1. Review: Batman: Arkham VR

Review: Batman: Arkham VR

Toen jaren geleden de PlayStation VR lanceerde, waren er maar weinig games die écht in het oog sprongen. PlayStation Worlds was een leuke instapper en de Until Dawn- en EVE-spin-offs wisten wat aandacht te genereren, maar enkel Job Simulator slaagde erin echt bekijks te trekken. En dat terwijl de Batman: Arkham-serie op dat moment nog vers in ons geheugen stond gegrift. Dus wat is er misgegaan met Batman: Arkham VR?

Voor we aan deze recensie beginnen wil ik waarschuwen dat deze game spoilers bevat voor zowel Batman: Arkham City als Batman: Arkham Knight. Als je een van beide games wilt spelen is het dan ook verstandig om deze recensie én deze game voor nu te laten voor wat ze zijn.

Batcave

In Batman: Arkham VR speel je tot niemands verbazing als Bruce ‘’Batman’’ Wayne. Na de dood van Joker in het einde van Arkham City is het leven van de burgerwacht langzaam maar zeker weer teruggekeerd naar de normale routine, waarbij The Caped Crusader het samen met zijn Bat Family opneemt tegen de vele schurken die Gotham rijk is. Er zijn dan ook genoeg verdachten wanneer Alfred ons informeert dat zowel Nightwing als Robin van de kaart zijn verdwenen en jij een onderzoekt start.

In de minuten erna hul je jezelf eerst stukje bij beetje in het iconische pak van The Dark Knight en speel je even met de gadgets die je bij je draagt deze avond, waarna je middels een lift naar de Batcave wordt gebracht. Batman: Arkham VR is niet de eerste virtual reality-titel die ik gespeeld heb, maar ik was oprecht geïmponeerd toen deze iconische locatie daadwerkelijk voor mijn neus stond. Een gevoel dat nog vaker terug zou keren in mijn speelsessie.

Brain, geen brawn

In de game die volgt op deze introductie, verkennen we een handjevol locaties om te achterhalen wat er gebeurd is met de twee jongeren die we ooit zelf hebben getraind. Hierbij maak je de helft van de tijd gebruik van een scanner om gebeurtenissen te ontrafelen, bewijsstukken te analyseren en simpele vraagstukken op te lossen, terwijl je in de andere helft bezig bent met het oplossen van al net zo simpele puzzels. Wie had gehoopt dat je in de outfit van the Batman zou mogen vechten of rond kon sluipen om schurken de stuipen op het lijf te jagen komt er dan ook bedrogen uit. Maar zelfs als je had gerekend op een puzzelgame gaat dat gebeuren.

Toen ik in 2016 Firstlook bezocht, was een groot gedeelte van Sony’s stand ingericht voor de PlayStation VR. En een van de titels die het prominentste in beeld werd gebracht, was Batman: Arkham VR. Je hoorde links en rechts dan ook genoeg mensen erover praten met sterk wisselende meningen. Een opmerking van een gamer waarmee ik aan de praat raakte bleef me echter altijd bij: ‘’als je het hier gespeeld hebt, hoef je het niet meer te kopen’’. Pas nu begrijp ik wat hij daarmee bedoelde.

Om de kern van de Batman: Arkham VR-ervaring te zien, hoef je amper een uur van je leven te reserveren; ervan uitgaand dat je het op je gemak speelt. In die tijd zal je meermaals onder de indruk zijn, zoals in eerdergenoemde Batcave, op de top van een wolkenkrabber en gedurende de memorabele eindscène, maar dat kan niet verbloemen dat je maar verdomd weinig content krijgt voor de € 19,99 die je neer moet leggen voor het VR-avontuur. En de Riddler-puzzels die je hierna vrijspeelt veranderen daar niets aan.

Conclusie en beoordeling

Review: Batman: Arkham VR

Als puntje bij paaltje komt is Batman: Arkham VR misschien wel een van de beste VR-ervaringen die je kon hebben in de begindagen en nog altijd en uitstekende ervaring anno 2020. De wereld is iconisch en imponerend, de setup interessant en de graphics uitstekend. Er is alleen veel te weinig van. Arkham VR voelt als een demo of een proof of concept, niet een volwaardige game die ik fysiek in mijn kast heb staan.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Indrukwekkende aanzichten
 • Grafisch indrukwekkend
 • I’m (literally) Batman
 • Minpunten
 • Een uur tot anderhalf uur tops is veel te weinig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hé tof hoe je alle games van een recensie hebt voorzien. Ik moet ook zeggen dat ik ze lekker weg vind lezen, je schrijft toegankelijk waardoor je jouw teksten rap doorleest. Goed werk man! Ook mooi om te zien hoe jij teruggrijpt op ervaringen uit eerdere games, en daarmee je mening weerlegt. Ik weet nu wat ik in verhouding met vorige games kan verwachten, dit helpt bij het snappen van je punten van kritiek.

  Verder zou ik spoilers uit de weg gaan (je beschrijft in deze tekst dat de Joker dood gaat, had ik liever niet geweten) of deze van te voren benoemen. Je had het ook zo kunnen doen ;

  'Na de dood van Joker in het einde van Arkham City is het leven van de burgerwacht langzaam maar zeker weer teruggekeerd naar de normale routine, waarbij The Caped Crusader het samen met zijn Bat Family opneemt tegen de vele schurken die Gotham rijk is.'

  Kan ook prima worden:

  'Na de grote gebeurtenis die plaatsvond aan het einde van Arkham City is het leven van de burgerwacht langzaam maar zeker weer teruggekeerd naar de normale routine, waarbij The Caped Crusader het samen met zijn Bat Family opneemt tegen de vele schurken die Gotham rijk is.'

  Zo weet iedereen die AC gespeeld heeft waar je het over hebt, maar verklap je ook niets aan nieuwkomers die via njouw serie van reviews willen kijken of de serie games de moeite waard zijn om te spelen. Ik had laatst nog een discussie met iemand die meende oude 'spoilers' gewoon zonder waarschuwing te mogen benoemen. Doe dit gewoon niet.

  Mijn mening is ; hoe oud iets ook is, probeer gewoon geen zaken aan anderen te verklappen zonder hiervoor te waarschuwen. Ook al denk je dat het vanzelfsprekend is dat iedereen bepaalde zaken hoort te weten (zo hoor ik vaak dat het einde van The Sixt Sense verklappen geen schade doet want iedereen kent deze film. Nou, geloof mij dat er inmiddels genoeg mensen zijn die deze film pas voor het eerst een blik waardig gaan gunnen wanneer deze op Netflix oid verschijnt. Oftewel ; velen hebben het niet gezien dus spoil het gewoon niet). Want juist omdat iets oud is, kan het zijn dat veel nieuwkomers hier nog nooit van gehoord hebben en jij dus delen van de ervaring (die hen nog te wachten staan) verpest. Ga hier altijd voorzichtig mee om.

  Verder zie ik in veel reviews dat je een game best lang beschrijft voordat een recensie begint. Soms lees ik pas na 3 alinea's je mening, dit is naar mijn smaak wat te laat in de recensie. De omschrijvende teksten heb je prima neergepent en zijn leuk om te lezen, het is alleen dat jij het doel van de recensie wat voorbij loopt door te veel uit te leggen. Een recensie is een mening delen bij verschillende aspecten van iets, niet een handleiding ;)

  Maar nogmaals; ik vind dat je tof en goed werk verricht hebt! Jammer dat MCvdM verkiezing waarschijnlijk op zijn gat ligt. Anders maakte je veel kans.
 • @benjaminben
  Hé Ben. Volledig met je eens dat spoilers niet zomaar gedropt moeten worden. Daarom was dit de tweede alinea:

  Voor we aan deze recensie beginnen wil ik waarschuwen dat deze game spoilers bevat voor zowel Batman: Arkham City als Batman: Arkham Knight. Als je een van beide games wilt spelen is het dan ook verstandig om deze recensie én deze game voor nu te laten voor wat ze zijn.

  ;)
 • @blasterjackson

  ooh sorry, ik las je intro en ben toen kennelijk gelijk naar het eerste kopje gegaan. Njah, laat mijn rant maar zitten dan :P Maar dan weet je in ieder geval hoe ik erover denk :p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren