1. Q-n-a: Zijn in-game concerten en platenreleases de toekomst?

Q-n-a: Zijn in-game concerten en platenreleases de toekomst?

Zoals het Fortnite-concert van Travis Scott

Het 'concert' van Travis Scott was een ongekend succes (en heel vet). Gaat dit de toekomst worden van platenreleases en concerten?

Michel Musters

Ik heb het zelf niet live gezien, maar het is natuurlijk een heel interessante manier om concerten te organiseren, en zeker niet nieuw - in Minecraft gebeurt het bijvoorbeeld al jaren. Dankzij de populariteit van Fortnite is dit natuurlijk wel een heel groot succes geworden. Ik ga graag naar concerten - ik probeer er meestal toch wel zes per jaar mee te pakken - en dat geniet nog altijd mijn voorkeur. Ik hou er van om de artiest in het echt te zien en samen met het publiek er in op te gaan - misschien hier en daar een moshpitje meepakken, dat soort dingen. Maar goed, ik verwacht niet dat ik dit jaar überhaupt nog concerten kan bijwonen vanwege COVID-19. Als je het zo bekijkt, is dit dé kans voor virtuele concerten om nog groter te worden. Interessante ontwikkeling!

Zoë Bonefaas

Dat concert vond ik wel echt enorm vet! Ik heb het niet live gezien, alleen via een YouTube video omdat ik zelf geen Fortnite speel, maar de hoeveelheid moeite die in dat concert is gestoken is niet normaal! Het is net of je in een videoclip zit en dat is ook een gave manier van beleven. Ik denk dat er altijd een behoefte zal zijn voor echte concerten, een artiest live zien blijft speciaal. Wat ik wel zie gebeuren is dat meerdere artiesten hun liedjes gaan droppen in video games, of concerten geven via games. Het is een unieke manier om meer bekendheid te creëren voor je muziek.

Jolien Mauritz

Ik heb een paar korte fragmenten van het concert gezien en vond het er echt gaaf uit zien! Het deed me echt denken aan een videoclip, alleen dan in Fortnite in plaats van in het echte leven. Ik denk dat er inderdaad meer van dit concerten gaan plaatsvinden, maar ik denk dat fysieke concerten blijven bestaan. Een artiest in het echt zien, blijft toch wel een bijzonder iets om bij te wonen.

Jacco Peek

Travis Scott is natuurlijk niet de eerste, maar ik denk zeker dat we dit vaker gaan zien in games. Je spreekt natuurlijk in Fortnite een vrij jonge doelgroep aan die misschien helemaal niet naar concerten gaat, maar zo toch nieuwe muziek ontdekt. Ik kan me goed voorstellen dat artiesten en bedrijven graag zo'n deal binnenslepen en extra buzz op het internet willen creëren.

Dennis Mons

Ik denk dat dit soort concerten best naast elkaar kunnen bestaan. Hoe tof zou het zou als een Hatsune Miku tegelijkertijd kan optreden in een Ziggo Dome terwijl je thuis meekijkt. En ik weet dat mensen dan zeggen: "Ik heb een prima set-up met een dikke tv en surround-set." Maar laten we eerlijk zijn, het gaat nog wel even duren voordat we allemaal een 4K-tv hebben staan en Atmos-geluid. Want niets is beter dan in een goed afgestelde zaal staan en een band losgaat. Desalniettemin wordt de geluidskwaliteit van headsets en surround, en zeker ook beeldkwaliteit, steeds beter en hoef je echt niet de hoofdprijs te betalen. Dus dit kan best wel eens een eye-opener zijn voor sowieso de muziek-industrie.

hatsune miku

Martin Verschoor

Het was een ongekend visueel spektakel. Ook al heb je niks met Fortnite, of met de artiest, het is zeer interessant om even te bekijken. Sowieso is het een hele interessante manier om nieuwe muziek onder de aandacht te brengen, maar ook om de community van een game te activeren. Op deze manier laten videogames zien dat ze meer zijn dan spelletjes. Videogames groeien uit tot een social hub en dat vind ik een zeer interessante ontwikkeling.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • De toekomst? Nee, natuurlijk niet. Tijdens quarantaine kan praktisch niemand de deur uit dus dan is het een leuk alternatief. Maar dit is toch niks vergeleken met het gaan naar een echt concert ; de sfeer, het live zien van de artiesten en hun show, het niet constant op je reet zitten maar lekker losgaan, het je bevinden tussen mensen die ook daadwerkelijk enige shit geven om de artiesten die op het podium staan….

  Het is echt een tof alternatief voor de tijden waar wij in leven, en ook in 'normale' tijden kan dit zeker een goed format blijven. Maar dit gaat hem niet worden als vervanging, bij lange na niet. Daarvoor hebben echte concerten met hun sfeer en beleving echt een te grote voorsprong.

  Daarbij denk ik dat mensen na deze hele Corona-shit hun huis en achtertuin wel een beetje zat zijn. En straks dus ook echt niet zitten te wachten op concerten die via een schermpje zijn bij te wonen. Mensen willen er weer uit! Ik ben een gamer en heb stiekem best even genoten van de extra tijd om mijn hobby uit te voeren, maar ik ben nu toch echt toe aan sociale aangelegenheden. Gamen is leuk, maar geen vervanging voor het leven. Als deze tijd je iets leert, dan is het wel wat er belangrijk is in het leven ; gezondheid voor jou en de mensen om je heen, maar ook zeker het hebben van live-menselijk contact.
 • Deze Q&A-rubriek lijkt meer en meer geforceerd te worden. Is de inspiratie op? Met een fatsoenlijke vraagstelling kom je al veel verder.

  Is dit de toekomst? Nee natuurlijk niet. Deel van de toekomst? Kijk, nu heb je al meer discussie. Misschien dat dit format ook na de quarantaine een publiek vindt en bestaansrecht heeft. Maar linksom of rechtsom: concerten en festivals zijn echt niet ineens iets van het verleden.

  Word langzamerhand een beetje moe van al die zogenaamd leuke corona initiatieven: woningsdag, mensen die shirtjes ontwerpen om geld binnen te halen voor het rode kruis, serious request, honderd-en-een homemade filmpjes van 2 minuten met "ludieke" acties tijdens quarantaine en Blockdown in Minecraft. Steeds maar nadruk leggen op wat niet meer kan. Maar ergst van al zijn de mensen die een glazen bol hebben en doen alsof het leven na de pandemie blijvend verandert.
 • Briljante vraag.
  Natuurlijk is dit de toekomst, Fortnite zal het enige concert platform zijn voor de toekomst. Van het reünie rollator concert van de Dolly Dots tot de next wannebee Nederlandse rapper Big Dung and his Losers zullen de digitale podia van Fortnite beklimmen. Weg zijn de tijden dat je tijdens een concert in de rij stond voor de portoplee of in de bosjes belande met dat leuke meisje terwijl Anthony Kiedis met een sok om z'n leuter de longen uit zijn lijf zingt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren