1. Q-n-A: Wat vinden we van de PlayStation 5 DualSense-controller?

Q-n-A: Wat vinden we van de PlayStation 5 DualSense-controller?

Awesome of meuk?

De Q&A is een dagje later dan gebruikelijk, maar aangezien de meeste van ons toch een dagje vrij hebben, komt dat eigenlijk prima uit! We hebben de redactie natuurlijk over de vraag voorgelegd wat zij nou vinden van de PlayStation 5 DualSense. En willen we dat natuurlijk ook van jullie weten!

Wesley Akkermans

Ik moet er even aan wennen en vind hem steeds meer op een Xbox-controller lijken. Maar dat vind ik helemaal niet erg, omdat ik de Xbox One-controller heel lekker in de hand vind liggen. De PS3-controller vind ik echt een onding en met de controller voor de PS4 ging het al de goede kant op (oftewel: zonder kramp kunnen gamen). Ik juig de vorm heel erg toe, maar hoop ook heel erg dat er gewoon een zwarte versie op de markt komt.

Michel Musters

Elke controller die wat wegheeft van Astro Bot krijgt van mij op voorhand al een dikke tien. Nee, maar serieus: ik vind hem er prachtig uitzien. Jammer dat de linkse analoge stick nog altijd op de verkeerde plek zit. Verder kan ik er niet zoveel zinnigs over zeggen tot ik hem zelf heb vastgehouden. Als de controller tekenend is voor hoe de console er uit gaan zien, vind ik dat helemaal prima!

Astro Bot

Cody van den Bogert

Ik ben er nog niet helemaal uit. Het ene moment vind 'm prachtig, en een paar uur later vind ik het niks. Misschien moet ik er gewoon even aan wennen. Ik vind het het sowieso jammer dat er afstand wordt gedaan van de klassieke PlayStation-vorm. Hij zou zo wel een stuk lekkerder in de hand liggen, I guess. Ik ben in elk geval blij dat de linkse analoge nog op de juiste plek zit. Ik betwijfel trouwens of dit design heel veel zegt over het uiterlijk van de PS5. Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat het vlaggenschipmodel straks ook wit van kleur is

dualsense ps5

Lars Cornelis

Dat ding lijkt op zo'n fake controller van de Mad Catz die Bart Smit vroeger dan gratis bij je console propte, omdat ze ze niet aan de straatstenen kwijtraakte. Ja, sorry, maar iemand moet dit gewoon gezegd hebben. Hij zal vast prima in de hand liggen en ik heb ook zeker geen moeite met de plek van de analoge sticks (zowel de PS- als de Xbox-configuratie werken gewoon prima, ik heb echt geen voorkeur), maar het ding ziet er gewoon niet uit. Maak 'm zwart, geef de facebuttons hun vertrouwde kleurtje terug en het is al een stuk beter. En sloop die microfoon eruit. Echt, niemand zit te wachten op jankende kinderen of roepende partners in de achtergrond als je online aan het spelen bent - en dat is precies wat je gaat krijgen met zo'n microfoon.

Jolien Mauritsz

Ik vind hem er oprecht leuk uitzien! Sowieso is het dapper van Sony om af te stappen van de klassieke zwarte kleur voor de controller. Het heeft een futuristische vibe, die mij oprecht nieuwsgierig maakt naar het ontwerp van de console zelf. Nu de controller is onthuld kan dat niet al te lang meer duren voordat Sony eindelijk de PS5 in zijn geheel laat zien... toch?

dualsense ps5

Jacco Peek

Ik heb niet echt een sterke mening. Ik moet sowieso altijd wennen aan een nieuwe controller, maar deze ziet er lekker futuristisch uit. Wellicht zou ik eerder gaan voor matzwart, en iets zegt met dat die versie ook nog wel verschijnt. Ook features als haptic feedback klinken erg tof, want de toepassingen daarvoor zijn oneindig. Hopelijk kost dat ding alleen geen honderd euro, want dan wordt lokale co-op wel erg duur.

PS5

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik vind m wel vet hoor. Ben over het algemeen sowieso wel tevreden over de controllers van Sony, buiten het feit dat bij mij na een tijdje Fifa altijd het rubber van de analoge sticks loslaat.

  Ben ook benieuwd naar het apparaat zelf. Vind wit namelijk wel een erg mooie ‘kleur’.
 • Het design verraste me zowel positief als negatief. De ergonomische verbeteringen lijken me goed, al heb ik m nog niet vastgehouden natuurlijk en heb ik een voorkeur (lees: gewenning) voor andere plaatsing van de sticks.

  Maar de designkeuzes voor dualtone en opzichtig futuristisch vind ik niks en doen mij vrezen voor de looks van de console zelf.

  Nog opvallender vind ik het als je verder denkt over wat dit betekent voor de strategie in vergelijking met Microsoft. Sony lijkt dus die 'futuristische' kant op te gaan om echt wat anders te doen. Klinkt goed, maar in de praktijk komt dit vaak neer op gimmicky features die snel weer in de vergetelheid raken. Klinkt een beetje als de Xbox One, niet?

  Microsoft pakt iets meer de veilige route (kijkend naar de design language) en zonder poespas de overgang naar next gen zo soepel mogelijk maken. Op basis van de huidige posities van de twee consoleboeren zou je die strategieën misschien juist andersom verwachten: PlayStation gewoon die giga userbase zo simpel mogelijk meekrijgen naar de volgende console en Microsoft proberen mensen te overtuigen met nieuwigheden.

  Allemaal op basis van één controller ontwerp is misschien wat snel geconcludeerd, maar het is interessant om erover na te denken. Het kan ook zomaar een testje zijn om de reacties te peilen en straks gewoon ook met een zwarte toren uit te komen en lekker een compleet zwarte controller. We shall see.
 • Off topic: Heb IG echt al een hele tijd geen reviews meer zien doen. Recensies van AC, Ori en Doom ontbreken in alle toonaarden. Serieuze vraag: bloedt IG dood? Zo niet, waar blijven die recensies dan?
  Zal wel geen reactie op komen, want jullie negeren de community al enige tijd.

  On topic: ik vind 'em onwijs lelijk, maar het belangrijkste is de ergonomie en wat mij betreft liep PS op dat vlak altijd achter op de concurrentie. DS4 was een positieve verbetering, ben benieuwd of de Dualsense (klinkt als product van durex) daar een stapje bovenop doet.
 • @barton

  Ja ik en meerdere hebben het hier ook al gevraagd echter antwoord komt er niet.
  Ontopic
  Ik vind de controller erg vet maar ik koop wel de zwarte variant.
 • @barton de laatste review is van 18 februari als ik dat zo goed zie. Dat is inderdaad wel erg vreemd. Zou het bijna schandalig willen noemen, maar misschien is er een goede reden?

  Sowieso is het enigszins wat kalm hier. Alleen artikelen over PS5 en dat soort zaken krijgen nog wat comments, maar verder is het niet veel. En wanneer er niemand comment, ben je zelf ook niet echt geneigd om een comment te plaatsen.
 • @barton

  Dit begint me echt gigantisch te storen. Ik heb deze vraag nu al talloze keren voorbij zien komen en ook ik heb nog geen antwoord gezien. Echt idioot dit. Ze kunnen toch op z'n minst aangeven dat ze binnenkort met antwoord komen of zeggen dat we even geduld moeten hebben. Het negeren van de community vind ik echt verwerpelijk. Waarom de fuck zouden wij nog op dit soort Q/A's reageren, als er toch geen interactie is tussen IG en community?
 • @Rahl ik voel dit en ik snap je enorm. Het is ook gewoon klote dat we niet echt inhoudelijk op het verloop van IG kunnen ingaan. Sorry daarvoor. Proberen in ieder geval nog wel de MemberContent online te zetten, maar eigen reviews en features is voorlopig nog even van de baan. Hoop dat het balletje sneller gaat rollen want ik denk dat het nieuwe platform een verwelkoming kan zijn. ;)
 • @DMons

  Heel erg vriendelijk bedankt voor het antwoord. Als ik het van iemand had verwacht, dan was jij het Dennis. Je bent een fijne gozer. Duidelijk verhaal, we moeten het even afwachten. Fijn dat we in ieder geval iets weten. Thanks!
 • @barton on topic on the off topic. We zijn druk bezig met een nieuwe site. Dat gaat gewoon niet zo soepel als we hadden gehoopt. Het wordt een totaal ander beestje maar wordt wél compleet gedreven door de community. Dus nee IG bloedt zeker niet dood, maar in deze rare tijden is het lanceren van iets nieuws (met het nodig testen) wel echt een uitdaging.
 • @DMons

  Bedankt voor het antwoord. Ik zou graag gamer.nl en IG samen zien gaan dat zou veel beter werken.
 • @DMons

  Thanks voor het antwoord. Snap dat het in deze tijd lastiger is om aan een nieuw platform te werken. Hoop ook voor jullie dat het desalniettemin snel lukt die te lanceren.

  En niet om na te trappen, maar waarom hebben jullie dit niet gewoon eerder en duidelijker gecommuniceerd. Dat is feedback die jullie wel vaker hebben gekregen: wees gewoon wat meer open en loop op vragen vooruit. Want mijn vraag is echt al wel twintig keer voorbij gekomen en daar is nooit op gereageerd. Lijkt me niet goed voor het vertrouwen bij de community.
 • @barton Nou, eerlijk gezegd omdat één vraag niet meteen een antwoord vraagt. Maar je hebt een punt, had best al eerder, soort van, gecommuniceerd kunnen worden. En dat is, eerlijk gezegd ook al meerdere keren gebeurd.
 • @DMons

  fijn om te horen dat jullie achter de schermen met dingen bezig zijn, wel jammer dat dit niet gewoon eerder op deze 'ik zeg wel wat maar eigenlijk ook niks' manier gereageerd kon worden. De vraag naar recensies, site-vulling etc. is er al langer, en als je snel antwoordt dan ben je van dit gezeik af. Zo denk ik dan ;) Ik bedoel, we weten nu nog niets maar we weten in ieder geval dat er ergens tandwielen aan het draaien zijn ;)

  Ben erg benieuwd waar jullie mee gaan komen. Want ik ben heel eerlijk; ik vind deze versie de meest lelijke en onoverzichtelijke versie van IG die ik voorbij heb zien komen. Verder lijkt het alsnog fouten te bevatten en vind ik de nieuwe Member-content Duane (het door jullie na moeten laten kijken en posten van je geschreven werk) echt een downgrade. Want hier gaat soms best wat tijd overheen, en ook het reviseren kan niet langer. Waardoor ik soms met ergernis naar mijn teksten kijk omdat ik foutjes en niet lekker lopende zinnen ontdek die ik niet langer aan kan passen.
  Ik snap dat jullie geen rommel in deze sectie willen hebben, maar mij lijkt het na moeten kijken en plaatsen van content meer werk dan het verwijderen van troep.

  Ook mis ik een beetje jullie eigen content maar ook een beetje de vaste gezichten. Telkens verschijnen er nieuwe mensen zonder introductie en zij verdwijnen op een zelfde wijze (waarschijnlijk stagiaires maar dan nog). Hierdoor mis ik de verbintenis die ik in de tijd van Jelle (sorry, ik wilde hem niet aanhalen maar het is wel zo) wél voelde. De redactie was toen een soort vriendengroep waar wij ons verbonden mee voelden. Dit door video-content, bijzondere artikelen en het onderdeel zijn van de community in fora en comment-secties. IG voelt nu commerciëlere en draaiende gehouden door niets-zeggende gezichten. Alleen Jacco, Michel en Bert zie ik nog geregeld, de rest is wat meer passief of ken ik niet eens.

  IG gaat mij nog altijd aan het hart, omdat dit een plek is waar ik van kind tot de volwassene die ik nu ben altijd mijn heil qua hobby kon vinden. Ik heb het beste met jullie voor en hoop dat jullie er wat moois van maken, wellicht in samenwerking met Gamer.nl ;) Succes in ieder geval!

  Ik ben super benieuwd, enig idee wanneer wij ongeveer meer gaan zien/horen?
 • @DMons
  "Compleet gedreven door de community"

  Betekent dit dat IG dan alleen door content van de community voorzien wordt? Behalve dan dat jullie ook een account hebben waarmee waarschijnlijk PU-artikelen worden doorgezet. Dus een soort Medium-concept?
 • Ik vind de controller er echt ongelooflijk vet uitzien. Ook de kleur.
 • Ik ben erg blij met de look van de Dualsense. Nog meer tevreden ben ik met het feit de create en menu buttons nu beter kunnen worden ingedrukt in vergelijking met de ds4 buttons. Een zwart-witte console zou ik dan stiekem heel erg vet vinden.
 • Qua vorm vind ik het een hele grote vooruitgang op de dual shocks.

  De kleur keuze en doorzichtige buttons vind ik jammer. Liever gewoon zwart en zelfde button kleuren als duals shocks.

  Bij elkaar opgeteld gemixt gevoel erbij dus. Aan de ene kant blij dat ze van dual shock vorm afstappen. Aan de andere kant geen fan van de kleuren.
 • 1 woord, prachtig.
 • Als ze een drol uitbrengen met een playstation logo is het volgens alle sony fans ook opeens prachtig en gewaagd, en dat bedoel ik niet butthurt, maar dat is de kracht van dat merk tegenwoordig. Xbox was waarschijnlijk belachelijk gemaakt als ze met zo'n spaceship design waren gekomen. Ik vind het lelijk.
 • @Prof_Nakayama
  Zou ook best knap zijn, een drol in de vorm van een PS logo

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren