1. Q-N-A: Wat vonden jullie van de Xbox Games Showcase?

Q-N-A: Wat vonden jullie van de Xbox Games Showcase?

Nog niet helemaal overtuigd

Afgelopen donderdag toonde Microsoft de nodige games voor op de Xbox Series X, pc en Xbox One tijdens de Xbox Games Showcase. Wij vroegen aan de redactie wat zij vonden van de games die tijdens de presentatie zijn aangekondigd.

Arthur van Vliet

Zowel de PS5- als de XBSX(?)-presentaties waren totaal anti-hype-material. Als gamer lééf je voor de lancering van een nieuwe console, maar de getoonde games hebben al mijn enthousiasme vakkundig tenietgedaan. Ook gisteren dus: Halo - de enige game waar wél gameplay van werd getoond - ziet er niet uit, de rest was CGI, of, in het geval van Everwild, een game waarvan de ontwikkelaar zelf nog niet eens weet wat het nou eigenlijk voor spel wordt. Als demonstratie van wat de Xbox Series X kan, was de presentatie dramatisch. Als reclame voor Game Pass, daarentegen: een vadsig dikke duik omhoog. Het feit dat je zoveel grote namen voor zo weinig geld straks kan spelen is natuurlijk geweldig. Maar goed, daarvoor kun je net zo goed een Xbox One in huis halen.

Everwild

Lars Cornelis

Op zich zat de show lekker in elkaar, met flink wat games en een aantal verrassingen. Halo vond ik dope om te zien, maar ik snap dat met teleurgesteld is over hoe het er grafisch uitziet want het is.... niet echt next-gen. Maar dat heb ik bij eigenlijk alles wat we tot nu toe te zien hebben gekregen van zowel Xbox als PS5. Daarnaast dacht ik dat we het tijdperk van vooral gelikte CGI-trailers wel achter ons hadden gelaten, niet dus. De grote winnaar is iedereen met Game Pass, want je krijgt wel echt een heel lekkere bibliotheek aan games zo hoor.

halo infinite

Jacco Peek

Goed, maar had stukken beter gekund. M’n hoogtepunt was Avowed, Obsidians eigen Skyrim/The Elder Scrolls. Ben heel benieuwd wat ze daarmee gaan doen. Verder heeft Microsoft best wel wat dikke games in huis, maar is er nog geen game geweest die me echt wegblies. Fable kan dat worden, en Everwild zag er ook fantastisch uit, maar m’n gevoel zegt dat we die nog lang niet zien. En ja, Halo viel tegen. Het zag er niet bijzonder uit en de gameplay was vloeiend maar weinig spectaculair. Een open wereld is daarentegen wel interessant, dus we weet wordt dit wel een Destiny-gevalletje.

Avowed

Jolien Mauritsz

Ik vond het op zich wel een leuke presentatie. Er zaten een aantal games bij die mijn interesse piekte, zoals Fable, Avowed, Everwild en The Medium. Ook een shout-out naar Grounded voor hun geweldige trailer! Hun grapje over Cyberpunk 2077 liet me echt hardop lachen. Heeft mij dit overgehaald om een Xbox Series X te reserveren? Nee dat niet, maar het heeft me wel aan het denken gezet om misschien toch een Xbox Gamepass voor de pc.

Fable

Dit artikel delen

Over de auteur

Jolien Mauritsz Ik ben een echte rpg-liefhebber. The Legend of Zelda, The Elder Scrolls en Pokémon behoren tot mijn grote favorieten. Verder speel ik ook graag simulatie games zoals de Sims, Story of Seasons en Stardew Valley. Verder lees ik graag een goed fantasyboek en volg ik verschillende anime- en manga-series. Ja ik ben een echte nerd.

Reacties

 • Arthur van vliet ben erg benieuwd wat jij dan graag gezien had om je wel over te halen. Enige kritiek die ik had betreft Xbox dat er op Halo na niet echt grote nieuwe games tussen zaten die uit in 2021 gaan komen.
 • @smaakmaker

  Je zegt het denk ik grotendeels zelf al, persoonlijk vind ik dat ik nog maar vrij weinig concreets weet over de games die zijn aangekondigd (dit geldt ook voor Sony BTW)

  Leuk al die titels hoor, maar het zijn bijna allemaal titels die we pas 2022 of later zullen uitkomen en waarvan we eigenlijk nog helemaal niks weten of hebben gezien.
 • Heel goed, maar dat is eigenlijk nog steeds niet genoeg voor de positie waar Xbox zich nu in bevindt. De Gamepass abonnementen zijn wel verkocht, maar de console zelf niet. Nu is het de vraag in hoeverre Microsoft daar mee zal zitten, want het wordt steeds merkbaarder dat ze echt een andere strategie kiezen.

  Gevolg van hun positie is dat ze hier en daar wel worden 'gepakt' op dingen die in mijn ogen niet helemaal terecht zijn. Als je puur kijkt naar de getoonde content die eraan komt, en hoe daarmee op de jarenlange kritiek ('Xbox has no games', 'alleen maar Halo, Forza, Gears') wordt gereageerd, dan vond ik het een hartstikke goed toekomstbeeld.

  Ja, het was te veel cgi en ik vrees ook dat het pas 2022 wordt voor veel van de titels. Maar het was wel waar iedereen om vroeg, dat ze eindelijk lieten zien wat er gaat komen. En dat bevalt mij wel.
 • Ik ben door die show juist minder gehypt geraakt voor de next-gen van Microsoft. Game pass daarentegen ben ik heel tevreden mee. Als ze dit nou ook lekker laten werken met xCloud blijf ik een abbo nemen op de dienst.
 • Prima variatie in games en een aantal die mijn interesse hebben zoals Halo, The Medium, Stalker 2, Avowed en Fable. Ben alleen bang dat er een hoop in de verre toekomst liggen.
 • Enige goede aan de showcase vond ik de aankondiging van Fable ( nu alleen hopen dat het geen troep word zoals Fable 3 en Fable 2 en minstens de kwaliteit heeft van Fable: The Lost Chapters)

  Halo, ik ben daar niet zo'n fan van maar ik snapte de appeal wel altijd. Dat het er grafisch eind x360/begin Xone uitziet vind ik persoonlijk niet zo verschrikkelijk. Maar dat het het een GaaS game word wel ( al zegt die pipo van het word niet zoals destiny, bij mij gaan alle GaaS alarm bellen af en ik kan nu al voor 100% zeggen halo word een GaaS game.)

  Voor de rest heeft deze showcase er definitief voor gezorgd dat de beste keuze voor mij in ieder geval is om mn PC van upgrade te gaan voorzien en via gamepass de MS exclusives ga spelen en een PS5 te kopen voor de PS5 exclusives en multiplatform games.
 • @Meta_coola

  Nou dan heeft Xbox zijn doel bereikt want het gaat Xbox niet waar je het speelt als je hun exclusives maar speelt.
 • @smaakmaker

  Hij zegt toch ook niet dat dit niet het geval is?
 • @Shuckles

  Nee maar dat zeg ik ook nergens.
 • @smaakmaker

  Nee maar je comment kwam nogal aanvallend over, alsof je Meta nog ff duidelijk moest maken dat hij hiermee ook Microsoft ''Steunt''.
 • @Shuckles

  Oh nee zo was het niet bedoeld
 • @Meta_coola

  Wat vind je mis met GaaS games? Persoonlijk vind ik dit namelijk best een interessant concept, wat zeker bij Multiplayer games best goed tot z'n recht kan komen.
 • @Shuckles

  Omdat in de meeste GaaS games die ik voorbij heb zien komen, het bestaat uit een aantal free updates maar voor de rest uit payed DLC bestaat en die DLC bestaat voor het grootste deel weer uit cosmetica en in het ergste geval betere wapens ( gears 5 is daar een groot voorbeeld van, dat voelde echt aan als een heel erg slechte GaaS game) zitten er ook goede GaaS games tussen ? Vast wel en ik kan ( maar ik doe het niet om de discussie niet te laten derailen) één semi GaaS game opnoemen die het in mijn ogen redelijk doet maar het ook weer verneukt om die wapens en cosmetica in payed DLC te zetten ( wel mooi dat je ze ingame na currencey te farmen kan verkrijgen, maar feit dat je ook 5 of 10 Euro kan neerleggen voor de zelfde items blijft smerig.)

  Nee geef mij maar een game die je één of max twee jaar ondersteunt en daarna gewoon een volwaardig nieuw deel geeft.
 • @Meta_coola

  Grappig dat je liever elke 1 a 2 jaar een nieuw deel ziet verschijnen, heb namelijk zelf vrijwel compleet het tegenovergesteld. Voor de meeste ontwikkelaars zal dit sowieso vrijwel onmogelijk zijn, tenzij ze zoals Ubisoft of Activision meerdere teams hebben die werken aan verschillende delen van een franchise. En zelf bij die studio's zetten de games vaak geen enorme stappen.

  Geef mij persoonlijk dan liever een game die een jaar of 4 gewoon goed ondersteunt wordt. En natuurlijk heb je hierbij ook weer studio's die het compleet verkeerd aanpakken *Kuch* EA, Battlefront 2 *Kuch*.

  Maar ook genoeg studio die het goed aanpakken. Games als League of Legend en Fortnite zijn ook Gaas games, waar volgens mij geen grote problemen zijn, en ook nog eens 2 van de meest populaire games ter wereld. Maar ook games als Rainbow Six Siege laten zien dat het gewoon een goed werkend buisness model kan zijn.
 • @Meta_coola
  Dan volg je Gears 5 totaal niet, want die game doet niets van de dingen die je aanhaalt. Alle updates zijn gratis, er zijn alleen microtransacties voor skins, maar die zijn makkelijk te verkrijgen door te spelen. Zeker sinds de nieuwste operation.
 • @That Mr Awesome
  Een greep uit de comments van een van de grootste MS/gears fan die ik ken

  De game is online trouwens nog steeds een enorme rommel. Ze hebben afgelopen week weer een 'nieuw' DLC karakter (€10,-) geïntroduceerd alsmede een nieuwe executie (€8,-), één of andere banner en een wapen skin set die bij elkaar €40,- kost.

  Het is overigens ook echt tekenend voor de gamesjournalistiek dat er, afgezien van wat Youtubers, totaal geen aandacht wordt besteed aan:

  1) Het feit dat deze game door het overgrote deel van de community uitgekotst wordt, van het verhaal tot aan de multiplayer, de enorme grind, bugs, glitches en microtransacties.

  2) Deze game de ergste microtransacties heeft van alle AAA games van dit moment.

  3) TC enorm slecht met haar fanbase omgaat door amper te communiceren en ze als stront en idioten te behandelen. Vooral mbt. progression unlocks en microtransactions. En dan zat de design director van de multiplayer een maand terug nog allemaal mooie verhalen op te hangen dat ze wellicht een nieuwe industriestandaard gevonden hadden terwijl het huidige systeem nog slechter en walgelijker is dan het vorige.

  GaaS zoals GaaS niet moet zijn.
 • @Meta_coola
  Dat was in de eerste maanden van de game zeker terechte kritiek. Is inmiddels compleet op de schop gegaan, wat tot positieve reacties heeft geleid. Dat is ook inherent aan een 'GaaS': samen bouwen met de trouwe playerbase.

  Maar betere wapens of betaalde updates waar je Gears 5 een groot voorbeeld van noemt, is onjuist. Evenals een aantal van bovenstaande (achterhaalde) aannames van één iemand die nu door jou als de volledige community wordt gezien. Start de game weer eens op zou ik zeggen.
 • Het probleem dat Microsoft nu heeft laten zien is dat ze eigenlijk nauwelijks games klaar hebben voor lancering. Ze leunen nogal op Gamepass en kwantiteit komende tijd. De grote games komen misschien eind volgend jaar en zelfs pas in 2022.

  Dan heb je nog Halo als hun paradepaardje wat ze compleet mee hebben gefaald. Ook Phil "blaaskaak" Spencer die hoog van de toren blies dat "Xbox One" geen next-gen console zou tegenhouden is gewoon de grootste onzin gebleken. Nu komen de excuses van zowel fans als Xbox zelf naar buiten. Afgelopen weken was hun messaging al heel wisselvallig en zo zag je dat ze weer terug in hun oude toon terecht kwamen. Ik vraag me echt af waar ze mee bezig zijn daar bij Xbox. Teveel hype opbouwen voor een show, teveel twitter posts, waar de concurrent veel volwassener overkomt en gewoon bekend maakt van "Op die datum krijgen jullie een show, veel plezier alvast". Zonder dat allemaal Xbox heads achteraf met allerlei powerpraat komen en mensen moeten blijven overtuigen dat hun console de krachtigste is. Dat getuigt bij mij niet naar "confident" zijn, maar eerder andersom.

  Al zat de show verder gewoon prima in elkaar, Het was vooral in-engine footage, CGI en vooral..het draaide niet eens op de XSX (net als hun vorige show).
 • @Snake_NL
  Vooral met je tweede alinea helemaal eens. Die Aaron Greenberg hangt me echt de keel uit. Beetje populair doen op Twitter, maar leren van fouten doet ie niet en op zijn afdeling zit het grootste probleem.
 • @Snake_NL
  De Xbox One houdt de Series X niet tegen, net zoals low en medium end PC’s de PS5 of Series X niet tegen houden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren