1. Review: Dragon Ball Z: Kakarot – Achtbaanrit schiet tekort als rpg

Review: Dragon Ball Z: Kakarot – Achtbaanrit schiet tekort als rpg

Vechtspel met rpg-elementen of rpg met vechtspelementen?

Eén van de eerste in het oog springende titels van 2020 is Dragonball Z: Kakarot. Kakarot is een role playing game waarin je de controle neemt over meerdere personages, terwijl je de verhaallijnen volgt uit de Dragonball Z-anime. Dat heeft als voordeel dat je een prettige achtbaanrit te wachten staat, maar als nadeel dat je ondertussen constant beperkt wordt door de vooraf bepaalde route van de rit. En dat zijn helaas niet de enige nadelen.

Het spel opent met het gevecht tussen Goku en Raditz en eindigt nadat je Buu verslaat. De rpg is daarmee de meest uitgebreide game binnen de serie ooit, aangezien veel voorgaande titels slechts een deel van het complete verhaal vertellen. Als fan van de serie voelt dit aan als een warm bad – zelf heb ik de originele serie in het Japans en Engels gekeken en daarna nog het compactere Kai. Je kunt dus lekker met je roze bril naar de oogstrelende beelden kijken en constant genieten van ‘oh ja’-momenten. Ben je er anderzijds niet bekend mee, dan is het soms moeilijk te volgen wat er gebeurt; sommige dingen benoemt Kakarot maar kort. Dat is goed voor het tempo van het spel, maar daarmee vervreemdt het wel een deel van de gamers.

dragon ball z kakarot

Niet echt een rpg

Als we denken aan een rpg, dan denken we aan zijmissies, statistieken, attributen, verschillende soorten kleding, nieuwe aanvallen, grote werelden, activiteiten, onderliggende systemen en veel (willekeurige) gevechten. Tegenwoordig horen daar ook elementen als crafting bij, zoals jagen, koken en eten. Dragonball Z: Kakarot voldoet niet aan al die eisen, maar in principe hoeft dat niet, als het spel verder boeiend is. De game heeft grote werelden waar je lekker in rondvliegt, maar bevatten dusdanig weinig activiteiten dat omgevingen vrij leeg aanvoelen. Er zijn wel orbs die je kunt verzamelen voor het ontgrendelen van moves, maar tijdens het verhaal krijg je er daar al ruimschoots genoeg van. Die zijn ook je tijd niet waard, dus. Er zijn wel zijmissies, maar die zijn meestal niet denderend. Veel meer dan een fetch quest of een extra gevecht wordt het niet.

Een ander opvallend element van deze ‘rpg’ is dat de progressie van je personages inherent gekoppeld is aan het verloop van het verhaal. Dat betekent dat je nieuwe aanvallen, transformaties en attributen op vaste momenten ontgrendelt. Goku wordt bijvoorbeeld pas Super Saiyan tijdens zijn gevecht met Frieza (dat is hopelijk geen spoiler meer, anders is dat je eigen schuld). Hoe hard je ook traint en hoeveel levels je ook stijgt, die transformatie komt geen moment eerder aan bod. Bovendien heeft grinden geen nut, omdat alle belangrijke en speelbare personages meer dan genoeg ervaringspunten krijgen na specifieke gebeurtenissen. Al die willekeurige ontmoetingen worden daardoor op den duur ontzettend irritant.

Dragon ball z Kakarot

De beperkingen

Daarnaast is het zo dat je niet kunt experimenteren met nieuwe kleding of wapens, zoals in veel andere rpg’s. Wel kun je permanente en tijdelijke boosts verkrijgen door eten te verzamelen en die te laten koken door bijvoorbeeld Chi-Chi, zodat je ergens nog het idee hebt effect te hebben op de groei van Gohan, Goku, Piccolo en Vegeta. Omdat ontwikkelaar CyberConnect2 zich aan het verhaal houdt, beperkt het zich ook enorm. De vraag is dan of je überhaupt een Dragonball Z-game zou moeten maken in dit genre; zolang je het bestaande verhaal volgt, blijft die beperking bestaan.

Is Dragonball Z: Kakarot dan een rotspel? Zeker niet. Sterker nog, juist omdat de rpg-ervaring relatief oppervlakkig blijft, kun je er gemakkelijk inkomen en leent het zich voor korte speelsessies. Je kunt op veel momenten opslaan en stoppen wanneer je wil. Bovendien is er nog wel een onderliggend systeem waarmee je wel noemenswaardige bonussen verkrijgt. Door personages aan elkaar te koppelen op een soort bord, en die personages cadeautjes te geven om hun vriendschap te versterken, kun je snel meer geld, ervaringspunten of andere dingen vergaren. Het klinkt een beetje ingewikkeld, maar na wat experimenteren snap je het vanzelf. Zeker spelers die bekend zijn met de voorkeuren van personages in de serie komen hier wel uit; alle andere gamers hebben er mogelijk meer moeite mee. Als dit systeem niet aanwezig was, dan zou Kakarot eigenlijk geen rpg genoemd mogen worden.

Mager vechtspel

De andere helft van Dragonball Z: Kakarot belichaamt een fighting game. Ook dit is redelijk oppervlakkig. Zo kun je vrijwel geen ingewikkelde combo’s maken. Je hebt een knop voor slaan en schoppen, eentje voor je ki, een voor het opladen en nog een knop voor ontwijken/vliegen. Met de schouderknoppen krijg je toegang tot speciale aanvallen. Als je bekend bent met Dragonball Xenoverse, dan ben je bekend met dit systeem – maar het heeft wel een ietwat magere vorm aangenomen. Ook hier geldt de kanttekening dat je snel weet hoe alles werkt, maar echte diepgang zit er niet in.

Dat is behoorlijk zonde, want de achtbaanrit van Dragonball Z: Kakarot is er eentje die je eigenlijk niet wil missen als fan. Het spel voelt aan als een interactieve anime waarin je het opneemt tegen de belangrijkste vijanden uit de reeks, met hier en daar intermezzo’s. Het voelt nog steeds tof om Frieza een pak rammel of om Buu een koekje van eigen deeg te geven. Wat gevechten daarnaast nog enigszins boeiend houdt, is dat je er niet mee weg komt door simpelweg op de knoppen te rammen. De weinige middelen die je hebt moet je wel slim gebruiken, door ook op de bewegingen van je vijand te letten. Dat maakt vaak het verschil tussen een glorieuze overwinning of een vernederend verlies.

We leggen nu een behoorlijk vergrootglas op de tekortkomingen van Dragonball Z: Kakarot. Dat is niet eerlijk, want ondertussen hebben we ons er meer dan prima mee vermaakt. Het is namelijk hartstikke gaaf om de omgevingen te verkennen, de vertrouwde personages nog een keer te zien schitteren en het verhaal te doorlopen. Daarnaast ziet de game er ook fantastisch uit, al zijn we hier en daar nog wat pop-up en andere grafische oneffenheden tegengekomen. Niets om je echter zorgen over te maken. Het oppervlakkige karakter zit het spel niet heel erg in de weg: zie het als een snack voor tussendoor, die je zo nu en dan eens oppakt en het je allemaal niet te moeilijk maakt.

laadtijd

Conclusie en beoordeling

Dragonball Z: Kakarot

Dragonball Z: Kakarot is onmiskenbaar een game voor de fans van de anime. Dat is de meest flauwe conclusie die je als recensent geven kunt, maar we kunnen er nu niet omheen. Ben je niet bekend met de serie, dan zul je het verhaal niet altijd kunnen volgen, kan het onderliggende systeem het je lastig maken en bieden beide gezichten van het spel – de rpg- en vechtelementen – te weinig voor een gerechtvaardigde aankoop. Fans halen ongetwijfeld veel meer voldoening uit de herkenning en herhaling en kunnen uitkijken naar wat er nog komen gaat, terwijl ze lekker en bijna ongestoord kunnen genieten van het verhaal. En van Frieza winnen is en blijft een fantastisch gevoel.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Frieza in elkaar slaan
 • Toegankelijk karakter
 • Groots Dragonball Z-avontuur
 • Minpunten
 • Verhaal soms onduidelijk (voor niet-fans)
 • Vechten is oppervlakkig
 • Geen echte rpg

Dit artikel delen

Over de auteur

Wesley Akkerman Freelance tech- en gamejournalist. Heeft Persona 5 hoog in het vaandel staan. Speelt voornamelijk (J)RPG's, maar kan ook genieten van LEGO- en puzzelgames.

Reacties

 • Het lijkt me een game die voor een RPG een mooie stap zet in de goede richting. Wil je echt een RPG maken voor DragonBall Z dan moeten ze het geliefde verhaal echt los laten en een eigen verhaal gaan creëren met bekende en nieuwe personages. Daarnaast kan je dan natuurlijk ook zijmissies maken die wel echt een goed niveau hebben met leuke beloningen. Helaas is het verhaal nu veel te mager voor om die diepgang te creëren. Hierdoor ben je dus gebonden om iconische momenten in het verhaal te stoppen zoals Goku die Super Saiyan wordt. Waardoor belangrijke unlockables in het verhaal pas vrij speelt. Maar mochten ze dan het verhaal helemaal loslaten lijkt het me dan nog steeds mogelijk om met meerdere bekende personages te spelen.
 • @Snafu9

  Hmmm… Ik denk dat ze iets meer af hadden moeten kijken bij DQXIS. Die game heeft ook vaste gebeurtenissen met daaraan hangend bepaalde vaardigheden voor personages, etc. maar voert dit perfect uit.

  Al met al kan ik maar 1 conclusie trekken uit de review, m.b.t. deze game: Het is een beperkte game, zonder verrassingen.

  Ik speel 'm later nog wel een keer via Gamepass. :)
 • @Piet S.

  Het is echt een zeer leuke verslavende game, ik zit nu aan het einde van de frieza saga. Moet je zeker eens proberen Piet. Ik geef het zelf een 7.8 omdat de RPG elementen slecht zijn uitgewerkt. Maar de gameplay is echt top.
 • @CyberFl

  Ik ga 'm zeker nog wel uitproberen! Aangezien ik een DBZ fan ben, mag ik deze game natuurlijk niet missen, maar ik wacht nog wel even af. :)
 • Ja zo vond ik de game ook overkomen. Als budgettitel ga ik m vanwege het DBZ fan zijn wel halen. Maar de eentonigheid proef ik alweer door alle beelden heen.
  Ik verwacht alleen wel dat Wesley een probleem heeft met MetaCoola nu ;)
 • Ik zit er nu 29 uur in en dit zijn mijn plus en minpunten van de game

  De pluspunten
  Heel het dragon Ball Z verhaal word vertelt.
  Skill tree is goed uitgewerkt

  De community/soul emblems zijn lekker diep uit gewerkt en daarin shinet het rpg gebeuren echt geweldig.

  Combat is geweldig, het is soepel maar ook heerlijk uitdagend. En ook eerlijk gezegd best anders is dan dat van Xenoverse (2)

  Je speelt niet alleen een Dragon Ball Z game, je zit met deze game echt midden in de anime. Ben nog nooit een game tegen gekomen waar de immersie zou perfect aanwezig is

  De minpunten
  Eén bug tegen gekomen (character die door de vloer zakt).

  Soms heel soms heb ik ruzie met de camera.

  Qua rpg elementen ben ik lichtelijk teleurgesteld in het levelen zelf.
 • @Meta_coola

  Ik haakte af toen je ging zeggen dat de gameplay best anders is dan Xenoverse (2).

  Het is juist een versimpelendere versie qua gameplay van Xenoverse. Verder bijma exact hetzelfde.
 • @DefenseForceNL

  Ik heb xenoverse 2 drie jaar lang intensief gespeeld, ik kan enkel tot de conclusie komen dat de Combat van Kakarot veel soepeler en vooral anders speelt


  Voelt eerlijk gezegd aan als een belediging dat je nu net doet of ik er geen verstand van heb. ( als er één ding is waar ik heel veel verstand van heb met mijn 20 jaar als hardcore fan van de serie dan is het wel Dragon Dragon Ball Z/GT/S)
 • @Meta_coola

  Stel je nu even aan zeg.
  Bovendien zeg ik nergens dat je er geen verstand van hebt.

  Ik wil best een discussie aan gaan, maar als zo voor de dag komt heeft dat voor mij niet eens zin.
 • Is er in het medialandschap een boterham vaker afgelikt dan Dragonball Z?

  Jaar in jaar uit komen er spellen uit van ontwikkelaars die niks beters kunnen verzinnen dan voor de zoveelste keer de anime in spelvorm uit te brengen. Je zou toch denken dat Dragonball genoeg mogelijkheden geeft om nieuwe paden te bewandelen om het geheel te verrijken. Houden Japanners van eindeloze repetitie, houden Toriyama, Toei e.a. de boot af of is hier wat anders aan de hand?

  Ik heb een kleine tien uur aan gameplay van Kakarot zitten kijken en ik kan het niet anders dan matig noemen. Een offline-MMO gecombineerd met Xenoverse die de Z-anime herkauwt. Erg jammer. Maar het ziet er tenminste mooi uit.
 • @Heer Mida

  Om antwoord op vraag te geven..JA!

  Call of duty
  Fifa
  En nog 30andere van zulke games die elk jaar letterlijk het zelfde zijn. DB zijn veel delen maar de delen tov andere delen bieden andere ervaring

  En iets 10uur kijken op je tv/mobiel is niet de zelfde ervaring als het spel zelf spelen en de anime zelf diep te ervaren en herleven.
 • @insanespartan23

  Vertellen al die series ook voortdurend hetzelfde verhaal? Want daar gaat het mij om.

  Als ik de anime 'zelf diep wil ervaren en herleven' kijk ik wel DBZA. Ik heb niet de tijd noch zin om een offline-Xenoverse te spelen.
 • @Heer Mida

  De charme van een dragon Ball Z game of GT of DragonBall Super is juist dat je anime in game vorm kan herleven.
 • @Meta_coola

  Voor jou.
 • @Heer Mida

  En met mij veel andere fans van de Franchise.
 • @Meta_coola

  Nou, als jij het zegt…
 • @Heer Mida

  Het zou een schande zijn als de source material op een of andere manier niet zouden rehashen.

  Alleen de manga/anime is canon Xenoverse 2 bijvoorbeeld of dragon Ball fusion is leuk maar niet canon. Ze moeten canon gebruiken voor games.
 • @Meta_coola

  Nou, als jij het zegt…
 • @Meta_coola

  Waarom zou dit perse moeten? Hiermee leg je een ontwikkelaar toch alleen maar restricties op die het moeilijker maken een toffe game neer te zetten?

  Voor DBZ fans zal het vast geweldig zijn steeds weer hetzelfde verhaal te beleven, maar voor een neutrale gamer zoals ik begint het toch al wel snel te vervelen.

  Ik zou dan ook graag een orginele storyline willen zien binnen het DBZ universe, of dat dan Canon is of niet maakt mij verder vrij weinig uit.
 • Ik heb er 10 uur op zitten en ik moet ook zeggen dat het inderdaad een Okéé game is. Voor DB fans is het sowieso de moeite waard want het speelt vooral in op je nostalgie. Het vechten is erg leuk om te doen alleen de rpg aspecten is best wel simplystisch.

  Het scoort idd naar mijn ervaring rond de 7. Ik hoop ooit een RPG DB game mee te maken waarin je als Cold familie de universum langzamerhand verovert. Hierin kunnen ze inspelen op strategische en RPG gameplay.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren