1. Q-n-A: Wat is je favoriete zwarte gamepersonage?

Q-n-A: Wat is je favoriete zwarte gamepersonage?

Nadine uit Uncharted de grote favoriet

Met de Black Lives Matter-protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd heeft de redactie besloten hun favoriete zwarte gamepersonages te kiezen. Het is een rare tijd, maar laten we vooral niet onze ogen sluiten, ook als het gaat om games.

Jacco Peek

Nadine Ross, om verschillende redenen. De eerste is dat ze wordt geïntroduceerd in een fancy jurk, om vervolgens haar hakken uit te trekken en Nathan Drake een flink pak slaag te geven. Daarnaast is ze meer antiheld dan slechterik: ondanks dat ze het familiebedrijf Shoreline in ere wil herstellen, kiest ze uiteindelijk toch de goede kant. Deze ontwikkeling wordt voortgezet in The Lost Legacy, waarin ze Chloe (terecht) op haak neus slaat, maar toch een band met haar opbouwt. Nadine is badass én complex.

Verder wil ik nog een shoutout geven naar m’n boys Barret uit Final Fantasy 7 (Remake) en Clay uit Mafia 3. Met name die laatste game durft het aan om spelers in de schoenen van een zwarte man te zetten, met alle racistische opmerkingen van dien. Props naar 2K/Hangar 13 voor dat.

Uncharted

Bert de Vries

Balrog. Ik weet nog goed dat ik als kleine jongen Street Fighter speelde (en er toen al verschrikkelijk slecht in was) en altijd gefascineerd was door Balrog. Iedereen schoot daar vuurballen, kon ledematen uitrekken, gebruikte stiekem wapens of had rare psychische krachten. En dan was er nog Balrog. Een reus van een bokser die zelfs nog zo netjes was om z'n handschoenen aan te houden. Waar iedereen daar dus allerlei rare trucjes uithaalde, veegde Balrog je gewoon in elkaar met twee vuisten. Wat een goudeerlijke, fijne vent! Dat ik er veel later er achterkwam dat deze man eigenlijk een crimineel was, deed daar niks aan af. Nog steeds verlies ik graag een paar potjes met deze briesende bokser. Kan ik altijd zeggen dat ik slechts twee vuisten heb om te gebruiken...

Street Fighter

Dennis Mons de zieke spons

Het ergste is dat ik deze vraag een goede vind, maar dat ik bijna op het punt stond om naar een zwart personage te zoeken op Google. Is het krankzinnig dat ik dat niet top of mind weet? Misschien wringt de schoen daar al. Kick my ass, I'm good. Maar potverdomme, wat raar ook eigenlijk. Ik blijf hangen op de Prince of Persia en Altaïr Ibn-La'Ahad.

assassin's creed

Cody van den Bogert

Dat is voor mij James Heller. Het eerste deel van Prototype maakte enorm veel indruk op mij en dat had voor een groot gedeelte te maken met protagonist Alex Mercer. Het tweede deel van de - wat mij betreft - ondergewaardeerde franchise bracht ons een veel grotere baas, genaamd James Heller. Een ex-Sergeant die alles op het spel zet om zijn vrouw en dochter te redden en beschermen van het allesvernietigende virus. Nadat Heller wordt geïnfecteerd door Mercer, begint zijn bijzondere wraakverhaal. Dit verhaal toont hoe sterk de geest van een mens kan zijn als het onvoorwaardelijke liefde betreft. Verder wil ik nog even een korte s/o geven aan m'n Overwatch-vrienden Baptiste en Doomfist. (

Prototype

Jolien Mauritsz

Nessa uit Pokémon Sword! Als eerste was zij mijn favoriete gymleader uit de game. Wat ik zo leuk aan haar vind is haar karakter. Als je haar voor het eerst tegenkomt in Hulsbury lijkt ze kalm en gereserveerd, maar als je haar verslaat in de gym blijkt ze heel fanatiek te zijn en heel slecht tegen haar verlies te kunnen. De grootste reden dat ik haar heb gekozen is haar aflevering in de Pokémon: Twilight Wings-anime. Daarin wordt duidelijk dat ze naast een gymleader ook een succesvolle modellencarrière heeft, die ze probeert te combineren. Dit zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen bij sommige, met name de Chairman die zegt daar haar modellenwerk haar taken als gymleader in de weg zitten. Dit pikt ze alleen niet en gaat gewoon door met haar eigen ding. Ze is gewoon een badass, laten we het daar op houden.

Pokémon

Michel Musters

Het feit dat ik even na moest denken hierover - had in eerste instantie net als Jacco Nadine, maar wilde daarom een ander personage kiezen - geeft wat mij betreft wel aan dat er nog veel te winnen valt. Aangezien ik net Final Fantasy 7 Remake heb gespeeld, gaat mijn keuze naar Barret Wallace. Een populaire keuze, maar dat is ook niet zo vreemd. In het begin van het spel staat hij nog argwanend tegenover de mysterieuze Cloud, maar gedurende de game ontstaat er een vriendschap gebaseerd op respect en vertrouwen. En de manier waarop Barret alles voor zijn dochtertje over heeft laat mijn hart smelten! Zijn sarcastische one-liners mogen er natuurlijk ook zijn.

Final Fantasy 7

Zoë Bonefaas

Wie beter dan een gevallen engel! Tyrael van Diablo 3. Diablo is een van die spellen die je telkens weer opnieuw kan spelen en als companion kies ik vaak voor Tyrael's gezelschap. en ik vind de motivatie en kracht achter Tyrael's overtuiging om het juiste te doen enorm inspirerend. Deze man koos ervoor om zijn vleugels af te staan en de mensheid te helpen als een van hen. Daarnaast is hij echt een schat om in je team te hebben. Ik speel vaak als Demon Hunter en de conversaties die je dan tussen die twee gaat vaak over wat goed is en wat niet.

Diablo 3

Lars Cornelis

Ik weet niet of het meteen mijn favoriet aller tijden is, maar Die-Hardman uit Death Stranding staat in ieder geval hoog op het lijstje. Persoonlijk vond ik dat Tommie Earl Jenkins het beste acteerwerk neerzette van alle personages uit Death Stranding. Die scène op het einde alleen al. Maar zijn personage is verder ook gewoon tof neergezet en op en top Kojima. Eerst lang mysterieus, verscholen achter een masker. En juist het personage die dan zo lang 'gezichtloos' is, komt op het einde ijzersterk uit de hoek. Wat ook helpt, is dat Tommie Earl Jenkins een aangename stem heeft om naar te luisteren. Dat was tijdens de codec-gesprekken mooi meegenomen. Verder speciale shout-out naar Cole Train uit Gears. In een wereld die volledig naar de gallemiezen is, en met collega's die alleen maar nors zitten te brommen, zorgt hij altijd voor een komische noot. Precies wat we nodig hebben.

Death Stranding

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Hey allemaal,


  Dit is uiteraard een gevoelig onderwerp, maar aangezien het deze week in de game-industrie ook nergens anders om ging, hebben we besloten de Black Lives Matter-protesten te behandelen in de Q&A. Er zijn veel toffe zwarte gamepersonages waar we even bij stil mogen staan - maar zoals sommigen al opmerken misschien wel niet genoeg.

  Wat je er ook van vindt, wees en beetje bedachtzaam en respectvol als je reageert. <3
 • @Tuvok1980
  In je 40 jaar weinig om je heen gekeken denk ik? De frase 'Black lives matter' geeft geen contrast met blanke levens, het zegt iets over het maatschappelijk beleid en de kansen die mensen van een bepaalde afkomst krijgen. Onze Westerse wereld is dominant blank en dit gaat over de manier hoe bepaalde bevolkingsgroepen in het nieuws en de media komen. Als gevolg worden blanke mensen (automatisch) meer als individu beschouwt en donkere mensen meer als stereotyp. Hophop, terug naar de basisschool nu.

  Edit: mijn favoriete donkere personage is Lee Everett van Telltale's The Walking Dead.
 • @Liquid-Snake
  Ik kan de comment van tuvok niet zien dus weet niet of hij iets lelijks heeft gezegd. Maar als ik jou comment zo lees kan ik er persoonlijk ook niet helemaal in mee. Ja er is een probleem mbt discriminatie/racisme vooral onder de dommere en aso's die vrij moeilijk te veranderen zullen zijn. Maar er wordt nu mijns inziens meer onderscheid en meer verdeling gezaait dan voorheen. Alles wordt uitvergroot en politiewerk moeilijker. Zeker hier met enkele vervelers die dan agenten uitdagen en beginnen met filmen als agenten reageren. De media doet imo juist precies anders dan jij meldt. Steeds vaker wordt de term "jongeren" gebruikt of wordt er een andere manier gebruikt om het daderprofiel weg te moffelen. En nu om het uur een blm artikel en letterlijk elk medium/merk dat zich verplicht voelt om mee te doen. Ik ben zelf bijna bang dat deze hele beweging gaat leiden tot een soort halve onschendbaarheid van bepaalde groepen en het nog vaker roepen/betichten van racisme.
 • @xevulutionx

  Zoals bijvoorbeeld de affirmative action act waar bepaalde groepen bevolking voordelen en nadelen krijgen puur op basis van hun huidskleur? (Zwarten hoeven lagere cijfers te halen op school dan een Aziatisch persoon om toelaatbaar te zijn)

  Deze regeling heeft racisme in de VS alleen maar erger gemaakt. Wil je dat het stopt moet je ook stoppen met het bevoor- en benadelen van groepen. Het denken in groepen is juist hetgeen dat moet stoppen.

  Het grote probleem is echter dat geen enkele racist te redden is. Je kunt niet bepalen hoe iemand denkt. Het zit er ingebakken. Of je nou blank of zwart bent… racisme zit in een mens of niet en het komt in alle lagen en culturen voor. Ieder mens heeft zijn/haar voorkeur en dat is niet erg maar het wordt wel erg zodra je aan de rechten en plichten van iemand komt op basis van kleur/afkomst.
 • @xevulutionx dit wordt bijna gegarandeerd een nieuwe #metoo waarbij een terecht probleem uiteindelijk verzuipt met dank aan overexposure en opportunisten.
 • Sergeant Johnson van Halo :)
 • Ik denk Jax toch wel van Mortal Kombat.
 • M'n favoriete negroïde game character is Bayek uit AC Origins, dat is een personage waarmee je als gamer echt een band mee krijgt.

  Voor de rest een shoutout naar Barret (FF7R) en Die-hardman (Death Stranding)

  @Dennis Mons

  Ik weet niet of Altaïr Ibn-La'Ahad nou echt bestempeld kan worden als een zwart personage, hij is geboren uin Syrië en ik persoonlijk kan syriëers niet zwart noemen zeker Altair niet die heeft een redelijk lichtetint huidskleur.  Edit: Laten we het on-topic houden.
 • Augustus Cole uit Gears natuurlijk, geniaal personage!
 • Lee en Clementine!

  Maar ook een speciale vermelding voor Cole Train. Altijd lekker over de top en goede comic relief.
 • @That Mr Awesome

  Sowieso die twee, vind het bijzonder dat ze niet in de lijst van de redactie voor komen.
 • Niemand? CJ uit GTA San Andreas natuurlijk
 • @Rolo47 Ah shit, here we go again
 • @Rolo47

  ik vond dat personage echt geen reet aan, stuk karton.
 • @benjaminben

  Is dit een grap?
 • @iknatuurlijk

  Nee, vond het geen tof personage. Maar das mijn mening ;)
 • Modbreak: Dit is niet nodig..
 • Wakka. Ten eerste omdat ffx 1 van mijn favo.games is en zijn overdrive is de beste van de characters.
 • Dat je een favoriet "zwart" personage hebt betekent eigenlijk dat je onderscheidt maakt tussen blank en zwart.
  Kun je niet gewoon een favoriet personage hebben ongeacht wat zijn/haar huidskleur is?
 • @mole28

  Dit dus.

  Zwart, geel, rood, blauw of wit. Who cares…
  Het feit dat men er een labeltje op plakt betekent automatisch dat je een verschil erkent. En daar gaat het in principe al fout.

  Ik beoordeel iemand liever op zijn/haar kennis en gedrag. Dat zijn punten waar ieder mens zelf verantwoordelijk voor is en ook fair is om te bekritiseren. Slecht gedrag is een keuze, niet een gevolg.

  Afijn. Als ik dan toch eentje moet kiezen. Cole train. Hij is grappig en badass. Overigens is hij sowieso mijn favo Gears en Shooter personage.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren