dat het net zo leuk was om te kijken hoe iemand anders het speelde als wanneer ik het zelf speelde. Op de N64 speelde we vooral Banjo & Kazooie, Mario Kart 64 en Super Mario 64.

2: Nintendo GameCube: Deze console kreeg ik cadeau in 2006 toen ik 11 jaar werd. Voordat ik de console kreeg wist ik nog vrijwel niets over de console zelf, maar de games waren mij zeer bekend. Ik speelde het meest Mario Smash Football, Mario Kart: Double Dash en Mario Party 5. Het verbaasde mij dat zo'n fijne console eigenlijk één van de minst verkochte consoles van Nintendo was. Tot de dag van vandaag speel ik af en toe nog steeds een paar GameCube-games.

1: Nintendo DS: Wederom een Nintendo-apparaat. Dit was de eerste handheld die voor mij alleen was. Mijn geluk kon niet op. Op deze handheld heb ik waarschijnlijk de meeste uren in gestoken dan elk ander apparaat. Ik was zo enthousiast over het systeem dat ik later nog andere varianten heb aangeschaft zoals de Nintendo DSi, Nintendo 3DS en de New Nintendo 2DS XL. Dit systeem heeft mij doen beseffen dat ik later wilde werken rondom videogames.

Nintendo GameCube

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • 1 PS4
  2 Switch
  3 SNES

  Ik ben erg tevreden met deze generatie consoles 😉
 • Btw, ik bedoel natuurlijk de DS Lite en niet die grijze koelkast :)
 • WiiU, WiiU en WiiU natuurlijk! Games zijn zo goed dat ze allemaal geremasterd worden!;)
 • @blue_blade_3
  Prachtig apparaat, veel leuke spellen. Jammer dat-ie geflopt is.
 • @Rainking
  Inderdaad. Zelf nooit last van gehad. Ik heb me er erg mee vermaakt in ieder geval. En daar gaat het uiteindelijk om met gamen.

  Mijn echte top 3 zou
  3. 3DS (vanwege Pokémon games)
  2. PS4 (online met maten spelen)
  1. Wii/WiiU (puur door exclusieve games)

  De switch heb ik nog niet lang genoeg om een waardering te kunnen geven
 • 3. SNES
  2. Xbox 360
  1. PC
 • 1. Sega MegaDrive
  2. PlaySation 3
  3. Xbox 360
 • Sinds ik in aanraking kwam met Secret Of Mana, vele manen geleden, heb ik een voorliefde voor japanse actie- en turn-based rpg's. En laten mijn eerste 3 consoles nou net een mooie selectie van die genres hebben.

  Super Nintendo:
  Ik begon dan wel met Super Mario All-Stars en Starwing, maar al gauw hoorde ik van Secret Of Mana. Zonder ook maar één screenshot gezien te hebben, wist ik zeker dat ik dat spel prachtig zou vinden. En dat bleek ook het geval. Sterker nog, het staat nog steeds op de 2e plaats van m'n favoriete spellen aller tijden. De nummer 1? Final Fantasy III. Ge-wel-dig spel. En dan is er natuurlijk nog Super Mario World, Chrono Trigger, Donkey Kong Country, , The Legend Of Zelda: A Link To The Past, Final Fantasy II en Illusion Of Time. Graag zou ik ook Earthbound en Terranigma willen hebben, maar die bedragen beginnen echt absurd te worden.

  PlayStation:
  Was het toeval dat dit mijn volgende console was in plaats van de Nintendo 64 of de Sega Saturn? Nee, voor geen meter zelfs. Final Fantasy VII zou uitkomen op de Nintendo 64, dus dat was de logische volgende stap…totdat dat project verhuisde naar de nieuwe console van Sony. En van die aankoop heb ik nooit spijt gehad. Final Fantasy VII was 't meer dan waard. En ik leerde nog meer gave spellen kennen als Resident Evil, Tomb Raider, Alundra, Suikoden, Silent Hill, Gran Turismo, Soul Blade en Final Fantasy IX. Behalve Final Fantasy VIII. We praten niet over Final Fantasy VIII.

  PlayStation 2:
  De tweede console van Sony was verschenen. Maar die had ik niet nodig, zei ik tegen mezelf. Ik had genoeg aan de PlayStation (hoe lelijk ik dat apparaat ook vond), maar toen zag ik een trailer van Final Fantasy X. En eerlijk is eerlijk, toen begon het toch wel te jeuken. En hard ook. Na een maandje zonder werk gezeten te hebben, kocht ik 'm meteen nadat ik aangenomen was bij een ander bedrijf (de Intertoys zat er recht tegenover) en niet lang daarna kocht ik Final Fantasy X. Het is de enige van de 3 consoles waarvan ik niet meer weet wat m'n eerste spel erop was. Het zou Silent Hill 2, Dear Or Alive 2 of Metal Gear Solid 2: Sons Of Liberty kunnen zijn. Andere favoriete spellen voor dat beest zijn Jak & Daxter: The Precursor Legacy, Ratchet & Clank 3, Dragon Quest VIII: Journey Of The Cursed King, Onimusha, Spider-Man 2, God Of War, Soul Calibur II en TimeSplitter: Future Perfect.

  Sorry voor de lange post. En dubbel sorry, want de aardappels zijn op.
 • @Rainking
  +1 voor het noemen van Secret of Mana.
  SNES onbetwist op nummer 1 voor mij. De rest onmogelijk om uit elkaar te trekken. PS2 en N64 strijden denk om plek 2 en 3. Maar dan geeft ik de GBA weer te weinig liefde… niet te doen dit.
 • 1. NES (daar begon het allemaal mee)
  2. SNES (Dit was toentertijd echt een stap vooruit. Vele mooie avonturen mogen beleven met Zelda en co.)
  3 Xbox one X ( mijn huidige leven met 3 kinderen en een vrouw die ook aandacht behoeven. Geeft mij geen tijd meer om mij te kunnen verdiepen in lange single player games. Met de Xbox kan ik snel multiplayer potjes doen met mijn online vrienden. Met een paar simpele knoppen. Daar hou ik van.)

  Noemenswaardig: Gamecube, eerste online ervaring met phantasy star heeft een hele grote impact gehad die ik nooit had willen missen.
 • @Grombeer

  Straks met een Oled tv. Is dan de Xbox one X serieus voor 3rd party games een goede optie?, Heb nu nog een tv zonder Hdr dus dan heeft de Xbox one X nog niet zoveel zin lijkt mij.?
 • @kaassoufleeisback, HDR 10 heeft zeker toegevoegde waarde. En OLED is echt het mooiste wat je kan krijgen. Helaas had ik daar het geld niet voor. Maar heb wel een knappe 4k tv met HDR 10. De one x enhanced game zijn dan ook een lust voor het oog. Maar ook dat went natuurlijk . Wat betreft de Xbox one x geen zin heeft als je nog geen 4k tv hebt twijfel ik over aangezien hij sneller laadt en somkige spellen ook soepeler spelen.
 • @Grombeer

  Dan ga ik 3rd party games laten liggen todat ik mijn oled en X heb zal december zijn.
 • Na opgegroeid te zijn als een ontiegelijk ninty fanboy wilde ik niets anders meer spelen toen ik metal Gear bij een maatje gespeeld had.
 • @san5324

  En toen voelde je in 1 keer volwassen?
 • @deftones

  Yup, ik snap dat het bij jou wat later kwam maar je hoeft je daar niet voor te schamen. Sommige mensen raken nu eenmaal wat later in de pubertijd, echt het is geen probleem dat dit gebeurde toen je 20 was.
 • 1- N64
  2- 3DS
  3 -Snes

  4- (Switch)

  5- (X-box 360)
 • 1: Xbox 360
  2: Playstation 1
  3: NES
 • 1. NDS
  2. PS4
  3. PS2
 • Fanboy reactie incoming!

  1. Nintendo Switch
  2. Super Nintendo
  3. Nintendo Gamecube / Gameboy Color (twijfel nog)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren