1. Q-n-A: Waarom speel jij games?

Q-n-A: Waarom speel jij games?

Wow, diep

Deze keer keren we terug naar de essentie en stellen we de vraag: Waarom speel jij games?

Michel Musters

Net zoals met de meeste dingen die we in het leven doen, is het altijd maar de vraag of wat we onszelf voorhouden ook daadwerkelijk klopt. Ik dénk in ieder geval dat ik game omdat ik het oplossen van problemen erg leuk vind, ik mij graag wil verliezen in fantasievolle werelden en ik games an sich en de game-industrie en diens constante progressie erg interessant vind (het is natuurlijk ook niet voor niets onderdeel van mijn werk). Maar wie weet zijn dat wel illusies die mijn hersenen creëren om orde in de chaos van mijn bestaan te scheppen. Wellicht speel ik gewoonweg games omdat een stofje in mijn hersenen dat nou eenmaal van mij eist, of omdat voordat ik geboren was al precies was bepaald welke games ik op welk moment zou spelen gedurende mijn hele leven. Wie zal het zeggen?!

Hollow Knight

lars

Ik speel games als een vorm van escapisme. De menselijke routine van 's ochtends een ontbijt en een bak pleur in je mik duwen, een half uur asfalt turen, vervolgens acht uur achter een monitor doorbrengen en dan datzelfde asfalt achterstevoren bekijken is nou eenmaal niet de meest spannende. Maar buiten die routine om ben ik een cowboy, nazidoder, magnaat en avonturier in één. Ik heb de Champions League vaker gewonnen dan Ronaldo en Messi bij elkaar - en dat met Ajax. Ik heb verre planeten verkend en mysterieuze ringwerelden ontdekt, Tselinoyarsk geïnfiltreerd en van Forest Frontiers het allerbeste pretpark ooit gemaakt. Games zijn geweldig. De vraag moet zijn: waarom zijn er mensen die géén games spelen?

Wesley Akkerman

Waarom ik ooit ben begonnen met gamen, weet ik niet meer. Maar ik game al vanaf jongs af aan en begon ergens met Super Mario Bros. 2 op de NES. Maar het was, geloof het of niet, Sonic the Hedgehog 2 die ervoor zorgde dat ik vrijwel niets anders meer wilde doen met m'n tijd. Nu speel ik vooral rpg's en games met interessante verhalen, omdat ik te lui ben om een boek open te slaan. Verder houd ik van meetbare progressie en als er één gamegenre is waar dat goed zichtbaar is, dan zijn dat wel role playing games. Gelukkig vind ik dat aspect tegenwoordig ook in m'n krachttraining terug, anders had ik druk bezig geweest met het meten van m'n steeds groter wordende broekmaat.

Sonic the Hedgehof movie

Jacco Peek

Ik denk niet per se om één reden, al begon het met mezelf verliezen in een andere wereld en daarin een avontuur beleven. Dat is nog steeds een hele belangrijke reden waarom ik videogames speel, want tegenwoordig zijn werelden steeds overtuigender, zelfs als ze lineair zijn. Een andere reden is de fantasie van sterker, beter en sneller zijn dan ikzelf. Daarom vind ik games waarin je op de een of andere manier superkrachten hebt ontzettend gaaf. Ik heb overigens nooit gehouden van heel veel uitdaging, in tegenstelling tot veel andere gamers. In de eerste plaats gaat het mij om de immersie en het avontuur, en niet om alles uit m’n vingers te halen.

God of War

Dennis Mons

De eerste games die ik speelde waren puur omdat mijn broertje en ik wat te doen hadden. We hadden thuis op vroege leeftijd een Pong-machine (tv-computer) en hadden daar al de grootste lol in. Maar net als zovelen werd het later (en is het nog steeds) een stukje escapisme. Mijn ouders waren gescheiden, waar ik niet bepaald blij van werd, en ik verveelde me bij mijn vader in de weekenden vaak de rambam. Daarom zat ik dus een heel weekend vaak achter de pc om games als India Jones and the Last Crusade, Day of the Tentacle en Full Throttle en Commander Keen te spelen. En nog steeds vind ik niets prettiger dan een avond/nacht of een hele dag met één game bezig te zijn, zoals onlangs nog met RDR2. En dat verklaart ook waarom ik liever niet online speel: ik sluit me juist graag af van de wereld.

Cody van den Bogert

Ik game al zolang als ik mij kan herinneren en eigenlijk heb ik verder altijd gegamed voor mijn plezier. Tja, het was gewoon het gene wat ik ging doen wanneer ik geen verplichtingen had. Dit is eigenlijk altijd zo gebleven, alleen de avonturen werden telkens groter en mooier. Des te ouder ik werd, hoe meer keuzes ik kreeg aan spellen en heb zo veel genre's leren kennen. Inmiddels vind ik het fijn om voortgang te boeken in spellen, verder komen in integrerende verhalen geeft mij een soort van voldoening. Net als een zo hoog mogelijk rank behalen in competitieve spellen zoals Fifa of Rocket League. Verder vind ik het gewoon heel erg tof om beter te worden in spellen. Ik kan bijvoorbeeld enorm veel voldoening halen uit het verslaan van een ontzettend moeilijk eindbaas in Zelda of een monster in The Witcher 3. Ik speel elk spel trouwens altijd op de zo hoogst mogelijke difficulty, ik denk dat ik gewoon kick op de uitdaging.

Witcher 3

Arthur van Vliet

Games maken het onmogelijke mogelijk – en laten mij vervolgens de hoofdrol spelen in een verhaal waarvan ik zelf het einde schrijf.

Dagmar de groot

Ik ben door mijn vader de gaming wereld ingetrokken, als klein kind zat ik naast hem terwijl hij SSX speelde op de PS2 of ik racete tegen hem in Crash Bandicoot. Ik heb altijd gegamed voor plezier, toen ik jong was speelde ik graag games waarin ik mijn creativiteit kwijt kon, denk hierbij aan de Sims (Sims en Sims 2 stal ik regelmatig van mijn oudere zussen) en Minecraft. De laatste speel ik nog actief tot op deze dag. Het creëren van gebouwen is ontzettend rustgevend voor mij en de Minecraft-gemeenschap is over het algemeen erg gezellig. In de laatste vijf jaar ben ik actief geworden op het gebied van RPG en dan voornamelijk fantasie. Games waarin hele werelden worden gecreëerd met zijn eigen geschiedenis vindt ik fantastisch. Wanneer ik volledig een game ingetrokken wordt is het voor mij compleet. Hetzelfde heb ik met boeken, ik wil ontsnappen aan mijn realiteit en het leven van een ander ervaren, al is het maar voor heel even. In het Engels zeggen ze dan, “I want to live vicariously through you,” ik wil het ervaren door een jou, ‘jou’ is in dit geval de personage die ik bestuur. Een voorbeeld van games die mij dit gevoel geven zijn 'Final Fantasy XV' en 'God Eater Rage Burst'.

Final Fantasy 15

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Omdat ik er verslaafd aan ben
 • Omdat m'n ouders mij ooit een SNES met Super Mario World gaven…
 • Tsja sinds het 8 bit tijdperk NES/Master System gewoon een soort van hobby/vermaak geworden.

  En verder tjsa het is eigenlijk ook zo dat ik niet anders meer weet. Het is nu voor wat zou het zijn ergens tussen 1985 en 88 mee begonnen en dat ik ermee bezig ben.
 • @DefenseForceNL dat was voor mij ook de periode/het tijdperk dat gamen deel ging uitmaken van mijn leven.
 • Toen ik begon gamede er nog niemand in mijn omgeving. Ik was gefascineerd door de techniek en de mogelijkheden. Iedere nieuwe game genre heb ik zien ontstaan, een spannende tijd. Ontdekken wat je echt leuk vind en wat minder. Volgen van de ontwikkeling van hardware was ook leuk.
  Toen ik ouder werd werden de verhalen belangrijker dan de gameplay. Nu is gamen een aanvulling voor mijn beperkingen, een escape van de pijn en de leegtes in mijn bestaan. Doordat games steeds mooier worden en je steeds meer het gevoel geven dat je je eigen verhaal schrijf kan ik mij steeds meer verzuipen in de digitale werkelijkheid van een berekende wereld.
 • Toch wel een combi van vermaak, pure fascinatie, ontvluchting en nieuwsgierigheid. Ik was vroeger dat kind dat op verjaardagen graag achter jouw computer wilde omdat ik er thuis geen een had. Vond het geweldig, maar had er alleen geen toegang tot.
 • Ik speel games vooral om mijn fantasie de vrije loop te geven. Vroeger toen ik nog met playmobil en lego speelde en dan met name middeleeuwse settings, ging mijn Fantasie te keer en fantaseerde ik dat ik langs de kasteelmuur naar boven klom een aantal wachters neer stak en daarna in episch zwaard gevecht terecht kwam. En dan nu vele jaren later is er bijvoorbeeld AC: Odyssey waar wat ik met m'n lego en playmobil over fantaseerde, nu op een realistische en immersie volle manier kan doen.
 • @Meta_coola
  En natuurlijk lukt het meta weer om AC onder de aandacht te brengen! Knap hoor.

  Wel echt toevallig dat precies wat jij vroeger fantaseerde nu in een game gegoten is! Bijna ongeloofwaardig.
 • @blue_blade_3

  Weet je wat nog toevalliger is? Dat ik gisteren toen ik bij AC Odyssey een fort infiltreerde, ik nog bij mij zelf dacht dit fantaseerde ik vroeger tijdens het spelen met m'n lego kasteel. Geweldig dat ik dat nu in een game kan doen.


  Jammer eigenlijk dat als ik gewoon normaal ontopic reageer ik als nog shit over mij heen krijg. Ach ja sommige mensen blijven bitches en jankerds, dus ik leg mij daarbij neer
 • @Meta_coola
  Dat is inderdaad "toevallig"
 • @Meta_coola

  Ja en anderen vinden het jammer dat jij altijd maar AC moet aanhalen op wat voor manier dan ook je verzint wel weer een onmogelijke verwijzing.


  Modbreak: Graag normaal blijven doen.
 • @bliXem
  Modbreak gekregen ja? Wel weer typisch dat meta mag zeggen en doen wat hij wilt, maar een ander krijgt een modbreak.

  Is hier een uitleg voor?
 • @blue_blade_3 Scheldwoorden waar ik mij als mede-user aan stoorde, ongeacht de context. Ik denk dat wij het fel oneens mogen zijn met elkaar maar geen persoonlijke beledigingen moeten uiten.
 • @The Decider
  Kan ik begrijpen, maar gebruikte hij niet dezelfde woorden als Meta? Of is het puur omdat meta het algemeen brengt en bliXem niet?
 • @blue_blade_3 Voor mij is dat laatste het issue. Uiteindelijk vind ik ook wat over de hele discussie en kan je het aan beide kanten over de smaak en woordkeuze hebben.. dat wat Meta indirect doet blijft voor mij net buiten het grensgebied en komt over als zijn eigen frustratie, waarbij blixem de aanval hard inzet, zij het met dezelfde woorden.

  Noem mij een moraalridder maar ik vind dat daar precies een hele dunne grenslijn zit. Ik kies dus geen partij voor een van beiden in het gesprek zelf.
 • @The Decider
  Ik snap je onderbouwing, ben het er alleen niet mee eens. Er kan gezegd worden dat meta mij indirect van hetzelfde beschuldigd als wat Blixem doet.

  Maargoed, als jij dat de grens vind zal het wel zo zijn. Ik vind het gewoon opvallend dat ik wel eens modbreaks zie bij discussies met Meta, waarbij hij vaak buiten beschouwing wordt gelaten.
 • Ik ben niet de moderator in deze maar de klager ;) Het is natuurlijk aan de mods wat ze doen met de klacht en aan mij om te onderbouwen waarom ik aan de bel heb getrokken. Bij deze :) Thanks for asking.
 • @The Decider
  Aha ik dacht dat jij de moderator was. Excuus
 • @blue_blade_3 Haha, nee joh! Mooi gesprek toch zo!
 • @The Decider
  Ik vind je toch wel een triest manneke hoor. Meta moet altijd maar gelijk krijgen hier, en dan wordt ie ook nog ondersteund door z’n leger NSB’ers. Bah!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren