1. Q-N-A:Wat is het beste verhaal in een game ooit?

Q-N-A:Wat is het beste verhaal in een game ooit?

Van The Last of Us tot Ocarina of Time

Een van de belangrijkste dingen in een game is het verhaal. Met de release van The Last of Us: Part 2, het vervolg op misschien wel één van de beste verhalen in de geschiedenis van games, vroegen wij aan de redactie wat in hun ogen het beste verhaal ooit in een videogame is.

Lars Cornelis

In PES 2020 besloot Klaas-Jan Huntelaar na mijn tweede seizoen dat het tijd was voor wat anders. We hadden net de Champions League-finale verloren en hij kwam zelf nauwelijks meer aan spelen toe. Hij verlengde zijn contract daarom niet en vertrok naar Utrecht. Daar belandde hij echter toch weer op de bank. Ik besloot daarom in de winterstop te kijken of hij al terugwilde, hoewel ik met Bas Dost al een perfecte pinch-hitter had aangetrokken. Desondanks speelde The Hunter nog een belangrijke rol en wisten we al het zilverwerk in de wacht te slepen, inclusief de Champions League. In de finale liet ik 'm de laatste paar minuten nog meedoen. Noem een mooier jongensboek. Gaat je niet lukken.

On a more serious note: ik denk dat weinig games kunnen tippen aan de originele The Last of Us (ja okee, Part II dan misschien maar die heb ik op het moment van schrijven nog niet gespeeld). Vooral de manier waarop de personages zijn opgebouwd is perfect en uniek binnen de gamesindustrie. Hooguit dat Red Dead Redemption 2 in de buurt komt. Ook Rockstar weet goed hoe je een band met personages opbouwt en hoe je die band vervolgens inzet voor het verhaal. Ook het iets oudere Spec Ops: The Line mag niet vergeten worden in dit rijtje. Weinig games lieten mij me zo oncomfortabel voelen als Spec Ops. Yager wist ook precies de mogelijkheden van games als medium te benutten om het verhaal keihard binnen te laten komen bij de speler. Dat zien we eigenlijk nog opvallend weinig.

last of us

Jacco Peek

Ik weet er niet zo goed één te kiezen. Red Dead Redemption 1 en 2 zijn natuurlijk games met fantastische verhalen, misschien het tweede deel nog wel beter dan de eerste. God of War komt in me op door de vader-zoonrelatie die, qat qua thema natuurlijk lijkt op The Last of Us. Life is Strange heeft een fantastisch verhaal dat echt andere onderwerpen aanhaalt dan de gemiddelde game, en het interactieve element maakt dat nog veel sterker. NieR: Automata wordt vooral op een hele bijzondere manier verteld. Heel veel games dus, maar niet één die erbovenuit springt vind ik.

rdr2

Martin Verschoor

Ik ben bijna klaar met The Last of Us Part II en deze game doet dingen met je. Het roept in de speelsessies, alle mogelijke emoties die je als mens kan hebben, op. Het ene moment ben je aan het gniffelen, een half uur later ben je oprecht kwaad, waarna door een gebeurtenis je in een klap weer verdriet voelt. Zeer intens en vooral knap gemaakt en geschreven.

last of us, last of us 2, last of us part 2

Jolien Mauritsz

Als ik er één moest kiezen is het Undertale van Toby Fox. Het verhaal van een kind dat in de wereld van monsters terecht komt en op zijn eigen manier een weg terug moet vinden naar de mensenwereld. De game is gevuld met eigenaardige personages met unieke karakters en quirks. Het gave aan dit verhaal is dat de speler zelf kan kiezen hoe het verhaal gaat. Wil die alle monsters die tegenkomt doden , gaat die geweld uit de weg of kiest die voor een middenweg? Deze keuzes zorgen voor een totaal ander verhaal die alledrie uniek zijn en de speler iets leert over de personages en wereld waar Undertale zich afspeelt.

Undertale

Michel Musters

Het is niet dat ik complexe verhalen in games vol met menselijke emoties niet kan waarderen - ik kijk erg uit naar The Last of Us: Part 2, die op moment van schrijven aan het installeren is - maar ik vind het in games soms wat geforceerd overkomen. Ik vind het dan leuker om een game te spelen waarin er wel gehint wordt naar emotie, maar waar je het als speler ook een beetje zelf invult. Heer en meester hierin vind ik wat dat betreft Zelda: Ocarina of Time. Dat moment dat je als volwassen Link terugkeert naar The Lost Woods, en in stilte kijkt naar de plek waar een vriendinnetje uit je jeugd zeven jaar geleden nog trouw op je zat te wachten... schitterend. In games vind ik dus vaak 'less is more' gelden.

Zelda Ocarina of Time

Dennis Mons

Ik val wel vaker op Ori and the Blind Forest terug, maar dat is gewoon een game die ik echt niet snel ga vergeten. Al vanaf het eerste moment knalt de emotionele rollercoaster erin die ook echt niet door Will of the Wisps overtroffen werd. Het is gewoon knap dat een platform/Metroidvania-game me zo wist te beroeren en zeker ook in combinatie met de fantastische soundtrack van Gareth Coker was het echt een game waardoor ik lange tijd even in het donker, na het uitspelen, gewoon even alles moest laten bezinken.

Ori and the Blind Forest

Zoë Bonefaas

Voor mij is het Life is Strange 2. Als oudste van drie zie ik enorm goed hoe mijn gedrag het gedrag van mijn zusjes beïnvloed. Die verantwoordelijkheid voel je ook in Life is Strange 2. Ik ben enorm veel van de twee hoofdpersonages gaan houden en wilde koste wat het kost een zo goed mogelijk einde voor mijn kleine broertje.

Omdat je zo betrokken bent en jouw keuzes het verhaal vormen geeft elk gevolg een grote impact. Ik heb meerdere malen jankend mijn controller moeten neerleggen om even zakdoekjes te halen. Het is ook echt een game die ik één keer speel. Net als deel één. De keuzes die ik heb gemaakt staan vast. Als je weet wat er gaat komen verliest Life is Strange voor mijn gevoel z'n magie.

Life is Stange 2

Dit artikel delen

Over de auteur

Jolien Mauritsz Ik ben een echte rpg-liefhebber. The Legend of Zelda, The Elder Scrolls en Pokémon behoren tot mijn grote favorieten. Verder speel ik ook graag simulatie games zoals de Sims, Story of Seasons en Stardew Valley. Verder lees ik graag een goed fantasyboek en volg ik verschillende anime- en manga-series. Ja ik ben een echte nerd.

Reacties

 • Tales of Symphonia duidelijk op nummer 1. De meerdere plottwist en de best wel diepgaande characters in een fantasysetting.
  Baten Kaitos vond ik ook erg goed.
  Onlangs the Banner Saga trilogy afgerond. En ookal is het verhaal niet het meest diepgaand en origineel. De keuzes die je maakt zorgen wel voor het verloop van het eindresultaat wat het toch erg speciaal maakt.
 • Ik zal een paar noemen die ik goed vind:

  Ninja Gaiden 1 en 2
  Halo 1 tot 3
  Ori reeks
  The Witcher 3 DLC
  Hollow Knight(de lore erachter is echt mooi maar vereist onderzoek)
 • @mightybundy Het verhaal van Reach vind ik ook altijd wel goed.
 • @MythicZ ohh die is er ook idd! Die vond ik ook heel goed!
 • @mightybundy
  Wacht even. Heb je het dan over de Ninja Gaidens op de Xboxen?
 • @Heer Mida haha ja zekers! Allebei revenge plots die heerlijk voelden door al dat hack&slash.

  Maar nu ik er over nadenk, waren de eerste NES games een van de weinige games die cutscenes hadden toendertijd. Ik ben alleen niet bekend met de plot van het verhaal.
 • @mightybundy

  Dat is een interessant antwoord.
 • @mightybundy

  Hollow Knight is een typische game waar het mij teveel moeite kost om het hele verhaal te volgen. Eerlijk gezegd weet ik nauwelijks waar het over ging, maar desalniettemin vond ik het een van de beste games die ik afgelopen jaren heb gespeeld.
 • Voor mij BioShock Infinite, het verhaal van Booker en Elisabeth en de plottwists en mindfucks die langskwamen vind ik tot op de dag van vandaag echt briljant. Dan ook nog met de burial at sea dlc die het verhaal echt afsloot maakt dit voor mij het beste verhaal in een game ooit en dat word heel lastig te overtreffen.
 • Oef moeilijke vraag… zoveel games gespeeld in de loop der jaren. Ik kan zoveel games op noemen… Life is Strange, Mafia 3, AC Ezio trilogy , Red Dead Redemption, Final Fantasy VIII, Mass Effect Trilogy, God of War (PS4), AC Odyssey, Red Dead Redemption 2 , PoP Sands of Time tetralogy etc.

  Hmmm naar lang overwegen ga ik voor Red Dead Redemption 2, gevolgd door Final Fantasy VIII en Assassin's Creed Odyssey.
 • Voor mij Zelda: BOTW en met ALTTP een goede 2. Verder vond ik de verhalen van de vroegere MK games op de SNES ook vet.
 • Voormij persoonlijk zijn er een aantal die blijfen steken.

  1: Red dead redemtion 1 + 2
  2: deus ex
  3: assassins creed Ezio Saga
  4: Life is strange + before storm
  5: Gears of war
 • Ben nu een paar uur onderweg in The Last of Us 2. Dus ja duidelijk. Het is een meesterwerkje, misschien niet qua gameplay, maar zeker het verhaal en de sfeer.
 • Assassin's Creed (1)
  Assassins's Creed III
  Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
  Mass Effect (1)
  The Elder Scrolls III: Morrowind
  The Witcher-serie
 • Minecraft en sea of thieves, voor omdat het je eigen verhaal is!
  Qua echte story games is het The Witcher 3 en dan vooral de heart of stone DLC.
 • Tlou 1, rdr2, ff7 remake (origineel nooit gespeeld), en zo zijn er nog heel wat. Even een andere side note. Tlou2 krijgt zeer veel over zich heen op Metacritic. Daarnaast zijn er ook wat meer genuanceerde en onderbouwde menigen te vinden op youtube over waarom deze game absoluut niet de hoge reviewcijfers verdient die het nu heeft gekregen. Ik zeg niet dat de pers omgekocht is maar als je ziet hoe erg die game door de mainstream media wordt gepushed dan heb ik wel vraagtekens over de objectiviteit. Zo te lezen spelen veel van jullie deze game, iemand die spoilerfree zijn mening kan geven over het verhaal?
 • @Imsco Pala
  Ben er ook benieuwd naar. ik hrb m net geinstalleerd en begin er morgenavond mee. Heb alle leaks ver weg gehouden en weet dus niks over problemen of issues die mensen met het verhaal hebben.

  Enige wat bij mij mis kan gaan is dat er een sjw agenda door mn strot geduwd wordt. Hopelijk is dat t iig niet want daar heb ik al genoeg vam binnen gekregen.
 • @xevulutionx

  Ik ken de leaks, vond ze vreselijk en had al besloten die game niet te halen maar na al die 9ens en 10en vorige week begon het toch te kriebelen. Nu de game uit is lees ik veel reacties en reviews over de game. Niet eens zozeer dat het erg sjw is maar meer over dat het verhaal erg slecht, onlogisch en onsamenhangend is. En dat de gameplay nou ook niet bepaald 25 uur lang leuk blijft. Ook lees ik veel over een slechte ai. De waarheid zal vast ergens in het midden liggen….
 • @Imsco Pala
  Verhaal is prima, meesterwerk misschien wat overdreven. Gameplay is bijna flawless op het aimen na imo.
  De agenda word wat mij betreft niet echt gepusht en is zeer overdreven allemaal.
 • @Imsco Pala

  Ik heb the last of us vandaag uitgespeeld, en pfff wat een pareltje was dit seg. Je moet het zelf spelen om het te begrijpen.
  Heb het uitgespeeld, maar ik weet niet wat ik er van moet denken, gameplay, graphics, sound, animatie waren allemaal top top top. Maar het verhaal, weet niet goed wat ik er van moet denken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren