1. Q-n-A:Welke PlayStation-game steekt er voor jou met kop en schouders bovenuit?

Q-n-A:Welke PlayStation-game steekt er voor jou met kop en schouders bovenuit?

Zoals Crash Bandicoot Nitro Kart (PS2), Spyro the Dragon (PS1) en Sly Cooper

Afgelopen week vierde PlayStation natuurlijk het 25-jarig bestaan en meeste van ons hebben natuurlijk in ieder geval één keer gespeeld op een PlayStation-console. Ter ere van het 25-jarig bestaan van de razend populaire console gaat the Q-n-A van deze week als volgt: 'Welke PlayStation-game steek er voor jou met kop en schouders bovenuit?' Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar jullie antwoord!

Wesley Akkerman

Voor mij is dat Spyro the Dragon op de PlayStation 1. Dat heeft ook meer sentimentele waarde. Destijds speelde ik het spel in m'n eentje, maar jaren nadat de game uitgebracht werd (en de PS3 al beschikbaar was), speelde ik de game nogmaals. Dit keer met m'n beste vriend, die ik al sinds groep 7 ken. We speelden de game samen uit en hadden ook een taakverdeling: ik deed de toffe levels en speelde bijvoorbeeld de twee levels met die snelheidspijlen, terwijl hij alle vlieglevels deed (hij mocht ook af en toe wat anders doen hoor). Daar had en heb ik het geduld niet voor (ook niet in de remake, heeft-ie me ook mee geholpen). Voor hem resulteerde dat wel in een heel tof level, namelijk het bonuslevel als je de game op 100 procent uitspeelt. Voor de laatste twintig procent moest-ie nog wel veel vliegen en kekke manoeuvres uithalen, maar uiteindelijk lukte het ons de game op 120 procent uit te spelen. En dat terwijl al mijn PS1-controllers eigenlijk kapot waren en we met een stuurtje speelde dat het nog wel deed. Nog steeds met recht één van mijn leukste game-ervaringen, met herinneringen om nooit te vergeten.

qna

Dagmar de Groot

Mijn antwoord was heel makkelijk, dat gaat namelijk eeuwig hetzelfde blijven: Crash Bandicoot Nitro Kart voor de PlayStation 2. Nu komt dit waarschijnlijk door de nostalgische waarde die deze game voor mij heeft, gezien dit de eerste videogame is die ik ooit gespeeld heb, waarvan ik het mij kan herinneren dan. Dus wie weet heeft mijn kinderbreintje dit speel veel indrukwekkender gevonden dan het daadwerkelijk is, maar laatsts speelde ik het weer op de PS2 met mijn zusje en we haalde er nog steeds evenveel plezier uit als vroeger! (Zij zegt misschien anders, maar ik heb haar natuurlijk kijk hard ingemaakt)...((Okay, dat is een leugen, zij heeft mij heel hard ingemaakt, maar goed!))

qna

Marcel Vroegrijk

Ik heb niet eens heel veel met PlayStation, ook al is het sinds de PS3 wel mijn console of choice. Waarschijnlijk komt dat omdat ik er niet mee ben opgegroeid. Mijn eerste console was de NES en mijn tweede de GameCube. In de tussentijd speelde ik eigenlijk alleen op mijn pc. Als ik dan toch een PlayStation-game moet kiezen, dan ga ik voor Shadow of the Colossus. Omdat ik een paar generaties aan consolegames had in te halen heb ik op een gegeven moment een tweedehands PS2 gekocht met wat klassiekers, waaronder SotC. Die heb ik toen op een antiek tv’tje gespeeld dat toevallig nog in mijn oude slaapkamer stond. Zo vielen de enorm blokkerige graphics niet zo op. Ik weet niet meer zo goed waarom ik toen zo lang bij mijn ouders was, maar het is me wel bijgebleven als een periode waarin ik me even geen zorgen maakte over de echte wereld, omdat ik zo diep in die van SotC zat.

Shadow of the Colossus

Jacco Peek

Pff, lastige vraag. Er zijn een hoop PlayStation-exclusives die ik heel hoog heb zitten. Denk aan God of War 2, God of War (2018), The Last of Us en Ratchet & Clank. Mijn favoriet blijft echter (denk ik) Uncharted 2: Among Thieves. Deze game maakte ontzettend veel indruk op me toen ik hem speelde. Het vrijwel perfecte tempo, de grappige conversaties, boeiende personages, prachtige locaties en vette actie maken het gewoon dé PlayStation-game voor mij.

Thijs Barnhard

Ik heb een beetje hetzelfde als Marcel. Ik ben vooral opgegroeid met Nintendo en PlayStation introduceerde mij nooit zoveel. Ik weet alleen wel nog heel goed hoe gaaf ik de eerste Driver destijds vond. Vooral om je wieldoppen eraf vlogen als je een beetje hard door de bocht ging. Ik zou willen dat meer moderne games dat zouden doen.

qna

Cody van den Bogert

Net als Jacco ben ik gek op de Uncharted-serie, dus toen ik de vraag las dacht ik vrijwel direct aan Uncharted 2: Among Thieves. Maar wanneer ik terugdenk aan mijn PlayStation-jeugd dan springen de Sly Cooper-games er echt uit. In het speciaal Sly 2: Band of Thieves, die heb ik echt grijs gedraaid. Toen die game uitkwam was ik ook nog niet zo oud en daarbij nog geen ster in stealth -games, wat de ervaring extra bijzonder maakt. Ik kan alle gebieden en boss fights nog dromen uit die magische wereld. Daarnaast zijn wasberen by far mijn favoriete dieren, misschien heeft dat er ook mee te maken..

Lars Cornelis

Afhankelijk van de stand van de maan en het seizoen wissel ik altijd tussen twee á drie games als mij gevraagd wordt wat de beste game ooit is. Maar aangezien RollerCoaster Tycoon en Halo nooit op de PlayStation zijn verschenen, is dit een makkelijke: Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Het was dankzij de lyrische review in Officieel PlayStation Magazine dat ik die game in huis haalde. Ik had nog nooit een Metal Gear gespeeld en dacht eigenlijk dat het vooral een hele serieuze stealthgame was, á la Splinter Cell. En in het begin is het dat ook nog, als alle survival-mechanieken en camouflage en manieren om jezelf weer op te lappen worden geïntroduceerd. Maar dan verschijnt de even bizarre als kleurrijke cast ten tonele, de iconische baasgevechten. Je begrijpt dat ik toen wel even stond te kijken en me afvroeg wat ik in vredesnaam in huis had gehaald, maar ik klikte persoonlijk wel intens goed met die absurde stijl, het politieke verhaal en de geweldig gedetailleerde gameplay. Intens zin om weer te spelen nu.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • PS 1 : Resident Evil 2. Ontzettend vaak gespeeld.
  PS 2 : Shadow of the Colossus. Dé reden waarom ik de console gekocht heb.
  PS 3: Uncharted 2, fantastisch actiespel.
  PS4 : No man's sky (ondanks alle controversie vond ik dit vanaf het begin een geweldig spel.)
  PSP : LocoRoco. Lekker maf, loco dus.
  PSvita : Assassin's creed liberation. Nu misschien niet meer zo bijzonder, maar die open wereld op een handheld, wow wat was dat toen speciaal!
 • Zoveel impact als dat Resident Evil op de PS1 op me heeft gemaakt, dat heeft nog nooit een andere game voor elkaar gekregen. Het begon al bij de voice-over in het titelscherm als je op start drukte..Spooky!
 • Ps2 ; de Jak and Daxter games
  Ps4; Subnautica
 • Op ps1 moet dat toch echt resident evil 2 zijn. Die game verbeterde de eerste game op alle punten en maakte een resident evil fan van me.

  De Ps2 heb ik aanvankelijk overgeslagen, maar toen de ps3 al uit was alsnog gekocht om 24 the game te kunnen spelen. Niet de beste game, maar voor een 24 fan als ik zeer leuk. Een van mijn favorieten van deze generatie, burnout 3: takedown had ik al op xbox gespeeld.

  De Ps3 is tot nu toe mijn favoriete console aller tijden en the last of us en uncharted 2 staan bovenaan mijn lijstje met beste games ooit. Toch maakte de eerste uncharted het meeste indruk op mij. Het was een van de games die ik samen met mijn ps3 kocht en de combinatie van humor, toffe personages, vlotte actie en avontuur en de mooie graphics voelden echt uniek aan.

  Op psp moet het toch pursuit force: extreme justice zijn. Wat een vermakelijke gameplay! En dat terwijl het eerste deel juist enorm frustrerend was.

  De ps vita heb ik niet gehad.

  Op ps4 hebben uncharted 4, Spider-Man en horizon zero dawn veel indruk op me gemaakt.
 • PS1 = Crash Team Racing
  "De Trofee is van mij!". Heerlijk! Toen al in het Nederlands! (kuch Nintendo, kuch) Wat een tijden, wat een herinneringen!

  PS2 = The Lord of the Rings The Return of the King
  Ik en mijn broer hebben ons rot geamuseerd met deze game. Het blijven voor mij ook nog steeds de beste films aller tijden.

  PSP = Grand Theft Auto Vice City Stories
  GTA in je handen… Wat was ik onder de indruk!

  PS3 = Ratchet and Clank A Crack in Time.
  Leuk duo, leuke wapens, veel planeten en gekke tegenstanders. Het verhaal was verbazend goed en sterk.

  PSVITA = Tearaway
  Origineel avontuur.

  PS4 = Red Dead Redemption II
 • PSX : Final Fantasy VIII, de game waar op ik binnen één minuut spelen instant verliefd was geworden. En ondanks ik de game uit eindelijk van 2000 tot 2018 op de pc heb gespeeld is het wel allemaal begonnen op de PlayStation.

  PS2 : Final Fantasy X, by far de beste Final Fantasy van de ps2 era (al is final fantasy XII ook heel erg goed) en jammer genoeg de laatste echte turn based Final Fantasy. Was één van de eerste games waar ik door kreeg dat sommige games kunnen spelen met je emoties.

  PS3 : Uncharted 3 : Drake's Deception, voor mij toch wel de mooiste game op de PS3. En ik weet met deze keuze ben ik tegendraads maar ik vind het tot op heden nog steeds de beste Uncharted game. Toen ik voor het eerste de kwaliteit zag van dat water, oh man wat zag dat er prachtig uit. Maar weinig games die dat kunnen overtreffen.

  PS4 : Dragon Quest XI : Echoes of an Elusive Age, de beste J-rpg sinds Final Fantasy VIII. Dit is de game die FFVIII op een haar na bijna van de troon had gestoten. Maar m'n liefde voor Final Fantasy VIII is te groot. Neemt niet weg dat DQ XI een erg goede game is het heeft mij laten lachen en het heeft mij laten huilen, maar bovenal heeft het mij voor eens en altijd aangetoond dat Turn Based J-rpgs het beste Genre ooit is.

  Honorable mention Death Stranding
 • De meeste fun die ik haalde uit een PlayStation 2 game was burnout takedown,
  En dan vooral die schitterende crash mode, lekker strategisch crashes veroorzaken, en proberen te leren waar de meeste score te halen valt of waar die multipliers liggen of hangen.

  Verder maakte silent hill 3 heel veel indruk en is de eerste horror adventure die ik uitspeelde.

  PlayStation 2 sowieso wel vol met die goede herinneringen.
  Ssx, jak & Daxter, FFX, burnout games ❤️
 • GTA San Andreas. Die heb ik letterlijk helemaal kapot gespeeld. Zelfs de remaster op de PS3 nog vele malen gespeeld. Ieder jaar rond deze tijd doe ik nog steeds een playthrough.. Meest gevarieerde open wereld game die ik ooit heb gespeeld. Woestijn, bosgebied, platteland, 3 grote steden, meerdere kleine dorpen en gehuchten, militaire basis, meerdere vliegvelden. Het heeft echt alles. Je kan zelfs je rij-, vaar- en vliegbrevet halen… En de main story is echt waanzinnig goed.
 • Ps1 : mgs
  Ps2 : mgs2
  Ps3 : the last of us
  Ps4 : kan niet goed beslissen nu.
 • Ps1: moto racer en Tekken 3
  Ps2: gran turismo 4
  Psp: burnout

  Voor de rest geen playstation gehad.
 • @Sjoek Gran Turismo 4, geweldig spel! Maar wel met die belachelijke, echte 24 uur durende races haha
 • Ps1: mgs
  PS2: mgs3
  PS3: the last of us
  PS4: god of war en rdr2. Al denk ik dat tlou2 hun gaat voorbij steken.
 • PS1 : Final Fantasy Anthology
  PS2 : Socom 2
  PS3 : Black ops 2/ MAG
  PS4 : FFXIV
  PSP : GTA liberty city
  VITA : Persona 4 Golden

  Games waar ik de meeste uren en plezier heb aan beleefd.
 • Ik heb een hele hoop fantastische spellen gezien in de 22 jaar die ik met PlayStation consoles heb gespeeld, maar ik ga dan toch voor het spel waardoor ik destijds van Nintendo naar Sony ben overgestapt, Final Fantasy VII.

  Na mijn ervaringen met eerdere Squaresoft spellen op de Super Nintendo (Secret Of Mana, Final Fantasy II/IV en Final Fantasy III/VI) was het zeker dat mijn volgende console een Ultra 64 zou worden…totdat bekend werd dat Squaresoft overstapte naar Sony. Wat nu? Moest ik voor Mario en Zelda bij Nintendo blijven, of waagde ik de stap om over te gaan naar de PlayStation?

  Nadat ik in een brits PlayStation blad een 6 pagina's lange preview zag van Final Fantasy VII, was het opeens niet moeilijk meer, en ik heb daar nooit spijt van gehad. Jaren later zou ik toch alle apparaten verzamelen die ik toen niet had.
 • Nu komt er een bijzondere:

  Ps1: Jackie Chan Stuntmaster

  Mijn oom had het altijd thuis en ik kon het telkens maar klein beetje spelen.

  Ps2: gta3

  Ik weet nog dat ik op basisschol opgehyped werd door familie en vrienden dat je third person free roam kon lopen met veel wapens en er een fontein aan bloed kwam wanneer je iemand ging headshotten. Simple times.
 • PS1: Was ik niet eens een zaadcel.
  PS2: Was ik amper geboren, en heb ik het nooit gehad.
  PS3: Van exclusives is het de Uncharted-trilogie, deze games heb ik ieder wel 4 keer gespeeld. Daarbuiten is het Batman: Arkham City, ik heb dat wel 10 keer gespeeld inmiddels.
  PS4: Van exclusives is het Uncharted 4, alhoewel ik vertrouwen heb dat mijn verjaardagscadeau genaamd The Last of Us 2 dat van de troon kan schoppen. 'Daarbuiten' is het Persona 5, twee keer gespeeld en ben dat ook zeker van plan met Royal.
 • @Ardyn

  Ja Wrijf het er lekker in dat sommige hier oude lullen zijn. :P :D :D 🤣🤣
 • @Meta_coola

  Ach joh, ik ben zelf ook al 19 en op het hbo. xD
  Toen de PS4 uitkwam, kwam ik nog amper uit de brugklas. PS3(destijds dan Wii en X360 voor mij) was ik 6.
 • @Ardyn

  PS1: al heel wat zaadcellen tegen de kachel aangespoten, gelukkig liep het steeds weer af met een sisser.

  P2: nooit gehad, ik was (en ben nog steeds) Nintendo fan, dus had de N64.

  PS3: mijn eerste Playstation console, God of War was mijn favo.

  PS4: geen echte favoriet, geef mij maar Nintendo als het om favo's gaat.
 • @Monojaxx

  Kwa Nintendo consoles die ik had:
  GC = Mario Party 4 & Sonic Adventures 2 Battle. Jaja, de droom van iedere kleuter. Metroid Prime ook een paar keer opgestart toen ik 6 was, maar snapte er geen zak van toen.
  Gameboy Advance SP = Pokémon Sapphire, ik zou niet weten hoeveel honderden uren ik besteed zou hebben aan de eerste drie gyms constant opnieuw te spelen, omdat ik het begrip grinden nog niet kon bedenken.
  DS = Professor Layton 3, ik heb een liefde voor een goede mystery. Dat is ook waarom ik iets als Harry Potter geweldig vind.
  Wii = Zelda: Twilight Princess. Het bracht mij voor het eerst echt in mijn favoriete gamefranchise waarvan ik sindsdien iedere (singleplayer) game heb gespeeld…behalve Oracle, Minish en Majora. Majora komt ooit nog wel…
  3DS = Heb oprecht geen favoriete game daarvoor.
  Wii U = Yeah, nooit gehad.
  Switch = So far, Breath of the Wild. Maar mijn verwachting is dat ik het vervolg ervan leuker zal vinden. Of eventueel iets heel anders.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren